wifi gond - nem látja a routert

Fórum: 

Sziasztok!

A gondom a következő: az otthoni hálózatot nem látja wifin. Este kikapcsoltam a gépet, másnap be, de nincs meg a hálózat. A környék összes routerét látja, csak ezt nem. Kábellel megy.

Előre is köszi a segítséget.

?

@#1 Igen. Minden más látja, sőt a windows is. (mindkettő van a gépen a wint nem igazán szeretem, de most kénytelen vagyok használni)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

?

#2 Szia !
Valahogy meg tudnád nézni hogy a router hányas csatornán kommunikál?
Linux alól pl. az "iwlist channel" parancs megmutatja.
Vagy ha be tudsz menni a router beállításokba, ott is megnézheted.

Ha valamelyik felsőbb csatornát használja, (12, 13) akkor megpróbálhatnád valamelyik alacsonyabbra állítani.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

?

#3 De komoly hogy ettől nem látja? Eddig is automata volt. Az igazsághoz tartozik, hogy egy ideje nem foglalkoztam a frissítésekkel, és most egyszerre vagy 10 dolgot frissítettem. Kernelt is. Az lehet gond? (Kezdő linuxos vagyok)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

+

#4 Nem tudjuk, mi a gond, lala kérdéseire kérlek, adj választ. Keressük a megoldást, filozofálva is lehet, de úgy (sokkal) nehezebb megtalálni. :-)
Melyik Linux Mint (17.x, 18.x, 19) pontosan és melyik asztali felülettel használod (Cinnamon, Mate, Xfce, KDE)?
Milyen gyakran frissíted a rendszert? Kézzel vagy automatikusan? Milyen szintek vannak beállítva a Frissítéskezelőben, meddig engeded?
Telepítettél alkalmazást, állítottál valamit a kikapcsolás előtt, miket csináltál? Aznap frissítetted is?

Adj tehát két kimenetet (terminált nyitsz, bemásolod az egyik parancsot és Enter-t ütsz. A megjelenő szöveg a kimenet. Hosszú kimenetet (szöveget) a https://paste.ubuntu.com/ segítségével ossz meg, a módszert többször leírtuk, keress rá):

iwlist channel

inxi -F

Utóbbi kimenet megadja a választ az én kérdésemre. Vagy az általad használt kernel tekintetében is például.

-----

A környék összes routerét látja, csak ezt nem.

Nagy gond nem lehet -érzésem szerint- mármint a telepített rendszerrel. ;-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

?

Próbálkoztál már a router újraindításával? 

Én már jártam úgy, hogy az otthoni négy gépből egyet nem engedett csatlakozni a hálózathoz, majd az újraindítás után sikeresen csatlakozott az összes gép. Ha a környéken található összes routert látja a géped, akkor szerintem a nem a gépeddel lehet gond.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Köszönök mindent.

Köszönök mindent. Átállítottam a csatornát 9 vagy annál kisebbre, és láss csodát. Komolyan, ezt nem gondoltam volna. Egyébként újraindítottam a routert és akkor sem ment. Szóval még egyszer köszi. Most megy.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Köszönök mindent.

#7 Ha van kedved a csatornabeállítás finomításához, (optimalizálásához) akkor terminálba:
nmcli -p dev wifi list
Ez a parancs kilistázza a környező routerek SSID-it, a hozzájuk tartozó csatornákat, jelszinteket, stb.
Nézd meg hogy a közelebbi (magasabb jelszintű) routerek hányas csatornákat használják, és a
te routeredet ezektől eltérő csatornára állítsd be.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Ismerkedem a Debian live

Ismerkedem a Debian live linuxal. Azért ezzel, mert live módban csak ezt találtam ami megy magyarul. 
Amikor felállt a rendszer először nem látta a wifit, így lan-on tudtam kommunikálni. A filekezelő hálózat elemére kattintva megjelentek az otthoni hálózatom elemei; routerek, Synology NAS.

Ezt követően sok külső segítséggel, sikerült feltelepítenem az usb-s Tp-Link wifit. 5Ghz-en kapcsolódik a routerhez, automata csatorna választással. A le és feltöltési sebessége 76/80 Mbit/sec. Az interneten tökéletesen kommunikál, weblapok, program letöltések működnek.

Ha azonban a filekezelő hálózat elemére kattintok, a szokásos hálózati elemek helyett csak egy ikon látszik; Windows hálózat. Erre viszont ha rákattintok már üres a tartalma. Hová lettek a hálózati elemeim? Hogyan kaphatom vissza őket?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ismerkedem a Debian live

#9 Így nagy vonalakban (azaz a mélyebb részletekbe bele nem menve) az van, hogy live rendszer "csak" egy minimalista rendszer abban az értelemben, hogy nem teljes, nem tölt be minden komponenst, nem egy "teljes értékű" rendszer. Ezért is van az, hogy nem lát egy teljes hálózatot, nem tartalmaz minden drivert, netán nyelvi felületeteket, azaz nincsenek ilyesmik betöltve.

A live mód arra jó, hogy kipróbáljuk, működik-e egyáltalán, megismerjük hogy néz ki, vagy a helyi gépen olyan műveleteket végezzünk, mint adatmentés, visszaállítás, vagy egyéb lemezműveletek. Illetve telepítés.

Ha fel van telepítve, akkor menet közben és utólag is egy sereg további komponens is telepítésre kerül, nyelvi fájlok, driverek, stb.

Persze, a live rendszer alá is lehet telepíteni, letölteni dolgokat, és beüzemelni hálózatot, stb. de ha most ismerkedsz ezzel, akkor ezt nem olyan egyszerű lezongorázni. Akár teljes értékű teljesen belakott rendszert is össze lehet rakni, ami pendrájvon fut, és akár több gépen is lehet használni.

És, mivel valami hálózatot kellene látnia (nem tudni erről semmit, miből áll, milyen megosztások / régi NAS, akármik vannak stb.) előrebocsátom, hogy az is lehet, hogy utólag is sokat kellhet mókolni a hálózat konfigurálásával. (vannak régebbi eszközök, amik elavult hálózati protokollokat használnak, na azok nem egyszerű történetek)

És ha csak most ismerkedsz a Linux-al, akkor szerintem egy Mint sokkal jobb választás lenne. Nagyon jó a Debian, de tényleg, viszont "konzervatív", a Mint alá viszont sokkal több programot lehet telepíteni sokkal egyszerűbben, ami fontos szempont az ismerkedőknél. 

u.i. sokkal konkrétebb dolgot tudnék mondani, ha ismert lenne a gép összetétele (pl. miért nem ment elsőre a wifi, talán Broadcom modulról van szó?) meg úgy általában. Ezt nagyon egyszerűen meg lehet tudni terminál parancsokkal, de ezt a részt halasszuk későbbre.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

"Akár teljes értékű teljesen

"Akár teljes értékű teljesen belakott rendszert is össze lehet rakni, ami pendrájvon fut, és akár több gépen is lehet használni."

Ez lenne az ideális részemre. Ebben az esetben lehetne a Mintet telepíteni. Olvastam róla, hogy kezdőknek ajánlják, csak live módban ez sem megy magyarul.

Tudsz ebben segíteni, hogyan tudok működő linux mintet tenni pendrájvra? 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

"Akár teljes értékű teljesen

#10 Az most nagyon mennem kell, max csak este jövök vissza, de nagyon sok leírás van itt is erről a témáról, csak most nincs időm összeszedni De rákereshetsz magad is, ill nem tudom Tibi itt van-e, ő ilyenek használ. Viszont a kezdő lépés az, hogy kell egy elég nagy pendrájv (ill. Tibi szerint SSD külső meghajtó tokban), és arra rá kell telepíteni a rendszert....

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
öreg0503 képe

"Akár teljes értékű teljesen

#10 Szia.
Hogyne menne magyarul. Amikor kiválasztod hogy Live mód ott lehet kiválasztani a nyelvet is.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Felraktam egy 256Gb-os

Felraktam egy 256Gb-os pendrájvra a Linux Mintet. Egyenlőre úgy működik ahogy szeretném. Most ismerkedem vele. smiley 
Köszönöm az eddigi segítséget!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve