Új felhasználó

Fórum: 

Kedves Linux Közösség!

Még sohasem használtam ezt az operációs rendszert, de a Microsoft adatkezelési gyakorlatának változása miatt úgy látom, eljött az idő  a váltásra.
Igyekeztem a Közösség honlapján böngészni a Fórumot, és választ találni pár kérdésre, de a legjobb megoldás talán egy ilyen összefoglaló levél.
Megköszönöm, ha az alábbiakat megválaszoljátok, ez nagyban elősegítené a döntésemet.

-       Gépem egy Asus laptop, amiben egy Intel i3 3217U processzor van. Ezen e gépen futna a rendszer?
-       A rendszerben kialakíthatóak külön felhasználói profilok, ha mondjuk két, vagy több ember használja?
-       Az MS Outlook adatfájljai importálhatóak a Linux levelezőrendszerébe (létezik ilyen rendszer?)?
-       Telepítéskor képes-e a rendszer úgy formatálni a merevlemezt, hogy minden egyéb operációs rendszer törlődjön?
-       Fut-e rajta a Vuze (bittorrent kliens), importálhatóak-e a letöltési fájlok?
-       Fut-a rajta az Avast pl, vagy más népszerű ingyenes antivírus szoftver?
-       Az irodai csomag (Ha jól láttam, Libre Office néven fut) tudja kezelni a Ms Office fájljait?
-       Telepíthetőek-e a Nero, illetve az Adobe termékei?
-       Futna-e rajta, illetve szükséges-e tisztító program használata (Pl. Ccleaner)?
-       Fut-e rajta mobiltelefon segítő program, pl. Samsung Kies?

Egyelőre ennyi, válaszaitokat előre is köszönöm!
Ha a kérdések laikusnak tűnnek, elnézést, világ életemben Windows felhasználó voltam.

Köszönettel és Üdvözlettel:
zhori

kimarite képe

RE: Új felhasználó

- Gépem egy Asus laptop, amiben egy Intel i3 3217U processzor van. Ezen e gépen futna a rendszer?
>> Vélhetően igen, de ha Intel és más videó kártya is van benne egyszerre (chip), akkor ez más megoldást kíván. Minden adat kell a gépedről. Röviden. Ne mi nézzünk ennek utána, ha neked a kezed ügyében van. Amúgy letöltesz egy Live telepítőt, és kipróbálod. Ha fut így, általában telepítve is jó lesz.
- A rendszerben kialakíthatóak külön felhasználói profilok, ha mondjuk két, vagy több ember használja?
>> Igen, és akármennyi.
- Az MS Outlook adatfájljai importálhatóak a Linux levelezőrendszerébe (létezik ilyen rendszer?)?
>> Vélhetően igen, de lehet, hogy nem. Nem néztem most utána: irány a google.
- Telepítéskor képes-e a rendszer úgy formatálni a merevlemezt, hogy minden egyéb operációs rendszer törlődjön?
>> Igen, és erre figyelned kell, de Linux-nál ez teljes mértékben kontrollálható - őled függ, el is ronthatod.
- Fut-e rajta a Vuze (bittorrent kliens), importálhatóak-e a letöltési fájlok?
>> Igen a Vuze is, és más kliens is. Importálhatóak.
- Fut-a rajta az Avast pl, vagy más népszerű ingyenes antivírus szoftver?
>> Azt hiszem bármelyik, mindegyiknek van natív linux verziója, például a McAffe-nek is, az Avast-nak is.
- Az irodai csomag (Ha jól láttam, Libre Office néven fut) tudja kezelni a Ms Office fájljait?
>> a mikrókat nem teljesen ....
- Telepíthetőek-e a Nero, illetve az Adobe termékei?
>> Igen. De feleslegesek. Vagy mire van szükséged pontosan?
- Futna-e rajta, illetve szükséges-e tisztító program használata (Pl. Ccleaner)?
>> Nem igazán van erre szükség, de van CCleaner-hez hasonló szoftver, több is, és parancsok is vannak.
- Fut-e rajta mobiltelefon segítő program, pl. Samsung Kies?
>> A Samsung Kies-nek nézz utána, de megoldható más, nem Windows-ra gyártott alkalmazásokkal a mobil és PC/Netbook, stb. kommunikáció. Linux alá nem kötelező ugyanazokat az alkalmazásokat használni.

Nyilván több válasz is érkezik, ez csak egy rövid, gyors válasz volt így este.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
kimarite képe

RE:RE: Új felhasználó

#1 - Thunderbird; létezik Windows-ra is, tehát kipróbálhatod (biztonsági mentés sosem árt). A Thunderbird Linuxszos verziója ugyanúgy működik.
http://support.real-time.com/tbird/outlook_import.html
https://support.mozilla.org/hu/kb/switching-thunderbird

- LibreOffice / MS Office
A Wine alkalmazással telepíthető és használható az MS Office, ha valamilyen szolgáltatás nem működik neked megfelelően a Libreoffice-ban. A legeslegújabb Libreoffice itt található. A "legtöbb szolgáltatása" ennek van: olvasd el.
http://libreoffice.hu/
PPA felvételével telepíthető az 5.0 verzió..., az átlag felhasználóknak szánt verzió a csomagkezelőből telepíthetően elérhető.

- Nero
Gyors rákeresés: http://www.noobslab.com/2012/12/nero-cd-burner-for-ubuntu.html
De biztosan rátalálsz te is a Linuxszos verziókra. Én egyszer használtam, nem volt jobb, mint a linuxszos alkalmazások.
Alternatívák: http://alternativeto.net/software/nero-burning-rom/?platform=linux
Jónéhány ezekből nem telepíthető (nem fejlesztik a mai rendszerekre). Linuxszot használva a Szoftverközpontból vagy valamely csomagkezelőből telepítesz, nem kell letölteni semmit, ami ott megvan az említettek közül az telepíthető és használható, azaz frissíthető és biztonságos. XfBurn, K3B, Brasero ... .

- Adobe
A Flash Player egyáltalán nem biztonságos Windows alatt sem, a Photoshop helyett használható a GIMP, a Krita, az Inkscape és jó pár más alkalmazás. És a többi Adobe terméket is lehet helyettesíteni. Bizonyos megalkuvásokra lehet, kényszerülni fogsz, de nagyjából mindent meg tudsz csinálni ..., mit is szeretnél pontosan?
https://www.adobe.com/creativecloud/catalog/desktop.html?promoid=KOVFF

- CCleaner
Léteznek ilyen, de csak hasonló alkalmazások, de ha jobban belegondolsz vagy utána olvasoll, a böngészőt tisztogatod többnyire a CCleaner-rel. Én erre emlékszem.. Arra meg vannak kiegészítők és ilyesmik. A linux viszont nem használ regisztrációs adatbázist :). Vannak tisztogató programok is Linuxra is, de az alkalmazások eltávolítása tökéletesen működik. Kivételt képeznek a különböző asztali környezetek saját, egyénileg fejlesztett alkalmazásai. Ezeknél nagy ritkán adódik gond. De igazából nem igazán telepít az ember egy rendszerre két asztali környezetet, mert elég neki egy, ami tetszik. Ha meg igen, akkro tudja, hogy mit kell csinálni, ha "akad". ... ha nem tudja, akkor segítünk. És a történetet a kezdő felhasználó betudja a tanulás folyamatának.

- Samsung Kies (Android)
MTP protokollal tudsz kapcsolatot teremteni a telefonnal, a Windows-ra telepíthető telefonos alkalmazások általában nem léteznek Linuxra. De lehet Bluetooth, WiFi kapcsolat is. Ha elárulod majd a telefonod márkáját, és lefuttatsz néhány tesztet is esetleg a gépről indítva akár kábellel csatlakoztatott telefonnál, akkor okosabbak leszünk ebben a kérdésben. Te is.

Kicsit át kell alakítanod az elképzelésed a Linuxról, az alkalmazások tekintetében is, és a napi használatban is (telepítés, frissítés / csomagkezelés). Amúgy a rendszer használata meglepően hasonló a Windowszéhoz, az ablakokat ugyanúgy az "X"-szel zárod be ... .
A figyelmedbe ajánlom a Blender alkalmazást. Olvasd el, mit tud, miket készítettek el vele.
.. s a Linuxszos alkalmazások nem kópiái a Windowszosaknak, hanem eszközök ugyanarra a feladatra. Vannak multiplatform alkalmazások, mint például a Thunderbird vagy az Avidemux, de vannak csak Linux-ra kifejlesztettek. Gondoltad volna például azt, hogy az Avidemux videószerkesztő alkalmazás csak Linux alatt magyar kezelőfelületű? ;)

Remélem, segítettem.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
szhf62 képe

Új felhasználó - zhori

Több mint 1 éve, amikor végérvényesen váltottam Windowsról Linux Mintre, szinte ugyanezekbe a problémákba ütköztem bele. Volt azelőtt néhány alkalmazás, amit Windowson egyáltalán nem használtam, mert ott szükségtelen volt, linuxon kezdem őket kitapasztalni (pl: Gimp, LibereOffice, Thunderbird stb.) Az eddigi meglátásom ezekről az hogy jól használhatóak. Windows alatt a Chrome volt a favorizált böngészőm, a Firefoxot a lassúsága miatt ott keveset használtam. Viszont linuxon ez jóval gyorsabb, stabilabb. Van (nálam jelenleg) olyan változat (LM Maya XFCE), ami csak a Firefox használatát támogatja, és ezt napi szinten nyúzom. Hasonlóképpen állítottam be, mint a másik gépemen a Chrome-ot (azon is fenn van a Firefox, ha valami történne...).

Legelső sorban a Windowsos "beidegződésektől" (megszokásokról kell lemondanod - elfelejteni ezeket). Más rendszer a linux, vannak olyan dolgok amit használtál Windowson, itt ezekhez alternatívát kell keresned. A java részéhez találsz is.

Ha még nem telepítetted a Linux Mintet és a végleges átállásban gondolkodsz, első lépésben a merevlemezről az összes adatodat mentsd ki (külső HDD, SD card, pendrive, lemez, felhőtárolók stb.) Egyéb böngészőt is tudsz aktiválni. (pl: Opera)

Ez után (ha módod van rá segítséggel, vagy személyes tapasztalatból) válaszd ki azt az asztali környezetet, ami neked szimpatikus, és szeretnél használni. (MATE, XFCE, KDE, Cinnamon) A gép adottságainak megfelelőt - ha lehet LTS [hosszú távon támogatott] verziót válassz ki. Ennek töltsd le az ISO fájlját. Mindegyik Linux Mint változat kipróbálható "live" módban is, a merevlemezen rajta levő adatok megváltoztatása nélkül.

Ajánlom figyelmedbe elolvasni: https://linuxmint.hu/hir/2015/08/a-baratsagos-linux Könnyen megérthető cikk mindenki számára.

Ez után kezdheted a telepítést. Nem kell elsietni, a telepítésnél több lehetőséged is van: Másik rendszer mellé, önállóként, saját magad beállított particióra, vagy a teljes HDD-t használva is feltelepíthető a rendszer. A formázás minden adatot töröl a HDD-ről, erre figyelmeztet is a telepítő.

Lehetőséged van kialakítani külön felhasználói profilokat is, és a több munkaterületen való elfoglaltságra. Torrentet is találsz alap telepítésnél.

Létezik vírusirtó linuxra is (én a beépített védelmet használom, az Avast a Chrome-on kiegészítőként "figyel" - és riaszt).

Sok (nem mindegyik!) Windowsos alkalmazást lehet Linux Minten is futtatni a "Wine" (Windows emulátor) alkalmazással. (Synaptic vagy Szoftverkezelő)

Nero helyett (Synapticból, vagy a Szoftverkezelőből telepíthető) k3b lemezíró program létezik, ami a működésében (talán) még jobb is, egyszerűbb a használata. Ezen kívül van még egyéb alkalmazás a lemez kiírására.

A Samsung KIES csak kifejezetten Windowsra írt program, ez nem működik Linux Minten (talán majd egyszer...). Ha ezzel kapcsolatban kérdéseid lennének, az ügyfélszolgálaton részletes felvilágosítást tudnak adni. (+36-80/SAMSUNG  A hagyományos telefonokkal megegyező számok alapján.)

Egyéb kérdésekben itt a Fórumon tudunk segíteni ha szükséged van rá.

Sok sikert a Linux Mint használatához.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

ccleaner - bleachbit

A ccleaner-t én nagyon szeretem a Win-es gépemen, Linuxon a BleachBit-et használom, szerintem legjobb alternatíva. Szoftverkezelőből (mint androidon a google áruház) telepíthető.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve