Sway vs. Hyprland

Fórum: 

Van valakinek hosszabb tapasztalata ezekkel? Ha igen, akkor melyiket választaná napi használatra? Picit előre gondolkodva, ha az xorg már háttérbe szorul, akkor kell nekem egy csempézős ablakkezelő. Most az I3wm-t használok. A sway lenne a kézenfekvő, de ahogy a videókat nézem (plusz a konfigját) a Hyprland is nagyon pofás.

Szia!

Szia!

Már jó ideje a hyprlandet használom, de sway-l kezdtem.

A sway könnyen és egyszerűen konfigurálható gyors, stabil ablakkezelő. Kicsit fapadosnak éreztem, de ez már lehet változott azóta.

A hyprland szintén könnyen konfigulálható, nagyon csicsázható. Kicsit lassabb mint a sway, és nem annyira stabil! Ez most a sláger waylandos wm. Nagyon sok dotfiles található hozzá, de ezek használata is okoz instabilitást, összeomlást

Elég sok átfedés van a két ablakkezelő közt, néha úgy érzem, hogy a hyprland a sway "deluxe" változata lenne.

Hétköznapi használatra (amira én is használom) netezés. zenehalgatás, filmnézés, online meeting, office, mindkettó tökéletesen megfelelő!

Szvsz rakd fel mind kettőt, és párhuzamosan tesztelgesd az általad használt programokkal! Ezek alapján majd el tudod dönteni melyik lesz a befutó! A YT-n mindkettőről sok-sok videó van fenn!

Remélem tudtam picit segíteni!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Szia!

#1 Köszi. Videókat nézegetek, meg feltettem garuda előre beállított hyprland-ját próbálgatni. Majd kiderül melyik lesz a jobb nekem, nem sürgős semmi ezen a téren.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Szia! Szia! Garuda hyprland

Pár napos, azaz még véletlenül sem mérvadó a dolog.

Stabil, azaz nem volt vele semmi gondom. Kinézetre szép, mármint a hypland. A müködése nagyon gördülékeny, a beállítása nem túl összetett, sokat kell olvasni hozzá, és a konfigurációs állomány elég hosszú. Nem egyszerű keresgélni benne.

Aki már használt WM-et, pld. i3wm-t neki semmi gondja nem lesz. A viselkedése nagyjából az elvárt, nincs benne olyan alapbeállítás ami furcsa, vagy nekem logikátlan lenne.

A több monitoros rendszert nyilván manuálisan kell beállítani,a wayland alap beállítójával NEM fog tárolódni a beállítás.
Beállítás után már simán kezeli a monitorokat.

A hozzákapott panel szép, és interaktív, nem csak ikonok tárolóhelye, bár még a beállítását nem kezdtem el.

Amire figyelni kell, de ez nem a hyprland miatt van: nem mindegyik megszokott program fog futni wayland alatt.

A gyári leírások jók, bár lehetnek benne elmaradások. Igen sok tipp van az interneten, így a legtöbb kezdeti kérdésemre gyorsan választ kaptam.

Gyorsasága jobb, mint az LM alatt az I3wm-nek, de a memória fogyasztása alapállapotban, nulla program indításkor is 1.3...15 közt ugrál. Bár azt nem tudom tesztelni most, hogy ez azért, mert az Arch alap mindig gyorsabb volt, mint a debian, vagy azért mert  wayland alatt fut, vagy csak azért mert egy friss telepítés.

Szóval első körben tetszik :) Ami nyilván nem azt jelenti, hogy rögvest át kell rátérni, mert tudni illő, hogy ez bizony egy béta termék, plusz jellemzően Arch alatt érhető el (bár vannak mindenféle leírások más rendszer alá, de...)

Ami nekem furcsa még, vagy csak állítani kellene, az az egér fókusz követése. Lehet, hogy túl nagy az egér felbontása, vagy a logikája más mint nekem.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Csak kérdezem

Abszolút nincs tapasztalatom ezekkel, de tud-e valalyik elrendezést menteni és visszatölteni?

Olyasmire godolok, hogy egy OBS ablak képernyő 1/3-ában balra lent, fölötte teljes szélességben böngésző, vagy szöveges file, maradék helyen meg egy zoom, meg mondjuk fáljkezelő osztozik. Ezt me ne kelljen mindig manuálisan igazgatni, hanem gpmb nyomásra magától rendeződjön így el.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Csak kérdezem

#2 Amit leírok az csak elméleti megoldás, mert soha nem kellett ilyen nekem ennyire összetetten, csak olvastam róla.

Bármelyik WM-emen, ami tudja a felsoroltakat, azon megoldható a fenti probléma.

Ha megadható az (i3wm-en biztos, így sejthető, hogy sway is tudja), hogy egy ablakot egy adott munkaasztalra tegyen, lebegő módban,  pixelpontosan megadott pozícióba és méretbe, akkor már csak össze kell barkácsolni a parancsot.

for_window [class="xfce4-appfinder|Xfce4-appfinder"] floating enable, move position 10 400, resize set 520 630,

Ez egy i3wm megoldás, ami azt mondja el a rendszernek, hogy ha a megnyíló program class jellemzője xfce4-appfinder (ezt le lehet kérdezni), akkor legyen lebegő és a megadott pozícióba tegye a sarkát, majd méretezze át 520x630-ra.

Szóval megoldható, ha van kedve az embernek picit próbálgatni a dolgokat.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Csak kérdezem

#2.1 köszi, megnézem, valami ilyesmire is gondoltam, bár Cinna-t használok, szerintem azzal is mennie kell valahogy, valami módon. Nem nekem kell, egy YT -re streamelő fazon azt állítja azért nem vált Linuxra, mert, és sorolt pár dolgot, mondjuk az AAC támogatás hiányát is, de a legfőbb gondja az volt, hogy mindig értékes idő megy el azzal, hogy az ablakokat méretezi és rendezi egy megszokott alakzatba, és Windows alatt egy powershell szkripttel ezt egy menetben megoldja. Mondjuk ő Zorin-t próbált, amire felrakta a Pop! Os csempealkalmazását, ami kicsit segít, de utána kell rendezni, igazgatni.

Engem csak így fakultatív módon érdekel... 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve