Super Grub Disk, avagy chroot egyszerűen?

Fórum: 

Frissítés vagy valami miatt sérült a grub, az MBR, vagy az EFI bejegyzés, nem indul a rendszer, grub hiba, grub rescue hibaüzenet? Esetleg elkefélt, félrement grub.cfg bejegyzés?
Ez minden kezdő és talán középhaladó Linux user rémálma.
Igen vannak megoldások, a chroot a leginkább emlegetett de ahhoz kell egy Live Linux telepítő és nem kevés teminálos pötyörészés. És ezek után is csak egy terminálban bűvészkedhetünk, no GUI, pláne nem az elromlott rendszerbe valahogy bejutni.
Mi lenn ha ezt sokkalta egyszerűbben, a saját bootképtelen rendszer bootolása után abból oldanánk meg? 
Ördögi körnek tűnik de nem az.

Super Grub2 Disk a megoldás.
Ez a Live szoftver képes bootolása után megtalálni a létező összes Linux telepítést és el tudja indítani mindenféle grub és erre vonatkozó bejegyzés hiányában, csupán a megfelelő kernelt kell kiválasztani és már röffen is a Linux.
Nem kell sem MBR sem EFI bejegyzés.
El tudja indítani a Windows rendszereket is de azokhoz kell az EFI bejegyzés.
Ez mondanom sem kell mekkora könnyebbséget ad, a felállt bebootolt rendszerünk alól sokkalta egyszerűbb a javítás menete.
A szoftver ennél sokkal többet tud de én most csak ezt a funkciót emeltem ki.

A szoftver abban az esetben tudja indítani a rendszert ha annak csak a boot és grub bejegyzései sérültek, ha ezek lefutnak és kernel vagy más hiba miatt nem indul akkor értelemszerűen nem tudja.

Tegyetek egy próbát vele, én egyből bedobtam a mélyvízbe. Töröltem az EFI partíicómat, ez eléggé durva bevatkozás smiley ennek hiánya azonnal UEFI shellt eredményezett, jogos hisz nincs indítóbejegyzés semmi. 
A Super Grub2 Disk simán indította az Ubuntumat.

Elérhetősége, részletes leírása és még további hasonló Live szoftverek:
https://www.supergrubdisk.org

A kis tesztről itt olvashattok egy rövidke, képekkel illusztrált bemutatót,
https://prohardver.hu/tema/linux_abszolut_kezdoknek/hsz_87169-87169.html

( off )

#1 De tényleg off:

Pont tegnap voltam egy helyen beüzemelni egy gépet (az én régi gépemet - mármint alaplap, proci, ram-ok, videokártya, és meghajtók, a házat vettem hozzá, és új ventiket is, ill. hdmi kábelt, mert a videokártyának nincs d-sub kimenete) -ingyért,- tehát én vittem a gépet, mert egér, billentyűzet, meg monitor (mint kiderült noname HD-nak álcázott TV, aminek borzasztó képe van közelről) az volt.

Mivel a gépnek alul, legalul volt a bekapcsoló gombja, és az asztal alá került, mondom, ezt be lehet állítani, hogy induljon billentyűzetről - na, ez nem jött össze. Amúgy a billentyűzet olyan szutykos volt (a gyerekre fogták), hogy ritkán látni olyant, pedig volt szerencsém sok olyanhoz, akik a billentyűzeten eszik a zsíros kenyeret, de közben még pötyörésznek is a facebookra.

Szántam egy másfél órát egy kis Linux bemutatóra, mit hogyan, mit kell tudni, és persze csak minimálisan mutattam a terminált, hogy ilyen is van, és megpróbáltam beírni egy parancsot.... és elszabadultak a karakterek, amelyik gomb jobban ragadt, az vezetett a karakterversenyben, kivéve amikor a jelszót próbáltam beírni, amiben 0 is van, akkor a numpadon a 0 gomb végleg beakadt, na a akkor a *-ok végtelen tengere elárasztotta a terminál ablakát, hogy csak úgy lestem.

Szóval ja, van hogy a terminál használhatatlan. ;-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

( off )

#1.1 Áh, én voltam olyan helyen, ahol a kisfiú a kordnadrágomat simogatta, mert nem látott még ilyet (csak farmert) :), de nagy rend volt és tisztaság. Számítógépük nem volt. ;)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Próbáljátok ki ezt

Üdv!

Nekem is volt úgy, hogy nem indult egy próba rendszer -mivel nem vagyok guru így olvasgatok, próbálgatok és ha gond van próbálom megoldani..
Tehát jártam úgy, hogy mintha a Grub szállt volna el (no ide sok idézőjel kellene, de a végén kiderült hogy az ment el).
Tehát van egy ilyen lemezem amivel a Grub-ot (is) helyre lehet tenni néhány kattintással.
https://www.supergrubdisk.org/rescatux/

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve