Videó képsorozat "kitöltése"

Fórum: 

Sziasztok!

A napokban megkeresett egy ismerősöm egy érdekes kéréssel. Bedigitalizált egy VHS szalagot, de valamiért a digitális lejátszáskor úgy látszik, mintha minden 25 képkocka lejátszáskor hiányozna 1 képkocka... ugrik a kép, de a hang nem. Így a videónak előbb vége van, mint a hangnak. Mivel ez ügyben kissé tájékozatlan vagyok, tanácsért jöttem. (Persze az első javaslatom az újra digitalizálás volt.)

Nos annyit azért tudok az mpeg kódoló működéséről, hogy van egy kulcs-képkocka, ami a tejes képet tárolja. A következő képkockát pedig az előzőből megbecsüli (azt hiszem ezt nevezik bidirectional... ha így írják)

Tud valaki olyan megoldást, hogy a "hiányzó" képkockákat ki lehessen pótolni egy megbecsülés alapján? Tudom, ez szörnyen hangzik és engem is csak szakmailag érdekel. Van avidemux, openshot és virualdub a gépemen... és a rosszul digitalizált felvétel (kb 1 órás)

Nem gond, ha nincs megoldás és a válaszok sem sürgősek, régóta türelmes vagyok :)

Agyaltam, de..

Egyre csak arra jutok, hogy a hangból kellene kivágni részeket. Viszont ehhez elemezni kellene az anyagot, többször visszanézve. Először is, kérdés, hogy biztos, hogy nem csak el van csúszva a hangsáv? Ez esetben könnyű korrigálni.

Ha nem, akkor ez a stratégia:

Keresni kell a videóban csapókat. Amikor filmeket készítenek, akkor a jelenetek előtt csapót használnak, hogy biztos legyen ilyen az anyagban ilyen. A lényeg, hogy legyen egyértelmű rövid, hanghatással bíró esemény a videón, az már csak részletkérdés, hogy még felírnak kiegészítő infókat is a táblára, ami később hasznos az összeillesztésnél. A csapókat használják az esetleges elcsúszott hang igazítására, aztán a kész anyagból végül kivágják ezeket a részeket.

Tehát milyen csapókat kell keresni jelen esetben: Ajtó becsukása, autó, épület esetén. Esetleg léptek, de ez csalóka, mert lépésekből rendszerint több van, nehéz kitalálni, hogy melyikhez melyik hang tartozik. Továbbá olyan események, amik koppanással járnak, leesik valami, koppantanak, rácsapnak egy asztalra, pofon vágnak valakit, fegyverrel lőnek, stb. Ha megvannak ezek a részek, akkor fel kell őket jegyezni.

Van egy varázsszám, amit szem előtt kell tartani, ez pedig 200 milliszekundum. Az ember agya úgy működik, hogy ha egy látvány esetén hanghatás is van, és az esemény, meg a hangja 200 milliszekundumon belül következik be, akkor az ember ezt összekapcsolja, és egyidejűnek érzékeli az esemény látványát és hangját.

Ez a rövid hatásokra vonatkozik, rövid hangokra és történésekre, mint amilyen a csapó. Egyéb dolgokra, mint beszéd, zene, stb. ez sokkal tágabb, ha beszél valaki, akkor a szája mozgása és hangja között kicsit nagyobb csúszás is megengedhető. Nem sokkal, de mindenképpen lazább, mint pl. a tapsolás.

Nos, ha megvannak a csapók, akkor fel kell vázolni egy időrendet, egymás után fel kell jegyezni, hogy kb. mennyivel tér el a látvány a hangtól. Majd ezek között fel kell jegyezni, hogy hol van olyan, amikor a látványhoz szigorúbban kapcsolódik a hang, szemből beszél valaki, lépked, vagy hasonló.

A jeleneteket a csapók határolják. Egy jeleneten belül kell itt-ott kivágni a hangból, okosan onnan, ahol nem számít, de ahol igen, ott esetleg be kell szúrni, hogy stimmeljen a trappolás, a beszéd. Ha kész az első jelenet, akkor a következőre kell lépni, ott már figyelembe venni, hogy az első jelenet megdolgozása után az idők elcsúsztak.

És így tovább, végig.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Rossz videófelvétel

#3 Itt nem erről van szó: egyszerűen rossz a videórész (hibás felvétel miatt), kimaradnak képkockák. Ez nálam akkor fordul elő, ha pl. egy film 30 fps-es, és lekonvertálom 25-re (23,976-ról 25-re konvertálva viszont ez nem jelentkezik). Ilyenkor kissé akadozva fut a videórész, a hang jó. Találkoztam a neten ilyen filmekkel, de egyelőre én se tudom a megoldást.
Sajnos a SimpleScreenRecorder is ilyen akadozott felvételt produkál 25 fps-es képkockasebességnél. Próbálkoztam én mindenféle beállítással, de ugyanaz lett az eredmény.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Mindenkinek köszönöm a

Mindenkinek köszönöm a válaszokat. Sajnos valóban erre nincs (vagy nem találom) egyértelmű megoldás, de adtatok néhány ötletet. Az AviSynth kipipálható, mert az a hangsávot pont olyan hosszúra "zsugorítja" (nem hallható gyorsítással), mint amilyen hosszú a videó. Ez klassz is lenne, ha nem 1 órás anyagról lenne szó.

Szóval még István adta a legjobb ötletet - Részekre vágni a videót, ahol még a hangcsúszás nem annyira feltűnő (pl.: a beszélő illető nem látszik a videón) és a valamennyi vágott állományt össze lehet fűzni.

Tehát mindenkinek köszönöm, ha lesz több időm, megírom mire jutottam. (Az eredeti forrás-fájl tulajdonosa állítólag újra digitalizál, arra is kíváncsi leszek) :)

A mostani problémámat egy újabb topic-ban írom meg, ha nem talál a kereső jó megoldásokat.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve