WIN10 VM, VFIO, laptop

Fórum: 

Windowsrol szeretnek atallni Linuxra es a kovetkezot szeretnem elerni:

MSI GS66 laptop (Intel I9 10980HK, 32GB RAM, Nvidia 2080, 2 nvme SSD, csak beepitett monitor)

Linux alap operacios rendszer, ebben netezek, filmezek, ilyesmi.

2db WIN10 VMet szeretnek letrehozni a 2. SSDn, mindkettot VFIO -val. A kulonbseg csak annyi lenne, hogy az egyik kap netet, a masik nem. Termeszetesen egyszerre csak az egyik menne.

A legjobb megoldas az volna, ha Linux csak az iGPUt latna/hasznalna, Nvidia le lenne benne tiltva, azt csak a VMek ernek el.

Elegge kezdo vagyok, ha ezt sikerulne megoldanom, kesz is lennek 1 eletre. :D

Szerintetek ez lehetseges egyaltalan? Sok anyagot neztem mar a neten. Laptop nem jellemzo.

Elore is koszonom!

Sok a bukta

Kezdjük ezzel: csak beepitett monitor

Azt hogy gondolod, hogy két videokártya használjon egy monitort egyidőben, csak mert ilyen nincs. Ill. külső monitor esetén léteznek kapcsoló megoldások, amivel két gépet lehet használni egy monitorral, egyszerre ugye csak egyet, mindig azt az egyet, amire kapcsolódik a monitor. Ezt kézzel kell kapcsolgatni.

Tehát mi is pontosan az elképzelés, illetve miért is fontos, hogy a fő rendszer az IGP-t használja, miközben a VM meg a másikat?

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Sok a bukta

#1 Igazad van, ez a 2 vga / 1 monitor elkerulte a figyelmemet. Ugy tudom, hogy laptopok eseten a belso monitor az igpura van kotve es a dedikalt csak gyorsitokent mukodik. Ezt jol tudom? Ezert fordult meg valahogy a fejemben a dolog. Igazabol a lenyeg csak annyi lenne, hogy Linux mellet menjen 1 VM, ami a leheto legnagyobb teljesitmenyen tud uzemelni. Viszont az fontos, hogy Linux es VM egyidoben elerheto legyen. Tehat, ha netre van szuksegem, akkor csak leteszem a VMet, vagy eloveszem, mint egy ablakot. Ezert a "single GPU passthrough" nem megoldas nekem.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Sok a bukta

#1.1 Ugy tudom, hogy laptopok eseten a belso monitor az igpura van kotve es a dedikalt csak gyorsitokent mukodik. Ezt jol tudom?

Ez így általánosan nem jelenthető ki, típusonként eltérő megoldások vannak, ez itt amiről írok pl. kapcsolható menet közben, hogy melyiket használja, van amelyiknél BIOS-ban kell megadni melyik legyen az aktív, ami addig az marad, amíg BIOS-ban át nincs állítva, és olyan is, aminél egyik a laptop kijelzőjét egyik hajtja, míg a külső monitor portot a másik.

De amúgy szerintem tök lényegtelen amit így elgondolásod szerint spórolni lehet, akármilyen virtualzációs módról legyen szó. Mindenképpen a proci teljesítménye ami számít, nem a VGA, és a mai procik elég jól tudnak skálázni.

VFIO mindenképpen lényeg? Csak azért kérdem, mert azt nem ismerem annyira teljesítmény elosztás szempontjából, el tudom képzelni, hogy lassabb mint egy mezei virtualizációs megoldás. Legalábbis laptop esetében nem tudom elképzelni, mit lehet nyerni vele. Mondjuk Virtualboxot lehet úgy konfigurálni, hogy mondjuk az Ethernet hálózatot használja, míg a gazda rendszer a Wifit, egy konkrét USB portot csak neki dedikálni, ebbe több portos HUB-al egeret, billentyűzetet, pendrájvot használni, szerintem lehet olyan elszigetelést összehozni, mint amit egy VFIO megoldás nyújt.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Virtuális gépben használható

Virtuális gépben használható

#2.1 Ahogy olvasgatom, azért több tényező is befolyásol, pl. mennyire osztott hardveresen a PCIe sín. (a legtöbb megoldásban osztoznak a sávszélességen azok a portok, ami nem a fő videokártyáé. Asztali alaplap esetén tuti, de gondolom laptop esetében még inkább, csak utóbbi esetében nincs dokumentáció erről.

Virtualbox is tud ilyent, de csak nem osztott sínekkel működik:

https://docs.oracle.com/en/virtualization/virtualbox/6.0/admin/pcipassthrough.html

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Koszonom a hozzaszolasokat.

Koszonom a hozzaszolasokat. Utananezek a linkeknek es folytatom a kutatast, tesztelest. Csak meg ki kell heverni a tegnapot is. BUEK. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A kovetkezore jutottam:

A kovetkezore jutottam:

-Friss Linux Mint

-QEMU

-Sikerult a dGPUt a VMnek tovabbitani

Viszont teljesen laggol a tortenet. Egyelore ezt is sikernek konyvelem el. Bar hasznalhatatlan. A problema valoszinuleg a beepitett monitor miatt lehet. Vagyis en erre tippelek, de mar igy is lenyegesen tullottem a tudasom hataran. :D Probalkozom tovabb.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Fejlemeny:

Looking-Glass -t is hozzaadtam a keplethez. Nagyon sokat javitott az elmenyen. Mar azt mondom, hogy hasznalhato. Jatekkal nem teszteltem, nekem foleg CAD program futtatasahoz kellett a WIN VM. Meg azert van nemi lagg, de szerintem ez az eger laggja. Majd meg dolgozom rajta. Fontos megjegyezni, hogy csak azert sikerult, mert regi banyasz korszakombol volt itthon 4K HDMI Dummy -m. :D Looking-Glass nem akart menni fizikai kimenet hianyaban. Viszont a Dummy megoldotta ezt. Lehet erre is van valami megoldas. Egyelore elfer itt a gep oldalaban.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Fejlemeny:

#5 Jol szetfloodolom a sajat temamat. :D Nos, kozben rajottem, hogy a laggnak egyetlen oka volt. Valahogy rosszul vitte at a 8 CPU szalat a QEMU. Manualisan beallitottam a topologiat 1/4/2 -re, igy a WIN mar 8 szalat kapott az eddigi 2 helyett. Csak ezert volt lassu. Komolyan, most elkepeszto. Semmilyen laggot nem erzekelek ablakok rangatasa kozben, vagy gorgetesnel. Mar csak az maradt, hogy a notebook monitorom 300Hz -es, de a DUMMYra maximum 120Hz -et enged beallitani. Aminel meg a 60Hz is jobban mutat, igy a legkevesebb a tearing.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Fejlemeny:

#5.1 Manualisan beallitottam a topologiat 1/4/2 -re, igy a WIN mar 8 szalat kapott az eddigi 2 helyett. Csak ezert volt lassu.

yes

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Fejlemeny:

#5 nekem foleg CAD program futtatasahoz kellett a WIN VM.

A Linuxos CAD programokkal mi a gond? Csak azért kérdem, mert ebben a témában nem vok tájékozott, de általánosan viszont tudni szeretném, hogy miért nem jönnek ezek szóba CAD feladatokra. Azt tudom, egyik-másik gagyi, csak szórakozásra / tanulásra lehet jó, de minddel ez a helyzet?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Fejlemeny:

#5.2 Az elso problema, hogy egyik elismert CAD program sem fut Linuxon normalisan. Legalabbis hosszas kutatas utan, en mar meg sem probaltam. SolidWorks, AutoCAD es Inventor programokra gondolok itt. A mai sikerek utan most felraktam a VMre az Autodesk programokat. Abszolut hasznalhatoan fut. Nincs vele gond.

Ettol fuggetlenul, nekem is motoszkal az agyamban a nativ alternativa lehetosege. Az egyeduli valamirevalo talan a Bricsys Bricscad Ultimate csomag. Legalabbis a marketinganyag alapjan jonak tunik. Kezelofeluletre is abszolut Autodesk koppintas, talan nem lesz nehez megtanulni. Most telepitem, meglatjuk. Bizakodo vagyok, mert az en szivemnek is tetszene, ha nativan futna. Ettol fuggetlenul, SolidWorksnek nincs alternativaja.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Fejlemeny:

#5.2.1 Aham, kösz :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve