Videó vs. írott anyag

Fórum: 

Mi a jobb szerintetek egy tartalom fogyasztónak: ha egy téma videóban vagy írásban blogban jelenik meg?
logikusan csak olyan téma a kérdés, ami mindegyikben feldolgozható. Nézegetem a statisztikákat (a videók alattiak nyilvánosak, mármint a megtekintések) és a videók megtekintése és a nézési idő is sokszorosa az írott anyagénak.

csuhas32 képe

Videó+leírás>Videó>Leírás

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Amennyiben a kettő közül kell választani, akkor egyértelműen a videó lesz a befutó, azonban az álomszituáció, ha narrációval ellátott videó készül, melyhez a narráció szövege rendelkezésre áll felirat formájában is, de ugyanez az anyag elérhető képekkel gazdagon illusztrált leírásként is.
Ezt a videót és hozzá tartozó leírást komplett egységként kezelve, ennek lesz a legnagyobb látogatottsága.

Kifejtve:
Egyrészt különbözőek az emberek, azt már magam is észrevettem segítségnyújtásnál, hogy van olyan, akinek nem jön be a szöveges formátum, fényképekkel vagy videóval sokkal könnyebb segíteni neki. Az ember alapvető tanulási módszere az olyan utánzás, mely elsősorban az olvasáson kívüli vizuális információk befogadásán és másolásán alapul. Ha bekerülsz egy csoportba, mellyel nem beszélsz közös nyelvet, pusztán a látottak alapján meg tudsz tanulni egy munkafolyamatot, elsajátíthatsz szokásokat, módszereket.
A következő réteg a nyelv és a nyelv általi tanulás. Ezáltal is sok mindent elsajátítasz. Már rég megtanultál beszélni, öltözni, tisztálkodni mire ez kiegészül azzal, hogy elkezdenek tanítani olvasni és írni, mire ezen keresztül is elkezdesz valamennyire tanulni. De ilyenkor is nagyrészt marad a látott és halott információk befogadása (a tanár magyarázása) ezt csak kiegészíti az olvasással befogadott információk általi tanulás.

A videó igazodik legjobban az ember alapvető tanulási technikájához. Van videó amin nincs narráció, helyett mondjuk valamilyen aláfestő zene szerepel a háttérben. Aztán van videó ami tartalmaz narrációt vagy feliratot. A feliratozott és narrációval ellátott videó hordozza a legtöbb információt, ebből tudja mindenki a legnagyobb eséllyel kinyerni a saját erősségével a legtöbbet.

Vegyünk egy laptopot, amin Windows van és tegyünk rá Linuxot.

Ha erről készítesz egy videót, és nekem van ugyanilyen kiindulási eszközöm és körülményem, akkor akár a videóról a hangot és a feliratot is levéve meg fogom tudni utánad csinálni a folyamatot. Látom az egészet, hogy mikor hová kattintasz, hogy hová dugod a mit (pendrive-ot) és melyik gombokat nyomod meg a gép bekapcsolásához, a boot menü eléréséhez, abban a pendirve kiválasztásához... Szinte akkor is meg tudom csinálni, ha nem tudok olvasni, írni.
De ha egy másik fontos készségem veszem el, a látást, ha jó narráció, akkor még ekkor is rengeteg hasznos információval szolgálhat számomra.

Amennyiben csinálsz ugyanerről egy leírást, akkor csak akkor fogom tudni ezt követni, ha tudok az adott nyelven olvasni és szöveget értelmezni. Eggyel könnyebb dolgom van, ha a leírás képekkel gazdagon van illusztrálva. Viszont egy leírásból a parancsokat ki tudom másolni, míg egy videóban szereplő parancsokhoz csak úgy tudok hozzájutni, ha megállítom a videót és megpróbálom karakterenként bepötyögni azt, aztán vagy sikerül vagy nem.
A videókban sokszor vannak számomra felesleges magyarázó részek, melyeket sokkal nehezebb átugrani és megtalálni a számomra lényeges részt mint egy leírásban.
Amikor valamivel már megismerkedtem, akkor felesleges számomra a videót újra végignézni, sokkal hasznosabb számomra a folyamatról készített leírás vagy rövid jegyzet, melyhez később is könnyen és gyorsan vissza tudok nyúlni.

Videó+leírás>Videó>Leírás

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

#1 Teljesen egyetértek, az adott szituáció dönti el hogy melyik kényelmesebb. Jó példa az Arcolinux, ahol több mint 4000 videó áll rendelkezésre a különféle beállítások használatára, programok ismertetésére, mégis inkább az Archwiki-t vagy a fórumokat szeretem használni. Ha nincs válasz, akkor jöhet a videó. Az kétségtelen, hogy például egy OS telepítésénél a legegyszerűbb a videó használata, hisz ott az esetek többségében a felhasználó nevén és a jelszón kívül nem kell semmit mást beírni, csak kattintani.

Videó vagy betű

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Tényleg sokfélék az emberek. De nem csak az emberek, hanem a szituációk is, sőt egy emberen belül is van pl. hangulat ingadozás / változás.

Az biztos, videóban nehéz odalapozni valahova, és nehéz újra nekifutni egy mondatnak.

Nagyon sok olyant ismerek, akik a videóra esküsznek, azok számukra az igazi útmutató.

De ez nem igaz, mert nem látnak, nem hallanak, átsiklanak, nem rögzül.

Hányszor lehet olyan kommentet olvasni, hogy számonkér olyasmit, ami amúgy elhangzott a videóban, de szerintük azt meg kellett volna említeni.

Videó esetében nehéz más színnel jelőlni a lényegest.

Videó esetében egy csomó másra is figyelnek, mint a videó témája. Hogy néz ki, milyen a hangja, hanglejtése, hogy beszél, stb. Van tech csatorna, ahol az előadó beszédmódját kritizálták, erre "Ai" - val generált férfi és női hangot, azok mesélték és magyarázták a kapcsolási rajzot. Az sem jött be, visszakövetelték az eredeti hangot. De a kapcsolási rajzról senki egy kérdést, vagy megállapítást sem posztolt. A hangról annál többet.

Én is nézek videókat. Amikor a videón bootol a linux, elovasom a szövegeket, megállítom a videót, ha túl gyors. Parancsok kimenetét, stb-ket elolvasom, tehát én a videón is a betűt keresem.

zmintzoltan képe

Videó vagy szöveges anyag

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ha tanulni akarok, akkor jobban szeretem a magyarázós videókat. Ha nem tanulás a cél, hanem egy konkrét dolog érdekel, akkor szövegesen tartalmakban keresem a választ.

igen, az adott szituáció

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

igen, az adott szituáció dönti el
de, a szöveggel tudok továb dolgozni, könnyeb benne például a keresés is
és ha a kép nem annyira fontos, a szövegbül hangot gyártani magamnak tudok

Youtube verhetetlen,

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

én heti szinten használom a keresendő szöveg+disassembly keresést.
Ma pl. a cimbim Citroenjének középkonzolját kellett lebombázni, vakartam a fejem aztán youtube.
Pillanatok alatt meglett a szétszerelés.

Ha olvasok, szép vagy műszaki irodalmat, jobb a szöveg.
Terminálkimeneteket, parancsokat  értelmetlen fényképezni, hacsak nincs más megoldás, ott csakis karakteres megoldás.

Mindent a maga helyén.