Váltás LXDE-re régebbi gépen melyik Mint-tel?

Fórum: 

Sziasztok,

Párom öregedő laptopjával futottam pár kört az elmúlt hetekben, olyan disztribet keresve, ami neki, mint átlag felhasználónak kellően...

- gyors (nem akadozik, illetve nem "hajszárítózik" a ventilátora alap dolgoktól is rendszeresen)

- stabil (nem akad ki, ragad be, üzen rendszerhibákat, tűnik el a hangja, stb)

- magyarított (minél kevesebb "ez mit jelent?" kérdés :-) )

- általánosságban kellően átlagjúzerbarát (átlag dolgoknál minél kevesebb "ezt hogyan kell?" kérdés :-) )

A gép egy 8 év körüli NEC VERSA P570 notebook: Core2Duo T7500, 2 GB RAM, Nvidia 8400M GS

Szóval megfordult rajta mostanában Mint 17.x Mate, XFCE és Openbox, Lubuntu, LXLE, MX15, OpenSuse Leap LXDE-vel, Peppermint, Zorin, a 3-as Uhu-tól pedig már letöltés előtt elvette a kedvemet a saját fóruma, pedig az 1-es verziókat használtam és szerettem...

Ami ezek közül a legkevesebb kompromisszummal megfelelt a fenti feltételeknek (és egyáltalán fel is települt), az az LXLE és Tomi37 Mint 17 Openbox-a, bár ez utóbbi még csak éjjel ment föl, még nem tudtam "nyúzni". Az LXLE majdnem jó, "csak" nem kellően magyar, sőt eleve angolként kell telepíteni, különben kiakad a telepítője és csak utólag lehet magyarítani úgy-ahogy. A Mint 17 Openbox-nál pedig már előre érzem, hogy hiányozni fog az LXDE "komfortja" és a rövid próbálgatás alatt kicsit többet nyúlt a ventilátorhoz is, mint az LXLE, de a látszólag alacsony CPU terhelés miatt valószínűleg inkább az 53-54 fokos GPU miatt.

Mivel az már egyértelmű, hogy az LXDE környezet lenne a legjobb és mivel ez itt a Mint fóruma :-) , azt szeretném megkérdezni, hogy erre a gépre melyik Mint verziót lenne érdemes telepíteni, ami a legjobban LXDE-síthető? És esetleg érdemes lenne-e még valamelyik 13-ast választani, ahogy írtátok páran másik topikokban ettől gyengébb/öregebb gépek kapcsán? Ott a böngésző, flash, java, stb támogatástól tartok egy kicsit (facebook, skype, bank, abev kell).

És a 13 vs 17 erőforrásigény kölönbségéhez hasonlóan lehet-e különbség az Nvidia driverek verziói között, érdemes-e abból is valamelyik régebbit feltenni? Lehet, hogy egy régebbivel hűvösebb maradna a GPU? A Mint driver maganer-e 3-4 féle verziót is felajánl.

 

RE: Váltás LXDE-re melyik Mint-ről?

@#0 Én inkább a Manjarot ajánlanám. Lxqt felülettel, ami kinézetre úgy néz ki, mint egy butított KDE. Valójában az LXDE, qt változata.
link: https://manjaro.github.io/

Esetleg a BlackPanthert, ami magyar fejlesztésű, és van/volt lxde felületű kiadás hozzá:
http://www.blackpantheros.eu/

Én most a CentOS felé érdeklődöm. Ennek van minimál iso-ja, amire olyan GUI-t teszel, amilyet akarsz.
https://www.centos.org/download/

Hiába húzol a Mintre másmilyen desktopot, az előzőnek ott maradhatnak a függőségei, és abból problémák lehetnek.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
szhf62 képe

LXDE

Ha megkedvelted az LXDE-t és ezt Linux Minten szeretnéd "viszont látni", a MATE asztali környezetet tudnám ajánlani. Ez többé-kevésbé hasonlatos a neked megszokotthoz, és nem nagy hardverigényű.
Nyugodtan felteheted a 17.3-at ebben a környezetben, nem strapálja le a gépet. (Gyanítom hogy a sensort használod a panelen. Nálam is ez volt, amíg nem váltottam XFCE-re át (itt nincs ez a lehetőség, hiába van a panelalkalmazások között érzékelőmegjelenítő, nem működik, csak az asztalon a conkyval, vagy screenlets-el lehet az értékeket látni.).
Ha a böngésző(k)be be voltál már korábban jelentkezve, a szinkronizálást követően bármilyen rendszerrel (amelyik még kap támogatást!) és asztali környezettel tudod használni a Facebookot (vagy más oldalt, amit könyvjelzőztél), és a Skype-ot is.
Nálam a(z ubuntu) MATE működési hőmérsékletjelzője (laptopon) átlagban 57-59°C-t mutat, ha "dolgozik a gép", ez felszökik 74-75°C-ra. Egy jól működő (laptop)ventilátor, és nem kell a melegedés miatt nagyon aggódnod. (Ha már érzékelő: érdemes lenne az interneted adatsebességét is figyelemmel kísérned a panelen. Többségében ez is nagyban befolyásolja a melegedést, ha az adatsebesség alacsony, vagy nagyon szakadozott...)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE: Váltás LXDE-re melyik Mint-ről?

#1 Igen, éppen ettől a keveredéstől tartok a desktop csere során. Emiatt lehetne talán jó alap a 17.3 Openbox verzió, ha a Mint marad?

A Manjaro is jónak tűnik a Distrowatch infói és fórumok alapján is, képbe is került, de még nem próbáltam, mert csak "Többnyelvű: de, en, fr". Próbáltad-e, mennyire magyarítható?

A Blackpanther-t régebben próbáltam, nekem akkor nem jött be, ráadásul most úgy tűnik, mintha ez is egy "vergődő" rendszer lenne az Uhu-hoz hasonlóan.

A CentOS 6.8-at még megnézem.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:LXDE

#2 Mint 17.1 MATE volt fent hosszabb ideig, aztán egy darabig a 17.3 XFCE és ezek után kezdődött a keresgélés, mert zavaróan sokat fújtatott ezekkel a régebben rajta lévő rendszerekhez képest. Szóval nem a túlmelegedéstől tartok, hanem egyrészt rossz hallgatni órák hosszat ezt a sűrű ki-be kapcsolgatást, másrészt időnként akadozott is ez-az. XP-vel soha nem volt hasonló gondja, és az LXLE disztribbel se, szóval valami van a háttérben a többieknél.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:RE: Váltás LXDE-re melyik Mint-ről?

#3 Megmondom őszintén, Openbox-szal még nem használtam más grafikus környezetet, de most jutott eszembe, hogy van itt az oldalon valaki, aki nagyon is illetékes az ilyen erőforrás takarékos linuxok terén, mint  Puppy linux...

-Igaz Kami? :-)

 

Szerk:
Mellesleg ennek a gépnek lazán el kellene mennie Mate felülettel. A flash miatt mindegy mit teszel rá, az mindegyiknél zabálni fogja az erőforrásokat.

Mikor volt utoljára kipucolva a hardware?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE: Váltás LXDE-re régebbi gépen melyik Mint-tel?

Szia!

Mikor elkezdtem a linuxal ismerkedni akkor egy Dell 630-os volt, hasonló konfig mint tiéd, csak integrált inteles videó vezérlő volt benne, és röccenés nélkül vitte a menta 17.1 cinnanont. Annyit módosítottam, hogy kapott még 2 GB ramot!

Más: azt írod, hogy 8 év körüli a gép, ebben az esetben, (ha még nem volt, ha igen akkor bocsi) szükséges lenne  egy alapos takarítása a gép belsejének, újra pasztázás, hővezető lapka csere. Hidd el csodákat tesz!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Re: Váltás LXDE-re régebbi gépen melyik Mint-tel?

Ha Mintet és LXDE-t szeretnél miért nem próbálod ki a Mint LXDE és LMDE 2 LXDE verziókat. Eredeti Mintes, nem tákolt verziók.

www.linuxmintusers.de/index.php

www.linuxmintusers.de/index.php

Ha van hely (4 op.rendszer=ca. 80 GB) mellé lehet telepíteni a Manjaro LXDE, és Pclinuxos LXDE-t is (itt szükséges telepítés után allítani az UID-n)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:LXDE

#4 Valóban, Mint-tel jóbban búgatja a ventilátorokat, lehet hogy 32-bittel nem annyira. A csúcs a Pclinuxos - a néma OS, búgni még nem hallottam.

A pendrivera telepített rendszerek sem zajosak (annyira).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:Re: Váltás LXDE-re régebbi gépen melyik Mint-tel?

#7 A Linux Mint nem ad ki LXDE felülettel operációs rendszert, úgyhogy ezt ne nevezzük eredetinek. 

Ez a helyi -német- közösség által kiadott verzió, ami nem tekinthető hivatalosnak, ugyanakkor megér egy próbát.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE: Váltás LXDE-re melyik Mint-ről?

Re:

A Manjaro is jónak tűnik a Distrowatch infói és fórumok alapján is, képbe is került, de még nem próbáltam, mert csak "Többnyelvű: de, en, fr". Próbáltad-e, mennyire magyarítható?

Nem kell mindent elhinni amit a neten írnak.

Ez a disztró magyar (teljes) nyelven van.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE: Váltás LXDE-re régebbi gépen melyik Mint-tel?

@#0 Az LXLE-n meg kell nézni a futó folyamatokat, csomagok verzióit, a használt csomagokat, így megtudható, hogy miben különbözik egy LXDE-től, vagy akár egy Lubuntu-tól;

'A sima Ubuntuhoz képest egy picit máshogy kezeli a frissítéseket,forrásokat és olyan alapvető dolgokat amik itt a fórumon, általában a kezdő felhasználókkal megesik.
Aki nem ismeri az LXLE-t jobban,az hiába ad tanácsot Ubuntu szerint,mert nem minden ott van a rendszerben,ahol azt tudván tudja egy Ubuntut jól ismerő szaki.
Mindkét LTS-re épülőt használtam huzamosabb ideig,pont azokat az alapvető dolgokat próbáltam,ami a minimális rendszer fentartáshoz szükséges.Itt vettem észre a különbségeket és az a véleményem,amit föntebb említettem.
Szépen összerakott felületek az tény,bár ez ember függő.De például egy Lubuntuhoz képest is másabb a rendszer.
'
http://ubuntu.hu/node/40419#comment-497775

Nálam egy Debian Wheezy fut, Xfce asztali környezettel, 2GB RAM-mal (DDR) , 1.500MHz-en (proc), de kipróbálhatod ezt is; https://www.bunsenlabs.org/

Kétféleképpen lehet gondolkodni (nem tiltja meg senki és semmi);
-- telepítesz egy olyan dsiztribúciót, amelynél esetleg a te hardvered tekintetében nincs túlzott ventillátor pörgés (de egy idő után nem fejlesztik tovább és ki tudja, kicsodák fejlesztik, bár rosszat alapvetően persze, ne tételezzünk fel senkiről)
-- telepítesz egy nagy disztribúciót és teszteled tetszés szempontjából, ventillátor pörgés szempontjából, stb..

Mindkét esetben, ha 'túlzott' ventillátor pörgés tapasztalható, a tárolóból elérhető, linux-szos csomagok telepítésével (és használata vételével), vagy más kisebb módosításokkal vélhetően beállítható a számodra megszokott ventillátör fordulatszám. Ez szinte bizonyos.

Hogy egyéb szempontból melyik tetszik, azt te tudod.
https://www.youtube.com/watch?v=M_yWyBjDEaU&feature=youtu.be&t=35s
'The time to hesitate is through'

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:RE:Re: Váltás LXDE-re régebbi gépen melyik Mint-tel?

#9 Ez máshol is igaz (az információdhoz csak hozzáteszek)

Ubuntu variants with LXDE pre-installed
http://wiki.lxde.org/en/Ubuntu

If you are installing Ubuntu + LXDE on a new machine, there are some existing Ubuntu-based distros using LXDE. Maybe you can try them first.

  • Lubuntu - Ubuntu with LXDE.
  • LXLE - Popular respin of Lubuntu.
  • WattOS - Designed for older and low power computers (we make new ones screaming fast also :) ).
  • MoonOS - an operating system featuring art.
  • Masonux[1] - Ubuntu remix featuring LXDE that includes Firefox, Pidgin, Ubuntu's normal networking applet, and Synaptic package manager preinstalled.
  • Knoppix - live CD with LXDE

az LXDE asztali környezet PCMan kezdeményezése
https://hu.wikipedia.org/wiki/LXDE
'A projektet 2006 -ban kezdte el egy tajvani fejlesztő, Hong Jen Yee, más néven PCMan, amikor kiadta a PCManFM fájlkezelőt, amely a későbbi LXDE egyik komponense lett.'

Különböző 'teepítőbe integrálási' megoldások vannak, a Fedora-nál pl. a 'spin'.
https://spins.fedoraproject.org/hu/lxde/

Ám nem az LXDE-et alakítják (inkább), hanem a linux rendszert (az LXDE-hez) és ebben az esetben az LXDE név változhat (valami hasonlóra). Mert a telepítése a legegyszerűbben így zajlik (a csomagkezelő [itt az apt] más disztribúcióknál más természetesen)

sudo apt-get install lxde

Persze pl. a netinstall-nál érdemes ezt a parancsot kiadni, mert egy már meglévő, telepített asztali környezet mellett nehezebb, nem célszerű használni az LXDE-t sem (általában bármely két asztali környezet együtt élése nem jó megoldás).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Tomi37 képe

OpenBox?

Jellemző. Van a Blog szekcióban 2 db OpenBox remasterem(32 és 64 bites), ami még az LXDE-nél is kevesebbet fogyaszt, azt persze nem használja a kutya se. Bár igaz, említettem kami911-nek, hogy jó lenne egy közösségi változatok nevű topic csoportot nyitni, ahol a remasterek könnyebben megtalálhatóak lennének. Válasz a javaslatomra azóta sem érkezett.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (2 szavazat)

RE:OpenBox?

#13 Nem lehetne csinálni a remastereknek, stb. egy különálló ingyenes wordpresszes weboldadlt? Talán így könnyebben lesz megtalálható a neten és a végtelenségig linkelhető és a lényeg hogy csak a témákkal foglalkozik, és ......

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Sziasztok!

Sziasztok!

Bocs, kicsit lemaradtam. Valahol ott, hogy a tapasztalataim alapján LXDE környezetű rendszer lenne az ideális az adott gépre, illetve említettétek a hardver takarítását és újrapasztázását is.

Nos ez utóbbi megvolt még a legelején, de csak közepes minőségű paszta volt kéznél, ezt meg fogom csinálni a napokban jobb fajtával újra és megvizsgálom a heatpipe-ot is. Mert végül bármilyen rendszert próbáltam most rajta, ha semmi felhasználói program nem fut (CPU használat <1%), akkor is 45-47 fokos a CPU és 52-55 fokos a GPU, így azon a határon vannak, hogy ha bármit csinálok és megindulnak felfelé, akkor már a ventilátor is elég hamar rákezdi. CPU "ondemand" és GPU clock "auto" 3 fokozatban, működik is a szabályzás. Biosban nem lehet állítani semmi különöset.

A másik maga a linux. Nem akartam vitát indítani, nem is szeretném ha ebbe az irányban menne el a beszélgetés, ennek szellemében néhány gondolat:

- Elsőként és Tomi37-nek külön is: Ahogy a nyitó hozzászólásban írtam, végül csak az LXLE és a te Mint remaster-ed maradt képben... Ehhez jött a hozzászólások alapján a német közösségi LXDE remaster.

- Az LXLE telepítési hibájáról írtam az elején, ami -még ha viszonylag egyszerűen részben áthidalható is- szerintem elgondolkodtató egy Distrowatch 17. helyezett rendszernél. Mármint hogy egy ilyen, ráadásul ismert, minden nem angol nyelvterületű felhasználót érintő, *telepítést meghiúsító* hibát nem javítanak hónapok óta, és hogy a workaround után van egy részben angol, részben magyar, itt-ott néha furcsán viselkedő, a Mint-nél sokkal "szegényesebb" lehetőségekkel bíró rendszerem.

- Tehát legyen Tomi37 Mint Openbox-a, próbálgattuk. Első körben a rendszer működik, egyetlen gond van vele: maga az Openbox környezet. Tomi37, sajnos ez már az a szint, ami egy XP-hez, aztán Gnome-hoz és MATE-hez szokott, nem informatikus beállítottságú és már viszonylag régóta fiatal felhasználónak kevés, túlságosan kényelmetlen.

- Végső próba: német Mint LXDE. Felment, némi bütykölés árán az LXLE-től valamivel jobb, de szintén nem 100%-os magyarítással, még úgy se, hogy végül a német nyelvet töröltem is róla. Ezzel együtt egyelőre elég jól ketyeg, egyelőre ez marad. Már hetek óta ezzel a géppel szórakozok, a páromnak is hiányzik, nekem sincs most több időm keresgélni, próbálgatni, meg bele is fáradtam már kicsit... Már nem először az elmúlt  17 évben... Ráadásul kicsit még az is bonyolítja az egészet (de nem akartam ezzel még jobban megkavarni itt a dolgokat), hogy olyan rendszert szeretnék, amit én is tudok használni a saját, hasonló korú, de kicsit erősebb asztali gépemen az XP leváltására. Éppen elég csak egyféle rendszert jobban megismernem. Nekem viszont ez munkásgép, főleg elektronikai fejlesztéshez (HW, FW, SW is), így erre kell még pár olyan dolog, ami miatt mindenképpen jobb egy széleskörű támogatottságú alap. Mint pl. a Mint. :-)

- Tomi37! Ha jól olvastam itt-ott, az LXDE is az Openbox ablakkezelőre épül. A tiédre lehet-e és ha igen, várhatóan milyen kilátásokkal LXDE-t ráhúzni?

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Tomi37 képe

RE:Sziasztok!

#15

Persze, mivel az Openbox az LXDE ablakkezelője, így természetesen telepíthető rá az LXDE. Egyszerűen rá telepíted az OpenBox-ra és kijelentkezel, majd a bejelentkező képenyőn kiválasztod az LXDE-t.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

# Honosítás, fordítás

#15 Honosítani te is tudsz egyes alkalmazásokat, a Poedit alkalmazással, vagy on-line is;
     -- Linux Mint
Kami911-hez és a fordtó csapat tagjaihoz fordulj
https://linuxmint.hu/search/node/ford%C3%ADt%C3%A1s
(ha jól emlékszem, én is tag vagyok [már] ... jelen pillanatban kevéssé aktív [még] :))
     -- Launchpad (Ubuntu, és Debian)
- mondjuk itt nem látok Debian-t,
https://translations.launchpad.net/
de az Ubuntu csapatból valami mintha az általam említettet mondta volna.
     -- Debian (LMDE)
https://wiki.debian.org/hu | http://hup.hu/node/2681 [https://www.debian.org/releases/etch/arm/apbs04.html.hu]
Igazság szerint utána kéne néznem, hogy a Debian csomagok honosítása mostanában főleg hol folyik, mert valami dereng arról, hogy a Launchpad a csomagoké lenne. És a telepítő, a súgó, a dokumentáció megy a pure Debian vonalon.
Néhány kevésbé használt alkalmazás nem honosított, egyről tudok, ahol a fejlesztők akarják csak francia nyelven látni. :)
Tehát amely alkalmazásnak nem elérhető az 'l10n-hu' vagy i18n' nyelvi csomagja, azt tudod ezeken a módokon -elég egyszerűen- honosítani. Ha mondjuk egy Linux Mint-es alkalmazást honosítasz, azt általában átemelik pl. Debian vonalra is (ha nincs honosítva). Nagyjából ez a történet lényege.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:OpenBox?

#13 Pedig ez egy jó ötlek..mármint a remasterek egyben...egy topikban..

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
kimarite képe

# Közösségi változatok

#13 'Finoman' pontosítani kéne a topik elképzelést ...

Vélenyem szerint ide
https://linuxmint.hu/forum/linux-mint-valtozatok
kicsit erős túlzás lenne, de mondjuk ide
https://linuxmint.hu/forum/linux-mint-magyar-kozosseg
elférne.

.. a magyar és nem magyar 'változatok'-ról is szó lenne a fő topikban ('Közösségi változatok')?
És mondjuk az altopikokban szerepelnének a változatok az egyéni készítők (tomi32, ...] vagy csapatok [német csapat, ... ] tekintetében egy-egy topikként. Én így képzelem.

Ha az ötletetek az, hogy a 'Linux Mint változatok' alá és a 'Linux Mint Magyar Közösség' fölé is elférne (a kettő közé), az annyiban nem igazán szerencsés ez a 'megoldás', hogy a többi tartalmat lefelé nyomja, így elég sokat kell majd lapozni azokhoz lefelé. Nekem ez a véleményem (nem kötelező egyetérteni). Szerencsésebb lenne azonban -ahogy említettem- altopikonként bontani;
     -- itt és így; 'Linux Mint Magyar Közösség / 'Közösségi változatok' / 'topik1'-'topik2' ..

. Egy nemzetközi 'verseny' is lehetne nálunk, kié jobb ..., stb., meghívhatnánk (mail) a szomszédos és nem szomszédos népeket, aztán még utazás is lehet ebből ;) onnan hozzánk, tőlünk hozzájuk (de ezt most komolyan gondolom), mármint például Lengyelország, Szlovénia, és ilyesmi országok. ... sok elfoglaltságot ki lehet találni 'velük' (évente mondjuk egyszer) - a későbbiekben, hiszen az ötletek bennem és most jöttek elő.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:Sziasztok!

#16 Végül hirtelen felindulásból lecseréltem mindkét gépen a német LXDE verziót erre az Openbox-ra + rá LXDE. Egyelőre minden rendben, gond nélkül települt és hozza a várt alacsony erőforrásigényt ez is. A szükséges programok telepítgetésével még elleszek pár napig az egyéb elfoglaltságaim mellett. Lesz pár kisebb észrevételem, javaslatom, kérdésem, de majd inkább egyben írom le a végén.

És igen, az ilyesmi miatt is hasznos lenne, ha pl. ez a változat is kaphatna egy külön topikot. Mivel nincs hivatalos Mint LXDE verzió, de talán rajtam kívül másnak is lenne igénye egy kellően gyors és kellően magyar rendszerre viszonylag régebbi vagy újabb de gyengébb gépekre, netbookokra, így egy helyen lehetne minden infó ezzel kapcsolatban, aztán ha kellően kiforrja magát a dolog, és gyűlik köré pár ember, akkor akár szélesebb körben is elterjedhetne...

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:OpenBox?

#13

Érdeklődnék, nem tervezel-e kiadni Linux Mintből egy minimal verziót ?

Ugyanis létezik már mindenféle remaster meg miegymás és az embernek nincs lehetősége hogy felépítse a saját rendszerét alapoktól (mindent készen kapni nem mindig cool dolog, és unalmas) . Ehhez lenne szükség egy jó alapra....

Sok disztrónak ez a csalogatója és biztos be is válik. Csúcs az Arch - itt te vagy az építész és a saját disztródat rakod össze.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Tomi37 képe

RE:RE:OpenBox?

#21

Lehet, ismétlem lehet, hogy készítek minimal változatot, amiből lesz egy openbox és LXDE alap Mint és semmi más. Se böngésző, se médialejátszók, se office, egyszval maga a csupasz Mint egy  szoftverközponttal. De ez nem mostanában fog megvalósulni. Talán majd Junius végén. Aztán, hogy megtalálja-e mindenki ebben a topic és blog dzsungelben, azt már nem tudom. Mert külön remaster topic nem lesz véleményem szerint, legalább is az erre vonatkozó javaslatom még válaszra sem lett méltatva. Ez persze érthető, mivel ezen fórum a "fajtiszta" Mintről szól, nem pedig a össze-vissza kutyult remasterekről.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Három hónapja

Sziasztok!

Leírom, hogy legyen visszajelzés: a fenti előzmények szerint közel 3 hónapja került fel két gépünkre Tomi37 Mint 17.3 32 bites remastere + rá LXDE. Azóta mindkét gépen teljesen problémamentesen megy. Eddig még minden szükséges extrát is sikerült különösebb gond nélkül telepítenem, legyen az hivatalos tárolóból, vagy fejlesztői oldalról binárisként vagy forrásból saját kezűleg fordítva. Wine alatt is mennek a spec. windows-os programok, amiket nem tudok linuxossal kiváltani. Hiányoltam az alaprendszerből az mc-t (mások is kihagyják, ez ízlés dolga, én szeretem) és egy pdf olvasót, de egyiknél se okozott gondot az utólagos telepítés. Van egy spec. program, aminek a telepítője a /usr/share-be szeretett volna írni, de nem tudott a root jogok miatt, de saját mappába is telepíthető volt, így ez is megoldódott.

Szóval az eddigi tapasztalatok alapján nekünk ez a rendszer 10/10. :-) KÖSZÖNJÜK!!! :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve