Scroll Lock van?

Fórum: 

Vettem egy új billentyűzetet a laptopomat kiegészítve. Ezen van egy Scroll Lock billentyű, de az kuka, nem csinál semmit. Megpróbáltam hozzáadni a billentyűparancsot, de úgy se működik. 

Be tudom állítani, ha már van ilyen billentyűm?

Van, de mégsincs

 

Beírtam a terminálba:

sudo sed -i '82s|.*|modifier_map Mod3 { Scroll_Lock };|' \

aztán

/usr/share/X11/xkb/symbols/pc && sudo dpkg-reconfigure xkb-data

Újraindítottam. Most világít a ledlámpa, ami jelzi, hogy megnyomtam a Scroll Lockot, ugyanakkor megjelenik, hogy

"Nem indítható a parancsikon Scroll Lock. Nem sikerült a gyermekfolyamat vépgrehajtása. Nincs ilyen fájl vagy könyvtár." 

Szerkesztve: most töröltem a billentyűparancsot. Így nem jelenik meg a "nem indítható", szépen világít a led, de nem történik semmit.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ennyi?

Most felfedeztem a Scroll Lock egyetlen funkcióját. A Libreoffice Calcban megfordítja a nyíl irányát. Scroll Lock nélkül a nyíl irányába fut a jelölés. A Scroll Lock-kal meg ellenkező irányba. Meg az is, hogy az induló celláig megy vissza, nem tovább.

Tényleg csak erre való ez a billentyű?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
csuhas32 képe

Calc és Scroll Lock

#2 Ha nincs bekapcsolva a scroll lock, akkor a nyilakat nyomva celláról cellára ugrik a kijelölés, ha be van nyomva a scroll lock, akkor a nyilakkal az oldalt görgeti és ugyanaz a cella marad kijelölve.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Ennyi

Aha. Ez hasznos . De Calc-on kívül semmi?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
csuhas32 képe

Ennyi

#3 A böngészöben talán PgUp PgDown másképp működik, én nem használom, megvagyok nélküle.

Lehet, hogy van még valamilyen funkciója egy-két alkalmazásban, de világot nem fog váltani.

Te miért akartad bekapcsolni, mire szeretted volna használni?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ennyi

#3.1 Tulajdonképpen semmire, csak fel akartam fedezni az új billentyűzeten funkcióit. Valami olyasmit hittem, hogy addig scrolloz lefelé, amíg meg nem nyomjuk még egyszer.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
csuhas32 képe

Valami olyasmit hittem, hogy addig scrolloz lefelé

#3.1.1 Ha én itt a linuxmint.hu-n nyomom a lefele nyilat vagy a PageDown-t, akkor addig görget lefelé, amíg fel nem engedem. Sajnos ezen a téren nekem nincs igazán nagy tudásom, egerészni szoktam, de talán majd hozzászól a témához nálam okosabb.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
csuhas32 képe

Wikipedia

#3.1.1 Nálam okosabb szerint még akár a https://en.wikipedia.org/wiki/Scroll_Lock címen található cikkből is tájékozódhatunk az alapvetéseket illetően ebben a tárgykörben.
[Spoiler avagy a poén előzetes lepuffantása: A billentyű a scrollozást akadályozza.]
(Ha a Google Chrome-mal nyitod meg a linket, akkor abban a böngészőben van olyan lehetőség, hogy hozzávetőleges magyarsággal is el tudod olvasni, amennyiben ez neked könnyebbséget jelent.)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Scroll Lock

Ennek a gombnak kusza története van. Korai időkben, amikor még egér sem volt jellemző, akkor volt szolgálatban. A képernyőn megjelenő listák görgetését volt hivatott szabályozni, a kurzormozgató gombok viselkedését szabályozta. Rendkívül fontos funkció volt akkoriban ez.

Kikapcsolt állapotban a kurzort mozgatták a képernyőn a nyíl vezérlő gombok. Bekapcsolt állapotban a kurzor nem mozdult, hanem a lista (táblázat) mozgott fel-le, jobbra-balra.

Később megjelent az egér, és az oldalsó / alsó gördítősáv. Ekkor a legtöbb program már figyelmen kívül hagyta gombot, mert az egér és gördítő sávok által meg volt oldva a funkció. Egyre kevesebb program támogatta, jobbára csak a táblázatkezelők, adatbázis kezelők esetében maradt fenn a támogatása.

Mivel teljes mértékben adott programtól függ, mire használja, volt hajdan olyan program is, amelyik az felső sor rögzítését kötötte ehhez, azaz a táblázat fejrészét rögzítette fent, volt amelyik kurzor pozíciónál rögzítette a táblázatot, a kurzor felett levő sorok nem mozdultak, de le lehetett lapozni a lista aljára.

Nem általános funkció gomb, ezért nem lehet általános funkciót sem hozzárendelni, hisz adott programok használják még, annak ellenére, hogy a grafikus felületek megjelenésekor teljesen elvesztette a jelentőségét (ablakok vannak, mindnek van gördítő sávja, a táblázatkezelő is ablakban fut, sőt általános lett az egér görgő stb.)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
aurora képe

Scroll Lock

#4 Én most hozzárendeltem a linuxmint.hu/tracker oldalt Firefoxszal történő megnyitáshoz.
Így most egyetlen gomb lenyomására elindul a Firefox, és megnyílik az oldal.
Nem reklamált a Billentyűzet alkalmazás, pedig szokott, ha olyat kombinációt adok meg, ami már használatban van.
Vagyis használhatóvá lehet tenni. Akár a munkaterület is váltható vele.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Scroll Lock

#4.1 És ha a Calc-ot elindítod, és ott megnyomod mi történik? (Nem tudom kipróbálni, mert ezen a laptopon nincs Scroll Lock gomb)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
aurora képe

Scroll Lock

#4.1.1 Előtte kipróbáltam, de nem láttam, hogy csinált volna valamit.
Most elindítottam, aztán lenyomtam, mire új lapon megnyílt a tracker oldal.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
aurora képe

Scroll Lock

#4.1.1.1 Nemrég olvastam, hogy a Microsoft új dedikált billentyűt akar, ami majd elindítja a Copilotot, és amilyen erőszakosak, el is fogják érni a gyártóknál.
Mi a MI-t akár már most hozzárendelhetjük. smiley

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve