Webkamera

Fórum: 

Sziasztok!

Letöltöttem a Cinnamon dvd-t és LiveCD formájában kipróbáltam.

Laptop-ot használok.

Nem tudom, hol lehetne a webkamerát a rendszerben megtalálni, hiába kerestem a rendszer által felajánlott menüpontok között.

A rendszer valószínűleg észleli a kamerát, mert a proflkép készítésénél a "fotó készítése" pontban csinált egy képet. A minőség ugyan nem észlelhető, a kép nem nagyítható, de megcsinálta.

Hogyan keríthetem elő a webkamerát a rendszerben?

Tesztelhetem a hanghoz hasonlóan?

Képek, videók készítése lehetséges?

Köszönöm:

zhori

szhf62 képe

Webkamera

Tapasztalati segítségként szeretném hozzá fűzni.  Nálam az asztali gépen a Qiana XFCE és a LM 17.1 KDE, a laptopon az Antix-Linux MX14 fut. Szereztem egy Trust webkamerát, amivel a gyártó weblapjáról letöltött illesztőprogram és a wine alkalmazás "bevonásával" (mivel ez csak windows rendszerre készült) sem tudtam megfelelő mértékben alkalmazni. Ezt követően a létező összes kamera alkalmazással (amit a Szoftverkezelőben fel lehet lelni) kipróbáltam a kamerát, egyedül a Cheese (Csííz) bizonyult ebben a legmegbízhatóbb alkalmazásnak tesztelési célra (is). Minden funkciót (fénykép, videófelvétel - hanggal, ezek mentése és lejátszása) könnyen és gyorsan ki lehet rajta próbálni, ha akadozás nélkül megy a felvett anyag, ha simán működik így, a kamera nyugodtan használható linuxon a weben (Skype, Google Hangout, Firefox Hello stb). A Trust "nem ment át ezen a teszten", így kénytelen voltam egy márkanélküli, régebbi fajtájú webkamerát (próba után!) beszerezni, amelyik gond nélkül működik a Qianán, és a legtöbb általam a gép(ek)re telepített rendszereken (ubuntu, LM 13 stb). Ez a kamera viszont az MX-en (a Cheese-el) már a képátvitelben jelentős akadozást produkál, viszont a rendszer (Skype-on a beállításoknál megnézve) felismeri, és gondolom a weben is továbbíthatja a képet, de meglehetősen akadozva. (A hanggal ennél a kameránál nincs probléma, az jól működik az MX-en is.) Ha végképpen nem érnél kameraügyben el célt, megpróbálkozhatsz olyan mobiltelefonnal is, amelyik képes webkameraként is funkcionálni. Ez az eddigi tapasztalatom szerint az Alcatel (OT széria) telefonnal lehetséges (a telefon használati utasításában fel van tüntetve a webkameraként alkalmazhatóságának a lehetősége), de elképzelhető, hogy másik gyártó(k) készüléke(i) is képes(ek) erre (Pl a Samsung nem alkalmas erre a célra). Lehet hogy ezekkel nem tudsz teljes képernyős módban videócsevegést folytatni, de a semminél többet ér.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (2 szavazat)