Telekom optika

Fórum: 

Utcánkba a Telekom kihúzta az optikai kábelét. Gondolkozom a váltáson. Jelenleg Vodafone a szolgáltatóm.

A házunk minden szobájában van telefon vezeték, KOAX-kábel és UTP-kábel. Váltás esetén ezek közül mi lesz felesleges?

Fizikailag hogyan néz ki a rendszer, internet, TV, vezetékes telefon?

Optikai kábel

Nálunk úgy csinálták meg, hogy a régi (réz) vezetéket eltávolították, a lépcsőházi dobozból jön az optikai kábel az általuk adott routerbe. A routerből csatlakozik a telefon, a Tv-hez a dekódoló és a számítógép. A router Wifi-képes.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Telekom optika

Megéri váltani az biztos, már vagy 2 éve cserélték nálunk (Kunszentmiklós) a régi réz kábelt az optikaira. 500 mb/s-ért fizetek 7100 Ft.-t ebben van vezetékes telefon is. Ezt a digitális elosztót hozták: https://www.telekom.hu/static-la/sw/file/digitalis-eloszto-sagemcomfst56... a 480 vagy 490 mb/s rendszerint meg van. Csak ajánlani tudom jók a tapasztalataim. Telekom természetesen!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A házunk minden szobájában

A házunk minden szobájában van telefon vezeték, KOAX-kábel és UTP-kábel. Váltás esetén ezek közül mi lesz felesleges?

Amikor váltottam a trékomról (másra), simán itt hagyták a ház falába fúrt kampós csavart az oszlopra kötött kábellel, azóta is ott lóg minden. A routert leadtam (vagy talán nem kellett), az az övék szokott lenni, érdemes leadni...

Ha üvegszálas szolgáltatást kötsz, akkor elég a bejárati ajtóig, belülre kérni a kiépítést, és onnan UTP-zni, stb.. Tervezd meg a helyét, mármint képzeld el, hogy milyen magasan legyen, saccperkábé hol legyen, ne hagyd a szerelés időpontjára a gondolkodást ezen. Nekem olyan modemet ad a szolgáltatóm, hogy koax kimenete is van. De van saját routerem. Az optikai kábelt te nem szerelheted át, csak a szerelő. Egyszer beszereli, lehetőleg neked is tetszően tegye.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A házunk minden szobájában van 2

Nem tudni, milyen hálózat van kiépítve, milyen eszközök vannak a hálózaton, csak, mivel ennyi kábel van mindenfelé, feltételezem, hogy okkal van.

Nem tudni továbbá, hogy miféle a jelenlegi NET.

Leírom, hogy általánosan mire lehet számítani:

Jelenleg mindegyik szolgáltató kombinált megoldása (TV+Internet üvegen) valahogy így néz ki:

-optika bemegy a házba, egy átalakítóba, ami árammal megy, konnektor kell neki. Falra szokás szerelni. Ennek vannak koax kimenetei, lehet UTP kimene is. Egyik koax kimeneten megy a TV jel a set-top boxhoz. Több TV esetén több set-top box kell, de lehet olyan az alap set-top box olyan, hogy második TV-t is támogat. A második TV-nek lehet felára. Jellemzően házilag nem lehet osztani a TV jelet. Okos kínai HDMI Splitterel a set-top box  kimenetét lehet osztani, de azon u.a műsor megy, mint amit a TV-n is látni. Az elosztó koax jelét jellemzően nem lehet osztani.

- Router szintén koax (vagy UTP de ez ritka) kábelen kapja a jelet. Wifi-s, viszonylag jó hatásfokkal szórja a jelet. Lehet vezetékes hálót rákötni, vannak UTP portjai.

Ugyanakkor

A hálózati megoldás szinte biztosan DS-Lite/CGNAT -a legolcsóbbik megoldás. Ez dióhéjban, és nagyon pocsolyául a következőket jelenti:

IPv6, egy, esetleg több publikus címmel, de lehet, hogy egyik sem az, vagy egyik sem használható a belső hálózat kívülről történő eléréséhez. Úgy kell elképzelni, hogy a router egyik fele van csak helyben, a másik fele, ami a NET-hez csatlakozik az a szolgáltatónál van, ott vannak a NAT és egyéb hálózati beállítások. A világ nyugati felén a szolgáltatók webes felületet biztosítanak a náluk levő beállításokhoz, itt mifelénk erre példát nem láttam.

Jellemzően vagy csak IPv4, vagy csak IPv6 módban működnek ezek a routerek, és portforward, portsharing csak IPv4 mellett működik. Nem valószínű, hogy IPv4-et hajlandók lesznek adni, mert a világ az IPv6 felé tart.

A teljes IPv6 átállás sok évet feltételez. Addig is jelenleg tunneling módban működik-az IPv4. Azaz, ha IPv4 címet kell elérni, akkor arrafele képződik egy IPv6 cső, azon, annak a csőnek a másik végén jelenik meg a generált IP cím, amit a távoli szerver a te címednek lát. Azzal kommunikál, a cső meg odahozza helybe hozzád a jeleket.

Mit jelent ez a helyben nálad?

- Ha van IPv4 only eszközöd, akkor azt kívülről nem lehet elérni, VPN-re kell előfizetni ha nagyon kell (Pl. biztonsági megfigyelő rendszer)

- Nem fog működni a torrent seedelés. Hacsak nincs olyan torrent program, amelyik tud IPv6 CGNAT mellett is működni, de ahhoz a távoli oldalon is olyan szoftver kell.

- Nem működik ezzel a cardsharing, de otthoni ftp szerver, NAS elérése és úgy általában bárminek az elérése kívülről, ami a hálózatra van kapcsolva, többnyire nem működik.

Ha vannak jelenleg IPv4  alhálózatok, akkor azokat újra kell konfigurálni, mert az IPv6 háromszintű alhálózatok tekintetében, kicsit más az IPv4 két szintjéhez képest, és más a metrikája is. (Ha ezt nem érted, akkor valószínűleg ezzel nem kell foglalkoznod)

Több telefonvonal is említve volt:

-A vonalas telefon biztosítása lehet opció, ám ez egy kvázi VOIP telefont jelent (meglévő telefon használható, de pl. FAX nem biztos hogy működik vele, ill. üzenetrögzítős készülék sem biztos).

Meglévő kábelek: Szinte biztos, hogy ezeket a beszereléskor nem veszik figyelembe. Új kábeleket adnak, de a meglévő hálózatod nem fogják felújítani, bekötik a TV-t, a routert, és ennyi.

Ha van saját routered, azt nem lehet a szolgáltatói helyett használni, még akkor sem ha van koax bemenete. A szolgáltatói router párosítva van a szerverrel, és van neki smart card-ja, még ha nem is látszik kívülről. Tehát még eladni sem lehet, mert máshol nem működik.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Optikai kábel

#1 #2 #3 #4 Köszönöm mindenkinek az infóit.

A falat már kifúrtam ott, ahol szeretném, hogy bevezessék az optikai kábelt. A mostani UTP-kábelezés és a vezetékes telefon ugyanúgy marad mint most. A TV-hez vezető koax helyett kell majd UTP-kábelt kihúznom.

Gondolom ez így OK?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Optikai kábel

#4.1 TV-hez koax kell, de ezt hagyd a szerelőre, jellemzően nem szeretik a házi megoldásokat. (roppantják a csatlakozókat, csavarost nem használnak, stb.) -Ha elment, utána azt csinálsz, amit akarsz...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Optikai kábel

#4.1.1 A koax-kábelezést anno UPC csinálta. Jelenleg is működik.
De a telekom most Smartbox-ot ad. Ennek nincs is koax ki-, vagy bemenete.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Optikai kábel

#4.1.1.1.1 Ezért írtam, hogy valószinüleg, egy kis UTP-kábelezésre lesz szükségem.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve