Windows 11 mellé, külön SSD-re Linux Mint

lokker képe

Fórum: 

Sziasztok!

Teljesen nem vagyok benne biztos, de érzésre szerintem volt már ilyen kérdés (vagy legalább ehhez hasonló).

Adott egy gaming laptop ami egy ASUS TUF-F16 (ami egyébként F15 csak az alapból nyolc giga rammal ékrezett, ő pedig 16 gigával), amin az egy darab nvme ssd-n fut egy gyári win 11. Namármost ez laptop kb mindenre is van használva, gamingre a legkevésbé, bár a kölkök néha játszanak rajta (kaptuk a gépet). Az a mestertervem, hogy mivel van egy szabad ssd slot még a gépben, oda veszek mondjuk szintén egy 512 vagy 1tb ssd-t, és felteszek mellé egy Linux Mintet. A "céges" laptopomon, alapból egy Mint fut, én kb 3 éve linuxozom, abszolút csak sima mezei "windows" felhasználóként használom a rendszert, és tökéletesen meg vagyok vele elégedve. Mivel a már említett Asus laptop erejét szeretném kihasználni a Linuxos környezetben, és a mestertervem noha jól hangzik, megerősítésre, tanácsra, esetleg gondosabb előkészületre volna szükségem (utóbbi feltehetőleg igen). Ha csak bepattintom az ssd-t a gépbe, és bebootlok egy mint telepítőt és csak egy sima lemez törlése és mint telepítése opciót választok akkor szépen meglesznek egymás mellett a rendszerek? Vagy kell valamit mókolni még a biosban?

Abszolút vakon vagyok ezekkel a dolgokkal (szerintem látszik), és bocsánat ha volt már ez a kérdés.

Segítségeteket előre is köszönöm!

Windows 11 mellé, külön SSD-re Linux Mint

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Szia!

Szamomra szimpatikus elkepzeles hogy külön SSD-re keruljon Linux Mint.
Mivel uj (hardware osszetetelu) a gep, a Mint 21.3 Cinnamon Edge kiadasat
ajanlanam eloszor live kiprobalasra, - es ha problema nelkul indul/hasznalhato
akkor telepitesre. (Az Edge kiadas ujabb kernel verziot tartalmaz - jobban
tamogatja az ujabb gepeket.)

https://www.linuxmint.com/download_all.php

Egyelore toltsd le, ird ki egy pen.-re, es bootolj rola - probald ki.
Ha eddig minden OK, akkor folyt-kov.

lokker képe

Windows 11 mellé, külön SSD-re Linux Mint

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

#1 Szia!

 

Köszi a választ! Nem sokat tudok az Edge kiadásról csak annyit, amit leírtál. Ezt a rendszert ugyanúgy kell elképzelni mint a mostani kiadást? Támogatási ideje is annyi mint a mostani kiadásnak? Olvastam még egyébként valamit, hogy a windows 11 miatt a biosban a secure boot-ot ki kell kapcsolni, ez valid infó?

csuhas32 képe

Windows 11 mellé, külön SSD-re Linux Mint

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

#1.1 Igen, bizony könnyen előfordulhat, hogy a sikeres telepítéshez a BIOS-ban a Secure Boot-ot ki kell kapcsolni.

A dolog mindenképp úgy kezdődik, hogy kipróbálsz letöltött és pendrive-ra kiírt telepítőt.

Legyen ez akkor az Edge kiadás. Letöltöd, kiírod pendrive-ra, bebootolsz a pendrive-ról és a Linux Mint kipróbálást választod. Ha úgy találod, hogy minden (vagy a legtöbb dolog) működik (a legfontosabb szerintem, hogy a kép és a hang rendben legyen és talán hogy tudj internetkapcsolatot létesíteni, de lehet, hogy neked más preferenciáid vannak), akkor megtaláltad a neked (gépednek) megfelelő kiadást. Ha nem tetszik, vagy nem működnek vele bizonyos dolgok, akkor a legegyszerűbb talán valami mást is kipróbálni. (Persze lehet olvasgatni annak irányába is, hogy a tapasztalt hibát ki lehet-e javítani majd az éles rendszeren.)
Nekem se sikerül mindig első nekifutásra a telepítés, pedig, bocsánat a szerénytelenségért, azt hiszem az átlagosnál azért már gyakorlottabbnak számítok ebben.
Volt már hogy nem azt a rendszert telepítettem, melyet elsőre gondoltam, mert az azzal a géppel elsőre nem működött tökéletesen, a következő amit kipróbáltam, viszont igen.

Ha megvan, hogy mit szeretnél feltelepíteni, akkor jöhet a második SSD beszerelése. Az nekem is tetszik, hogy külön SSD-t szánsz a Linuxnak, annyit még jeleznék, hogy a legtisztább helyzet az lenne, ha a Linux telepítésének idejére a gépben csak az új SSD lenne benne, vagyis a windowsos lemezt kiszerelnéd. Ekkor nem igazán tudsz félrenyúlni, biztos nem fogod bántani a Windowsos lemezt. Persze úgy is lehet telepíteni, hogy a windowsos lemez is benne van a gépben, de akkor figyelni kell, hogy hová kerül például a rendszerbetöltő, meg láttunk már olyan témát, ahol véletlenül a Linux a Windows helyére ment, vagy mondjuk ugyan betettek egy másik lemezt, azt a Linuxnak szánva, de végül a Linuxot a Windows mellé a windowsos lemezre sikerült tenni.

Igen, előfordulhat, hogy a sikeres telepítéshez ki kell előtte kapcsolni a Secure Boot-ot a BIOS-ban, de én azt se tartom tragédiának, ha valaki az első kísérletkor nem kapcsolja ki, aztán tapasztalja, hogy nem sikerül a telepítés és ekkor már kikapcsolja, aztán végül sikerrel jár. Gyakorlat teszi...

Windows 11 mellé, külön SSD-re Linux Mint

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

#1.1.1

A BIOS/UEFI-ben is lehet ki-be kapcsolhato "fast startup" (gyors rendszerinditas) opcio. (Ha jol tudom)
Nem tudom hogy bekapcsolva ennek van/lehet-e hatasa egy masik (Linux)rendszerre?

csuhas32 képe

A BIOS/UEFI-ben is lehet ki-be kapcsolhato "fast startup"

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

#1.1.1.1 Ugyan Windowsom nincs, de a témákból én úgy tudom (és azonos lemezre történő WIndows-Linux Dual boot telepítésnél így is csináltam), hogy a Windowsban lehet kikapcsolni a gyors rendszerindítást és a hibernálást.
Amennyire én tudom, ennek akkor van jelentősége, ha a Linux alól szeretnél írni a windowsos partíciókra, mert a gyors rendszerindítást a Windows úgy éri el, hogy ,10-ből talán 9-szer, a rendszert a Leállítást választva valójában nem állítja le, hanem amolyan félhibernációs állapotba teszi, a partíciókat nem zárja le. Így aztán amikor a Linuxot indítod az ilyen állapotban lévő partíciókat nem tudja csak olvasható állapotban felcsatolni.

A BIOS/UEFI-ben is lehet ki-be kapcsolhato "fast startup"

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

#1.1.1.1.1

Ez-az hogy a Windowsal nekem sincs mar 13 eve kapcsolatom.
Ha rajtam mulna, es az UEFI-ben van ilyen opcio, akkor kikapcsolnam a fast startupot.
A secure boot csak akkor kavarhat be, ha olyan drivert telepitenek (pl. wifi) melynek nincs
digitalis alairasa.
Kozben talaltam ezt az oldalt: https://forum.zorin.com/t/secure-boot-fast-boot-fast-startup-explained/2...

 

devil képe

A BIOS/UEFI-ben is lehet ki-be kapcsolhato "fast startup"

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A secure boot csak akkor kavarhat be, ha olyan drivert telepitenek (pl. wifi) melynek nincs
digitalis alairasa.

...ebben az esetben ala kell irni...keszitunk egy protokollt,alairjuk,es importaljuk...restart,es minden mukkod...devil

A BIOS/UEFI-ben is lehet ki-be kapcsolhato "fast startup"

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

#2
Ahogy a kulonbozo forumokat olvasom, dual boot eseten (Windows/Linux) szeles korben ajanljak
hogy mindkettot kapcsoljuk ki.

W11, Fast Startup, meg Fast Boot Secure boot, Edge és egyebek

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Szedjük össze:

Edge Linux mint változat= Sima (ugyanaz) Mint csak újabb, HWE kernellel csomagolva, szemben a mezei változattal.

Ha amúgy a mezei változat működik, és feltelepítesz rá újabb kernelt, ugyanazt kapod, jelenleg meg még annál is újabb kernelt fel lehet rakni, mint amit az Edge hoz. Újabb (13. gen Intel proci, Ryzen 7 sorozatú AMD procihoz már kell az Edge, mert a sima változat nem biztos, hogy elindul rajta.)

A következő Linux mint kiadásban már nem lesz külön Edge, pontosabban a mezei változat is már a legújabb támogatott kernellel lesz kiadva, nem lesz külön változat.

Secure boot: Alapból nem kell kikapcsolni, máskülönben meg igen. Ezt a helyzet dönti el, jellemzően ha külön drivert kell telepíteni, VGA, Wi-Fi, akármi, ami nincs a kernel által támogatva, akkor szükség lehet a Secure Boot kikapcsolására. (Ha alapból ki van kapcsolva, akkor későbbi fejfájást elkerülhetjük)

Fast startup= Windows gyors indítás opciója. Ha be van kapcsolva, akkor a Windows partícióját nem lehet elérni Linux alól. Más hátránya nincs.

Fast Boot= BIOS gyors indítás opciója. Ha be van kapcsolva, akkor a POST során nem tesztel végig mindent, és nem inicializál minden hardvert azonnal. Mit jelent ez? USB-ről nem fog bootolni, hiába van beállítva elsőnek a BOOT Orderben. Mert kimarad a felismerése a Fast Boot miatt. Ilyenkor a Boot menü ettől függetlenül működik, azt használva kell kiválasztani a pendrájvot.

Ha több lemez van, akkor előfordulhat, hogy a GRUB vagy a grub.cfg másik lemezre kerül, mint ami első a Boot Order listán. Ekkor, mivel a Fast Boot be van kapcsolva, amaz másik lemezt nem inicializálja a BIOS, ekkor fekete képernyőn megjelenik egy GRUB> prompt, és sehova tova.

W11: Érdemes kivenni a telepítés idejére a W11 SSD-t. Majd utána visszatenni. Így biztos nem kerül a W11 amúgy is szűkös EFI partíciójára a GRUB véletlenül sem. Nem muszáj, ha telepítéskor erre figyelünk, és pontosan megadjuk hová kerüljön a GRUB, de könnyű ezt figyelmen kívül hagyni.

Ha ki van véve a W11 SSD telepítéskor, akkor telepítéskor nem kerül bele a GRUB menübe ennek az indítója, de  amint lefut az ilyenkor esedékes frissítés, az hamar orvosolja.

Live rendszert érdemes kipróbálni, csekkolni, van-e hang, van-e Wi-fi. Ha nincs, az sem feltétlenül baj, de biztos, hogy telepítéskor rá kell tenni a gépet a vezetékes hálózatra (ha nincs Wi-Fi támogatás), és később esedékes lehet némi reszelgetés, hogy működjön, ami alapból nem működik. Vagy Wi-Fi modul cseréje, ha nincs még ahhoz driver.

lokker képe

Nagyon szépen köszönöm a sok

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Nagyon szépen köszönöm a sok hozzászólást és tanácsot!

Csak most tudtam gép elé kerülni, de sikerült megnéznem azt, hogy mégis mi van ebben a jószágban!

 

Őszintén szólva, nem igazán tudom megítélni azt, hogy ez mennyire új gép (a képet csak azért kerestem elő, mert elképzelhető hogy a hardverösszetétel az nem kívánja meg a legújabb kernelt), de egy nvidia kártya van még a masinában, egy 3050 azt hiszem.

Nagyon részletesen összeszedtétek nekem, hogy mire kell figyeljek, nyilván kísérletezni kell, de mindenképp megpróbálom!

Köszönöm ismételten a sok választ, így már én is okosabb lettem, és bátrabban ugorhatok neki a dolognak!

Nagyon szépen köszönöm a sok

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

#4

Ismetelten azt javasolnam, hogy a 21.3 Cinnamon Edge kiadassal tegy egy probat.
Ez a 6.5-os kernellel indul - a "sima" nem edge kiadas pedig az 5.15-os kernellel.
Ez utobbival, elkepzelheto hogy nem megfelelo VGA driver miatt fekete kepernyot kapsz.

Egy masik lehetoseg: Varhatoan egy honapon belul kiadjak a Mint 22-es legujabb LTS
verziojat - ennek is 5 ev a teljes koru tamogatottsaga (2029-ig)
Ha nem surgos a telepites, akkor szerintem vard meg ezt. (Addig ismerkedhetsz
telepites nelkul - live-kent inditott 21.3 Edge-vel.)

lokker képe

Nagyon szépen köszönöm a sok

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

#4.1 Akkor ennek fényében érdemes lesz akkor megvárnom a Mint 22 megjelenést. Ilyenkor szabadon lehet frissíteni az új operációs rendszerre egyébként, vagy inkább jobb törölni és frissen feltenni az újat? Ugye a másik gépemen alapból egy 21.3 Mint van fent, csak annyi ideje nem használok Linuxot, hogy tudjam zökkenőmentes a frissítés ilyenkor vagy sem.

Nagyon szépen köszönöm a sok

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

#4.1.1
21.3-rol, lehet majd frissiteni 22-re.

Legutobb 20.3-rol lehetett 21-re frissiteni - telepiteni kellett hozza a "mintupgrade"
csomagot. Ezt inditva, grafikus feluleten vezetett vegig lepesrol-lepesre a foverzio
frissites folyamatan.
Eleg sokaig tartott, es az eredmenyessege attol fuggott hogy csak hivatalos tarolokbol
telepitett + alkalmazasok voltak-e a rendszeren, vagy PPA felvetelevel telepitettek ill.
a neten talalt .deb telepitesuek is voltak-e.
Szoval, meg lehet majd probalni, de garancia nincs ra hogy nem adodik problema.
(Nalam a legutobbi foverzio frissites nagyon nem jott be - ezert a Mint 22 Cinnamont
frissen fogom telepiteni.)

Nagyon szépen köszönöm a sok

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

#4.1.1 Jellemzően lehet a Linux Mint-et frissíteni röptében az új verzióra. Általában hosszabb ideig tart, mint egy friss telepítés, mert végigelemzi az összes fájlt, hogy abból mit lehet megtartani, mit kell frissíteni, van az új rendszerrel nem kompatibilis dolog telepítve, meg hasonlók. Mérlegelni kell, hogy mi éri meg jobban, mennyire belakott a rendszer, és ahhoz képest dönteni a stratégia felől.

Az is szóba jöhet, bár nekem nem volt soha ilyen gondom, hogy lehet csomó beállító fájl és olyan dolog telepítve, ami röptében frissítés után lomha rendszert eredményez, meg nem működik ez-az, és ilyenkor jobb az újratelepítés, azaz 0-ról indulni.

Röptében telepítéskor a meglévő programok közül nem tudja azokat ellenőrizni, amik nem tárolóból voltak telepítve, és ezek jellemzően nem kompatibilisek az új rendszerrel. (letöltött deb fájlokból telepített cuccok)

Nagy eséllyel lesznek olyan programok és tárolók felvéve a rendszerbe, amik nem kompatibilisek az új verzióval, pl. Wine, ezeket viszont észleli a telepítő, és szól, hogy azokat előbb el kell távolítani,

Én most nem várnék a 22-es Mint-re, nagyon el van úszva most a dolog, (bár lehet felgyorsul a fejlesztés), de most olyan helyzet állt elő, hogy sok dolgot meg kell oldania a Mint csapatnak, szóval lehet sokat kell várni a következő kiadásra...

 

csuhas32 képe

A halogatás a tett halála :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

#4.1.1 Különbözőek az emberek. Én például nem várnék. A 21.3 már kiforrott és 27 áprilisáig támogatott. A friss kiadások természetes módon küzdhetnek gyermekbetegségekkel, melyeket majd a felhasználók visszajelzései alapján idővel javítanak. (A fejlesztőknek nyilván nem lehet annyiféle hardvere, mint amennyivel egy kiadás a felhasználóknál találkozik, még ha tízezer gépen ki is próbálják, azért nyilván bizonyos dolgok csak akkor buknak ki amikor a rendszer felhasználók több százezer gépére rákerül.)
Most letöltöd a 21.3 Edge-t, kipróbálod, esetleg telepíted is. Ha mással nem, de egy csomó tapasztalattal máris gazdagabb leszel.