Új gép összerakás

Fórum: 

Elkezdtem egy alapszintű "hogyan válasszunk hardwert" sorozatot a blogomban. A szokástól eltérően azért nem másolom be a blog részbe, mert nem közvetlen linux téma és nem akarok offolni ott.

alaplap

#4 Néhány hete újíttattam fel a régi PC-met. (CPU, alaplap, RAM csere)
Ilyen volt: https://browser.geekbench.com/v4/cpu/11020163
Ilyen lett: https://browser.geekbench.com/v4/cpu/compare/13911817?baseline=13911817
Mindez, munkadíjjal, + egy USB3 to SATA3 külső házzal együtt 145 500 Ft-ba került.

Ha elkészül a géped, megkérlek hogy Te is csinálj egy ilyen GeekBench tesztet - kíváncsi
lennék rá ! :)
https://www.geekbench.com/download/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

alaplap

#5 Mindenképp, mert pár tunning, OC stb.-t is meg akarok csinálni és arról is lesz bejegyzés. Így legalább össze tudjuk hasonlítani a kb. egy árban lévő procikat.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Tápok?

#8 Én valamikor tavasszal ilyent vettem a kedvenc C2Duo (LGA775, Asus P5Q pro alaplap) gépembe:

https://kolink.eu/Home/psu-1/kl-series/kolink-kl-850m-psu---850w---80-plus-bronze---modular.html

Ez helyett, mert kezdett gyengén muzsikálni:

https://www.cnet.com/products/antec-truepower-trio-550-power-supply-550-watt-series/

(Az Antec hivatalos oldalán már nem található ez a táp)

Szóval a fenti Koolink táp beszerelés és konnektorba dugás után kisülés / szikra hangot produkált, de aztán jól működött. Viszonylag gyakran turkálok a gépben, főleg porszívózás okán, így többször volt kikapcsolva - kihúzva a gép, mindannyiszor erős szikrázást produkált bekapcsoláskor, aztán egyszer már nem is indult el.

Még bőven garanciális volt, arra gondoltam, akkor táp ki, vissza vele.... ööö, és hogyan tovább? Mivel nem azért próbáltam bekapcsolni a gépet, mert nélkülözni tudtam volna....

Így odáig jutottam, hogy táp ki, szétszedtem - ugrott a gari, matricáknak annyi-, és meglepődve tapasztaltam, hogy a 230V csatlakozó másik oldalán, azaz belül, a beforrasztott (nem beforrasztott) egyik kábel be volt fűzve a forrfül lyukába össze is volt cinezve, de simán lötyögött benne, ki tudtam húzni, vissza tudtam dugni. Nosza adtam neki forrasztóónt rendesen, visszahajtva  rátekerve a kábelvéget a forrfülre, szakszerűen, ahogy kell. Táp összerak, és bódottá. 25 perc, és ment a gép.

Szóval a garancia és az ő fontossága, amit senki nem gondol át: OK, van garancia. Visszaviszem, de mi van addig, amíg megoldódik? (A húgom pont az e-magtól vett nyomtatót, ami rossz volt, visszaküldte, bevizsgálás, szervíz, osztán valami 2 hónap múlva kapott másik nyomtatót, mert amazt nem tudták javítani, és másik olyan típsut sem tudtak már adni.)

Visszatekintve a múltba, 10 éve is az volt, hogy egy laptopban kimúlt az optikai egység, garis volt a laptop, vissza lehetett volna vinni, /nade addig is nincs gép? / szóval inkább másik optikai egységet vettem, és beszereltem). Nekem soha nem volt alkalmazható megoldás a garancia.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Forrasztópisztoly

#10 Én is nemrég forrasztottam :-).
A TV-zős, DVB átalakítómat. Megránthattam véletlenül, elvált a testtől az antena csatlakozó.
Nosza, vettem az *-ban LUX (100W) forrasztópisztolyt, ónt, meg is oldottam. Egyetlen probléma, hogy a pisztoly nem olyan jól forraszt, mit a régi, lassan melegszik... .
Ilyesmi volt a régi, csak piros színben: https://agrotrade.hu/wp-content/uploads/sma_PP1_01_forrasztopisztoly_pis... . Szóval a forrasztó része egész más felfogatású, és az anyag is más. Neked milyen van?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Forrasztópisztoly

#11 Nos, nekem van egy nagyon régi, piros, hasonló a második képen láthatóhoz, de olyasmi a befogó része, mint a LUX-nak, (függőles elrendezésú karok) amik már az őskorban elvsztek, ezért csináltam rézből új karokat, laposított végekkel, azokba 4-es lyuk, és csavarok, ebbe fogom fel az 1- 1,5mm rézkábelből hajlított "pákahegyeket". A hegyeket tömör "villanydrótból" készítem fogóval, egyszerre sokat, hogy ha munka van, akkor legyen...

Nagyobb, gyorsabb hőhöz vékonyabb kábelt használok, de ezek hamar elfogynak.

Van ilyenem is:

https://www.amazon.co.uk/28020-Fahrenheit-Analogue-Variable-Temperature/dp/B00HSJFKZ6

De ezzel csak finom forrasztásokat lehet végezni, pl. vastagabb kábelt forrfűlhöz nem tud odaforrasztani.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Forrasztópisztoly

#12 A hegyeket tömör "villanydrótból" készítem fogóval, egyszerre sokat, hogy ha munka van, akkor legyen...

Tervezem én is. :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve