Több monitor és font problémája

Fórum: 

Sziasztok!

Két monitort használok, viszont mikor kikapcsolnak a monitorok, majd pedig megmozgatom az egeret, gyakran csak az egyik monitor kapcsol be, a másik monitor alvón marad. Ez a probléma akkor is fennáll, amikor zárolom a gépet a képernyővédővel, és akkor is, amikor csak egyszerűen alvóba mennek a monitorok, majd jelszó nélkül visszajövök a linux-ba. Sőt, olyan is volt már, hogy amikor bekapcsoltam a gépet, akkor csak az egyik monitor kapcsolt be. Mintha random lenne a dolog.

Linux Mint 17.1-et használok, KDE-vel.

A másik problémám: Bizonyos szövegszerkesztőkben (pl. Octave) kérdőjellel, vagy négyzetekkel jelennek meg a magyar ékezetes betűk. Pedig a többi szövegszerkesztőben (pl. Geany, Libre Office) jól jelennek meg. 

Előre is köszönöm a választ!

 

 Már írom is:

 Már írom is:

vga kártya: AMD Radeon HD7700

egyik monitor: vga
másik monitor: display port

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

 Látom nem nagyon jön válasz.

Addig már eljutottam, hogy ha képernyő kímélő módból visszajövet csak egy monitor "él", akkor a speciális beállítások - Kijelzők fül alatt kicsit megmozgatom az alvó monitort, és az alkalmazásra kattintva már bekapcsol. Kicsit kényelmetlen, de működő megoldás. Persze örülnék valami korrektebb megoldásnak is. 

Illetve ott van még a betűtípus problémám is. Remélem tud valaki segíteni. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Monitor - xset (energia gazdálkodás, képernyővédő)

Az energia gazdálkodást nézted már? Hogy sose kapcsoljon ki.
Meg lehet próbálni ezt:

xset -dpms

A képernyővédő tiltása (pedig nem kérdezted):

xset s off

http://www.x.org/archive/X11R7.5/doc/man/man1/xset.1.html
http://crunchbang.org/forums/viewtopic.php?pid=136543

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Köszönöm szépen a segítséged!

Köszönöm szépen a segítséged!

Monitorokkal kapcsolatban:
úgy látom, hogy a képernyőkímélő kikapcsolása segített, eddig háromszor rendben tértek vissza alvóból a monitorjaim! Azért nem kérdeztem, mert erre a lehetőségre nem gondoltam.

A font-tal kapcsolatban:
sajnos nem használt, már próbáltam hasonlókat. Matlab is ezt csinálja. Mindkét programnál tudok más editort is használni, de azokból nem tudom futtatni, debugolni, stb. Érdekes, hogy más editor programoknál jól működnek az ékezetes betűk. Holnap megnézem a linkeket, amiket küldtél.
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

 Úgy látom, hogy ez sem

 Úgy látom, hogy ez sem segített a több monitorral kapcsolatban. Bár kicsit talán ritkábban fordul elő, hogy az egyik monitor nem jön vissza alvóból. Azt nem szeretném, hogy a monitorok mindig bekapcsolva maradjanak, monitor kímélés és energia spórolás végett.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Szia!

Szia!

Nem ajánlott analóg és digitális jel keverése azaz VGA és Displayport együttes használata, mert általában ezt nem szokták szeretni a rendszerek. Vagy csak digitálist, vagy csak analóg csatlakozást használj, ne keverd a kettőt! Javasolt csak digitális jel használata és a problémád több mint valószínűleg meg fog oldódni.

Ha az egyik monitorod csak analóg csatlakozással rendelkezik, akkor cseréld le digitális csatlakozással rendelkező monitorra. Ha a kártyán nincs még 1 digitális csatlakozás akkor sajnos azt is cserélni kell, de úgy látom, hogy a kártyádon lennie kell még digitális csatlakozásnak.

 Úgy gondolom ez lesz a problémád forrása

 üdv ;)

 

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

 Köszi szépen!

 Köszi szépen!

Akkor megpróbálok beszerezni majd egy új monitort digitális csatlakozóval.

A betűtípus kérdésre esetleg valaki tudja a választ?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

 Sikerült rájönnöm a font

 Sikerült rájönnöm a font kérdésre. Lehet, hogy mindenkinek egyértelmű ez, de nekem fejtörést okozott. Geany-ben megnyitottam az Octave-ban csúnyán (kérdőjeles ékezetes betűk) megjelenített script file-okat, átváltottam a kódolást UTF8-ra, és rámentettem a file-ra. Így más szépen jeleníti meg az Octave szerkesztője is!

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
kimarite képe

UTF-8

:) Nem javasoltam, mert az Octave-ról a saját leírása írta, hogy nem képes erre - vagyis most nézem, hogy nem is azzal állítottad :). A Geany képes erre, persze. De egyértelmű. A világon az UTF-8 karakterkódolás lenne egészségesen és  javasoltan használt, "csak" a Windows használ sajátot. Tehát univerzális szabvány kell, azonban a MS eleve kitalált sok szabványt és azt megpróbálta ráerőltetni a világra. Történhetett volna úgy is, hogy nem böngészhetsz mással, csak IE-vel pl. (erős példa) vagy csak más, de MS alkalmazások tudnak kommunikálni a neten és normálisan megrajzolni egy weblapot. Ha megnézed a böngésződ beállításait (pl. a linux-szod alatt, ott is az van szerintem, hogy Unicode): http://hu.wikipedia.org/wiki/UTF-8 Gratulálok!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve