Havi hírek – Október 2014

Hírek és összefoglaló:

  • A Linux Mint 17.1 “Rebecca” Cinnamon és MATE kiadásai sikeresen átmentek a minőségteszten és megkapták az RC kiadási minősítést. Ezek a hét végén elérhetővé vállnak. A MATE kiadás a Compiz ablakkezelő out-of-the-box támogatásával érkezik (amelyik a rendszerben előre fel van telepítve, beállítva és amit át lehet kapcsolni egy gombnyomással). A Cinnamon kiadás az új Cinnamon 2.4 asztallal érkezik, melynek új funkcióiról a Segfault oldalon olvashatnak. Egy korábbi verzió elérhető volt a Linux Mint 17 Romeo tárolóiban. Minden 17.1 kiadás (beleértve a készülő KDE és Xfce kiadásokat) számos új funkcióval és az eszközök fejlettebb változataival, rendszer komponensekkel, grafikával és egyéb közös összetevőkkel érkezik. Ezeket a kiadási megjegyzésekben részletezik majd.
  • A kiadási folyamat nem változott, de sok új felhasználó miatt elmagyarázzuk nagyon röviden. Minden kiadásnak két verziója van. Az RC (“Release Candidate”, vagyis kiadásra jelölt) és a stabil (végleges) verzió. Mindkét verzió minőségteszten megy át és teljes funkcionalitással rendelkezik. Mivel az RC verzió az első nyilvánosan elérhető kiadás, ez az első rendszer, amiben a felhasználók azokat a hibákat fedezik, fedezhetik fel, amit a fejlesztők nem vettek észre, vagy még nem javítottak ki. A tapasztalat azt mutatja, ez általános. Bár a fejlesztők általában elégedettek a z RC kiadások minőségével, mindent megtesznek, hogy az RC kiadás hibáit megtalálják és kijavítsák a végleges stabil kiadás nyilvánosságra hozataláig. Abban a két hétben, ami az RC és a stabil kiadások megjelenése között van, a fejlesztők várják a felhasználók visszajelzéseit, rögzítik a következő kiadáshoz és javítják a hibákat. Röviden: a 17.1 a következő napokban jelenik meg, de ez még csak egy RC kiadás. Azt hihetnénk, hogy ez a kiadás tényleg stabil és talán az lesz, de a fejlesztők kérik, hogy az RC kiadásokat csak azok próbálják ki, akik segíteni szeretnének a hibák felkutatásában. Az a felhasználók, akik ezt a tesztelést szeretnék kihagyni, mindig várják meg a végleges kiadásokat és csak azokat használják, frissítsék.
  • Ha Ön Linux Mint 17-et használ és szeretne az új verzióra frissíteni, tiszta telepítésre lesz szüksége. A stabil kiadás megjelenése után röviddel, a fejlesztők készítenek egy olyan frissítő csomagot, aminek használatával a rendszer frissítése biztonságos és egyszerű lesz.
  • LMDE oldalról, Betsy-n folytatódik a munka. Debian Jessie egyre stabilabb lesz, Cinnamon 2.4-et és az alkalmazott összetevőket átírják, amelyeket a Linux Mint alapvetően nem használ (GTK 3.14, Upower 0.99 és Systemd). Ezt természetesen segíti az a tény, hogy a Cinnamon egy kereszt-kiadás (cross-distribution) és hogy más Linux disztribúciók is használják már ezeket a komponenseket.