Havi hírek – Szeptember 2014

Hírek és összefoglaló:

  • Az anyagi támogatásoknak köszönhetően a fejlesztések tovább haladnak. Ezeknek köszönhetően a fejlesztő csapat a fontos dolgokra tud összpontosítani anélkül, hogy aggódniuk kellene az anyagi vagy kereskedelmi szempontból. Az anyagi támogatásokon kívül a fejlesztők köszönetet mondanak mindazoknak, akik egyéb módon támogatták a projektet. Mindegy, hogy ez a felhasználóknak nyújtott segítségben, az új felhasználók fórumokon, vagy IRC-n való támogatásában merült ki. További fejlesztők is csatlakoztak a munkálatokhoz, akik új ötleteket is adtak a fejlesztésekhez. A fejlesztő csapat nagyon hálás, hogy ilyen sok segítséget kapnak.
  • Sok új funkciót fejlesztettek az elkövetkező kiadásokhoz. Ezeknek köszönhetően a Cinnamon sokkal letisztultabb lett, új animációt kapott az induláskor, háttérképek diavetítése vált lehetővé. Jobb témaválasztót kapott a rendszer és a javascript értelmező is gyorsabb lett. Az MDM grafikai fejlesztéseket kapott és sok hibajavítást. A bejelentkező képernyő alapértelmezett témája többé nem animált, hanem diavetítés fut a háttérben. Ez szembetűnő, de tisztább és kevésbé processzor igényes megjelenést eredményez. Annak érdekében, hogy a felhasználók könnyebben tudjanak segíteni egymásnak IRC-n, a mintSystem egy új pastebin parancsot kapott, a gyorsabb fájl, vagy szöveg parancssorból való megosztásának érdekében. Vagy egy parancs (“somecommand | pastebin”), vagy egy fájlnév (“pastebin <filename>”) megadásának segítségével.
  • Debian Jessie még nem érte el a fagyasztás állapotát és még nagyon sok csomag érkezik ebbe a kiadásba. A közelmúlt upower és GTK frissítései azt mutatják, hogy az alap rendszer még nem teljesen kész. A Betsy-n végzendő munkálatok még folytatódnak, de sok tennivaló csak akkor fog befejeződni, ha az alapot szolgáltató rendszer teljesen elkészült. Ez feltehetően 2015 tavaszán fog bekövetkezni, de egyelőre ezt nehéz még pontosan megmondani.
  • Cinnamon 2.4 fejlesztése jó úton halad a nyilvános megjelenés felé, ami várhatóan október végén lesz és bekerül az új kiadásba egy hónappal később a Linux Mint 17.1 Rebecca megjelenésével, November vége felé.

Fejlesztési betekintés:

A projektek egyike, amin ebben a hónapban a fejlesztők dolgoztak, az a bejelentkező képernyőért felelős program, az MDM kijelző menedzser.

Az MDM konfigurációs eszköz új elrendezése hasonlít a mintDesktop-hoz, a különböző eszközök eléréshez az oldalsó menüben az ikonokkal.

A felhasználókat zavarta az “üdvözlő” (“greeters”) felépítése, ezért egy egyszerűbb témaválasztóval lett lecserélve. Minden téma (HTML és GDM), valamint a GTK üdvözlő mostantól ugyanazon listából érhető el.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy egy új gomb került (fogaskerék) a bejelentkező képernyőre, és ez gyorsan megjeleníti az aktív témát.

A motorháztető alatt, a következő szempontok alapján változott az MDM:

  • Syndaemon lett hozzáadva az MDM init-hez, ami letiltja az érintős egeret, amíg a billentyűzet használatban van.
  • A GTK üdvözlőben a felhasználók kilistázásának letiltása visszakerült.
  • Elkezdődött az MDM dokumentációjának frissítése.
  • Mikor a .dmrc egy nem létező folyamatra mutat (abban az esetben, amikor a felhasználó a / alatt tartotta a saját /home könyvtárát és a Mint egy újabb verziójára frissített, vagy más terjesztésre) az MDM nem fog addig bejelentkezni, amíg a felhasználó egy létező folyamatot ki nem választ. Ezután automatikusan átvált az alapértelmezett folyamatra.
  • Bizonyos esetekben, amikor két vagy több felhasználó volt egyszerre bejelentkezve, felhasználóváltásnál és kijelentkezésnél az MDM rossz virtuális terminált mutathatott, ami a felhasználónak egy fekete képernyő formájában jelent meg, bár a bejelentkező képernyő elérhető volt egy másik virtuális terminálon keresztül. Ez a hiba már javításra került.

Végül de nem utolsó sorban, mint azt a bevezetésben már említettük, a Mint-X téma egy új gyönyörű diavetítést kapott. Az új fejlesztő, Philipp Miller, létrehozott egy rugalmas és alkalmazkodó témát, ami az MDModern nevet kapta, tele újításokkal és eleganciával, ami ezt a diavetítést ihlette. Ezt fel lehet majd használni egy következő generációs MDM téma készítésénél.

A fejlesztő csapat továbbra is együtt dolgozik Philippel, nem csak ezen a témán, hanem az MDM alkalmazáson, amit remélnek, hogy a következő Linux Mint 17.1-hez hozzá tudnak majd adni.

Az eredeti bejegyzés és hozzászólások itt olvashatóak.