Torrent migrálás

Fórum: 

Sziasztok!

Nem vagyok biztos benne, hogy ez a jó hely itt a Fórumon belül, de nem találtam jobbat.

A torrentfájlok migrációjával kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Windows 7 mellé telepítettem a Linuxot, nemrég frissült a legújabb (21.2 LTS) verzióra. Torrentezni windows alatt tudok, Bigly BT programmal. Mivel a Windows már egy picit lassú, szeretném a torrentezést (is) lassan átúsztatni Linux alá. A Linux látja a jelenlegi Windows könyvtárakat és fájlokat, annyit szeretnék csak tenni, hogy mind a seed-elés, mind a letöltés menjen Linux alól IS anélkül, hogy akár a torrentfájlokat, akár magukat pl a letöltött filmeket, vagy bármi mást a jelenlegi könyvtárukból ki kelljen mozdítani. Ha ez megoldható valahogy, megköszönöm ha valaki elmagyarázza a mikéntjét. Ha csak másolással, más könyvtárba való áthelyezéssel, vagy valamilyen egyéb módon valósítható ez meg, abban is megköszönöm a szakértő segítséget. Egyúttal kérem, javasoljatok egy jó klienst Linux alatt, nem ismerem még a pályának ezt a területét (sem...).

Köszönet és Üdv!

Torrentek migrálása

Szia!

Elképzelhető, hogy lesz az enyémnél szakértőbb válasz is, én ezt nem variálom túl.

A rendszerrel alapértelmezetten érkező Transmission klienst használom, nekem megfelel.
(Új rendszer telepítésénél a legegyszerűbb a régi rendszer alól a  felhasználóm könyvtárából a .config alól a transmission könyvtárat átmásolni az új rendszerben ugyanide, ha a letöltött állományok elérési útvonala nem változott, akkor ennyi, mehet minden tovább. Ez most azonban neked nem lesz jó.)
Nyilván fogják itt ajánlani neked a QBittorrent klienst is, meg akár mást is, majd te választasz közülük.

Azt sem tudom, hogy van-e a Windowson olyan könyvtárad, ahová alapértelmezetten kerülnek a torrenttel letöltött anyagok (például linuxos képfájlok, azaz ISO-k), ha van, akkor először is a linuxos kliensemen én azt állítanám be, hogy ez a könyvtár legyen a letöltésre kerülő torrentek helye.

Ha hagyományos módon kezdeményezed egy torrent letöltését, akkor először egy .torrent kiterjesztésű fájl kerül letöltésre, azt nem tudom, hogy ezek megvannak-e neked korábbról, vagy csak egy ideiglenes könyvtárba lettek letöltve és törlődtek. Amennyiben nincsenek meg, akkor én azt csinálnám, hogy készítenék egy listát a most seedben álló torrentekről, felkeresném azok letöltési helyét egyesével és kezdeményezném az újbóli letöltésüket. Ez leszedi a .torrent fájlt, amit vagy megnyit a rendszered a klienssel automatikusan, vagy letöltöd és megnyitod a klienssel. Szerencsés esetben a linuxos kliens érzékeli, hogy a torrent tartalma már megvan, leellenőrzi és máris folytatódik a visszaosztás. (Ha ez nem így történne, akkor amint elkezdődik egy már letöltött torrent ismételt letöltése, állítsd meg a folyamatot és kezdeményezd kézzel a helyi adatok ellenőrzését, esetleg kezd elölről, odafigyelve, hogy jól add meg, hol vannak a már letöltött állományok, melyek az adott torrenthez tartoznak.)

Szerintem ez visszafelé is igaz lesz, ha a linuxos klienssel letöltesz valamit, majd indítod a Windowst, az nem fog tudni a Linuxon letöltött anyagról, meg kell nyittatni vele akár a torrent újbóli letöltésének kezdeményezésével az adott .torrent kiterjesztésű fájlt és esetleg betallózni neki a helyet, ahol a letöltött anyag van.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Soványka megoldás

Természetesen BiglyBT van Linuxra is, ugyanúgy működik, ugyanolyan felülete van, bár a Linux alatt beállított téma erre is hatással van, egyes részeken főleg a feliratok színe eltérhet.

Adna magát a lehetőség, hogy a BiglyBT beállításait, mappáit átmásolni, de ez macerás, mert:

Windows alatt van rejtett attribútum, Linux alatt ilyen pont nincs, a rejtett fájlokat egy pont jelzi a nevük előtt.
Lehetne szkriptet fabrikálni, fájlmenedzserrel stratégiázni, hogy a rejtett fájlokat másolás előtt átnevezni, pontot tenni a nevük elé... (Bár BiglyBt nem használ rejtett fájlokat a beállításinál, ámde a Registry-ben tárolt adatokat ez sem viszi át.)

A leginkább járható út az, hogy a BiglyBt-n belül a beállításokat kimenteni fájlba (tudja ezt), aztán Linux alatt telepíteni, és beolvasni a beállításokat. De! Linux alatt nincsenek betűs elérési utak, azokat a beolvasás után át kell szerkeszteni! Ha csak ezek miatt kellene a beállításokat áthozni, akkor egyszerűbb azt kézzel megadni az új telepítésben. A Port beállítások, és minden más miatt ezt érdemes mérlegelni. A Backup funkció minden hóbelevancot kiment egy ÉÉÉ-HH-NN nevű mappába, a config fájlba meg bele van kódolva a mentés útvonala, a torrentek helye, a pluginek helye...

Amúgy minden beállítást gyorsan le lehet zongorázni a beépített eszközeivel (sebességteszt, hálózatfelderítő)

Meglévő torrenteket megpróbálhatod bemásolni a .biglybt mappa alatt a torrents mappába, de a már letöltött fájlokat nem fogja figyelembe venni, ezt akkor sem teszi, ha telepítés előtt odamásolok mindent, és utána telepítem. (A beállításokat azért átveszi)

Ha seedelni is akarsz, akkor érdemes a tűzfalat is beállítani ehhez. Ehhez itt találsz útmutatót:

https://linuxmint.hu/blog/2021/12/kis-gufw-tuzfal-utmutato-bemutato

(A második rész pont a BiglyBT beállításairól szól)

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)