Fórum:
Sziasztok.
Segítséget kérnék az alábbi nyomtató működtetéséhez.
---------------------------------------
Linux Mint 18.2/64 bit
Cinnamon környezet verzió: 3.4.6
Linux kernel: 4.13.0-43-generic
Proci: AMD A10-5800K APU with Radeon(tm) HD Grapics x 2
Memó: 8 GB
Merevlemez: 240 GB ssd
Videokártya: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Trinity [Radeon HD 7660D] (prog-if 00 [VGA controller])
---------------------------------------------------
Nyomtató: Xpress M2022 Samsung
Működött már Linuxon?
Ubuntu egyes disztróin igen, másokkal nem.
17.3 Rosa Cinnamon 64 bit rendszeren az ubuntu fórumról másolt kódsorokkal működött illetve jelenleg is működik de az a Pc és disztró már félre van téve.
Itt a Mint fórumán is van topik ahol leírások vannak a közel hasonló nyomtatókhoz mint az enyém de azokkal nem tudtam működésre bírni. Persze a betűjelek nem azonosak pontosan mint az enyém (M2022) és nem tudom ez számít-e? Mindenesetre a segítők által leírt kódsorokat bemásoltam Terminálba és annyit tudtam elérni, hogy már a legvégén mikor majdnem feladtam a rendszer érzékelte a nyomtatómat. Ezután viszont tovább nem ment illetve meghaladta az én "tudásomat".
Samsung nyomtató Xpress M2022 nem működik.
Beküldte csuhas32 -
Értékelés:
@#0
(A többiek tájékoztatásául azért idebiggyesztem a korábbi hozzászólásom linkjét: https://linuxmint.hu/comment/20150#comment-20150 , hogy tudják mi az előzmény.)
Szia!
Köszönöm a témaindítóban eszközölt részletes adatközlést!
Szóval 64 bites Mint 18 Cinnamon környezettel. Nálam is egy ugyanilyen telepítve a téma kedvéért. Először is további információkat szeretnék beszerezni, hogy tudjam mi a kiindulási szituáció.
1. Kellene nekem a
parancs kimenete.
(Itt kijelölöd, aztán Ctrl+C-t nyomva kimásolod.
A rendszereden nyitsz egy terminált [Ctrl+Alt+T], majd ott beilleszted [Ctrl+Shift+V].
Ha kell, nyomsz egy entert is.
A rendszer fog erre valamit válaszolni.
Vissza kellene másolni nekem a terminálablak teljes tartalmát ide.)
2. A Menü/Adminisztráció/Nyomtatók-nál szerepel-e most a nyomtató? (Nem baj ha nem, sőt. Most ne változtass semmin, csak az információk kellenek.)
Samsung nyomtató Xpress M2022 nem működik.
Beküldte lala -
Értékelés:
Szerintem, többre mennénk egy:
inxi -r
kimenettel.)
cat /etc/apt/sources.list kontra inxi -r
Beküldte csuhas32 -
Értékelés:
(Köszi az észrevételt.
A téma kedvéért virtuális gépre feltettem egy a kérdezőjével megegyező rendszert és telepítettem rá a saját Samsung nyomtatómat.
Mielőtt beküldtem a hozzászólást, ellenőriztem, mit ír ki a parancsra, íme:
Félkövérrel kiemeltem a tárolót, melyet a nyomtatóhoz vettem fel.
Persze nekem jó lesz az
kimenete is.)
cat /etc/apt/sources.list kontra inxi -r
Beküldte ujmintes -
Értékelés:
Jó reggelt.
inxi -r :
deb http://mirror.inode.at/linuxmint/packages sonya main upstream import backport
deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu xenial main restricted universe multiverse
deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu xenial-updates main restricted universe multiverse
deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu xenial-backports main restricted universe multiverse
deb http://security.ubuntu.com/ubuntu/ xenial-security main restricted universe multiverse
deb http://archive.canonical.com/ubuntu/ xenial partner
A nyomtatóknál most nem található semmi, üres mivel tegnap kitöröltem az ott lévő M2022 samsung nevét.
"deb http://www.bchemnet.com/suldr/ debian extra"
Ez nálam is szerepelt de hetekkel ezelőtt mikor feladtam próbáltam minden nyomtatóval kapcsolatos dolgot törölni.
Samsung nyomtató Xpress M2022 nem működik
Beküldte csuhas32 -
Értékelés:
www.bchemnet.com/suldr/ tároló.
Most tehát nem szerepel ott aMost még ne csatlakoztasd a géphez a nyomtatót, ne kapcsold be!
Innen a terminálba már be tudod másolni a parancsokat, akkor próbáljuk így:
A tároló hozzáadása a forráslistához:
(Enter, jelszó [Nem látszik, ahogy írod, írd!], enter)
Az aláírókulcs hozzáadása a rendszerhez:
A csomaglista frissítése:
Ezután jön magának a meghajtónak a telepítése.
A függőségekkel együtt a csomag telepítését jóvá kell hagyni.
Azaz, lesz itt egy kérdés, amire Y majd enter, vagy I enterrel kell válaszolni.
Szűz rendszeren én ezután kaptam egy konfigurálási ablakot, mely azt tudakolja, mely felhasználó(ka)t adom hozzá az lp csoporthoz.
(A korábbi telepítések okán lehet, hogy ez a rész nálad kimarad. Nem kell ettől megijedni.)
Amikor a felhasználónév előtti kapcsos zárójelben áll a piros kurzor, akkor a szóközt kell megnyomni, hogy ott megjelenjék a csillag karakter, azaz az adott felhasználó lp csoportba történő felvételre kijelölésre kerüljék.
Ezután a tabulátorral lehet átugrani az OK-ra, majd enterrel nyugtázni.
A telepítés végeztével én bekapcsolnám a nyomtatót és tennék egy próbát a tesztoldal nyomtatásával.
Ha valahol elakadsz, akkor kérdezz vissza nyugodtan! Jelezd meddig jutottál, mi sikerült, mi nem, mit tapasztaltál.
Amennyiben valamilyen hibaüzenetet kiír a terminál, azt másold ide nekünk.
Sok sikert!
Utolsó fázis, eddig kiírta,
Beküldte ujmintes -
Értékelés:
Utolsó fázis, eddig kiírta, hogy kész. Utoljára:
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
E: Ez a csomag nem található: suld-driver2-1.00.36
E: Nem található csomag a(z) „suld-driver2-1.00.36” glob kifejezéssel
E: Nem található csomag a(z) „suld-driver2-1.00.36” reguláris kifejezéssel
Nincs nálam sem Y, sem I tehát nem tudom jóváhagyni.
Nyomtató kihúzva!
Beküldte csuhas32 -
Értékelés:
Az
inxi -n
kimenetében esetleg megnézheted magad is, hogy ott van-e már a tároló, és ha igen, akkor megpróbálhatod esetleg a Synapticban megkeresni a suld-driver2-1.00.36 csomagot megkeresni és telepíteni.
Beküldte ujmintes -
Értékelés:
Újból végig csináltam mindent, most el kellett fogadnom és jött a kis ablak a pirossal, úgy csináltam ahogy írtad és most próba következik. (azért csináltam újból végig terminalban mert a tárolóból el tűnt amit felvettünk pedig először láttam)
Első próbálkozásra működik. :-)))
Nagyon köszönöm, hogy időt áldoztál rám.
Mivel ajánlottad, hogy a lapolvasónak is nyissak topikot nyitok, ha majd erre jársz és megerősíted. Vagy itt folytassuk?
Gratulálok!
Beküldte csuhas32 -
Értékelés:
Javasolnék egy kis kitérőt:
Van egy eredmény, egy kedvező állapot, melyet érdemes lenne megőrizni, ezért mielőtt további változtatásokat eszközlünk a rendszeren, ha még nincs fenn, célszerű lenne telepíteni a Systembacket és egy pontot készíteni vele, hogy bármikor vissza tudj ide állni.
A kérdésedre válaszolva: más eszköz nyiss neki új témát.
Én úgy vélem, hogy a HP ScanJet 3770-hez tudnék reménykeltőbben hozzászolni, kezdhetnénk azzal?
(Azzal számolj kérlek, hogy egy kicsit azért el kell majd gondolkodjak a dolgon, beletelhet egy kis időbe, míg valami számodra is remélhetőleg könnyen értelmezhető formában elő tudok állni egy az itt lévőhöz hasonló hozzászólással.)
Gratulálok!
Beküldte ujmintes -
Értékelés:
A Systemback minden rendszeremen telepítve volt, sose volt rá szükség. Itt most nincs mert ugye közben 1 átállás volt és nem tartottam szükségesnek. Annál is inkább mivel mindenem le van mentve külső Tárolóra, valamint ha ezzel a 18.2-vel történne valami már nem ezt raknám vissza hanem a legújabbat.
A Hp scenjet 3770-es szkennert először be kell hoznom és portalanítanom, de akkor most megnyitom a topikját és utána én kiszállok órákra. Nyugodtan gondolkozz mivel a Canon Lide120 lapolvasó készenlétben áll ha annyira sürgősen használni akarnám.:-)))
HP ScenJet 3770 kontra Canon Lide120
Beküldte csuhas32 -
Értékelés:
(Persze azért abban volna valami szépség, ha kiderülne hogy 2007. óta hever nálad az eszköz, mert nem találtad a módját a meghajtásának és a végén kisül, hogy azóta is vígan használhattad volna Linuxon, és ha még egy mai Minten is sikerül munkára fogni...
Amúgy a HP ScenJet 3770 témáját megtaláltam, ott folytatjuk.)
Zárójelben
Beküldte kimarite -
Értékelés:
De ettől még nem rossz a „sources.list”-es megoldás.
Alapvetően itt a telepítőlemez van:
Zárójelben
Beküldte csuhas32 -
Értékelés:
Zárójelben
Beküldte csuhas32 -
Értékelés:
Természetesen így is rendben lefutott az egész folyamat, az inxi -r most így néz ki:
Mivel ez a módszer igazodik jobban a disztríbúció készítőinek elképzeléséhez, inkább maradnék ennél.