Synaptic - alkalmazás eltávolítása.

szhf62 képe

Fórum: 

 Feltelepítettem egy alkalmazást (GConf) a gépre a Synapticból, ami a telepítés után nem volt látható (és indítható). Ezt szerettem volna teljes mértékben kitörölni (az amúgy is kicsi HDD-ről). Meglepődve tapasztaltam, hogy ez a törlés sokban befolyásolná a megmaradt programokat, amelyek a telepítésnél nem "közösködtek" az eltávolítandó alkalmazásnál, vagy csak ez után lettek feltelepítve (pl: screenlets). Tanácstalan vagyok, hogy ezt a helyfoglaló alkalmazást nyugodtan távolítsam el anélkül, hogy a változtatás után a megmaradt programok működésében bármilyen zavar lenne, vagy keressek olyan programrészeket benne, amelyeknek a törlése nem okoz ennyi kényszeredett változást, és a megmaradtakat a BleachBit egy következő futtatásnál "szükségtelen fájlok törlése" címen eltávolítja? Nem ez az első eset, amikor nem induló (és "láthatatlan") "felesleges" alkalmazást távolítok el, ezeknek nagy részük minden további változtatás nélkül sikerül.

https://drive.google.com/file/d/0B0xt4g52y-6RMncxR3ZjbmU5U3M/view?usp=sh...

https://drive.google.com/file/d/0B0xt4g52y-6RTU1QbUJFazEwOFU/view?usp=sh...

https://drive.google.com/file/d/0B0xt4g52y-6RWDNDT0xsaDNJcXM/view?usp=sh...  (Nem szeretnék ilyen "malőrök" miatt sűrűn rendszert újra telepíteni.)

vyla képe

gksu

Néhány telepített program nem látható, de azért van ami másként futtatható.
Esetleg az ALT + F2 billentyűkkel indítod a gksu-t és beírod gksu GConf.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
szhf62 képe

RE:gksu

Ez a módszer nem vált be az MX14-en. Nem csinál semmit. Próbáljam meg eltávolítani, vagy létezik még más lehetőség? 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:gksu

#2 Szia !

Talán próbáld meg így:  gconf-editor  (ha így nem indul, tedd elé a gksu-t)

Nem javasolnám hogy letöröld...a linkeiden is látható, hogy komoly érvágást csinálna a rendszeredben.

Nem tudom, mennyi helyet foglal, de vedd úgy hogy EZ a tanulópénz. :(

Ilyen, és hasonló esetekre lehet megoldás a Systemback rendszeres használata. (rendszer visszaállítási pont készítés)

Tudom, ez is sok helyet foglal...a rendszertől függően több GB-ot...de megjelölhetsz egy nagyobb méretű pen.-t is a mentés

helyének. (pl.  8 GB  EXT4-re formázva) erre 2 mentés biztosan ráfér.

Ez az olcsóbb megoldás !,,,a másik, egy nagyobb méretű HDD.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
szhf62 képe

Ismét gksu.

 Szia @lala.

Sajnos ez a lehetőség sem vált be, hiába próbálgattam mindegyik változatot. A GConf tulajdonképpen nem foglal vészesen sok helyet a HDD-n, túlzottan nem is zavar a jelenléte. Lehet hogy egyszer majd a BleachBit valahogyan levakarja róla (nem merem még a root változatát használni, nehogy azzal üssem ki a gépet. Csak az "alap" verzióval takarítok.).

Még egy változaton gondolkodom.: A Synapticban megnézem hogy a GConf csomagokból melyiket lehet törölni, amelyik nem, vagy csak kevésbé "nyúl hozzá" más alkalmazásokhoz. Lehet hogy így sikerül "megbénítani", és ezáltal törli is majd a BleachBit egy későbbi futtatással "szükségtelen fájlok törlése" címszóval. Ha úgy ítélem meg, hogy így sem lehet, ottmarad békében. (ámen  :)  )

Jól sejtettem, hogy a GConf teljes törlése (egyszuszra) nagy galibát csinálna a rendszerrel, köszönöm a megerősítésedet ezért. (is). Ezen a laptopon már nincs szándékom bővíteni (új alaplap, esetleg másik erősebb processzor, vagy HDD - ebből van utánpótlás, 60 gigás amin a Maya "trónol"). Idáig megkapta a gyári lehetőségeihez képest a maximumot, az MX-el jól megy (ha nem történik vele hasonló "affér"). Amit lehet böngészőn, vagy felhőben tárolok, a gépen csak a "legszükségesebb" dolgok vannak. A Systemback-et csak a magyar nyelvű beállítások miatt fogom majd igénybe venni, ennek a mentéstartalma is megy fel a felhőbe. (Így nem foglal helyet a HDD-n sem. Letölteni bármikor tudom, ha úgy adódna.)

Csak érdekességként jegyzem meg, hogy az MX használatának kezdete óta a betöltésnél (valamilyen) "NTP daemon"-t nem indít el a rendszer. Erre csak egy pillanatig figyelmeztet narancssárga "warning" kiírással. Ezzel kapcsolaban még nem volt hibajelenségem, sőt már a leállításnál sem jelenik meg ismét ez a figyelmeztetés. (Más minden funkció zöld "[ok]"-t jelez.) Érdemes lenne erre odafigyelni, vagy elindítani valahogyan, hátha van ennek is köze az ilyen "program összefonódásokhoz"?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:Ismét gksu.

#4 Szia Feri !

Az NTP daemon feladata, kb. annyi hogy az "órák szinkronizálása a hálózaton keresztül" . (ha jól értelmezem)

Ezeket a "program összefonódásokat" a csomagkezelő jelenlegi szisztémája okozza.

A "Canonical" (az Ubuntu fejlesztőcsapata) jelenleg dolgozik egy más típusú csomagkezelő rendszeren...mely ,

az ilyen típusú összefonódásokat remélhetőleg megszünteti. ( Snappy )

Ennek érdekében az "Ubuntu szoftvercenter" is meg fog újúlni.

És mivel a Mint-nek is az Ubuntu az alapja, várhatóan itt is megjelennek változások. ( kíváncsi vagyok, mi sül ki belőle :) )

 

Azt hogy "gconf-editor" kis betűvel írtad ?

Mert, én ezt innen vettem:

https://askubuntu.com/questions/17249/how-do-i-use-the-gconf-editor

Szerk.: most látom, a gconf-editor nincs is telepítve.

 

 

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
szhf62 képe

RE:RE:Ismét gksu.

#5 Üdv @lala. :)

Természetesen kisbetűvel írtam be a parancssor(oka)t. Először kért jelszót (ebből sejtettem, hogy valami kapcsolata lehet ennek a parancsnak a terminálhoz, vagy a root joghoz), de ez után sem csinált semmit. Ekkor még telepítve volt a gconf-editor is (az összes, ami ebbe a kategóriába tartozik), csak ez után álltam neki kis tételekben megszabadítani a gépet a "feleslegektől". Ez idáig simán ment, a többi ami rajta maradt, az eltávolítással csúnyán bekeverne az MX-nek és a programoknak (eközben készült a kép, elnézésedet kérem, nem akartalak ezzel félre vezetni.). Közben a BleachBittel is megpróbáltam kitakarítani a maradványokat, de nem nyúlt hozzá (ahogy figyeltem a tevékenységét) Nincs tudomásod valami "uninstall"-szerű programról, amivel az ilyen "félrelépéseket" a fonódások megsértése nélkül ki lehet szedni? (Esetleg terminálban ha ósztönzöm a sudo apt-get uninstall-gconf paranccsal, nem borítja fel a rendszert?)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:RE:Ismét gksu.

#6 Szia.

Én hiszek a synapticnak !...gyanítom, hogy bárhogy akarod eltávolítani, magával rántja azokat a csomagokat is, melyeket a

synaptic mutat.

Egyébként, az eltávolító parancs, valószínű ez lenne:

sudo apt-get remove gconf  ( vagy...sudo apt-get remove --purge gconf )

És ez után:

sudo apt-get autoremove

De ismétlem, valószínű így is vinné magával az "összefonódásokat".

Jobb ha békén hagyod !

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

RE: Jobb ha békén hagyod !

 Szerintem is. Ez a csomagkezelő hibája.

Csak egy példa: nemrég kaptam egy olyan frissítést, amibe unity integration "akármi" volt beleírva...
Na most kérdem én: hol használok linuxmint kde desktopon olyan valamit, amihez unity integration "akármi" kell? 
Persze ha én vagyok tudatlan jó lenne, ha valaki felvilágosítana... 

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
szhf62 képe

RE:RE: Jobb ha békén hagyod !

#8 Nem birizgálom tovább, marad rajta. A korábbi programcsomag letöltéseknél először kicsit furcsállottam, hogy a csomag telepítéséhez még másik programo(ka)t is fel kell telepíteni, hogy működjön (pl: python XXX, vagy egyéb). Ezt így menet közben meg is szoktam, de ilyen mértékű összekapcsolódással még nem volt alkalmam találkozni, pláne hogy az eltávolításához az utólag telepített programot, és olyan(oka)t ránt magával, amikhez a telepítéskor "köze sem volt" (pl: böngésző). Még jó, hogy mindig átnézem a telepítendő csomagokat, és azok helyigényét törléskor is. (Mire jó a kicsi HDD!... Ha nagy kapacitású lenne a gépben, bizonyára ellustulnék ebben a tekintetben...  :D  )

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve