Telepítés Windows 11 mellé - Megoldva

Fórum: 

Sziasztok,

egy Linux Mint rendszert telepítenék egy Windows 11 mellé. Szívesen rátérnék a Linuxra, régebben használtam de a Windows 11 rendszerre is szükségem van. Ebben az esetben kell egy másik partíciót is létrehozni és arra telepítsem a Linuxot? 

Jelenleg így néz ki a rendszerlemez:

Ajánlás

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Szerintem egy második meghajtót kellene beszerelni, és arra telepíteni a Linuxot. Jelen esetben egy meghajtóra tenni egymás mellé a két rendszert macerás és rizikós.

Egyfelől lehet kicsi az EFI partíció (Linux 300 MB-t használ és idővel van hogy kell is ennyi, bár alapból nem biztos).

Másfelől ott az a második "other" partíció mérete és helye nagyon fix, ha változik, a W11 bekékül és nem tud mit csinálni.

Az utolsó negyedik helyreállító partíció meg ahogy tapasztaltam időben változik, tehát egyik másik frissítés után nagyobb lesz, és a harmadik nagytól vesz el helyet, de volt nemrég olyan W10 frissítés is amelyik a lemez végén levő recovery partíciót növelte a rendszer partíció rovására, szóval W10 is érdekes. Szóval, ha annak ott a végén növekednie kell és ott éppen egy Linux partíció van, akkor nem tudom.

Nem tudni milyen gépről van szó, de nagy eséllyel lehet bele szerelni még egy meghajtót. Amikor erre telepítesz, arra az időre ajánlott kivenni a gépből a Windows meghajtóját, hogy véletlenül se tegye a Linux telepítő annak 100 MB-s partíciójára a rendszer betöltőket. (Alapból oda akarja tenni, külön át kell állítani telepítés közben, de könnyű benézni)

csuhas32 képe

Telepítsd a Linuxot egy másik SSD-re

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Én is a Linux másik SSD-re történő telepítésére szavazok, ráadásul úgy, hogy a Windowst tartalmazó lemez a telepítés idejére nincs a géphez csatlakoztatva.
(Ha valamiért nem lehet, vagy macerás és ezért nem szeretnél ebbe a gépbe egy másik SSD-t beszerel[tet]ni, akkor egy USB 3-as portra dugott külső SSD [vagy akár SSD+tok] is tökéletesen használható erre. Lala kombinációja [Samsung 990 Pro 1TB NVMe M.2 SSD; ház: EEM2-UG2 USB-C 3.2 Gen 2 - NVMe M.2 box; csatlakozás: USB 3.1 Gen2] egész szédületes eredményt produkált. A Linux külön szépsége, hogy a rendszert akár egy másik gépen is fel lehet telepíteni erre az SSD-re, aztán csak csatlakoztatni ehhez a géphez, bebootolni és használni.)

Köszönöm a válaszokat

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Van egy 256-os külső Samsung SSD-m és így meg tudom oldani a telepítést. 

A telepítés idejére lehúzom a belső lemezeket. Lenne még két kérdésem.

1. Ebben az esetben a telepítés után ha visszakapcsolom a meghajtókat, ki fogom tudni választani a rendszerindításkor a Windows vagy a Linux rendszert?

2. Hogy lenne jobb, külső vagy belső SSD-ként használni a Linuxot tartalmazó meghajtót?

Erről a rendszerről van szó:

AMD Ryzen 5 5600G with Radeon Graphics            3.90 GHz

16,0GB Dual-Channel DDR4

Micro-Star International Co. Ltd. PRO B550M-P GEN3 (MS-7D95) (AM4)

476GB XPG GAMMIX S11 Pro

csuhas32 képe

Köszönöm a válaszokat!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

#3 1. Igen, de alapvetően úgy, hogy a gép indításakor behívod a boot-menüt [nem tudom, nálad melyik gomb hozza be, nálam gyakran az F12 illetve másik gépen az Esc, de BIOS-a válogatja] és abban választod, melyiket szeretnéd indítani.

Aztán lehet azt is, hogy a boot-sorrendben első helyre teszed a Linuxot, abban futtatsz egy

sudo update-grub

parancsot, aztán, ha megtalálta a Wint, akkor a gépet bekapcsolva a GRUB menüben fogsz tudni választani a két rendszer közül.

Én jobban szeretem a rEFInd-et.

sudo apt install refind

Ha magától nem kerül az első helyre, akkor oda teszed a boot-sorrendben a Refind bejegyzését és akkor a gépet bekapcsolva a rEFInd-ben tudsz majd választani a rendszerek közül.

2. Általában (ha egy gépen szeretnéd használni ezt a rendszert) a belső szerintem jobb. Amennyiben több gépen is szeretnéd használni ezt a rendszert, akkor a külső lehet a nyerő.

Köszönöm a válaszokat

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

#3 Igen, előbb utóbb ki fogod tudni választani menüből az induló rendszert. Ehhez lehet, hogy manuálisan bele kell szerkeszteni egy konfigurációs fájlba, csak mert a Mint telepítő letiltja a GRUB menüt (ez az, ahol választani tudsz), akkor, ha csak egy rendszert (saját magát) lát, mert minek teljen az idő azzal is hogy ezt mutatja. Több rendszer esetén viszont automatikusan látható lesz a menü.

Nem nagy dolog a láthatóságot megoldani, itt is van több leírás is erről, ha majd oda jutunk, akkor megbeszélhetjük.

Elsőre nem lesz ott a Windows menüpont, mert telepítésekor nem fogja érzékelni, de ezzel nem kell foglalkozni nagyon, egyfelől ki lehet kényszeríteni a menü frissítését, ahogy csuhas32 kolléga írta, másfelől ez megtörténik automatikusan is minden kernel frissítéskor, és telepítés után mindenképpen lesz rendszerfrissítés is, tehát ez magától is meglesz.

Az alap menürendszer tehát a GRUB, de ezt is le lehet cserélni az említett  rEFInd nevű másik, pofásabb rendszerindítóra, ha gondolod.

BIOS-ban majd a BOOT ordert be kell állítani úgy, hogy a Linuxos SSD legyen az első, akkor jelenik meg a menü,

Windows alatt a gyors rendszerindítást meg ki kell kapcsolni, ha Linux alól is el szeretnéd érni az azon levő fájlokat.

+ Azt fogod tapasztalni, a gép órája 2 órát el fog térni, mert a Windows helyi időt használ, a Linux meg UTC-t, ahhoz hogy ez szinkronba kerüljön Windows alatt szükség lesz egy Registry hack-ra.

Idővel lehet kicsi lesz a 256 GB SSD, mert Linux alatt a világ arra tart, hogy egyre inkább nagyok sok helyet foglaló programokra áll át, de kezdeti tapasztalat szerzésnek egyelőre elég lehet.

Innen letöltheted a Linux Mint kézikönyvet: https://linuxmint.hu/sites/default/files/fajlok/linux_mint_kezikonyv.zip

Ebben megtalálod a rendszeridő hekkelés módját, a GRUB szerkesztését, meg egyebeket is.

 

Köszönöm a segítséget.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Köszönöm a segítséget. Sikerült megoldanom a telepítést a Windows mellé egy külön SSD-re. Virtuális gépen próbálkoztam, hogy melyik tetszene a legjobban, végül a Linux Mint Cinnamont választottam.

A Linux lett az alaprendszer, ha a Windowsra lesz szükségem akkor induláskor előhozom a boot menüt és kiválasztom a rendszert.

Most már csak az új rendszerrel kapcsolatosan lenne kérdésem de azt egy másik szálon teszem fel.