xerox phaser 3020 telepítése Mint 17

Fórum: 

 Sziasztok!

Vettem egy xerox phaser 3020-as nyomtatót és nem tudom telepíteni.

Nem értek a linuxhoz csak xp-ről váltottam tavaly májusban, de amikor új dolog van "szenvedek".

A gyártó oldaláról letöltöttem a telepítőt kibontottam és van benne olyan hogy install.sh azt elindítva nem történik semmi.

A szoftverkezelőben van egy xerox driver, de azt telepítve nem működik. A használati útpmutatóban még a Mint 15-öt említik hogy azzal működik, de emiatt nem váltanék vissza arra ill szerintem 17-el is működnie kellene.

USB-n csatlakoztatva próbáltam telepíteni, de wifis a nyomtató és látja is a laptop, de ezzel sem tudok mit kezdeni.

Mit csináljak, hogy használhassam?

 

kimarite képe

RE: xerox phaser 3020 telepítése Mint 17-hez

@#0 Van akinek működik.

Úgy általában egy shell parancsfájlt először futtathatóvá kell tenni,

chmod +x telepito.sh

és aztán futtatni az elérési út szerint. (itt emelt jog kell, de nem mindig kell 'sudo')

sudo ./telepito.sh vagy sudo bash ./telepito.sh vagy sudo sh ./telepito.sh

Erre valamit ki fog írni a terminál (amit érdemes egy szövegszerkesztőbe kimásolni és valamilyen néven menteni) ... tehát vagy sikerül a telepítés vagy nem. A "vagy nem" esetében a mentett szöveget feltöltöd a http://pastebin.com/ honlapra, mented és a böngésző címsorban látható URL-t visszamásolod ide. Abban vannak a "hibák".

!A futtathatóság állítása előtt persze letöltöd a drivert. Célszerű a saját könyvtárad alá közvetlenül (home/felh.neved). Én nem oda töltöttem, de a következő parancsokat úgy írtam le, mintha oda töltöttem volna le.
http://www.support.xerox.com/support/phaser-3020/downloads/enus.html?ope...

-- van egy recommended (javasolt, nem panaszkodós - szerintük és bizalmunk bennük)
http://www.support.xerox.com/support/phaser-3020/file-download/enus.html...
-- és egy másik.
http://www.support.xerox.com/support/phaser-3020/file-download/enus.html...

Majd kibontod a fájlkezelőddel (ugyanoda: egér jobb klikk a fájlon/archívumon, "Kibontás ide") vagy az alábbi paranccsal például a recommended verzióra.

tar -zxvf Xerox_Phaser_3020_Linux-Driver.tar.gz

és ezután tudod futtathatóvá tenni a telepítőt, amivől három is van: 'install-scanner.sh', install-printer.sh', 'install.sh'

Az esetünkben a letöltés, kibontás után ezt csináld (minden sor egy parancs):
- az install fájl alább látható alkönyvtárban tartózkodik, következésképpen annak futtathatóvá tétele, majd futtatása előtt a 'cd' (cédé) paranccsal be kell lépni ide (hogy tevékenykedhess vele).

cd uld
chmod +x install.sh
sudo sh ./install.sh

és végül újraindítod a rendszert.

sudo reboot

Ha a 'sudo sh ./install.sh' parancsnál hibaüzenet jelentkezik, akkor ne feledd azt kimenteni és a pastebin által megosztani velünk.

___

No persze csak akkor kell sh a parancsba, ha szövegszerkesztőben megnyitva a parancsfájlt (Geany, Gedit, stb., nem LibreOffice!) ezt látod az első sorban - és itt ez van - amúgy, na nem '/bin/sh'-t látnál a 'sudo ./install.sh' vagy 'sudo bash ./install.sh' lenne például a parancs | az első még működhet nálad is:

#!/bin/sh

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
kimarite képe

RE: Próbáld ezt letölteni és

#2 Még igaz is lehet, de akkor a kattintgatós csomagkezelőt telepítse, ami a Gdebi.:) (jól elrejtik a drivert)

sudo apt-get install gdebi

És van egy firmware is (Sep 1, 2015 | Phaser_3020_V3.50.01.10.hd), ami lehet, már elérhető kernel modulként natívan (rá kell majd keresni a rendszeren).
http://www.support.xerox.com/support/phaser-3020/file-download/enus.html...

Kis gond lehet, hogy az általad linkelt "11 Oct, 2011" kiadás, az általam linkelt 'sh' pedig kicsit újabb, "Oct 15, 2014" kiadás. Persze, amit telepítesz (Gdebi), maradéktalanul el is lehet távolítani. Meg lehet próbálni.

Debian Wheezy-re jó lenne (régebbi, mint a Mint 17.x), de a Gdebi úgyis megmondja, ha valami gond van.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Una képe

RE:RE: Próbáld ezt letölteni és

 A másikat találtam meg hirtelen amikor be kellett üzemelni egy ugyan ilyen nyomtatót. Kifogástalanul üzemel azóta is USB-n egy ismerős laptopjával. Az egy kattintásos telepítés sem elhanyagolható szempont egy olyan felhasználónak akinek nincsenek szakirányú ismerete amit abból feltételezek, hogy ha lennének, nem okozott volna gondot számára drivert találni. Ez csak egy működő és tesztelt alternatíva de a tied nyilván jobb. 

A Gdebi nincs alapból a 17.2-ben? Nem emlékszem, hogy telepítenünk kellett volna.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
kimarite képe

RE:RE:RE: Próbáld ezt letölteni és

#4 Lehetséges, igazad van, hogy ma már telepítve van alapértelmezetten a Gdebi. De én már egy ideje figyelem a linux fórumokat és mondjuk fél éve még nem volt meg ez a "lehetőség". Így ragadt meg bennem, hosszú ideig telepíteni kellett.:)
A szövegszerkesztő volt régebben is telepítve azt hiszem, a neve hasonló: gedit. Mármint Mint-re is. Némely DE-n más a neve, de szinte mindenhol ez volt ... amíg nem jelentek meg a szövegszerkesztő forkok a felhasználói élmény javítása miatt. Vagy például a Nautilus fájlkezelő forkja, amibe bele van téve a két füles használat (is).

"Ez csak egy működő és tesztelt alternatíva de a tied nyilván jobb."
Nem írtad, hogy tesztelt:), az enyém már miért lenne jobb?:D ... nincs ilyen nyomtatóm például.:)

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy mostanában igen sokat dolgozom, a szabadidőmet is kitöltötte pár dolog, tehát jelenleg - ha nem lenne egyértelmű, mert írtam pár helyen - én nem használok aktívan Linux Mint-tet, hanem Debian Wheezy-t ..., pontosabban nem volt időm összerakni más gépeket, amiken Linux Mint futna például. Na meg lenne pár javítandó laptop (ismerősé), azon is valamilyen Mint futna, de még nem lettek megjavítva. Aláírásba nem fogom betenni, hogy mit használok, mert nem tartom jó ötletnek; az embereknek minden ismeretlen dolog "félelmetes" eleve, s a Debian-ról az híresült el, hogy kizárólag parancssoros és csak mágusok és varázslók használják és mittudoménmégmi, ám ez nem így van:) .. én nem szeretnék félelmetes lenni:). A szövegszerkesztőm a Geany (ma már jobbnak tartom, mint a Gedit-et), a terminálom a Terminator (a Gnome Terminal-nak van számomra pár elég idegesítő problémája - régebben nem így volt). Jelenleg Xfce-t használok, de általában Openbox-szot. Telepítve van például erre a gépre is egy 17.1-ről frissített 17.2 ("GRUB-ból ISO" módszerrel), de igazából nem lépek be ott (más is telepítve van, azzal sem lépek be). Szimpatikusabb lenne, ha más gépet bekapcsolva párhuzamosan nézném a "dolgokat". Ennyi.:)

Az egy kattintásos telepítés semmiképpen nem elhanyagolható szempont. Igaz.
Erről a kernel és eszköz körüli driver mizériáról - ami úgy általában nincs is - hirtelen az Android telefonok jutottak az eszembe. Veszel egy veszett jó és drága telefont, aztán nem támogatják tovább, dobhatod ki, vagy együtt élsz azzal, hogy nem frissül sosem, például az Android 5.x-re. Na meg a másik oldal, a Windows Phone. Pár napja mondta nekem egy autóját szerelő ember - a munkám miatt keveredtem beszélgetésbe vele - hogy ne vegyek sose Windows Phone-t, nyomkodja, de csak a fekete képernyő jön be. .. ja, a fekete képernyőt nem bírta sokáig elviselni, mutatta a foldön a vékony nyomokat (oda dobta le az oldalával lefelé). Mindez a LED-es világítás bekapcsolása mellett jelentkezett a telóján. Ugyanis azzal világította meg a motorteret.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Una képe

RE:RE:RE:RE: Próbáld ezt letölteni és

A linux világában jó eséllyel lehet feltételezni, hogy egy 3 évvel későbbi driver átgondolt fejlesztés lehet és többet tud mint a korábbi. Ezért előlegeztem meg a bizalmat az általad linkelt drivernek. 

 Az egy kattintásról annyit, egyszer segíteni próbáltam egy hölgyismerősömnek a sokadik sikertelen forgalmi vizsgája után. Mondtam neki, hogy "Csúsztasd a kuplungot! Csúsztasd a kuplungot!" és nem értettem miért nem teszi. Ingerülten felelősségre vontam mire kiderült, nem tudja mi az, hogy kuplungot csúsztatni! Megszégyenültem és ez egy életre helyre tett. Átgondoltam a dolgokat és új alapokon előlről kezdtünk mindent ami meg is hozta a sikert, elmondhatom, hogy mindkettőnk számára. Ő sikeresen és valódi tudás birtokában levizsgázott én pedig megtanultam, hogy ami nekem evidens azzal lehet, hogy nem tud mit kezdeni a másik és még a kedvét és önbizalmát is elvehetem ha nem ismerem fel, milyen szinten tudunk  érdemben kommunikálni.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
kimarite képe

RE:RE:RE:RE:RE: Próbáld ezt letölteni és

#6 +1. Hát igen, nekem is van jogosítványom. Az oktatóm pár dolgot még elárult a tananyagon kívül. Azt is, hogy a tanulók felkészültségéhez (az egyéb helyről hozott ismereteiket felmérve és esetleg a hozzáállásukat is tekintetbe véve) kell igazítani az oktatás menetét. Tehát úgy, ahogy te is mondod, lényeg, hogy mindenki megértse a "tudálékos/előre olvasós" vagy az "akadékoskodó/osztály bohóca" (ezeket "kordában kell tartani", hogy ne zavarják az órát, valahogy így: "az oktató vezető szerepe és a tanuló lépésenként történő tanulási folyamata valamint az ismétlés, visszakérdezés, gyakorlás") és főleg a szinte semmilyen előzetes tudással nem rendelkező is megfeleljen a vizsgán. Itt, a Mint fórumon is erre törekszünk. Legalábbis ez a cél ... . Vizsga nincsen.:)

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Una képe

RE: xerox phaser 3020 telepítése Mint 17

Kedves témaindító! Gondolom még nem volt időd foglalkoznod a válaszokkal de ha majd megteszed és esetleg segített valamelyik, azt áruld majd el nekünk is légy szíves. Az is tanul belőle aki segíteni próbál, nem a köszönöm a fontos. 

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
kimarite képe

RE:RE: xerox phaser 3020 telepítése Mint 17

#8 Ő vélhetően nem tudta megoldani. Nem ide akartál inkább hozzászólni?:)
http://linuxmint.hu/forum/ha-ebben-valaki#comment-3328

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE: xerox phaser 3020 telepítése Mint 17

Sziasztok!

Köszönöm a szándékot, de ezek nem oldották meg.

Mindkét megoldás vége  ugyanaz lett  mint ami eredetileg is történt a saját próbálkozásomnál is.

Elméletileg telepítettem és mikor nyomtatnék, írja a rendszer hogy sending data a nyomtatónak, a nyomtató érzékeli is hogy valami jönne és elkezd villogni, de ez egy perc után megszűnik.

 17.2 verziót  használom és van benne Gdebi, ez csak onnan gondolom hogy  a második megoldással a kattintós telepítés indult el.

Egyébként a nyomtó jónak tűnik mert tesztoldalt kinyomtatja és a wifis beállításhoz is a leírást.

wifin látszik a nyomtató de azzal sem tudok mit kezdeni.

Két gép van itthon (egy 10 éves meg egy 4 hónapos laptop) ugyanazt mint 17.2-t telepítettem rájuk de egyiken sem sikerült működére bírni ezt a nyomtatót.

Nincs windows a közelben amin letesztelhetném hogy ott mit mutat.

Lehet visszaküldöm vagy szervizeltetem

 

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Una képe

RE:RE:RE: xerox phaser 3020 telepítése Mint 17

Köszönöm, hogy elmondtad. Sajnálom, hogy nem sikerült. Nem tartom lehetetlennek, hogy a korábbi telepítések is belezavartak a későbbi telepítésekbe. Mi egyből a belinkelt driverrel kezdtük és szerencsénk volt a jelek szerint. Remélem megoldódik a gondod, sok sikert!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve