Tárhely?

Fórum: 

Körülbelül 4 éve vásároltam a laptopomba egy SSD merevlemezt, felparticionáltam, Ext4 fájlrendszer 17,7 Gb-ot határoztam meg a ROOT partíciónak, akkor még nem volt gond, amikor új verziót rakok fel, természetesen a Root partíciót formázom a Home könyvtárat nem, így szinte minden beállításom megmarad, ez nagyon előnyös számomra.
Már az ezt megelőző verziónál is felmerült az a probléma, hogy elfogyott a Root könyvtár tárhelye, segített hogy kijött az újabb verzió és azt feltelepítve maradt "bőven" tárhely, de mára megint beszűkült, gondokat okozva. 
Nem használom a gépemet különleges dolgokra, böngészés, képszerkesztés, némi iroda Write, Calc, videó és zene lejátszás, Teamviewer, nem telepítek újabb programokat, frissítéseket letöltöm, megcsináltam az autoremove parancsot, kitakarítottam a Temp és a Log könyvtárakat, megszabadultam a Firefox és Thunderbird programoktól, a nem használt irodai csomagoktól, nem sok eredménnyel.
Tudnátok tanácsot adni, hogy mit tehetnék még?
Esetleg, hogyan tudnám növelni a Root méretét vagy milyen programokat töröljek, nagyon soknak függősége van, így a törlésük más programokat is befolyásolnak, amit miatt nem merem törölni.

Tárhely növelése

Live-lemezről (pendrive-ról) megoldható az átméretezés, a benne lévő GParteddel. A partícióknak lecsatolva kell lenniük. Először méretezd át a home-partíciót úgy, hogy előtte a 17,7 GiB-tal együtt legyen 30 GiB (nálam 40). A program átrendezi a fájlokat (ez sokáig is eltarthat). Ezután növeld meg a root-partíció méretét 30 GiB-ra (ez gyorsan megy). A műveletek elvégzése után újraindítható a rendszer – remélhetőleg semmi nem változik. Persze a partícióműveletek előtt ajánlatos a fontos adatokról másolatot készíteni.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Vagy 1 rendszer 1 partíció

#2 Ilyenkor hogyan alakulna a home-ra való hivatkozás, vagy telepítse újra a rendszert?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Vagy 1 rendszer 1 partíció

#2.1 Igen, Home mentése külső meghajtóra, opciónálisan Mint mentéskezelővel a telepített programokat is lehet menteni, újratelepítés. és Home visszamásolása, vagy mentés visszaállítása.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)