Szkennerekről

Fórum: 

Üdv! Bocs, hogy új topikot indítok, de az eddigi szkennerel kapcsolatos topikok nagyon régiek, és azt gondolom, jó lenne egy átlalános topic is a téméban.

Kezdem a magam bajával:

Úgy vélem, öregedik a jelenlegi agyonhasznált szkennerem, bár jól teszi a dolgát, de azon jár az eszem, hogy lassan jó volna egy új, modern, friss szkenner. Mivel én Canon párti vagyok, megnéztem, mi újság, hát jelenleg sok újdonság nincs, mármint az általam preferált kategóriában. Ami nekem kell, dokumetum és film szkennelési lehetőség.

A Canon ajánlata jelenleg a CanoScan 9000F Mark II. És erről szeretnék érdeklődni, hogy van-e valakinek ilyen, van-e tapasztalata vele? Ami azt illeti próbáltam keresgélni, hogy mit tud, jelenleg az e-digitálnál kapható, és pont annyiba kerül, mint az ugyanott kapható CanoScan 8800F, holott ez utóbbi régebbi modell, és nem is annyira okos. A 9000F Mark II-nek van infravörös hibaérzékelője, amivel felderíti a karcokat, és egyéb hibákat, és röptében javítja. Bár általában ezt a funkciót lenézik, és nem javasolják, mert többet ront, mint használ, egyes infók szerint a Canonnak sikerült jól működő megoldást összehoznia, ennél a szkennernél dícsérik ezt a funkciót.

Amúgy felbontás tekintetében nincs nagy változás (nincs is rá szükség), ezeket a felbontásokat a jelenlegi szkennerem is tudja. (Ami mellesleg anno majd felannyiba került, mint ezek). A jelenlegi agyonhasznált szkenneremmel az a bajom, hogy egyre torzabbak a beolvasott képek, azaz a felső szélüknél keskenyebb valamivel az alsó szél, és van némi párnatorzítás szerűség is. Új korában ez nem volt így. A régi képeimnél ez nem látszik. És ezen nem segít kalibráció, de szoftveres vacakolás sem.

Elmondom pontosabban: Vannak nagyon régi fotók, amik textúrázott papíron vannak. Biztos láttatok ilyet, rácsosan gödröcskék vannak a papíron. A fizikai fotó ettől jól néz ki, de szkenneléskor a fény belevilágít a gödröcskékbe, és mivel a szán halad, a fény a gödröcskének az egyik oldaláról jobban visszaverődik, a szkennelt kép így olyan lesz, mintha szúnyoghálón keresztül lett volna fotózva. Próbáltam ezt fourier transzformációval megoldani, de minden próbálkozásomra vagy nagyon elmosódott a kép, vagy nem volt hatásos az eredmény.

Viszont, ami hatásos, az egy hardveres trükk: egyszer be kell szkennelni a képet, majd még egyszer, de úgy, hogy fejjel lefele van behelyezve. A fejjel lefele szkennelt képet meg kell fordítani szoftveresen, és ráhelyezni az első képre. Már így is hatásos az eredmény, mert a gödröcskék fényei nagy hányadban kiloltják egymást. Az igazi a 4 helyzetben szkennelés lenne, az akár 99% -ban eltünteti a textúrát. De! Itt jön be a jelenlegi szkennerem torzítása, nem lehet sehogy sem egymásra illeszteni a képeket, mert alsó szélük kicsit szűkebb, meg a párnatorzítás szerűség is fellép, így a gödröcskék számottevő része nem esik egymásra. Mindig van egy terület a fotón, ahol látszik a szúnyogháló.

Egyébként ideteszek egy linket, aki szintén szkennert akar vásárolni, és nem akar Vuescan-ra is költeni, továbbá nincs gyártó által biztosított driver hozzá, az itt ellenőrizni tudja, hogy a kiszemelt szkennert támogatja-e a Linux (sane) alapból:
http://www.sane-project.org/sane-mfgs.html#SCANNERS

Vuescan

Nekem a legutolso ingyenes valtozata van meg portablesitve. Jol mokudik. Ezereves a szkennerem, Epson Perfection 660 igaz majdnem 20 eves de jol dolgozik, az is igaz hogy egyre ritkabban hasznalom.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Vuescan

#1 És nem baj, hogy vízjelet rak a képre? Amúgy erről a szkenneről azt mondják, működik a SnapScan 1.4 driverrel, csak tail_058.bin firmware-ra van szükség, igaz egyéb kernel vonatkozású infók nincsenek részletezve..

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Vuescan

#2 Nem rak vizjelet mert ez egy ingyenes valtozat, regen free volt a Vuescan es ez az utolso free valtozata. Nekem Win alatt jol mukodik.

Pontosan ahogyan irod, legalabbis nalam az Epson Perfection 660 szkenner wines telepitojebol kibanyasztam a TAIL_61.bin fajlt, es telepitettem az Xsane programot. Irtam magamnak egy itinert, ha linux csere lenne vagy reinstall, ne kelljen bogarasznom, bemasolom ide az itinert, nalad ertelemszeruen a te .bin fajl nevvel kell.

 

1. Ha nincs fenn a XSane, akkor a telepítése.
2. A windows telepítőből a TAIL_061.BIN kibányászása.
3. Az /usr/share/sane/snapscan/ könyvtárba a TAIL_061.BIN bemásolása (rendszergazdai jog kell hozzá).
4. Jogosultság beállítása:

sudo chmod a+r /usr/share/sane/snapscan/TAIL_061.BIN

5. A /etc/sane.d/snapscan.conf fájl szerkesztése (rendszergazda joggal indított szövegszerkesztő kell hozzá):
Meg kell keresni ezt a sort:
#firmware /usr/share/sane/snapscan/your-firmwarefile.bin
és átírni erre:

firmware /usr/share/sane/snapscan/TAIL_061.BIN

Majd a fájlt elmenteni. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Vuescan

#3 Nem rak vizjelet mert ez egy ingyenes valtozat, regen free volt a Vuescan es ez az utolso free valtozata. Nekem Win alatt jol mukodik.

Most is van ingyes változat, de az meg vízjelez, és sok funkciója nem működik, ami nekem kellene ebből a filmszkennelés, az sem működik.

Win alatt miért kell Vuescan? Nincs drivere?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Vuescan

#4 Nincs, ez egy 19 éves szkenner és 32 bites a driver.
Azt meg a W10 nem tudja nemhogy használni de telepíteni sem engedi, teljesen érthető okból.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve