swap

Fórum: 

 Sziasztok!

 

Swap nélkül telepítettem a rendszert (Mint 18 Cinnnamon)  és így nagyon magas a memória használat, néha le is fagy. Telepítettem Zram-ot, de még így sem az igazi. Lehet utólag swap partíciót készíteni és ha igen, hogyan? Szájbarágósan kéne a segítség, elég ostoba vagyok hozzá.

Köszönöm!

Lehet utólag swap partíciót készíteni és ha igen, hogyan?

@#0
Akkor a kérdésre válaszolva, jöjjenek a kérdéseim és egy kis leírás:
Mennyi RAM van a gépben?
A

free -m

parancs kimenetét kérném.

Addig „rendben”, hogy telepítéskor nem készítettél swap partíciót, a nagy kérdés, hogy hagytál-e szabad helyet a lemezen, ahová el lehet készíteni ezt?
0. Ha nem hagytál, akkor az én elképzelésem szerint valamelyik partíció méretét kellene zsugorítani, hogy keletkezzék a cserehelynek szánt és azzal megegyező méretű szabad hely.

A 0. lépés végrehajtásánál figyelembe kell venni, hogy aktív rendszered felcsatolt partícióinak méretét nem tudod módosítani, vagyis ha például a telepített rendszered rendszer- vagy home partíciójából szeretnél lecsípni a swap számára, akkor ezt a telepítő(lemez) alól indított GParted alkalmazással tudod megtenni, valamint amennyiben MSDOS partíciós táblára telepítettél, akkor az elsődleges partíciók száma maximálisan négy lehet, melyek közül az egyik lehet kiterjesztett, azonban a kiterjesztett partíción belül már számos logikai partíció létrehozható.

1. A swap partíciót létrehozni.
2. „Bekapcsolni” (swapon).
3. Az fstabba beszerkeszteni.
(4. Ebben kissé bizonytalan vagyok, de lehet, hogy a zramot le kell szedni.)

Az 1–3. lépések itt elég jól össze vannak szedve.

Tisztázzuk, hogy szükség van-e a 0. lépésre, illetve próbáljuk kideríteni a témaindítóban nem részletezett további lényeges körülményeket:
Mi a

sudo parted -l

parancs kimenete?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

 Ha már kezembe akadt a

 Ha már kezembe akadt a telepítő pendrive, gondoltam újratelepítem a rendszert, ezúttal swappal. 4 gb helyet adtam meg neki, ennyi memóriám is van. Sajnos nem sok változás van, full hd videók szaggatnak, memória használat 70-80 %. Chromiumot használok, ez eszi meg a memória nagy részét. Az érdekes az, hogy Mint 17 alatt soha nem volt ilyen gondom, 30-40 %-ot használt csak el. Vegyek még 4 gb-ot?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve