Több felhasználói "hiba" ??

Fórum: 

Sziasztok!

Eddig Mint 13-ast hasznaltam es mivel itt az uj LTS gondoltam frissitek. Telepites lefutott rendben (64bit Mate) de amikor hozzaadtam az uj felhasznalot ket fura dologgal is szembesultem.

1- Ha be vagyok jelentkezve a masodik felhasznalonal az ablakok kerete nincs meg, es mintha letettem volna oket kismeretre. Se nagyitani se bezarni nem lehet.

2 - A masodik felhasznalo minden tovabbi nelkul kikapcsolhatja a gepet mikozben az elsodleges "root" meg be van jelentkezve.(no ez nagyon gaz!!!)

Ezek a 13-ban nem voltak igy, ablakok rendben voltak Ctrl+Alt+F8 vagy mas Fxx -el tudtam valtani a felhasznalok kozott.

Kilepest pedig csak a root kezdemenyezhetett.

Valakinek valami javaslata??

Koszi

kimarite képe

RE: Több felhasználói "hiba" (?)

@#0 LTS-ről LTS-re frissítéskor is kell pár dologra figyelni.

A külső tárolókat le kell tiltani - manapság, vagyis a 17-es Mint-nél ez már nem annyira fontos (talán) - azaz a PPA-kat vagy például az alapértelmezett témára (themes) vagy ikonszettre (icons) kell állítani a rendszert, ha letöltöttél ilyeneket és azokt használtad a 13-on.
Merthogy az új rendszerrel a PPA-kból telepített csomagok és más komponensek (külső tárolók!) sem biztosan működnek együtt, netán - ha PPA - akkor csak a 13-ra létezik, de a 17-re nem létezik a csomag, egészen pontosan arról van szó, hogy esetleg nem készítette el a készítője.
És a régebbi rendszereken (Mint 13) a PPA forrást is át kell(ett) volna állítani az újabbra a disztribúció frissítés előtt, tehát 'precise'-ről 'trusty'-ra (a PPA-k Ubuntu-ra készülnek és ez a két név az Ubuntu LTS-ek forrásneve a forráslistában).
De még így sem biztonságos frissíteni a régebbiről (13-as Mint) az újra (mondom, a Mint 17-től már erre is gondoltak, azaz az Ubuntu Trusty-nál, mert valamelyest a Trusty-ra építkezik a Mint 17).
És mindezek után ki kell adni két parancsot (vagy el kell távolítani az össze külső csomagot, a PPA-saktól kezdve a máshogyan telepítettig, például Google Chrome, stb., nem tudom felsorolni, de érthető. A diszti frissítés előtt kellett volna.

     Használtál-e PPA-t vagy más külső forrásból telepített alkalmazást a Mint 13-on és mik ezek?
     Hogyan frissítettél pontosan?
     Mi ez a 'root' felhasználó, csak a neve az?
     A másik felhasználónak mihez van joga, vendég vagy egy normál felhasználó, pl. tud telepíteni is?

Átmeneti megoldás, javítási kísérlet:
- belépsz a GRUB menübe (a gép indításakor a Shift billentyűt nyomogatod, és amikor egy szöveges menüt látsz, azaz GRUB)
- kiválasztod a 'Recovery' vagy 'Hibajavítás' nevű menüt (felülről a második, mert felette van azon kerneles sor, amivel amúgy is be szoktál lépni. Még lentebb más, régebi kernelek vannak, azokkal nem foglalkozunk, hacsak nem azok valamelyikét használtad a legfelső helyett 'szándékosan'. Ez esetben az azokhoz tartozó (alatta mindig és a neve ugyanaz) 'Recovery/Hibajavítás' menüre lépsz (kurzor nyíllal, majd az Enter-t megnyomod.
- miután benn vagy a 'Hibajavítás' módú belépés menüjében, megkeresed azt a sort, hogy 'root + net' vagy ilyesmi neve van, nem mindenhol ugyanaz sajnos (kurzor nyíllal rálépsz, majd Enter-t ütsz), tehát legyen internet is, ez van a sorban és még az, hogy root, kapjunk egy rendszergazda konzolt
- így egy rendszergazda terminálba, azaz konzolra jutsz (itt nem kell sudo)
- nagyon figyelmesen papírra másolod az alábbi parancsokat, amiket sorba adsz ki (ha két géped van, akkor lesel a másikról ide)

apt-get clean
apt-get autoremove
dpkg --configure -a
apt-get -f install
apt-get update
apt-get upgrade

esetleg kiadhatod még ezt is végül

apt-get dist-upgrade

! Felhívom a figyelmed, hogy mielőtt ezeket konzolon kiadod, már ki legyen kapcsolva az összes PPA és törölve legyen (beállításaival együtt -> Synaptic-ban pl. vagy nemrég, ma volt egy hasonló kérdés) az összes külső forrásból telepített csomag. A tárolókat a Synaptic-ban is ki tudod venni, de utána frissítést kell nyomnod - hogy érvényesüljön a változtatásod - vagy bezárod a Synapticot és inkább terminálban nyomsz egy ilyen parancsot.

sudo apt-get update && sudo apt-get update

Minden hibajelenség fontos, jegyzelj mindenképpen és állj meg ekkor, és írd meg itt, mi volt.

Másrészt oda kell figyelni, pl. ha valamit nem tudsz folytatni, mert nem tudod a megoldást, nem értesz hozzá; olyan üzenetet kapsz, hogy függőségek miatt nem tud telepíteni valamit  az apt vagy összeakadnak csomagok, stb., akkor azonnal hagyd abba az éppen kiadott parancs futtatását; nyomj 'n' betűt, ha ezt kérdezi a terminál, de ha nem kérdez, csak elkezd futni valami amit nem akartál (ilyet ne csinálj, ha lehet), akkor szakítsd meg a láthatóan rendszered összeomlását okozó folyamatot a 'Ctrl + C' billentyű kombinációt leütve. De ilyen nem nagyon lesz, mert kérdez a folyamat a végrehajtás előtt. Harmadrészt, ahol elakadtál, írd fel pontosan, hogy megnézzük.  Csak óvatosan tevékenykedj.

Az összes parancs lefutása után - említettem, ahol nem megy, állj meg (írd fel mi volt) - a

reboot

paranccsal indítod újra a rendszered, és nézed meg, hogy eredményes volt-e a művelet, mi változott, stb..

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ezt nem ertem!

Ezt nem ertem!

"A külső tárolókat le kell tiltani - manapság, vagyis a 17-es Mint-nél ez már nem annyira fontos (talán)"  mi van??

Kulon vinyora lett telepites es nem a regi felulirva, 17.3-as ISO-bol. A regi (13-as) meg hasznalhato (meg jo hogy meghagytam a masodik vinyon!!!)

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:Ezt nem ertem!

#2 Ma 'senki' nem tud fogalmazni, lehet én meg olvasni. :)
A második részt nem olvastam megfelelően:
"Eddig Mint 13-ast hasznaltam es mivel itt az uj LTS gondoltam frissitek."

A második rész: "Telepites lefutott ..."

Szerinted? Na mindegy, add ki a parancsokat konzolon ártani nem árt, ha lefut mind hiba nélkül, akkor tovább megyünk. Érdemes lefuttatni ezeket.

Tehát telepítettél. Hogy kerül 'oda' még egy felhasználó, vélhetően a telepítés után. Hogyan csináltad? És a telepítés lefutott rendben?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:RE:Ezt nem ertem!

#3 Pontosítok: a telepítés rendben lefutott.
Hogyan, milyen módszerrel adtál hozzá a rendszerhez még egy felhasználót?
Visszatérve egy nem megválaszolt kérdésre:
A 'root' nevű felhasználó normál jogú felhasználó?
Fontos a konzolon a parancsok kiadásánál, hogy legyen internet kapcsolat.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:Ezt nem ertem!

 13-as Mintről nem lehetett hivatalosan frissíteni. 17-től van ez a lehetőség.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Valoban vagy nem tudunk

Valoban vagy nem tudunk ertelmezni vagy olvasni vagy irni!

Szuz vinyo csak ez van a gepben, 17.3 ISO kiirva DVD-re, boot DVD-rol telepites lefut OK!?

Particio egy "/"   egy  "/home"   (es en mindig csinalok egy Swap-et is.

Nem tudom nalad hogy van de nalam aki felteszi a rendszert (vagyis EN) a root. Mivel barmit szeretne  mokeraszni barmely csaladtag NE TEGYE csak ha tudna a jelszavamat amit persze nem MONDUNK EL. Netezzen ennyi!!

Uj felhasznalo a Vezerlopult-Users and groups -on keresztul kerul a rendszerbe.

Megegyszer mondom nem frissitetem a 13-ast 17-re hanem a "friss 17.3-ast telepitettem egy ures vinyora!!  (csabrix-nek)

Habar nem ertem melyik parancs valtoztatna meg barmilyen jogokat amiket felsoroltal vegigcsinaltam INTERNET NEM VOLT mert halokabel kihuzva.

Hat semmi sem valtozott!!! Csak akkor van az ablakoknak kerete es akkor hasznalhato a teljes ablak ha csak is egy felhasznalo van bejelentkezve.

Tehat ha a "hozzaadott user" elsonek jelentkezik be akkor nekem "FO USER-nek" (root) men jok az ablakaim.

Ha a FO USER (root) jelentkezik be elsonek akkor a "hozzaadott user" -nek nem jok az ablakai.

Ezeken felul a "hozzaadott user" meg a gepet is kikapcsolhatja ugy hogy a rendszer nem figyelmezteti hogy meg vannak bent felhasznalok!! NO erre mondtam gogy NAGYON GAZ!!

 

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:Valoban vagy nem tudunk

 Ne nekem mondjad, én tudom értelmezni, hogy mit írtál, csak tisztázni akartam a keveredést. Ubuntunál lehet frissíteni a kiadásokat, de a Mint esetén csak a 17-es verziótól van erre lehetőség hivatalosan. Nekem teljesen világos, hogy egy tiszta telepítést végeztél.

Ez a root viszont nem egészen root (nem tudom mennyire vagy járatos linux rendszerekben). A telepítéskor létrehozott felhasználó csak egy sima felhasználó, ami adott esetekben root jogot kaphat, de alapértelmezetten nincs ilyen jogosultsága. A sudo paranccsal tudsz root jogot adni neki -jelszó beírása után - terminálban meghatározott ideig (azt hiszem 15 perc) utána a rendszer megvonja tőe ezt a jogot. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:Valoban vagy nem tudunk - tesztek

#6 "Habar nem ertem melyik parancs valtoztatna meg barmilyen jogokat amiket felsoroltal vegigcsinaltam INTERNET NEM VOLT mert halokabel kihuzva."

Értem. És -  kérdés is volt, ezért kérek választ is - mi történt a parancsok lefutásakor?

Visszatért a 'promt'? A 'prompt' a '#' karakter, ha a konzolon futtattad, ahogy javasoltam (ez '$' karakter, ha terminálban futtatsz 'sudo'-val vagy nélküle parancsokat).
Vagy volt valamilyen hibaüzenet? Mindegyik lefutott rendben, hibaüzenet nélkül (visszatért a prompt eg-egy parancs futattása után)?

A parancsok a csomagkeveredések felderítésére és feloldására szolgálnak. Tehát, ha van csomagütközés (néha előfordul, de általában külső alkalmazások telepítésekor, vagy a júzer hibájából, esetleg bug, ami rendszerhiba és javítják), akkor ezt az említett csomagkezelő parancsok megkeresik és megpróbálják kijavítani ..., ha ez lehetséges. A javítás általában lehetséges (hiszen a rendszer stabil). Ha nincs ütközés, láthatóan (látni, mi történik, a részletesség rendszer beállítás kérdése, ezt lehet állítani, de nem szükséges) vagy a háttérben lefut a parancs és visszatér a prompt (figyelmeztetés/warning vagy hiba/error üzenet nélkül); ennek jelentése, hogy minden rendben, nincs tennivaló (javítás). Ezeknél a parancsoknál a láthatóság nem alapértemezett, ésszerű is, hiszen egy átlag júzernek minek mutatni azt ami úgyis rendben van, ha meg nincs rendben valami, az mindenképpen kiírja a parancs (kimenetként) - ezen parancsokból a lehető legtöbbet közöltem.

Visszatérünk a megoldásra később (most egy ideig nem leszek a gép közelében), de ami elsőre az eszembe jutott, hogy például az alábbi módon telepítsd ezt a csomagot.

sudo apt-get install xserver-xephyr

Én más miatt használom, de érzésem szerint jó lehet neked is.
Hogy mire jó, mit csinál, az például a Synaptic csomagkezelőben a csomag 'Tulajdonságok' ablakban megnézheted (persze ehhez be kell állítani a Synaptic-ban, hogy mutassa a csomagra kattintáskor a csomag tulajdonságait).
És persze telepíteni is kell a Synaptic-ot, mert alapértelmezetten nincs szerintem.

Tudomásom nincs ilyen hibáról (ablakok keretének és fejlécének eltűnése másik felhasználói fiókra váltáskor MATE asztali környezetnél, de más környezetnél sem).
A másik problémára a gép kikapcsolásra is rátérve, szerintem nem Guest (Vendég) felhasználót hoztál létre (ahogy gondolom, a Mint 13-nál tetted és a létrehozás folyamata nem tudom változott-e/nem használok MATE-t), hanem egy másik felhasználót, akinek természetesen és alapértelmezetten lehet emelt joga ('sudo', 'gksu', a KDE-nél grafikusan 'kdesu'), így persze ki is kapcsolhatja a gépet.

Most nincs időm leírni hogyan lehetne csak ezt kikapcsolni (csak tippem van).
Az ablakok megjelenítésére is visszatérek, ha addig valakitől nem kapsz tanácsot erre. Ha a fent említett alkalmazás telepítése nem segít (tipp volt, hasonló esetben segít), akkor a logokat kéne nézegetni. Ezt a kettőt a Linux Mint-nél és így:

dmesg | tee dmesg_windowproblem_mate_whenswitchuser_01.txt | xdg-open dmesg_windowproblem_mate_whenswitchuser_01.txt 

( https://en.wikipedia.org/wiki/Dmesg ) - a fenti egyetlen parancs, másolni kéne.

cat /var/log/Xorg.0.log

( a megjelenítésért felelős X szerver hibaüzenetei itt is látszanak - másolni kéne a kimenetet teljes egészében, de ha úgy egyszerűbb, akkor betallózod a /var/log könyvtárat a fájlkezelődből és az alapértelmezett szövegszerkesztővel megnyitod csak olvasásra a szövegfájlt. Szövegszerkesztő nem a Libreoffice, de MATE-nél nem tudom a nevét; máshol Gedit, Geany, Pluma, stb., ami a txt/text fájlokat nyitja alapértelmezetten; egér két kattra)

Ha ezek kimenetét feltölt a pastebin-re ( http://pastebin.com/ ) és a mentés utáni linkeket megosztod velünk, kiértékeljük. Mindkét felhasználónál ki kéne adni mindkettőt.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

"Ez a root viszont nem

"Ez a root viszont nem egészen root (nem tudom mennyire vagy járatos linux rendszerekben)"

Telepitesnel nem igy telepit (as superuser) nalam ez root.

Vagy (http://www.cyberciti.biz/faq/linux-login-as-super-user/)

De ugy erzen mintha kiosztanal (de lehet  tevedek)

Mar annyit kinyomoztam, hogy a "lightdm" kever be mivel neki kellene figyelni ki is van bejelentkezve.

Valszeg az lesz a megoldas,hogy megvonom a shutdown es a reboot parancsokon levo user jogokat.

Csak ez olyan megoldas mint ha vennek egy radiot amiben nemek kell beallitani az FM savhatarokat!

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:"Ez a root viszont nem

 Telepítéskor a Live lemez valóban rootként fut,  és hozza létre a felhasználót, végzi el a beállításokat, de maga a felhasználó telepítés után alapértelmezetten nem rendelkezik root jogosultsággal.

Az ablakkezelő hibáját csak egyféleképpen tudtam reprodukálni: telepítés, és az újabb felhasználó hozzáadása után nem indítottam újra rendszert, hanem rögtön felhasználó váltást próbáltam, és akkor jött elő az amit írtál. Felhasználó hozzáadás+újraindítás esetén rendben hozzáadta az új usert.

Ami a kiosztást illeti, szerintem rossz irányba keresgélsz :D

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

No ugye hogy nam ez a hiba!! 

No ugye hogy van ez a hiba!!   :)

Ha megmondod mi a megoldas elhiszem hogy rossz az iranyba keresgelek.

" Felhasználó hozzáadás+újraindítás"  ebben viszont teljesen igazad van igy nem produkalja az ablak hibat! Ezt koszonom!!!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:No ugye hogy nem ez a hiba!! 

#11 Kedves 'barátom' ;). A fene sem gondolta volna, hogy nem indítod újra a rendszert egyszer sem a telepítés után. Ez nem kötelező, sok minden megvan enélkül, sőt a legtöbb dolog megvan enélkül.
Köszi csabrix a próbát (az Erő veled volt :)), sajnos nekem még mobilnetem van - ami, remélem 'napokon belül' változik kábeles netre - így gazdálkodnom kell, kb. 10GB-ból (ha napi készre felfrissítek egy frissen telepített Mint-et - van pár telepítő ISO-m, de nem 17.3-asok még - az elvisz sok mindent), és utána lelassulok ... és vehetek mondjuk 'jó pénzért' 4GB pluszt. Így én ezeket nem tudom kipróbálni.
Nem szerettem volna útközben elkeverni a fonalat, de a 'sudo' paranccsal (terminálban futó alkalmazásoknál' és a 'gksu' paranccsal (KDE-nél más) a grafikus alkalmazásoknál elég emel ('root') jogot szerez az ember fia vagy lánya, addig a bizonyos ideig, amíg kell. A sudo/gksu-val indított folyamatok befelyeződnek, ha lejár az 'idő' akkor is. De ennek utána lehet olvasni. És van a vendég felhasználó fiók, a szomszéd kisgyerekének, aki úgysem telepít vagy jobb, ha nem tesz ilyet (általában). :D
Régebben úgy használtam a rendszert, hogy kikapcsoltam az időzítést, úgyhogy minden egyes parancshoz - amihez emelt jog kell . be kellett gépelnem a felhasználói jelszavam. Ez sem rossz megoldás, de mondjuk az én rendszerem kevesebbet frissül, 'hogy stabil maradjon', pontosabban nem változik naponta, óránként csomag benne.
Sok sikert a továbbiakhoz!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve