Teljesen új ssd-re telepítés.

Fórum: 

Laptop típusa HP g6-2244ca. Kicseréltem az eredeti HDD-t egy Kingston 128  GB-os SSD-re, de előtte még kiírtam egy 32 GB-os pendrive-ra Rufus-al a Linux Mint legújabb verzióját, követve Linux Mind Zoli utasításait. Ellenőriztem, hogy UEFI módban volt telepítve, a bios beállítások is ellenőriztem,  secure boot ki, boot protocol IPv4-IPv6 (UEFI), Legacy support (disabled).                       Probléma: amikor bootolni akartam, azt irta ki, hogy nem talál bootolható eszközt, telepitsek 1 OP rendszert. Majd 1 masik gépen újra kiírtam a Mintet és azon a gépen ki is probáltam bootolni simán ment is. A HP-n ekkor is ugyan az volt a helyzet. Kiprobaltam 1 másik pent is amin 1 Ubuntu volt ugyan az. Majd beraktam egy 2021 szeptemberben letöltött MX Linux telepítőt az elindult, viszont mikor rákattintottam a telepítésre akkor kiirta, hogy 32 bitest probalok telepiteni a 64-re és hogy nem legacy módban van nem fog elindulni. Biosba kicseréltem az UEFI-t Legacy-ra és vissza tettem az Ubuntu pendrive- ot mostmár látta, el is indult de nem probáltam telepiteni. A Mint-es pendrive-ot betéve (még mindíg Legacy módban) ki irta, hogy nem talál bootolható eszközt. Mi lehet a baj, hol rontottam el? 

Bocsánat, hogy ilyen hosszúra sikerült, de én nem tudtam rövidebben. 

 

Próbáld másképp

Először is ez nem jó:

Legacy support (disabled)

Szerintem ez az USB-re vonatkozik (ugye az USB beállításoknál láttad?), ha ez ki van kapcsolva, akkor nem tud a gép akármilyen USB-ről indulni. Kapcsold vissza.

És ezen kívül ennyi legyen a beállítás: UEFI be, Secure boot ki. Ha van TPM csipje a gépnek (gondolom van, ha már van Secure boot), akkor az legyen Hide -re kapcsolva.

No, eztán meg át kell nézni a BOOT sorrendet. Kicsit trükkös, mert a HP BIOS felületen külön van az UEFI-nek, meg a Legacy-nak, és ha van CSM mód, és be van kapcsolva, akkor ezek még keverednek is. Legyen mindenhol az első az USB (lehet ehhez a pendrájvnak a gépben kell lennie, amikor ezt beállítod). Vagy használj boot menüt (ha jól emlékszem F10-re jön elő)

És Rufus helyett használd ezt: https://www.ventoy.net/en/download.html

Ezt telepítsd a pendrájvra, és utána másold rá a Mint telepítőt, meg amilyen ISO-d van még, de ez alábbit feltétlenül, mert szükséged lehet rá: https://sourceforge.net/projects/boot-repair-cd/

A Rufussal ellentétben a Ventoy-al a teljes 32 GB-t ki tudod használni, és automatikusan indul UEFI vagy Legacy módban, nem kell külön így vagy úgy telepíteni, mint a Rufust.

Ha elindult a teleptő, akkor az első opciót válaszd telepítéskor. (Az automatikust).

Ha telepítés után nem indul a rendszer, akkor használd a fenti boot repair ISO-t. Ez lehet pampog, hogy frissítsd, ezzel nem kell foglalkozni, mert az ISO úgy sem módosul, ha frissíted is, a gép újraindításakor ez elvész.

A Boot repair disk beállít egy állapotot, amiről indulni tud a gép (lehet a GRUB felületen Ubuntu-t látsz majd, ez késöbb frissül, ne foglalkozz vele)

Az UEFI mindig Ubuntut mutat majd, ezzel sem kell foglalkozni (Secure boot-hoz kapcsolódó hitelesítő kulcs csak Ubuntu változat van a gépben, ezért van ez)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
devil képe

Próbáld másképp

#1 .én ventoy-rol nem telepitenék.probald ki az ETCHERt.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Próbáld másképp

#1.1 Én meg évek óta csakis arról. Amin az nem bootol be azon nem is fut semmilyen x86és x64,  pl. router, kenyérpirító, ilyesmi.
És ha bootolt, akkor mindenre fel lehet így gyömöszölni a telepítendő os-t.
De mindenkinek saját ízlése szerint.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Próbáld másképp

#1.1.1

+1

jaja, én is rendszeren használom. Régebb voltak problémák, olyan szerűek, hogy adott Debian telepítőt nem támogatott, de szerintem már ezen is túl van. Szédületes a fejlődése.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Próbáld másképp

#1.1.1.1 És előnye ha egyszer megcsináltad penre, usb ssd-re, csak az iso-kat kell csereberélni és kész az új telepítő.
Nem kell kiirkáló szoftvereket tartani, Pl Etcher meg a Winen a Rufus, hanem fájlkezelőből egyszerő drag&drop és frissítve a telepítőkészlet.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Próbáld másképp Próbáld másképp

#1

#1 Ezen a gépen már futott Mint az eredeti HDD-n, gondolom már "rám" kerestél. Akkor ugyan úgy csináltam mindent, mint most.                                     1; Ha jól látom akkor nem a pendrive beállításokban volt a legacy disabled, hanem a boot options-ban.                                                              2; TPM beállítást nem találom.               Emlékszem ajánlottatok kepfeltöltő oldalt, csak már elfelejtettem melyiket. Mond el megint melyik az/azok, így talán könnyebb megmutathatnám a bios beállításokat.                                                           3 A boot sorrendet, ha jól látom jól állítottam be.   4 Természetesen nem ülök tétlenül várva, hogy valaki megoldást találjon nekem, én is keresgettem. Probáltam a ventoy-t (remélem jól), letöltöttem, feltelepítettem a pendrive-ra és rámásoltam az ISO-filet de ugyan az a helyzet. Tulajdonképpen  csak 2 USB-t ismer fel a 32bites MX-et és a 64 bites Ubuntu-t, amit még régebben Rufus-al csináltam, de csak legacy módban. 

Egy másik gépen, ami újabb kipróbáltam a pendrive-okat, ott szépen indulnak. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
devil képe

Próbáld másképp Próbáld másképp

#1.2 .esetleg más bemenetet is meg lehet probalni,esetleg mindent ki kell huzni a notbukbol.esetleg az etchert is ki kell probalni.esetleg még sok más esetleg létezik.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Próbáld másképp Próbáld másképp

#1.2.1 A tápkábelen kívül minden ki volt húzva, természetesen mindegyik port-ba kipróbáltam. Az etchert most próbálom. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Próbáld másképp Próbáld másképp

#1.2.1.1.1

https://ibb.co/4WznKzh
https://ibb.co/bvXSS0D
https://ibb.co/Pt1TSyw

A harmadik kép mutatja mit ír ki a gép, amikor legacy disabled, a masodik a bios lehetőségeket, az első pedig a boot beállítást, ahogyan volt a windows és a mint alatt is a régi HDD-vel. Természetesen amikor most probáltam telepiteni valtoztattam legacy enabled-re, majd vissza.Tlán így könnyebben tudtok segíteni beállítani. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Próbáld másképp

#1.2.1.1.1.1 A boot ordert állítsd be ugyanúgy legacy alatt is, ahogy fentebb van az UEFI esetében.

A Security menüpont alatt nézz rá, nincs-e ott TPM tiltási lehetőség.

Ha van, ott kell lennie valahol.

Furcsa ez az Insyde BIOS, a HP saját gyártású BIOS-t használ ősidők óta

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Próbáld másképp

Ezt https://wiki.gnome.org/Apps/Disks használom Linux pendrive-ról telepítésére. Megformázza a pendrive-ot ha akarod és kiírja az ISO-t. Cinnamonban megtalálod ,más verzióra telepítése ha nincs fent : sudo apt-get install gome-disk-utility, ArchLinuxra sudo pacman -S gnome-disk-utility. Ez a kedvenc szoftverem még nem okozott csalódást, más Pendrive lemezkép-írót csak akkor használok ha telepítve van az op.rendszerben. Hogyan használd útmutató https://linuxhint.com/gnome_disk_utility/ (kicsit régi írás de aktuális) Az enyém https://ibb.co/qrd9xNS Sok sikert!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Próbáld másképp Próbáld másképp

#1.2.1

Etcher kiprobalva, sajna ugyan az a helyzet, nem működik, még legacy módban sem. 

#2     Még egyenlőre win 10-en tudom készíteni a boot pendrive-okat. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Próbáld másképp Próbáld másképp

#2.1 Ez érdekes.
Rufust is használod, a beállításai ezek?

Partíciós séma-GPT
Cél-UEFI(nem csm)

ha így írod ki akkor sem bootol?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Próbáld másképp Próbáld másképp Próbáld másképp Próbáld másképp

#2.1.1.1.1

#2.1.1.1.1

Itt annyit lehet állítani, és én a 3.-ra állítom, vagyis ott hagyom. 

1; <IPv4 (UEFI)>  2; <IPv6 (UEFI)> 3; <IPv4 + IPv6 (UEFI) >

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Próbáld másképp

#2.1.1.1.1 Ezek a PXE boot beállításokhoz kapcsolódnak, aminek jelentősége nincs a jelen esetben.

A PXE hálózati rendszer betöltést fed, az NC hozománya, de manapság céges környezetben használják, ha használják egyáltalán, rendszer frissítésekhez jellemzően. Leginkább szerverek esetében hasznos.

Én le szoktam tiltani a hálózati bootolást, ne éktelenkedjen a boot opciók között.

@Kujcy: Megtörtént az UEFI és Legaci boot opciók egységesítése? Fentebb írtam, de lehet eltűnt a show responses alatt.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Próbáld másképp

#2.1.1.1.1.2 Sajna nem láttam előzőleg az UEFI és a legacy egyesítést, csak most az utolsó válaszodban. Azt hogyan csináljam? 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Próbáld másképp

#2.1.1.1.1.2.1 nem egyesíteni kell, hanem egységesíteni. Amilyen fent a boot sorrend az UEFI-nál ugyanaz legyen lentebb is a Legacynál. Ami a (második?) feltöltött képeden látszik.

Ez nem feltétlenül oldja meg a problémát, de esetleg további félreértés elkerülhető vele.

Azt írod, MX Linux teleptő elindul. Az másik pendrájvon van? Valamiért nem érzékeli a pendrájvot a gép, amikor nem talál oprendszert, az egyértelmű - és ez esetben mindegy, hogy mivel van megírva (Rufus, Ventoy, Etcher).

Lehet csatlakozási hiba, vagy, esetleg nem biztosít elég áramot a gép, ami az újabb pendrájvnak kellhet (USB3-as?)

Nem egy mai gép ez, akármi is lehet ennek az oka.

Az MX Linux telepítő milyen pendrájvon van? És milyen a jelenlegi, amit nem ismer fel? Be lehet áldozni az MX telepítő pendrájvját egy Ventoy telepítésre csak próbából?

Másik képen látni, hogy a ventilátor állandó pörgésre van állítva. Ennek van valami oka?

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Próbáld másképp

#2.1.1.1.1.2.1.1 Bocsi rosszul irtam egységesítve volt a boot sorrendet de a Network Boot Protocol az csak <IPv4 (legacy)> módot enged, ami UEFI-ben <IPv4+IPv6 (UEFI)> módra van állítva. 

Telepítők: 1; 32 bites MX egy 16 GB-os PNY   2; 64 bites Ubuntu ez egy 32 GB-os Lexar. Ez a 2 pendrive amiről bootol de csak ha legacy modba teszem. Amiről bootolni akartam az 2 No Name 3.0-ás pen. Igen beáldozhatom azt a pent amin a 32 bites MX van. Amikor a no name pent rakom be az új mintel UEFI módban akkor azt a kepet kapom, amit fentebb beküldtem, ha megnyomom az F9-et a boot választást akkor feljön: Boot Option Menu, de alatta nincs valaszasi lehetőség, csak annyi, hogy press F10 Bios setup, Esc to esc.   Legacyiban viszont van 2 lehetőség 1 Boot from EFI FIle  2 Notebook Hard drive. De ha ranyomok, az EFI-re akkor feljön 1 kép,  hogy scan EFI file de nem csinál semmit. Viszont mindegyik pen szépen elindul a masik laptopon amin win 10 fut. 

A ventilator nem tudom miért van így beállítva, nem emlekszem, hogy hozzányultamvolna. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Próbáld másképp

#2.1.1.1.1.2 És ha megnézed az első képet amit linkeltem, ott látható, hogy a secure boot az sötét szürke, az alatta lévők pedig feketék, úgyhogy azokra nem is enged rálépni. Ez a bios jött ezzel a géppel, talán 1x frissítettem de nem biztos. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Próbáld másképp

#2.1.1.1.1.2.2
Az elso kepen, a "Legacy Boot Order"-nel minden szurke - ahogy latom.
Ennek nem hiszem hogy ilyennek kene lenni.
Kezdek az esetleges BIOS frissitesre gyanakodni - plane ugy hogy masik gepen indul a telepito.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Próbáld másképp

#2.1.1.1.1.2.2.1 Igen de egy újabb kérdés merül fel bennem, mivel nem olyan nagyon rég talán 1 éve tettem már rá mintet akkor is ugyan ez a bios volt, a különbség csak a HDD és az SDD csere. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
devil képe

Próbáld másképp

#2.1.1.1.1.2.2 .kezdjuk azzal,hogy kikapcsolod a gépet,utana bekapcsolod,kozben nyomogatod az F nemtudomhányast,megjelenik a boot menu,ott látod az USB-t,rakattintasz,és nem bootol.így van???

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Próbáld másképp

#2.1.1.1.1.2.2.2  

Kérlek nézd meg kérlek a 2023. feb. 19. 18:35-kor küldött válaszom abban minden benne vann. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
devil képe

Próbáld másképp

#2.1.1.1.1.2.2.2.1 finoman kezeljuk,arrol mutass képet,hogy engrdélyezve van-e az USB boot.mert itt csak nagyon kis félrelépés van.az USB rol mindenképp bootol.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Próbáld másképp

#2.1.1.1.1.2.2 Azért szürke, mert be van állítva, hogy csak UEFI. Át kell álltani Legacy-ra, átállítani a sorrendet, majd visszaállítani az UEFI-t. A Network Boot Protocol -al meg ne foglalkozz, hacsak nincs házi felhő szervered, amin elérhető hálózati boot környezet. Ha le lehet tiltani a BIOS-ban a boot-ból, én letiltanán

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Próbáld másképp

#2.1.1.1.1.2.2.3 Át állítottam legacy-ra, így sem lehet állítani a secure bootot, így is szürke. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Próbáld másképp

#2.1.1.1.1.2.2.3.1 Zavart érzek az erőben.

Secure boot csak UEFI-vel megy.  Ezt most lehet hanyagolni, mert ennek értelme nincs, mivel elég régi, a célját (amire kitalálták) úgysem tölti be. Ez legyen tehát letiltva.

Amiről szó van, itt, ennyi: https://ibb.co/4WznKzh A képen van egy UEFI boot order. Alatta meg a Leacy boot order.

Az alsó résznél a sorrendet be kellene álltani, ahogy a fenti részen van. Ehhez engedélyezni kell a Legacy support-ot. (fentebb van az opció). Miután a sorrend át lett állítva, le lehet tiltani a Legacy support-ot.

De ez nem javítja meg a pendrájv érzékelést, csak egy tipp. hogy ez bekavarhat a boot-nál, mivel első itt a HDD, lehet erről akar indulni, ami most üres, nincs rajta oprendszer.

Ettől függetlenül érdemes az MX Linux pendrájvjával kísérletezni...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Légyszi

ha vissza tudod tenni a régi hdd-t, nézd meg hogy az uefi vagy mbr telepítés?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Légyszi Légyszi

#3

#3 Megnéztem csere előtt UEFI. Nagy hír a PNY 16 GB-ra Ventoy-al és elindult a telepítő, bejött a live rendszer. Nem kapcsolódik a Wi-Fi-re de ELINDULT!!! Viszont kikapcsoltam a gépet, és nem telepítettem, mert el kellett mennem otthonról, holnap (nektek olyan dél körül) nekiállok a telepítésnek. Majd írok a fejleményekről, remélem minden simán fog menni és köszönöm az eddigi segitségeteket. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Telepítés elindult.

Végre elindult a telepítés, nem nagyon akarok kézileg túrkálni a particionálásba, szóval kivalasztottam a "Merevlemez törlése és a linux mint telepítés" Majd ra klikkeltem a haladóra, és itt elakadtam. Melyiket válasszam, az LVM használata, vagy a Lemez törlése és ZFS használata? 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Telepítés elindult.

#4
Ha nem klikkelsz a haladora akkor milyen lehetoseg(ek) van(nak)?
A ZFS-rol: https://linuxmint.hu/hir/2023/01/dobja-az-ubuntu-a-zfs-tamogatast

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hat nem csatlakozik

Talaltam itt leirast, nagyjabol ugyan az a problemam, hogy kb 5 percig van wifi s azutan ledob es csak probalkzik. A leirasokban neztem, hogy nektek nagyjabol milyen infora van szuksegetek en ezeket keszitettem, remelem eleg lesz.                                                 https://pastebin.com/wt5xCDMy                                                                                                                                                                   https://pastebin.com/v1PhyEz4

Elnezest, hogy ekezetek nelkul irok, de egyenlore meg nem talatam meg a beallitasokban, hogy hogyan valthatom az amerikait magyarra es vissza a panelnel. Mar csinaltam regebben de sajna elfelejtettem sokmindent. Pl azt is, hol kell beallitani, hogy 1 klikkel nyissa meg, valamint sokmindennek utana fogok jarni, probalok a neten de ha nem sikerul, titeket zavarlak.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hat nem csatlakozik

#5 Ha XFCE verziót használsz, akkor a terminál beállításainál kapcsold ki a kimenet korlátozását.

Azután kellene egy dmesg-et futtatni, amit mutat, azt feltölteni pastebin-re.

Addig is:

töltsd le ezt innen, és telepítsd: https://launchpad.net/~blaze/+archive/ubuntu/rtbth-dkms/+files/rtbth-dkms_3.9.8~git20230219-1~jammy2_amd64.deb

Ettől működni fog a bluetooth, ami most nem látszik működni.

Utána próbáld meg ezt terminálba:

sudo nano  /etc/default/grub

ott navigálj erre a sorra a nyilakkal:

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"

tegyél a sor elejére egy #-et. A sor végére kell menni, ott Entert ütni, új sor nyitásához.
Az új sorba ezt beírni:

GRUB_CMDLINE_LINUX="net.ifnames=0 biosdevname=0"

Ctrl+O; Ctrl+X

Majd:

sudo update-grub

eztán újraindítás, és próbáld hogy működik a wifi

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hat nem csatlakozik

#5.1  Linux Mint 21.1 Vera (LTS verzió) Cinnamon (64 bit), ugyhogy lehet, hogy elrontottam. Szoval a Ctrl+X-en kivul mindent megcsinaltam es fel is toltottem. https://pastebin.com/jZFsHMwu  Egyenlore nem dobott le.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hat nem csatlakozik

#5.1.1  Linux Mint 21.1 Vera (LTS verzió) Cinnamon (64 bit), ugyhogy lehet, hogy elrontottam.

Mire gondolsz, mit rontottál el?

Szoval a Ctrl+X-en kivul mindent megcsinaltam es fel is toltottem

Amit feltöltöttél, az csak az egésznek a kis vége. A dmesg után az egészet ki kell jelölni, az elejétől, ehhez használd az egeret, vagy a kurzor navigáló gombokat. A menüből indított kijelölés csak a látható részt jelöli ki.

Most először térjünk rá lala javaslatára, egyszerre csak egyet. Aztán újra nekifuthatunk a kernel kapcsolókhoz.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ugy nezett ki jo de nem

#6
A wifi-hez talaltam ilyet: "Latest kernel dkms ralink rt3290 wifi driver" :
https://github.com/jaikanthjay46/rt3290sta
- Telepiteni kell a git-et:
sudo apt install git
Ez a parancs letolti a drivert: (A felhasznalo gyokereben lesz megtalalhato (pl. a Letoltesek mappa mellett)
git clone https://github.com/jaikanthjay46/rt3290sta.git
- Megnyitod ezt az "rt3290sta" nevu mappat
- Jobb katt egy ures teruletre - a legordulo menuben katt. a "Megnyitas terminalban" opciora.
- A terminalba beirod (masolod)
sudo ./install.sh

Ez telepiti a megfelelo (?) drivert.

DE !!

Mielott ezt megcsinalod, lehet hogy blacklistre kell tenni a jelenlegi (betoltott) rt2800pci drivert.:
sudo nano /etc/modprobe.d/blacklist.conf
- lemesz a lista aljara, es beirsz egy # karaktert
- Ez ala beirod (masolod):
blacklist rt2800pci

Mentes, kilepes a nano szerkesztobol:
Ctrl+O
enter
Ctrl+X

Vagy:
F3
enter
F2
(Amelyik szamodra egyszerubb)

(Ez a blacklistre tetel lehet hogy nem feltetlenul kell ... es mindezek utan lehet hogy ujrainditas sem kell.)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ugy nezett ki jo de nem

#6.1 Köszönöm, most dolgozom, de ha hazaérek megpróbálom az nektek kb 22:00-körül. Már csak annyi, hogy honnan tudom, hogy meg kell csinálnom a blacklistet, vagy biztos ami biztos csináljam meg? 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ugy nezett ki jo de nem Ugy nezett ki jo de nem

#6.1.1

#6.1.1
Talaltam olyan leirast is ahol ajanlottak a blacklitre tetelt. (Most nem talalom)
Egyebkent egyszeruen "hatastalanithatod"

sudo nano /etc/modprobe.d/blacklist.conf
Es a tartalma ele teszel egy # karaktert ... Igy nezzen ki:

#blacklist rt2800pci
Mentes es kilepes ... a fenntiek szerint.

Ha nem vagyok indiszkret: Hova "tantorogtal ki"?

 

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ugy nezett ki jo de nem

#6.1.1.1 Ha nem vagyok indiszkret: Hova "tantorogtal ki"?

Kanadában van, már írta (nem itt)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ugy nezett ki jo de nem

#6.1.1.1.1
Az elkovetkezo napokban nem szeretnek Calgary kornyeken lenni ... farkasordito hidegek lesznek!
Pl. Csutortok -21 / -31 C (napkozben / kora reggel)
Pentek -19 / -34 C

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ugy nezett ki jo de nem

#6.1.1.1.1.1 Kanada Floridajaban elek, St. Catharines kb 20 mk Niagara Falls-tol. Nagyon szep hely. Mielott jonnennek a kerdesek, miert nem angol oldalakon keresgelek, mert igaz, hogy mar 14-eve kint elunk de sajna nem volt sok lehetosegem tanulni angolul, szoval en nagyon nemvagyok megelegedve az angolommal, foleg akkor, ha ilyen specialis dolgokat kell csinalnom, Akkor rossz esetben jon a GOOGLE "BITCH" fordito, de aki tud angolul az tudja, hogy az nem nagyon jo megoldas. Ezert kerem a ti segitsegeteket, amiert halas is vagyok. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ugy nezett ki jo de nem Ugy nezett ki jo de nem

#6.1

#6.1 Megprobaltam blacklitre tenni de nekem az utolso sorban ez jott ki blacklist amd76x_edac. Viszon kimasoltam az egeszet https://pastebin.com/cf669Xhx mielott barmit is csinalnek megkerdezlek benneteket, hogy akkor is csinaljam, mert ezt blacklist rt2800pci egyaltalan nem talatam. 

Barki aki segit, nem kell ejjelekig ebrenmaradnia, van idom legalabb is meg nem tervezem itthagyni ezt a vilagot LOL. Szoval, ha holnap vagy 2 nappal kesobb kapok valasz azt is koszonom.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ugy nezett ki jo de nem Ugy nezett ki jo de nem

#6.1.2
Persze hogy nem talalod ... ezt neked kene beirni (bemasolni)
A fajl vege igy nezzen ki:

blacklist amd76x_edac
#
blacklist rt2800pci

https://ibb.co/V2tTWMH

(A szerkesztes menteserol ne feledkezz meg)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ugy nezett ki jo de nem Ugy nezett ki jo de nem

#6.1.2.1 Bocsánat félreertettem. Még nem csináltam, meg, majd ha hazamentem. Viszont tegnap, mikor hazaértem, amig ki nem kapcsoltam az kb 5 óra volt folyamatosan, volt WI-FI. Nem vagyok teljesen idióta, amikor irtam a problémát, megneztem az összes itthoni eszközt azokon mindegyiken volt WI-FI, szóval nekem ez furcsa, de ha hazaérek megcsinálom. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ugy nezett ki jo de nem Ugy nezett ki jo de nem

#6.1.2.1.1

Felreertem? Meg semmit nem modositottal a rendszeren, es 5 ora hosszat nem szakadt meg a wifi?
Ha igy van, akkor csinalj egy friss rendszer-visszaallitasi pontot a Timeshift-el!
Es varjunk a masik driver telepitesevel es a jelenlegi driver blacklistre helyezesevel.
Ha a tovabbiakban is elofordul hogy eldobja a wifi-t, akkor kene megcsinalni az ajanlottakat.
Ha nem valnanak be, akkor egyszeruen vissszaallitod a jelenlegi allapotot a mentesbol.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ugy nezett ki jo de nem

#6.1 Mikor bekapcsoltam, akkor egy darabig ment, majd utána ledobott, úgyhogy megnyugodtam, nem vagyok teljesen bolond. Ethernet kábel be, majd egy kis idő múlva ki és újra van WI-FI. Megcsináltam amit kértél ezt kaptam https://pastebin.com/7h8pietN ez így jó?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ugy nezett ki jo de nem

#6.1.3

Sajnos a modositott uj driver telepitese nem sikeres.
(Error! Bad return status for module build on kernel: 5.15.0-60-generic (x86_64))
Ha jol ertelmezem, az 5.15-os verzioju kernel "tul magas" neki.
Pedig a letoltesi oldalon arrol van szo, hogy a 4.15-nel magasabb verzioszamu kernelekhez megfelelo.

Szerintem, ha csinaltal elotte Timeshift mentest, akkor allitsd vissza.
Ha nem csinaltal, akkor pedig a blacklistre tetelt kene visszavonni / hatastalanitani

sudo nano /etc/modprobe.d/blacklist.conf

Az utolso (altalad beirt) sor ele be kene irni egy "#" karaktert.
Hogy igy nezzen ki:

#blacklist rt2800pci

Mentes / kilepes
(A biztonsag kedveert ezutan inditsd ujra a rendszert)

Ezzel az eredeti allapotot kapod vissza. (Sajnos, ezutan is eldobalja a wifi-t)

Az az alapveto ptoblema, hogy az ujabb (5.15 +-os) kernelekhez nem talaltam modositott drivert.
Ha ez szamodra elfogadhato, azt ajanlanam hogy keress egy kis meretu USB-s wifi adaptert
olyat amelyik "csont nelkul" tamogatja az ujabb Linux kiadasokat.

En is keresek, es ha talalok ilyet, termeszetesen tudatom veled

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ugy nezett ki jo de nem Ugy nezett ki jo de nem

#6.1.3.1 Kicsit keson ertem haza, de megcsinaltam a visszaallitast es telepitettem a frissiteseket kiveve a kernel 5.15.0-60.66, ezt nem jeloltem ki. Nem tudom jol tettem e de egyenlore van WIFI-m.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ugy nezett ki jo de nem

#6.1.3.1.1

Azt mondom hogy telepitsd ... nem veletlenul kapunk frissiteseket a kernelhez!
Egyebkent nem talaltam (masok sem) olyan kis meretu USB-s wifi adaptert amelyet nyugodt
lelkiismerettel ajanlhatnek mint olyat, ami mokolas nelkul biztos hogy stabilan
mukodne Mint 21.1-en.
Viszont! ... Ha tovabbra is eldobja a wifit, akkor ajanlanek mast / jobbat!
Anyam 11-12 eves laptopjan is Mint 21.1 Cinnamon van.
Az inxi -n szerint a belso wifi kartya:

Qualcomm Atheros AR9287 Wireless Network Adapter driver: ath9k

Es szikla stabil a wifi kapcsolat !!
Nehany napja inditottan olyan kiadast, amelyben a legujabb 6.2-es kernel van -
azt is csont nelkul vitte.
Szerintem ha tovabbta is rosszalkodik a jelenlegi wifi kartyad, akkor hosszabb
tavon a csereje lenne a megoldas !

https://www.os-store.com/quadcomm-atheros-ar9287-ar5b97-half-mini-pci-ex...

https://www.youtube.com/watch?v=RXrdtjmdUA8
A youtube video alapjan konnyen hozzaferheto helyen van - akar egy gyakorlatlan laikus
is cserelni tudja - csak egy kissebb keresztelu csavarhuzo kell hozza.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ugy nezett ki jo de nem

#6.1.3.1.1.1 Rendben értem, ha rosszalkodik megoldom kábellel. Viszont, jó lenne ha életet tudnék lehelni a Bluetooth-ba. Gondolom, ugyan az a kártya működteti,. Szóval próbálkozzunk valamivel vagy hagyjuk az esetleges kártya cseréig. Tudok nélküle élni, de jó lenne ha lenne. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Sajna mostmar csak akkor van

Sajna mostmar csak akkor van net, ha az ethernet be van dugva es a WIFI jel sem jelenik meg, csak egy jobbra,alatta egy balra nyil egy X-el.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Csinálj Timeshift visszaállítást!

Menü->Adminisztráció->Tmeshift

Jelölj ki egy korábbi napot, ami megelőzi azt amikor csináltad, és visszaállítás!

Majd próbáljuk meg kernel kapcsolóval.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Sziasztok.

Sziasztok.

Elnézést, hogy csak most reagálok, de sajna nem volt időm foglalkozni a géppel. Nem tudom, hogy mi lehet a probléma de még mindíg néha ledob a WIFI-ről, de ha csinálok egy ki, utána bejelentkezést akkor megint lesz, úgyhogy ez már nem zavar. Viszont a bluetoottal nem boldogulok. Megprobáltok itt segíteni, vagy nyissak egy új témát?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Sziasztok.

#9 Hát szia!

Nos, pár dolog, ami bennem felmerült:

- Menj a router beállításokhoz. Ott nézd meg a Wireless akármi felületen, hogy a SSID-ek mik.
Az a lényeg, hogy a 2,5 GHz, és az 5 GHz esetén ne legyen egyforma a SSID. Az 5 GHz esetén javítsd át olyanra, hogy felismerd. Tegyed a végére, hogy _5G, vagy ilyesmi.

Az a lényeg, amikor külső  eszközzel kapcsolódol, akkor kettő SSID látszik, az egyik lesz az 5G-s. Na, ennek hatótávolsága jóval kisebb, és gyengébb. A másikra kell csatlakozni.

Magyarázat: ha dual band a hálózat, de egy SSID van, akkor a rendszer random csatlakozik vagy az 5 G-hez, vagy a másikhoz. Amikor épp az 5G hálózaton van, akkor szakadozik.

- Bluetooth. egyik pasztázott dmesg-ben már működni látszott. Igaz, volt olyan inxi is, ahol az látszott, hogy nincs driver telepítve. Furcsa, Majd később rátérünk.

- Az van, most hónapon belül második HP Probook notival foglalkozom, na ezeknél az első, hogy kidobom belőlük a Broadcom / RTL akármi wifi kártyákat, és teszek beléjük Intelest.

Szóval, ha gondolod, cserélj benne wifi kártyát. Ugyanott kell, ahol a HDD-t cseréled, fentebb van. Esetleg nem lehet, hogy HDD/SSD cserélgetésnél lejött valamelyik kábel a csatlakozókról? Nem lehet hogy lejött mindkettő, és fordítva lett visszatéve? Nem mindegy ezek esetén...

De szét kell nézni, hogy van-e a környéken bontó, vagy szerviz, ahonnan szerezni lehet bontott Wifi kártyát. Figyelni kell a méretére, alakjára, csatlakozó felületre.

A gépedbe egy ilyen passzol: https://www.vatera.hu/hp-elitebook-840-g1-wifi-kartya-3246128951.html

Nem kell feltétlenül ugyanolyan típusból valónak lennie. A lényeg, hogy a csatlakozó szélessége egyezzen, a kártya hossza egyezzen, és csatlakozóval ellentétesen kettő lyuk legyen két szélen csavaroknak (pontosabban ne középen egy) Ha a fenti hirdetésben a képet kinagyítod, akkor ott látod, hogy a csatlakozók számozottak, 1, 2.

Nézd meg a kábeleket a gépben, lennie kell rajtuk matricáknak, ami jelöli, hogy melyik az 1, és melyik a 2.

Ha nem jó a szemed, bízd inkább másra, a csatlakozók nagyon picik, nem nehéz felrakni a kábel végeket, de könnyű félrenyomni is, ha megsérül a kábelvégen, akkor nagyobb szerviz lesz

De a kártyacsere ez megoldhatja egy meneteben a Wifi és Bluetooth gondokat. (A router beállítást mindenképpen meg kell ejteni.)

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Sziasztok. Sziasztok.

#9.1

#9.1 Ok köszönöm szépen. A router úgy van beállítva, hogy külön van C40D6F58645E és egy C40D6F58645E-5G, de ez utóbbit ez a gép nem is látja és még Win alatt sem látta. Nem gondolom, hogy lecsúszott volna a kábel,én inkább a kártyára gyanakszom. Nem vagyok egy nagy gépszerelő, de mikor lesz időm, szerzek 1 kártyát és meg fogom próbálni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Sziasztok.

#9.1 Mégegyszer köszönöm. Kicseréltem a WIFI kártyát úgy néz ki minden szépen működik, ez a kártya már a G5-öt is felismeri. Egy gond van én. Nem tudom kitalálni hogyan csatlakoztassam illetve ennyit sikerült elérnem https://ibb.co/9t1kM92 de nem szólal meg az eszközön. Mit csinálok rosszul, mit kéne még csinálnom?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Sziasztok.

#9.1.2 Duplán kattintasz rajta, vagy kijelölöd, és Eszköz menüből elindítod a csatlakozást.

Előfordulhat, hogy nagyon halk. annyira, hogy esetleg nem hallani.

Ez esetben fel kell telepíteni egy kiegészítőt így:

sudo apt-install pavucontrol

lesz a menüben a Hang és videó alatt egy Pulseaudio hangerőszabályzó. Ezt elindítva ki kell választani a kimenetnél a fejhallgatót és felerősíteni a hangerőt. A BH-val nekem nincsenek jó tapasztalatom. igaz, ez 40-es. Folyton lekapcsolódik, ill. hamar galyra megy az aksija. (HOCO dettó, az ugyan nem szakad meg, de aksija annak is gagyi). A másikat nem ismerem. De én a zsinóros fejhallgatót preferálom.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Sziasztok. Sziasztok.

#9.1.2.1

#9.1.2.1 Igen én voltam a béna. Jobb klikk a Haylou-ra csatlakozás és kész, minden tökéletes. A BH-t most meg sem találja, de nem érdekes, lényeg, hogy legalább 1 megy rendesen. Mégegyszer köszönöm. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Sziasztok.

#9.1.2.1.1 BH-knak van ilyen hepje, sajnos. Ha más eszközzel volt párosítva, akkor úgy marad. Sokszor csak reset segít. Le kell nyomni egyszerre valamely gombokat sokáig, de nem tudom melyeket.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Mit rontok el?

Újra gondban vagyok, mit rontok el? Most anyukám ASUS desktopjára szeretném telepíteni, a Mint 21.1-et. Mivel ez is teljesen új 120GB-os SSD-re menne. Először megpróbáltam egyszerűen, hogy a telepítő csináljon mindent automatikusan. Aztán újraindításnál megjelent, hogy először a kernelt kell betölteni. Majd megpróbáltam úgy is, ahogy Zoli mutatta partíciókat létrehozni és így telepíteni, ugyan azt kaptam. https://ibb.co/FxK6pNf
https://ibb.co/Nxj50Bd
https://ibb.co/NnHKZR0
https://ibb.co/Y7Sq6rC
https://ibb.co/9YGHwh5                                                 Úgy gondolom, hogy valamit talán ott ronthatok el, hogy a rendszerbetöltőt nem jó helyre teszem a /dev/sda-ra, de lehet, hogy mást rontok el. 2 usb pendrive-ot is használtam telepitésre, az egyik amivel a saját laptopom is telepítettem. 

A képek minőségéért elnézést de nem tudtam printscreen-t csinálni. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Mit rontok el?

#10

Csinaltam már olyan EFI-s telepítést is, hogy a telepítőn lévő GParted-al hoztam létre az eszközön:
- gpt partíciós táblát
- 300MB-os Fat32-es partíciót
-30GB-os Ext4 partíciót
- A maradék területet szintén Ext4-re formáztam

Ezután indítottam a telepítési varázslót ... és azzal csak a már meglévő partíciók csatolási pontjait
adtam meg !

- 300MB  -> /boot/efi csatolási pont
- 30GB -> / (rendszer csatolási pont)
- A maradék -> /home csatolási pont

A telepítő volt annyira inteligens, hogy tudta hová kell tenni a rendszerbettöltőt ! ... Anélkül hogy
bármit megjelöltem volna.

A telepítő automatikusan létrehozott még egy bizonyos nagyságú swapfile- t is.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Kellene a laptop típusa.

Vagy vakon a következőket kell tenni.

a. Felejtsd el a videókat, mert bár azok jók, de elég régiek, azóta sok változás volt.

b. Ha nem Ventoy-t használsz, akkor egyik pendrájvodból csinálj Ventoy-s pendrájvot.
itt tudod eltölteni a telepítőt, van windosw-os, meg linuxos telepítő is:

https://www.ventoy.net/en/download.html

c. Ha kész a Vetoy pendrájv, akkor másold rá a Linux telepítő ISO-t, meg a boot-repair-disk ISO-t, innen:

https://sourceforge.net/projects/boot-repair-cd/

Ha minden megvan, akkor lépésenként:

1. Ventoy-os USB-ről bootolni

2. Mint Live ISO-t betölteni.

3. Gparted-el az összes partíciót törölni (törlést végrehajtani, tehát legyen csupasz az SSD)

4. Telepíteni a Mint-et, egy partíció legyen. Nem kell szétparticiónálni egy 120 GB SSD-t, nem kell külön Home partíció

5. Ha telepítés kész, akkor gépet ujraindít. Ha nem indul, akkor jön a másik ISO.

6. Ventoy indít, boot repair disk betölt, javít, újraindít.

 

Magyarázat: Ezek a régebbi gépek (felteszem gen1/2 procis) olyan BIOS-al vannak megáldva, elég sok, amely BIOS-os tkp.UEFI-sek, de csak a sima BIOS felület van kidolgozva. Vagy esetleg létszik is az UEFI opció. (Sok ACER-nál ez sincs)

Szóval a Mint UEFI módban települ, akkor is, ha a GÉP Legacy módban van látszat szerint,

A boot repair disk kijavítja a Grub-ot. Amitől angol lesz, de idővel frissülni fog, az is magyar lesz...

Látatlanban ennyi. De jó volna a gép típusa, ill. milyen BIOS, mert lehet azt is frissíteni kell.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Kellene a laptop típusa. Kellene a laptop típusa.

#11

#11 Nem laptop, hanem egy ASUS desktop. Megpróbálom valahol megkeresni a számát, vagy valamit amivel be lehet azonosítani, és csinálok majd a BIOS-ról képet. Csak most megyek dolgozni, úgyhogy nektek kb este 11 órakor végzek és csak utána. Türelmeteket kerem. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Kellene a laptop típusa.

#11.1 Mindegy, hogy laptop, vagy asztali gép, én mostanában notikkal foglalkozom, azért hajaztam arra.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Kellene a laptop típusa. Kellene a laptop típusa.

#11.1.1

#11.1.1 Neharagudjatok vasárnap, hétfőn nem volt időm csinálni a gépet ma, kedden nekiláttam. Megcsináltam, a Ventoy-os dolgokat, mostmár odáig jutottam, hogy a telepítő live sem akar elindulni, illetve elindul megjelenik a zöld Mint logó eltűnik és nagy fekete képernyő. Viszont keszitettem pár képet. 1; a gép típusa https://ibb.co/JKgKbJw 2; a BIOS-ról képek  itt annyit állítottam, hogy other OS és próbáltam a boot sorrendet is, de utána csináltam 1 default settingset, de utána ismét beállítottam az other OS. Egyébhez, nem nyúltam. Amit most linkelek, sajna nemntudom már, hogy hogyan jutottam el ehhez az íráshoz, nekem nemsokat mond, de szerintem nektek annál többet: https://ibb.co/C02rNb2  A boot repair Disk-nél a normál, a grub 2, és a memdisk mód-ot is kipróbáltam de semmi. Remélem nem szúrtamel valamit végzetesen és tudom, hogy kegyetlen nehéz igy távolról csinálni, de remélem tudtok segíteni. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Az előző hozzászolásomhoz a

Az előző hozzászolásomhoz a képek, nem tudom miért nem volt található az oldal, megpróbáltam szerkeszteni, de azt irta, hozzáférés megtagadva. A képek sorrendben: 

https://ibb.co/vXHGTtp         

 https://ibb.co/PN1yLYH         

 https://ibb.co/d2tnkqW      

https://ibb.co/C02rNb2

Ha rákattintok, a linkre azt írja, hogy az oldal nem található, de ha bemásolom a keresőbe akkor mutatja a képeket. Itt is elrontok valamit?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Az előző hozzászolásomhoz a

#12 Itt is elrontok valamit?

Nem megtekintő link kell, hanem direkt link (amikor fel van töltve, ott lehet állítani a link fajtáját)

Ehhez a géphez most nem kell Boot repair Disk, itt nem ilyen a gond.

két dolog van ezzel:

1 BIOS-t kell frissíteni: https://www.asus.com/supportonly/m52bc/helpdesk_bios/

letöltöd, kicsomagolod egy pendrájvra (akár a Ventoy-os pendrájvra, külön mappába), a gép BIOS felületén a Tools (Advanced mode-ra kell váltani), ott van valahol EZ-update, vagy Update BIOS, vagy hasonló menüpont. Bedugod a pendrájvot, és az előbbi menüpont alatt betallózod a pendrájvon a BIOS mappát, és hajrá

Meg lehet próbálni a telepítőt eztán, lehet, hogy működni fog. (nem biztos)

2. Le kell tölteni ezt: https://linuxmint.com/edition.php?id=296

Ezt rá kell másolni a Ventoy pendrájvra a másik telepítő mellé. Ezt kell megpróbálni. (BIOS frissítés után)

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Az előző hozzászolásomhoz a

#12.1 Kivettem a gépből az SSD-t, van egy asztali dokkolóm, azt rácsatlakoztattam a laptopomon lévő Mintre, és ott a GParted-el töröltem az összes particiót. Bios frissítve, probáltam a Ventoy-os penről a 21.1-et telepíteni, bejött a Mint logó, aztán fekete kép. Megpróbáltam telepíteni az UMA-t is ugyan arról a penről ott ezt írja ki: SOLINUX 6.04  20191223 ETCD Copiright (c)  1994-2015 H.  Peter Anvin et al                 Failed to load ldlinux.c32   Boot failed press a key to retry. Másik penről is próbáltam a 21.1-et, de ugyan az, megjelenik a kis zöld logó és fekete képernyő. Szóval egyenlőre nem tudom bootolni sem a telepítőket.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Failed to load ldlinux.c32 Boot failed press a key to retry

Ez az estek többségégében hibás telepítő médiára vezethető vissza.

Ellenőrizni kellene az ISO-kat a pendrájvon. A működő Mint 21.1 alatt  jobb egérgomb felette, és ellenőrzés. (fentről kb. harmadik menüpont). Várni kell pár másodpercet míg ellenőrzi, türelem....

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

#13 Ellenőrzés megcsinálva,

#13 Ellenőrzés megcsinálva, a 21.1 az jó volt a Ventoy-os telepítőn is meg a letöltött mappában is viszont az UMA az hibás volt. Leszedtem egy másik tükörről ellenőriztem, majd másolás utána a Ventoy-on is, ott is jó volt. Telepítő bedug, és ugyan az. A 21.1-nél megjelenik a Mint logó, aztán feketeség, majd ha megnyomom a kikapcsolót röviden, akkor ismét be jön a Mint logó, azzal, hogy vegyem ki a telepítőt....mind a 2 telepítő pennel Ventoy-os meg egy másik.  Az UMA-nál ami csak a Ventoy-on van, bejön a zöld logó, uténa feketeség, majd rövid idővel a TV ki írja, hogy no signal és semmire nem reagál, csak a hosszan megnyomott kikapcsológombra. Vissza konektáltam az eredeti HDD-t, amin a windows van, és persze benne hagytam az SSD-t is, naná, hogy a Windows elindul. A Bootó-Repairt azt akkor is inditsam, ha csak a teljesen üres SSD van benne? Esetleg valami ötlet, hogy műkodjön. Nagyon eltökélt vagyok a váltásra, mert a laptopomon nagyon szépen megy minden, az a kevés amit használok.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

#13 Ellenőrzés megcsinálva,

#13.1 Boot repair-t most felejtsd el kis időre.

Ezt kellene:

Windows maghajtót kivenni, ne legyen csak az üres SSD a gépben.

Készítsd elő a fényképezőt (mobilt)

Linux Mint 21.1-telepítőt elindítani, de az elején a compatibility mode-t választani, azzal indítani.

Amikor a zöld mosógép ikon megjelenik, nyomjál ESC-et, ekkor látszania kell mi történik,

Fényképezd le, akár többször is, ahogy futnak a sorok a képernyőn, ahogy sikerül. (Az error-ok érdekesek)

Töltsd fel a képeket.

Ha véletlenül sikerül betöltődnie, akkor meg lehet próbálni a telepítést (merevlemez törlése, és Linux mint telepítése opcióval)

Ezen a gépen működnie kellene a Linuxnak, valami HW hiba lehet. Leggyanúsabb a pendrive. Ellenőrizd többször az ISO fájlokat, hogy minden esetben jók-e (nem áll-e be változás, pl. miután próbáltad használni őket)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

#13 Ellenőrzés megcsinálva, #13 Ellenőrzés megcsinálva,

#13.1.1

#13.1.1  Működik.Elkezdtem a telepítést, de egy nagyobbacska 55 incses LG okos TV-re volt rádugva HDMI-vel. Rájöttem, hogy túl nagy a képernyő, hogy normális képet készítsek, ezért egy regebbi kicsi TV/monitorra csatlakoztattam. Ventoy-os telepítő be, UMA kiválaszt, esc megnyom, képek készültek, majd egyszercsak bejön a live telepítő, kipróbáltam a 21.1-el is az is működött. Na mielőtt meggondolja magát katt a telepítésre és láss csodát települt és el is indult. Frissítés pipa, illesztőprogramoknál volt 6 lehetőség: 1nvidia-driver-525 (ajánlott) 2, nvidia-driver-515 3,.....510   4, ....470   5, .......390  6, xserver-xorg-video-nouveau (nyilt forráslód). Itt kiválasztottam az elsőt az nvidia-driver-525-öt és újraindítottam és minden el is indult. KIkapcsoltam rendesen, rádugtam az LG-re és juhéj MŰKÖDIK! Átvittem anyukámhoz, rádugtam egy Philips 46PFL5505D/F7 régebbi 50-es TV-re, bej0tt a zöld logó aztán mintha megfagyott volna. Itt is volt 1 kissebb monitor, azon müködött. Kikapcsolas nélkül átdugtam a kis TV-ből a Philipsbe és JUHÉJ minden műxik most is erről írok. Szerintem valami a videokártya driverével lehetett az nem tudta kezelni a kijelzőt megfelelően, vagy én nem tudom, nem értek hozzá. A lényeg, hogy MŰKÖDIK! Köszönom a segítségeket.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ellenőrzés megcsinálva

#13.1.1.1 Ööö, bocs, ezt én is elfelejtettem, itt le van írva mit kell csinálni ilyen esetben:

https://linuxmint.com/rel_vera_cinnamon.php

Le mész az oldal aljára, ott van a "Solving freezes during the boot sequence" rész, arra gondolok.

Nem kell megcsinálni, úgy néz ki, megoldottad monitor cserélgetéssel. Ugye nem HDMI kábelekről van szó? (Csak mert azok menet közbeni cseréje kinyírhatja az eszközt)

Viszont, szétszedted a gépet, akkor ugye ki is volt takarítva? A kártya hűtője is? Mert ez lehet hardveres gond is, legalább a portalanítással a hűtést fent kellene tartani.

Igen, az Nvidia mostanában sokat kavar a driverek terén. Hosszú távon azt gondolom le kellene cserélni egy Radeonra.

Egyáltalán van annak a gépnek PCIe videokártya csatlakozója? Nem sikerült olyan dokumentációt találni, ami belülről részletezi a gépet az Asus oldalán sem....

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
devil képe

Ellenőrzés megcsinálva

#13.1.1.1.1 AMD radeon RX 6400 dual...mukodik a mintben...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ellenőrzés megcsinálva Ellenőrzés megcsinálva

#13.1.1.1.1.1

#13.1.1.1.1.1   Gondolom sokkal jobb mint ami most van benne, de mivel működik, nem szívesen költenék rá 270CAD-ot

Bocsi utólag vettem észre, hogy már válaszoltam és nem tudom , hogyan kell törölni egy hozzászólást.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ellenőrzés megcsinálva Ellenőrzés megcsinálva

#13.1.1.1.1

#13.1.1.1.1   "Ugye nem HDMI kábelekről van szó? (Csak mert azok menet közbeni cseréje kinyírhatja az eszközt)" De, mégpedig úgy, hogy a Philips TV-be az HDMI 2-be be volt dugva egy hosszabb és az HDMI 3-ba egy rövidebb, majd mikor láttam, hogy a HDMI 3-mal működik, akkor azt csak ki húztam a gépből és beledugtam a HDMI 2-est és bejött a kép. Nem is gondoltam arra, hogy tönkre teheti, de működött.

Természetesem vettem egy spray-t és azzal kifújtam mindent (nem vagyok teljesen megelégedve vele, úgyhogy legközelebb komresszorral finoman fogom kitakarítani) és ki csereltem az alaplapi elemet is. 

 Hogy mi van a gépbe:  https://pastebin.com/bKCpV0XU

Csináltam egy képet is sajna nem a legjobb, mer csak messengeren kersesztül készült, mikor az elemet cseréltem, de talán ti látjátok rajta a lényeget:   https://i.ibb.co/6DndmYK/336614684-784581545985854-7575117364916660316-n...

"Ööö, bocs, ezt én is elfelejtettem, itt le van írva mit kell csinálni ilyen esetben:" Ugynmár azért is írtam, hogy tudom mennyire xar így távolról kitalálni mi is lehet a probléma és természetes, hogy ti sem gondolhattok mindenre. Így is nagyon hálás vagyok, hogy próbáltatok segíteni és toleráltátok az időeltolódást, meg az értetlenkedéseimet. Mégegysze nagyon köszönöm mindenkinek a segítségét. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

#13 Ellenőrzés megcsinálva, #13 Ellenőrzés megcsinálva,

#13.1.1.1 Most, hogy elolvastam az írásod jutott eszembe, hogy vagy 10 éve nekem is volt ilyen telepítős problémám egy Albacomp SYS alaplapos notival. Nem tudom, hány DVD-t írtam ki, mire rájöttem hogy egy notira kötött külső monitor rögtön megoldotta problémát. Azóta nem volt ilyen gond, igaz nincs Albacompos gépem.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

#13 Ellenőrzés megcsinálva, #13 Ellenőrzés megcsinálva,

#13.1.1.1.2   Hát hidd el én is kipróbáltam egy jópár pent, de ebben az esetben a szerencsének is köszönhető, hogy megoldódott.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

#13 Ellenőrzés megcsinálva, #13 Ellenőrzés megcsinálva,

#13.1.1.1.2.1 Az a lényeg, hogy sikerült.

 

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)