Telepítés utáni partícionálás

Fórum: 

Adott a gépem egy 128 GB-s SSD meghajtóval amir a legegyszerűbb módon feltelepítem a Mint-18-at mégpedig úgy, hogy töröltetem a telepítővel a fentlévő rendszert. Adott a másik meghajtóm amin csak fájlok, leginkább képek és zene van. Ez egy 1 TG-s Thosiba HDD merevlemez.

Sajnos a telepítés után nem akarja felcsatolni ezt a merevlemez ami előtte Windoes 10-en lett formázva. Gondoltam leformázom a Gparted programmal. Meg is csinálta, de nem engedett semmit rámásolni "root" jogokra hivatkozva.

Van egy öreg, nagyon nagy hibám! Nem igen értm a partícionálások mikéntjét?! Kipróbáltam, hogy újratelepítem a Mintet és telepítés során az alsó menüpontot választva majd magam partícionálom le mind a két merevlemezt. Óriási bukta lett belőle, mert öregecske fejem nem akarja megérteni a mikéntjét. Hálás lennék a segítségért, hogy végre megtanulnám a partícionálást a Linuxon is. (Igen tudom, utána olvastam és szinte mindent megnéztem amit a keresőkben találtam. Mennél többet olvastam róla annál jobban belegabalyodtam és még most sem értem.)

RE: Telepítés utáni partícionálás

@#0 Szia Csavi!
Magyarázat:

A kettő kicsit más tészta. A Windows alatt létrehozott partícióra lehet, hogy azért nem engedett annak idején másolni, mert a Windowsban a gyors rendszerindítást nem kapcsoltad ki, így bár a Win leállítását választottad, valójában a rendszer csak amolyan félhibernációs állapotba helyezte magát, a csatolt partíciókat sem zárta le. (Nagyjából hasonló szituáció alakul akkor is ki, ha a Windows hibernálását választod, majd telepítesz egy Linuxot.) Aztán telepítetted a Linuxot, az adatpartíció félhibernációs állapotban volt, ezért nem tudtál rá írni. Ismert probléma, létezik rá megoldás

ntfsfix /dev/sdXN

Most azonban ez már nem érint téged, a helyzet azóta már változott.

Amikor Linux alól particionálsz, akkor ezt root jogokkal indított alkalmazással teszed (függetlenül attól, hogy azt a telepítés során vagy a telepítés után végzed) ezért újonnan létrehozott partíciók tulajdonosa a root lesz.
A root a tulajdonosa, neki van joga írni rá. Ha a felhasználód lesz a tulajdonosa a partíciónak, kap hozzá írási jogot, akkor majd fogsz tudni rá másolni, rajta könyvtárakat, állományokat létrehozni.
Szóval amit most tapasztalsz az igazából nem particionálási probléma, hanem jogosultsági.
Rendszergazdai jogokkal indított fájlkezelővel a csatolási pontra jobb egérgombbal kattintva a Tulajdonságoknál általában át lehet állítani a tulajdonost.
Ilyen távoli segítségnyújtásnál úgy szoktuk ezt, hogy a kérdéses partíció felcsatolt állapota mellett bekérjük a

mount 

parancs kimenetét, ebből meghatározzuk a csatolási pontot, majd a

sudo chown -R $USER:$USER csatolasi_pont

analógia alapján a felhasználó tulajdonába adjuk a kérdéses partíciót.
 

Remélem nem voltam bonyolult. Ha esetleg mégis, akkor csak arra koncentrálj most, hogy a partíció felcsatolt állapota mellett (amikor „nem engedett semmit rámásolni "root" jogokra hivatkozva”) add ki a

mount 

parancsot és a kimenetét másold ide vissza nekünk.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

RE:RE: Telepítés utáni partícionálás

#1 Köszönöm, ma már nem de holnap megpróbálom. Istentelen kiszólás itt, de közben  kínomban visszaraktam a W-10-et.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE: közben kínomban visszaraktam a W10-et

#2 Ilyenek ezek a mai fiatalok, türelmetlenek, kapkodnak! Fiatalság, bolondság! ;-)

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

RE:RE: Telepítés utáni partícionálás Megoldva!

Megoldódott. Egyszerűbb lett, mint gondoltam. Nem nyugodtam addig amíg jó nem lett. Ott tévedtem, hogy rosszul használtam a Gparted programot.  Most kijelölve a telepítés után az 1 terrás meghajtót egy jobbklikkel az új partíción fat32 formátumra formáztam és így mind a két meghajtót tudom használni.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve