Windows 8.1 telepítés után "eltűnt" a Linuxos winchester

Fórum: 

Sziasztok!

Korábban egy 500 gigás vinyóm volt, rajta egy Windows XP-vel és egy adat partícióval. Kinőttem az 500 gigát, plusz kíváncsi voltam a Linuxra, ezért vettem egy 1 terrás vinyót, amit betettem a másik mellé, és két kis partícióra feltettem egy Mintet (ext4 + swap), a maradék meg egy nagy adat partíció lett, amit a Windows is lát (ntfs). Mikor feltettem a Linuxot, észlelte a Windowst és automatikusan dual boot opció jelent meg gépindításkor. 90%-ban átszoktam a Linuxra az elmúlt egy évben, csak néhány program miatt van szükségem a Windowsra, amúgy mindent meg tudok oldani a Minttel és tetszik is.

Teljesen jól ment ez a mai napig, amikor is megelégeltem az XP-t és feltettem helyette egy Win 8.1-et. A telepítés pendrive-ról ment. Az elején kérdezte, hogy melyik partícióra menjen és milyen módszerrel. Én az XP-s partícióra mutattam rá és azt mondtam neki, hogy formattálja, indítson tiszta lappal. Minden rendben ment. Viszont az van, hogy csak a régi vinyót látja, az 500 gigásat. Az "új" vinyót, az 1 terrásat, amin a Linux van és a másik adat partíció, azt valamiért nem sorolja fel. Miért lehet ez?

Persze a dual boot is eltűnt így, tehát ha bekapcsolom a gépet, automatikusan a Win 8.1 indul. Gépindításkor látom, hogy felsorolja az 1 terrás "új" vinyót, mint hardwert, és a BIOS is látja (channel 0, SATA). A Windows telepítésekor át kellett variálnom a bootolást a BIOS-ban, de mindent visszaállítottam az eredetire. Ennél többet nem variáltam a rendszeren.

Tudnátok segíteni, hogy hogy kaphatom vissza a Linuxot, a dual bootoot, meg úgy en bloc azt az egész vinyót? Az a baja a Windowsnak, hogy nem NTFS-sel "kezdődik" a másik? (Ext4 + swap)

RE: Windows 8.1 telepítés után

Azért tünt el a linux mert a win átírta a bootolást. Két lehetőség van hogy visszaszerezd. Vagy új telepítés, vagy javítás, például Boot repair-rel.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
kimarite képe

Live CD (rendszer)

Bebootolsz egy live rendszerrel és ..,
https://linuxmint.hu/blog/2015/09/grub-ujratelepitese
https://linuxmint.hu/blog/2015/10/grub-egyszeru-ujratelepitese-egyetlen-...
...
a GParted-nek is van Live verziója, de bármely disztribúcióé jó (legyen Mint például, ezt ismered)
A Multiboot ISO kapcsán én is írtam erről (chroot), de nem tetem bele a grub parancsokat (ez könnyen pótolható).
Óvatosan.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Köszi szépen! Ez simán ment a

Köszi szépen! Ez simán ment a Grub újratelepítéséről szóló cikk alapján egy live USB-vel (amit meg a Linux Live USB Creatorral csináltam). Bárcsak lenne bármi fogalmam arról, hogy pontosan mit is csináltam éppen... :) De működik.

Abban kérnék még segítséget, hogy ugyan most már tudom mindkét oprendszert használni, viszont a Windows továbbra sem látja a másik vinyó NTFS adat partícióját. Erre szükségem lenne. Az XP még látta. Hogy lehetne elérni, hogy most a Win 8.1 is lássa?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:Köszi szépen! Ez simán ment a

#3 '... viszont a Windows továbbra sem látja a másik vinyó NTFS adat partícióját. Erre szükségem lenne. Az XP még látta. Hogy lehetne elérni, hogy most a Win 8.1 is lássa?'

Erre a kérdésre később (inkább holnap) tudok választ adni .., vagy esetleg másvalaki tudja a választ.
A Live rendszerről frissítetted a GRUB (rendszerválasztó alkalmazás) információkat a már nem létező régi rendszerekéről az jelenlegiekre. Az 'update-grub' parancs rákeres az éppen -a parancs kiadásakor- megtalálható rendszerekre (hol helyezkednek el a partíciós táblában, milyen egyéb tulajdonságokkal rendelkeznek, például milyen rendszerek ezek) és eltárolja ezeket az információkat, így tud 'működni', azaz mutatni ezeket. A változtatás, 'update' a parancs futtaásakor azonnal rögzül, az eredményét a következő rendszer indításkor láthatod (mert a GRUB a rendszer indításkor van használatban).
Szívesen, örülök, hogy segíthettem. :)

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)