Havi hírek – Június 2014

Hírek és összefoglaló:

A Linux Mint fejlesztői köszönik az anyagi támogatást mind a felhasználóknak, mind a szponzoroknak. Bár ezt minden hónapban megteszik, mégis nem győzik megköszönni.

  • A Linux Mint 17 összes változata kiadásra került. Néhány fontos hibát (bug) azonosítottak a KDE és Xfce RC kiadások készítésekor, így az a döntés született, hogy a Cinnamon és MATE kiadások telepítőjéből új lemezképek készülnek.
  • A Linux Mint 17 volt az első kiadása a 17.x sorozatnak és ezzel egy új korszak nyílt a projekt életében és egy nagyon fontos ciklus a fejlesztők számára. A következő két évben a népszerű alkalmazásokat újrafordítják (backport) a 17.x kiadásokhoz és a fejlesztő csapat folytatja a rendszer fejlesztését és az újabb asztali környezetek fejlesztését minden egyes új kiadásnál. Biztonsági frissítések ehhez a rendszerhez 2019-ig lesznek biztosítva. Mivel a csapat általában a következő kiadásra összpontosít, ami ezúttal a következő 17.1 és ehhez ugyan azt a bázis fogja használni, mint a 17 esetében. Így bár a 17.1 egy külön kiadás lesz és a felhasználók “opt-it” tudják a rendszert frissíteni (upgrade), ez a frissítés egyszerű lesz és mindkét rendszer teljes mértékben kompatibilis lesz egymással és ugyan azt a fejlesztési célt képviseli majd. Korábban a Linux Mint soha nem fektetett olyan nagy hangsúlyt a bázisra, az alaprendszerre. A Linux Mint 17 kiadásakor, a figyelem új területek részleteire is kiterjedt és a projekt egy kicsit jobban kiszélesedett a korábbiakhoz képest… több friss komponens lett javítva és hibák is javításra kerültek azonnal, még mielőtt megvárták volna a Debian vagy Ubuntu hibajavításokat. Amikor az alaprendszer csak 6 hónapig volt használva, nem mindig volt értelme túl sok energiát befektetni a hibajavításokba, foltozásokba. Az alaprendszert 2+ évig használni azt jelenti, a jövőbeni kiadások javulnak, miközben jobban támogatják a már meglévőket.
  • Ez az új stratégia már most is nagyon sikeres és nem csak könnyebbé teszi a 17.1 kiadásra és többi teendőre odafigyelést a fejlesztésben, hanem ezekből az előnyökből a 17 kiadás is részesül. Ezt a hasonló stratégiát lehet alkalmazni az LMDE kiadásnál, ami a Debian stabil kiadását kapná alapul, lényegében átváltana a pillanatkép (snapshot cycle) kiadásról egy fagyasztott (frozen) kiadásra, mint a Linux Mint. A két terjesztés ezután jobban hasonlítana egymásra. LMDE előnyére válna a minőség és a részletekre való odafigyelés, miközben kevesebb karbantartást igényelne. Az érveket és ellenérveket jelenleg is értékelik. Ha ezzel kapcsolatban véleménye, elképzelése van, ossza meg az eredeti nyelven íródott bejegyzés hozzászólásában.
  • RAR 5.0x támogatás bekerült a file-roller alkalmazásba. MATE komponensek frissítve lettek az 1.8.1 verzióra és javítások érkeznek a Cinnamon 2.2-höz. Mindezek 1 szintű frissítésként kerülnek a rendszerbe.
  • Sok visszajelzés és ötlet gyűlt össze és a fejlesztők felkészültek egy új fejlesztési ciklus megkezdésére. Ha szeretné követni a fejlesztések menetét kövesse az menetrendet és a Linux Mint GitHub tárolókat. Tartsa figyelemmel a Segfault-ot, ahol nyomon követheti az új fejlesztéseket.