Timeshift -nek mekkora hely kell?

öreg0503 képe

Fórum: 

Sziasztok.
Adott egy LM 20.3 rendszer, ami 256GB-os SSD-n csücsül EXT4 partición. Nincs külön Home partició. A mentéseket szeretném külön partícióra mentetni a Timeshift alkalmazással. Mivel van egy 3TB-os (NTFS) vinyóm arra szeretnék egy EXT4 partíciót létrehozni erre a célra.
Nincs semmi különleges progi, alkalmazás a z LM-ben, átlag internetes, filmnézős gép. Játék nincs. 
Szerintetek mennyi GB-ot adjak a mentésre?

Nem használom a Timeshift-et.

Nem használom a Timeshift-et. Szerintem jobban járnál btrfs fájlrendszerrel és a Snapper alkalmazással, nem kell neki külön particíó. A Garudát használom így, gyors, kényelmes.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
öreg0503 képe

Nem használom a Timeshift-et.

#2 Szia.
Nem most kezdtem a LM oprendszerrel de eddig nem is tudtam hogy btrfs-re is lehet telepíteni. Amennyire kevés programot használok simán negyed óra és kész az új telepítés. Holnap ki fogom próbálni.
Köszönöm a segítséget.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Nem használom a Timeshift-et.

#2.1 Mint-en is lehet: https://theduckchannel.github.io/post/15082021/how-to-install-linux-mint...

de ahogy mondtam én Arch Garudán használom, ott nem volt szükség ilyen trükközésre.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
öreg0503 képe

Nem használom a Timeshift-et.

#2.1.1

No, mégis újra raktam a rendszert, mint kiderült számomra feleslegesen. Utána néztem és a számomra kedves alkalmazáshoz tértem vissza. Ez pedig a Systemback. Ezúton is köszönet a fejlesztőnek aki nem más mint Kendek. A nevét nem véletlen nem írtam ki.
https://stechalon.com/install-systemback-restore-previous-state-ubuntu-l...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Nem használom a Timeshift-et.

#2.1.1.1 Bizony, a Systemback zökkenőmentesen működik még Xubuntu 23.04-en is.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hogy mégis mennyi hely kell...

Alapból, ha külön meghajtó, én ugyanakkora helyet adok elsőre, mint a rendszer partíció. Hogy ebből mennyit fogyaszt, az már a beállításokon is múlik. Ami azt illeti, én mentem a felhasználói fájlokat is, kivéve:

  • -Virtuális gépek mappája
  • -Letöltések mappa
  • -Torrent mappa

Így az 1 TB-s rendszer partíción foglalt méretnek megfelelően foglalja a helyet a másik lemezen, illetve még kevesebbet is, mert bár 5 napi állapotot ment inkremetálisan, az 5 nap kiegészítő adata nincs annyi, mint a kihagyott fájlok mérete.

Az 1 TB backup partíción a szabad hely sem elveszett, lehet azt használni, ha szükség van rá. A Timeshift már elég okos, hogy szóljon, ha nincs elég hely a mentéshez, bár azt nem tudom, hogy ez LM20 esetén is igaz.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Timeshift forever

Évek óta használom, külső lemezre ment, napi és heti beállítással.
Nagyon sokszor húzott ki a csávából amikor vagy magától halt meg a rendszer vagy én hekkeltem szénné.
Pulseaudio visszahouzhatatlanul meghalt, mikrofon elveszett, bluetooth beállítások megzakkantak stb.
Nekem nem 5 perc lenne egy szűz telepítést belakni hanem hetek. 4 éves rendszer, beillesztve 5 helyre helyi hálózatba, vpn-en és simán, munkahelyi nyomtatók tömkelege, 2 vagon wireless password, SMB megosztások féltucat wines és linuxos pc-vel és androidos eszközzel, és ez csak a hálózat.
A tuatnyi szoftverbeállításról, a felületről, a csicsákról, a Wine napokig tartó finomhangolásáról, a saját kis szkriptjeimről, az autostartos kismillió szoftveremről, kb. 30 egyedi bill.parancsról még szó esett.
Nekem nagyon fájna egy nulláról indulás.
Valamint a Timeshifttel simán klónozható egy ilyen kész rendszer akármire ami bootképes, új ssd-re, új gépre, külső usb hdd-re ssd-re pandrájvra, bármire. 
Az én rendszerem így gyakorlatilaf örök élet+1 nap, villámsapás égszakadás földindulás után félóra múlva onnan folytatom ahol tegnap abbahagytam a munkát. Ezt bármilyen x64 képes gépen ami rendelkezik  bármilyen írható-olvasható adattárolóval vagy legalább egy USB3 lukkal, képes vagyok megcsinálni.

Nekem a rendszer 25GB és a Timeshift mentés meg 26GB mert okosan növekményesen menteget.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Volt mar tema a forumon: 8 MB

#1 Systemback: „Alapértelmezetten egyébként is csak a nyolc Megabyte-nál kisebb méretű fájlok másolódnak át - az úgynevezett beállításfájlok -, de a nagyobb méretűek is látszódnak, mert a visszaállítási pontok egy kiegészítő fajtájába (Live rendszer) lehetőségünk van ezeket is belevenni” (*)
„Ezután az " ncdu "-val (a Lemezhasználat-elemző is használható) megnéztem hogy melyek azok
a mappák / fájlok melyek (több) GB nagyságúak
” (*)

Például a letöltött telepítők is nagyobbak olykor ennél a 8 MB méretnél sokszor (var/cache/apt/archives/)..., és a Timeshift nem így nézi.

#4 Timeshift: „napi és heti beállítással.

De gondolom, a napi mentést a következő napi mentés után törli, és ugyanez van a heti mentésnél is.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Volt mar tema a forumon: 8 MB

#4.1 "De gondolom, a napi mentést a következő napi mentés után törli, és ugyanez van a heti mentésnél is."

Nem.
Ha beállítasz óránkénti, napi, heti, havi mentést, akkor legelőször lementődik a komplett rendszer, illetve amit Te beállítottál, ebben eszméletlenül rugalmas a szoftver, pl. ki lehet zárni/hozzáadni felhasználókat ha többfelhasználós a gép, vagy fájlkiterjesztés alapján pl. a videófájlokat amik ugyen nagyméretűek, vagy a virtuális gépeket, stb. és hozzá lehet adni a mentéshez akár másik partícióról is fontos fájlokat, könyvtárakat.
Mindezt természetesen egy faéknél egyszerűbb GUI alól.

A visszaállítás hasonlóan óvodás szintű hozzáértéssel kivitelezhető, bármire, akár új gépre, új hdd-re, ssd-re, vagyis kaptunk a backup mellé egy ingyenes klónozó alkalmazást is csak úgy.

Miután ezeket megadtad, lefut a backup a meghatározott helyre, ez bármi lehet ami írható-olvasható média és a géphez van csatlakoztatva és csatolva.
Majd ezután a szoftver csak a változásokat menti, vagyis ha Te 1 hónapig nem babráltad a rendszert és nem hoztál létre 10000 fájlt, akkor gyakorlatilag semmi nem történik se óránként se naponta-hetente-havonta, max.pár MB-ot változik a méret.

Ha történtek változások, azokat menti külön.
Vagyis ha naponta történik több 100MB változás, akkor ezzel arányosan növekszik a mentés mérete, addig amíg le nem jár az időtartam pl. 1 hét. Ezt befolyásolja a Megtartás-ban megadott szám, ha ez pl. 5 akkor 5 változást tárol, a 6. felülírja az elsőt és így tovább.

Nekem ez jött be, próbáltam a Systemback-et is de az számomra az nem annyra élhető.
Természetesen kinek a pap kinek a papné.
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Volt mar tema a forumon: 8 MB

#4.1.1 Majd ezután a szoftver csak a változásokat menti,

Ez elkerülte a figyelmem, ... . Adatokat mentek (egy ideje, persze, ez nem igazán biztonságos... a rendszer épségére, az adatokra igen), azaz másolatokat készítek, és ismerkedem ezzel a másik megoldással is (adatok).

Ha beállítasz óránkénti, napi, heti, havi mentést,

No, de várj, én úgy értettem a hozzászólásom, hogy van egy mentés hétfőről, majd a többi napról is külön-külön, továbbá az első hétről, a másodikról és a továbbiakról külön-külön és havi tekintetben is.... Tehát a mentés megtartására értettem. Röviden, a kérdésem az, a Schedule/Keep nálad hány nap?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Volt mar tema a forumon: 8 MB

#4.1.1.1
Napi heti és havi van beállítva. Bár a havi már nagy veszteség ha vissza kell állítani de esetleg valamikor segítség lehet ha valami régebbi de most kiderült hogy fontos fájlt legyalultam.
Ha megvan akkor meg visszaállok tegnapra.

Nézz bele a megadott mentési úton a Timeshift könyvtárba, rögtön megérted hogyan is működik.
Van a snapshots, abba van az egész lementett /  vagy amit beállítottál, ez akkora mint a rendszered, pl. nekem 26GB.
Majd alatta boot, daily, hourly stb azaz ezekbe vannak csak a változások mentve.
Ha változások történnek a mentendő rendszeren, akkor a változások ott maradnak a napi-heti havi stb. könyvtárba a lejárati ideig, majd hogyismondjam, beleintegrálja a fő snapshots mappába és kezdi előlről a mentéseket.
vagyis pl. ha innen törlöd a heti snapshotot akkor nem tudja, mi is történt változás 1 hét alatt.
Ezekbe csak a megváltozott fájlok mentődnek egy lista kíséretében amibe benne hogy mikor, hol, mi változott és ebben vannak az épp megváltozott létrehozott vagy törölt fájlok.
Kukkants bele, rögtön meg fogod érteni mit is dadogok itt összevissza.

Vagyis ez a Timeshift főkönyvtár csak egészében, épségben, minden almappájával egyetemben használható.
Ellentétben a Systemback akár 1 fájlba vagy ISO-ba is képes pillanatképet menteni.

Próbáltam szabatosan kifejezni magam, remélem átment a mondandó.
 

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
kimarite képe

Volt mar tema a forumon: 8 MB

#4.1.1.1.1 Átgyütt. :) ;) ... és tudám. xD

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve