Telepítés Formatálás

Fórum: 

Sziasztok a segítségeteket kérem. Vettem egy új SSD-t a régi helyett. A gépemben van ez az új SSD meg egy merevlemez. A merevlemezen csak adatok vannak, az SSD-re telepítettem a Mint 22-őt. Úgy tudom az SSD-k nincsenek újonnan semmire sem formatálva se ntfs se ext4-re. Én így csupaszon telepítettem rá a Linuxot ( hibátlanul fut) de szeretném leformatálni  (ext4-re) mert a lemezek alkalmazásban 100 fokot mutat a hőmérő.  Itt a kép :https://ibb.co/nCYGx6D Nem tudom igaz e ez mert már elszállt volna, vagy nincs a Kingstonon amiről letudná olvasni a hőmérsékletet. Lehet, hogy leformatálta magának azt a kis lemezterületet? Az egészet szeretném ext4-re, hogyan tehetem meg? Majd újra telepítem a Linuxot. Arra gondoltam a teljes SSD formálatlansága miatt mutat ilyen magas hőfokot. Azért gondolom, hogy fals a hőmérséklet adat, mert már bekapcsolás után is 100 fokot mutat. Kérem a segítségeteket ha van valami jó tanács.

csuhas32 képe

Jól van ez felosztva

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

GPT tábla

1 MB, nem formatált, bios_grub

538 MB, FAT32, EFI system

240 GB, Ext4, / csatolási pontú rendszerpartíció

Ez így teljesen rendben van, ilyennek kell ennek lennie, ezt nem kell bántanod.

sensors

parancsra mit kapsz?

csuhas32 képe

A sensors megfelelő értékeket mutat, nézzük meg a smartctl-t

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

#2 Szerintem amit a Lemezekben látunk, az remélhetőleg a lemez hőmérsékletének lehetséges maximális, igencsak kritikus értéke és nem a jelenlegi valós hőmérséklete.

sudo apt install smartmontools

sudo smartctl -A /dev/sda | grep 'Temperature_Celsius'

Erre mit kapsz válaszul?

 

Hőmérséklet

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Igen egészen biztosan a lehetséges maximális értéket írja ki, mert bekapcsolás után is azonnal 100 fokot jelez még ideje sem lenne ennyire felmelegedni. Ezt kaptam a terminálban: https://ibb.co/dK9bD08 Nagyon szépen köszönöm csuhas32 ezt a terminal parancsot elmentettem, igen hasznos.

csuhas32 képe

Hőmérséklet

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

#3 Ez azt mondja, hogy az sda most 35 Celsius fokos, a minimum érték 23, a maximum 37 volt.
Én arra voksolok, hogy ez egy bug, a Lemezek ír ki hülyeséget.
Nem lehet, hogy ez egy NVMe SSD?
https://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2483657&p=14129775#post14129775

SSD

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A szervízben rakta bele egy szaki, csak annyit tudok róla, hogy egy 240 GB KINGSTONE.

csuhas32 képe

Szerintem nincs ok pánikra

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

#4 Szerintem nincs ok pánikra, én az utolsó parancskimenetnek hinnék és használnám nyugodtan, a Lemezeket meg majd csak rendbe teszik egyszer.

Egyáltalán mitől tudna egy SSD melegedni, ha körülötte normális a hőmérséklet? Márpedig az elsőként kiadott sensors is ilyen szokványos értékeket adott vissza.

csuhas32 képe

SSD

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

#4 Súgtak nekem, hogy a képernyőképeden ott az adat, csak én marhára nem szeretek telefonon képekért linkre kattintani, mikor meg lehet azt közvetlen is jeleníteni, elég volt ezt egyszer elszenvednem, bár lehet, hogy ez csak amolyan egyéni hiszti nálam.
Most tudtam gép elé ülni.

Itt a képernyőképed:

Erről leolvastam a „KINGSTON SA400537240G”-t és begépeltem a nagy keresőbe.
Ezt a találatot kaptam:
https://belso-ssd-meghajto.arukereso.hu/kingston/a400-2-5-240gb-sata3-sa...
Szóval eléggé valószínűleg egy ilyen van beszerelve a gépedbe.

A Lemezekben ott nagyjából a jobb felső sarok környékén van három függőleges pont, ha arra rákattintasz, akkor megjelenik egy menü, amiben van olyan, hogy SMART data & Self-Tests vagy ilyesmi. Esetleg azt is lefuttathatod.

Igen lefutott, az eredmény:

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Igen lefutott, az eredmény: https://ibb.co/M7GdrxP Az előző SSD ennek a helyén egy Adata SU650 volt, azt hibátlanul lemérte a lemezek. Itt a szomszédban vettem számítógép szaküzletben a Kingstont és az eladó szaki tette a gépbe. Igen olyan mint amit linkeltél. Kíváncsi lennék ha felteszek egy Manjaro KDE-t és arra telepíteni kell ezt a Lemezek szoftvert, ott működik e rendesen. Hamis adatokat közöl azt írja " Bekapcsolva 10 órája 0 perce" még ezt sem tudja lemérni nincs 30 perce,hogy bekapcsoltam. Már a szoftverek is olyanok mint a politikusok, kamuznak. Azt írja "Magas kor" ma tették a gépbe. " "Küszöbérték nincs túllépve" ja 100 fokot mér, ez egy hibás szoftver, pedig ezzel szoktam ISO lemezképet is kiíratni pendrive-ra.

SSD

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

#4.2 Azt, hogy SATA, azt látni a csatolási pontból (sda), nem kell ezt keresgélni, az NVMNe meghajtókat nvmne előtaggal csatolja a rendszer.

Nem tudom, hogy miért mutat 100 fokot a Lemezek alkalmazás, de viszont érdekes, hogy megnéztem azon a gépben amiben Samu 970 NVMne SSD van, egyáltalán nem mutat arra ilyen adatot (nincs ilyen sor az adatok között). LM21.3 van azon a gépen, (SATA SSD-kre mutat értéket)

Amúgy tud az SSD is melegedni (ennyire nem), még akkor is ha nincs használva, pl. az említett gépben van egy régi SSD amin a régi Windows van, évek óta nem volt használva, és HDD Sentinel jelezni szokta, hogy az nagyon meleg, olyan 60 fokokat ír. Mondjuk az tényleg olyan helyen van, hogy nem hűti semmi, nem fúj rá  venti (az összes többi meghajtóra ráfúj az elülső venti)

Igen lefutott, az eredmény:

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

#5 Nem biztos, hogy a szoftver a ludas, a gyártók mindenféle variációkat használnak a SMART feltöltése során, hogy juszt is másképp legyen az övéknél, mint másénál. A HDD sentinel csapata erről sokat kommunikált.

A  magas kor pedig hát lehet rossz fordítás. de angolul is így szól valahogy, nem igazán lehet másképp fordítani, ebben benne van az is, hogy az angol nyelv "fordítva gondolkodik".  A regiszter típusát határozza meg, hogy a benne tárolt adat mihez köthető.

Ha szerviz szerelte be, és nem te vetted máshol az SSD-t, és nem előtted szerelte be, akár mg igaz lehet a 10 óra, az nem az legutóbbi bekapcsolástól eltelt időt méri, hanem az összes használati időt, ez lehet rossz fordítás. Nem nagyon van olyan regiszter, ami a bekapcsolástól eltelt időt méri.

Egyébként ha lenne egy ugyanilyen típusú SSD, azzal ki lehetne próbálni, hogy azzal mit mutat.

Vagy HDD sentinelt, az mennyi használati időt, hőmérsékletet mutat.

SSD

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Köszönöm István, itt https://www.hdsentinel.com/hard_disk_sentinel_linux_gui.php megtaláltam a H. D. Sentinelt tar.xz formátumban le is töltöttem. Kár hogy parancssorból nem lehet mert tar.xz-t még nem sikerült telepítenem, nem találja a helyet. A letöltések mappába bontom ki. Utána ./ configure  make sudo make install lenne a sorrend. De azt írja a terminálban, hogy nincs ilyen hely nem látja. Biztosan bénáskodok.


 

SSD

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Megvan a Hard Disk Sentinel ezt az eredményt adta: https://ibb.co/1TjvM2P 34 fokos az SSD. Köszönöm István és csuhas32 ez nagy segítség volt.

Ez ilyen. :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Szia,

Ne izguljál miatta nekem is ilyen. A képen látható, hogy 2 regiszter tárolja a hőmérsékletet. https://ibb.co/n0BMg0V

És a Lemezek a roszat mutatja. Érdekes nekem a OMV pl jól mutatja.

De sose érdekelt, hogy a lemezek hogy miért jelzi rosszul.

Én is végigmentem mint most te rajta a story-n, majd nyugodt szível elengedtem.

Ismert bug például: https://www.reddit.com/r/ChrisTitusTech/comments/b686sh/gnome_disks_show...

 

Köszi ezt a linket nagyon

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Köszi ezt az utóbbi linket nagyon tanulságos. Ez a Titus nevezetű ember már 5 évvel ezelőtt észlelete azt a hibát amit most én.  Azóta sem javították a Gnome Disk Utility nevű szoftverecskét.

Korán ítélkeztem a Lemezek

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Korán ítélkeztem a Lemezek szoftverről, ellenőriztem Manjaron is egy psensor nevű alkalmazással és az is 100 fokot mutat a Kingston SSD mérése után. https://ibb.co/Kw744xV  Legjobb terminálból parancssorból, az letudja mérni tehát az SSD-t adták ki hibásan. A kép most sem jó az Imgbb sem működik rendesen ma. Erről ennyit ha SSD-t akartok venni egy kis tapasztalat.

Korán ítélkeztem a Lemezek Korán ítélkeztem a Lemezek

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

#10

#10 Igazából én úgy emlékszem, hogy egy egész szakszerű válaszba azt olvastam, hogy ez a Kingstone nem szabványos firmwarejének a hibája. Vagy nem... smiley Én ezt nem tudom.

Én nekem 1x a Samsung NMVE SSD unsafe shutdown hibát a ChatGPT oldotta meg egy kernel kapcsolóval. Igaz, hogy 2 hibából csak az egyiket oldotta meg. De ez is becsülendő. wink

Ha zavar és megoldottad írj egy blogot róla. Ezzel is tanul az ember.

Szerkesztés: Megkérdeztem a ChatGPT-t. Őt se zavarja... laugh Azt mondja, hogy ez nem valós és nem befolyásol semmit.