Windows7 telepítése linux alatt

Fórum: 

Tanácsra van szükségem,hogyan oldhatnám meg a windows7 újratepelítését. Friss LInux felhasználó vagyok Sony laptopomon és párom laptopján is Linux van :) én barkácsoltam rá (nő lévén). Oda is vagyok érte. Gyors ,pörgős, letisztult ,nem kell vírusirtókkal küszködni amik jól leterhelik a gépet és még lehetne biztosan sorolni.

Adva van egy asztali gép 

System:    Host: farm-Dimension-C521 Kernel: 3.16.0-38-generic i686 (32 bit) 
           Desktop: Cinnamon 2.6.13  Distro: Linux Mint 17.2 Rafaela
Machine:   System: Dell product: Dimension C521
           Mobo: Dell model: 0HY175 version: A03 Bios: Dell version: 1.1.11 date: 08/02/2007
CPU:       Single core AMD Sempron 3400+ (-UP-) clocked at 1000.00 MHz 
Graphics:  Card: NVIDIA C51 [GeForce 6150 LE] 
           X.Org: 1.15.1 drivers: nouveau (unloaded: fbdev,vesa) Resolution: 1360x768@60.0hz 
           GLX Renderer: Gallium 0.4 on NV4E GLX Version: 2.1 Mesa 10.1.3
Network:   Card: Broadcom BCM4401-B0 100Base-TX driver: b44 
Drives:    HDD Total Size: 160.0GB (3.3% used)
Info:      Processes: 134 Uptime: 8 min Memory: 259.4/938.4MB Client: Shell (bash) inxi: 1.9.17 

Erre a gépre digitális biztonsági kamerát szeretnénk installálni. Nos windows alatt nem volt probléma a digitális rekorder telepítő cd-vel de linuxon wine programmal telepítve eléggé nyögvenyelősen megy a dolog. Mire betölt a program még hagyján de sajnos a kameraképet nem adja le. Sajnos ez felejtős. Ezért újra a drágalátos windowshoz kell nyúlnom aminek nem örülök. 

Próbáltam tehát usb-ről szokás szerint bootolni de újra és újra a linux mint töltődik be. Olvasgattam vmit a grub-ról ,hogy nem kezeli a win7-t de akkor most mi a teendő? Találtam többé kevésbé infót a dologról de inkább személyesen akartam segítséget kérni itt a fórumon.

Várom kedves linux felhasználó(k) segítségét. Ha lehet szájbarágósan mert az egy dolog ,hogy elvagyok telepítgetésekkel , filmletöltésekkel és más egyéb dolgokkal de nem vagyok programozó :)

Reakciókat előre is köszi.

A linuxot már jól "belaktátok

A linuxot már jól "belaktátok"? Van olyan fontos anyag, amit le kellene róla menteni? Ezt azért kérdezem, mert ilyen esetekben ajánlott sorrend először a Windows, majd a linux telepítése. Tehát teendők a következők lennének.
1. lépés A linuxon tárolt fontos anyagok mentése, azaz átmásolása egy külső tárolóra, például pendrive-ra vagy "felhőbe", például Onedrive, Google Drive
2.lépés A Sony laptophoz mellékelt helyreállító DVD-ről a Windows 7 telepítése.
3. lépés Ezután a korábban már általad használt Linux Mint 17.2 Cinnamon DVD-ről, vagy USB meghajtóról a Raffaela újratelepítése.
Azért ajánlott ez a sorrend, mert a Windows telepítéskor nem vesz tudomást a meglevő linuxról, és annak rebdszerindítóját, a Grubot felülírja, így a későbbiekben a telepítette Linux Mint-et nem lehet elindítani. Ezzel a módszerrel viszont rendszerindításkor a megjelenő menüben lehet választani a linux és Windows között.
Természtesen létezik a fordított sorrend, tehát lehet Windowst telepíteni úgy is, hogy a merevlemezen van már egy linux. Ebben az esetben ciszont a fent leírtak miatt szükség van a linux rendszerindító, vagyis a Grub helyreállítására. Ez inkább gyakorlottabb felhasználóknak ajánlott, itt egy magyar nyelvű leírás róla: http://itcafe.hu/cikk/gyakori_linux_problemak_es_megoldasuk/linux_plusz_...
Remélem, ezek alapján már könnyebb lesz megcsinálnod. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:A linuxot már jól "belaktátok

Köszi a tanácsot.

Nem laktuk be a linuxot :) nem is szándékozom....

A helyzet az hogy nincs telepítő cd-m mivel a sony-n gyárilag már rajta volt a win8 nekem csak egy gombnyomással kellett feltelepítemem akkoriban.

Asztali gépen gondoltam akkor az általad linkelt oldalt meglátogatom és próba cseresznye alapon nekifogok.

Hát miért is ne nálam semmi sem megy könnyedén elsőre. Nekem mindig jól körbe kell járnom mindent ,mire vmi sikerül. Őrület. :D

Boot-repairt nem találtam a szoftverkeresőben. De letöltöttem iso-ban és boot usb-t csináltam. Na persze nem fogod kitalálni, nem bootolt be usb-ről.

 

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ezek szerint még nem

 Mivel elmondásod szerint a gépet most csak linuxról tudod indítani, ezek szerint még nem telepítetted újra a Windows 8-at. Jól gondolom? Ilyen esetekben a helyzet a következő. Általában laptopoknál a gyártók létrehoznak egy recovery(helyreállító) particiót, amiról az eredeti operációs rendszer újratelepíthető. Ez a folyamat általában a bootolás után valamelyik funkcióbillentyűvel, általában F10 elindítható, de az indítás során egy felvillanó üzenet is figyelmeztet erre.  A linux telepítése miatt viszont valószínúleg erről a helyreállító particióról már nem telepíthető újra a Windows 8. Amennyiben nem kaptatok hozzá recovery telepítő DVD-t, akkor a Sony Magyarország supportjával fel kell venni a kapcsolatot, és rendelni/kérni kell tőlük egyet. A Grub2, tehát linux rendszerindító helyreállítása csak ezután következhet.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

 Nem ,nem félreértettél. Van

 Nem ,nem félreértettél. Van egy Sony laptopom amit nem Magyarországon vettem mivel külföldön élek. De a lényeg hogy ezzel a géppel semmi bajom marrad így szépen linux-al ,boldogan. 

Vettünk egy asztali gépet ami más célra kell (biztonsági kamerákhoz). Ezt a gépet xp-vel vettük kéz alól, ráraktam a linuxot de most mégis a digitális kamera programja miatt nem kerülhetem ki a windows-t ,bár örülnék neki. 

Tehát nem sony az az én laptopom. 

A gond a Dell asztali géppel van. De azért köszi a segítséget ezeket értem :) amiket írtál.

Próbáltam már az Easy BCD programot az asztali gépre telepíteni Wine programmal, de nem telepítés után nem nyitja meg. 

Aztán a PloP Boot Managert kiírtam isoban usb-re. De ezt sem tölti be.

Tehát nem tudok bootolni, hiába állítgatom hogy bootoljon usb-ről me se nyikkan újra és újra linux mint jön be.

Ezen az asztali gépen egyébként kellett Biost frissítenem mert nem volt usb boot választási lehetőség. Miután frissült sem bootolt usb-ről. AKkor raktam rá (még xp volt rajta) az Easy B.C.D progit ami szépen bebootolta a linux-ot. De miután már LInux van rajta nincs Easy B.C.D. boot sektor sem.

Agyő WIndows :D Majd ha hazamegyek átadom vmi szakinak hogy csináljon vele vmit. mert nekem már a hajam égnek áll.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

 Értem. Akkor a felállás az,

 Értem. Akkor a felállás az, hogy Windows Xp után telepítettél linuxot, és most nem tudod indítani a Windowst. Ez csak akkor lehet így, ha a linux telepítéskor a teljes merevlemez felhasználását választottad, így a telepítő a linux fájlrendszerrel leformázta, és telepítette a Linuxot.. Gondolom mivel használtan vettétek,ezért nincs hozzá Windows telepítő. Mik a szóban forgő Dell asztali gép paraméterei?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE: Értem. Akkor a felállás az,

Bocs ,ha kicsit megkavartam a dolgokat. Igen szándékosan szabadultam meg teljesen a windowstól. Merészen belevágtam nem gondoltam hogy aztán egyáltalán újra windowst kell telepítsek, De akkor sem xp hanem már akkor win7.

Feljebb megtalálod a kérdésem kiírásánál a gép adatait.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

 Mivel külföldön vagy,

 Mivel külföldön vagy, gondolom nem okoz nehézséget az angol. :)Talán meg lehetne próbálkozni egy Windows 10 Enterpise 90 napos próba kiadásának feltelepítésével, ahogy nézem a  Dell gép paramétereit, a minimum követelményeket épp teljesíti. https://www.microsoft.com/en-us/evalcenter/evaluate-windows-10-enterprise A 90 napot később meg lehet hosszabítani. A másik ötletem az, hogy meg kell keresni az eladót, de gondolom, ez nehezebb lenne. Egyébként elismerésem, hogy van affinitásod a linuxhoz,és bátorságod valami új kipróbálásához. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE: Mivel külföldön vagy,

Köszi a dícsérő szavakat :D Itthon én állom a sarat pc terén nem a párom. Jól el is vagyok már amilyen szinten mi igénybe vesszük a gépeket.

Hát inkább hollanddal boldogulok mint angollal XD

Kösz a tippet. Majd megoldom vhogy. A gépet párom vette és sajna csak későn láttam mikor már itthon volt a gép hogy kicsit gyengusz. Nah de majd lesz vhogy. Köszi a segítséget. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Tomi37 képe

RE:RE: Mivel külföldön vagy,

Szia!

 

Tehát van egy Linux Mint ami mellé kell a Windows 7. Akkor ajánlott partícionálással kezdeni. Először is leformázod a HDD-t, majd feltelepíted a Windows 7-et, persze felosztod a telepítő segítségével a HDD-t. A Windowsnak kell egy 60 GB-os, a maradék 100 GB meg lesz a Mint-é. Majd miután feltelepítetted a Windows-t a 60 GB-os partícióra, jöhet a Mint. Ezután már mindkét rendszer választható lesz a GRUB-ban.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:RE: Mivel külföldön vagy,

 Heló!

Köszi a reakciót. De a win bootolást nem tudom megoldani. HDD formázás meg gondolom nem oldahtó meg futó op rendszeren.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:RE:RE:RE: Mivel külföldön vagy,

#10 Bármelyik LiveCD-vel (DVD-vel) megoldható a particionálás, a HDD "tartalmának" azaz partíciós táblájának törlése: Gparted. A rendszer kipróbálása menüt kell választani a telepítés helyett.

Avagy ebből is van Live: http://gparted.org/

A fontos adataid előbb mentsd külső tárhelyre vagy felhőbe.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE: Mivel külföldön vagy,

Most akkor tisztázzuk hogy akkor a Lnux Mintet a Windows Xp mellé telepítetted, vagy a helyett? A telepítő alapértelmezetten, az első varációt ajánlja fel, ha a merevlemezen talál másik, általában Microsoft operációs rendszert. Remélhetőleg ez t áll fenn. Ebben az esetben csak a Grub menüt kell frissíteni, amennyiben nincs ott a Windows Xp bejegyzése, ami általában alapértelmezetten oda kell, hogy kerüljön. Utóbbi eset oldható ,meg nehezebben, ha a Dell gépen a Linux Mint telepítésénél azt választottad, hogy használja a teljes lemezt, ekkor ugyanis letörli a tartalmát. Mivel használtan vettétek, így a Windows Xp-hez meg nincs telepítő lemez. Először tehát a fentiek alapján annak okát kellene tisztázni, hogy miért nem indul a Windows Xp.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Nem mellé, hanem bele. Szerintem...

Szia!

Meglepő, hogy eddig még nem javasolták, de ha már fent van a Mint, telepíts egy VirtualBoxot, bele egy XP-t vagy W7-et vagy mindkettőt. A kamerák vezérlését nagy valószínűséggel a Box-ban futó rendszer is át tudja majd venni.

Több előnye is van:

1) Gyorsabban fog elindulni az XP és a 7-es is egy Box-ban mint natívan telepítve.

2) A Box-os lemezfájl tetszőleges másik gépre is átvihető, esetleges hardvercsere esetén!

2) A Box-os lemezfájl klónozható, így a friss telepítésről rögtön van egy biztonsági másolatod.

3) Nem kell újratelepítened semmit.

 

Egyetlen hátrányát tudnám említeni: egy kicsit több erőforrást igényel, mert így két rendszer fut párhuzamosan, de a nem őskövületnek számító gépeknek ez azért nem szokott gondot jelenteni.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hallo Luna!

Hallo Luna!

Csak annyit mondanék a témához- bár nem ez volt a kérdésed- a Sony laptopoknál a helyreállítási módba az Assist gobbalvaló bekapcsolással tudsz belépni,tehát a gépet leállítod és az Assist-gomb nyomásával inditod el.Ez bármikor hasznos lehet, mert előfordult már egy-egy frissítés után,hogy nem idult el a winakármennyi.Az asztali géppel pedig szabadon garázdálkodhatsz, mert ha jól értem azon nem volt előtelepítet windows, csak a fontos adataidat mentsd és az összes javasolt variácót válaszhatod.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Tomi37 képe

RE:Nem mellé, hanem bele. Szerintem...

#13 CPU:       Single core AMD Sempron 3400+ (-UP-) clocked at 1000.00 MHz

Nem kötekedni akarok, de egy ilyen harmatgyenge CPU nem tudja kiszolgálni a VirtualBox erőforrás igényét(főleg ha windows-t futtatunk benne). Így számára ez nem járható út, mindenképp kénytelen lesz feltenni külön egy win-t.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Nagyon nem akarok beleszólni

Nagyon nem akarok beleszólni a dolgok menetébe, de. Az ilyen ipari kamerák általában egy IP címen keresztül elérhetőek, ahogy egy router is. Tehát nem feltétlenül kell neked a Windows-os szoftver a működéséhez. Másik dolog, láttam itt a Wine megemlítését, meg volt szó EasyBCD-ről, meg Plop-ról, de nekem úgy tűnt, egyik sem rendeltetésnek megfelelően lett használva. Végül még annyit, a jelenlegi Linuxod nem akadályozza semmiképp azt, hogy XP-t, vagy 7-est vagy akármit bootolj. Semmi köze hozzá se a Linux-nak, se a Grub-nak. Vagy a boot sorrend nem stimmel, vagy rossz a telepítő. Ennyi.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:Nem mellé, hanem bele. Szerintem...

#15 Jogos az észrevétel!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve