root, rendszergazda stb.

Fórum: 

sziasztok!

 

nem értem a logikát, de biztos bennem van a hiba. nos telepítéskor kér egy nevet. a root nevet nem lehet megadni, mert azt a rendszer használja. tehát legyen akkor a név "A". ehhez kell egy jelszó. okés. ebben az esetben "A" = root?

"A" mindent tud csinálni a gépen, pl. szoftvert telepíteni, új fiókot létrehozni és ehhez jogogokat rendelni. nos létrehozza "B" fiókot és felruházza rendszergazdai jogokkal. ebben az esetben "A" és "B" egyenlő? gondoltam, hogy igen, de ...

"B" belép és szoftvert akar telepíteni. a rendszer jelszót kér. "B" jelszavát elfogadja, de semmi nem történik. ugyanez a helyzet a csomagtelepítő esetében is. ha ezekben az esetekben "A" jelszavát ütöm be, akkor nem fogadja el.

tovább: "B" új fiókot akar létrehozni. ekkor viszont root jelszót kér, ami "A" jelszava. ezzel létre is hozhat új fiókot.

szóval, ha "B" is rendszergazda, akkor miért nem viselkedik úgy?

tuti, hogy tényleg valami nagyon egyszerű a logika, csak én nem tudok rájönni. ez azért lenne fontos mert "A" nem fért hozzá az irányításhoz és pl. "B" fiókból lehetett volna segíteni. :).

előre is kösz a segítséget, de továbbra is szőke vagyok a gépek lelkivilágához, szóval ha kérhetem akkor olyan Öveges professzorosan segítsetek :).

 

 

Linux Mint 17.1 "Rebecca" - MATE (32-bit)

emlékeim szerint a felület hasonló :).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
balazs képe

A lényeg az, hogy amit

A lényeg az, hogy amit létrehozol telepítéskor fiókot, az vagy te. Ez nem a root. Minden komolyabb művelethez jelszót kell beírnod, amit telepítéskor adtál meg. Ha ezt nem fogadja el, akkor valami nem ok, lehet keresni a hibát, terminálban lesz is hibaüzenet remélhetőleg.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

kösz Balázs. akkor ki a root?

kösz Balázs. akkor ki a root? egyébként a telepítéskor létrehozott fiókból mindent megtudok csinálni. a gondom az, hogy ha ebből a fiókból egy másikat hozok létre és rendszergazdai jogokat adok neki akkor az a fiók nem viselkedik rendszergazdaként. tehát nem nyílik meg pl. a szoftverkezelő. ha sima felhasználói a fiók, akkor jelzi, hogy nincs jogosultság a szoftverkezeléséhez. az én esetemben viszont semmi visszajelzés nincs, csak nem történik semmi.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
balazs képe

ja értem, régebben láttam már

ja értem, régebben láttam már ilyet, talán a jogosultságokat kell állítani. Majd utánanézek még. Egyébként ha beírod terminálba ezt, mi történik?

sudo apt-get install recordmydesktop

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Ahol nem tudsz semmit

Ahol nem tudsz semmit csinálni, az valószínűleg egy vendég fiók, ami éppen erre van, hogy ne tudjál semmi .. rosszat csinálni vendégként. Hogy lépsz be oda, melyik menüvel?

De ha mégis kíváncsi vagy, hogy miért nem, akkor add ki a terminálban a következő két parancsot (egyenként) és a parancs(ok) kiadását és a kapott válaszokat másold ide (egérrel). Utána pontosabb választ adunk.

whoami

groups

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

kezdő vagyok

 Üdv. midenkinek!

Örömmel mondhatom, hogy többszörös lefagyások után kb. két hete végre megy az új linux mint Xfce variáció.

Az egyik kérdésem az lenne, hogyha a terminál segítségével szerentnék telepíteni, konkréttabban CLAM AV vagy Bitdefendert, akkor egy pontnál megakad és kérdezi szeretném e adminisztrátorként? Mit tegyek itt?

A másik kérdésem pedig az lenne, hogy a már kipróbálások során történő lefagyások után már már úgy voltam vele, hagyom ezt a linuxot a ... Aztán olvastam valahol az XFCE -röl, mint legkevésbé rendszerterhelő opcióról, majd végül sikerült ezzel, bár három lefagyás itt is volt.

Szóval a kérdésem annyi lenne, hogy ha a gépem elfogadta végül ezt, akkor esetleg menne e rajta a CINNAMON, vagy más, illetve mik ezek között a leglényegesebb különbség? Kinézet?, Grafika ? Program mennyiség?

Előre is köszönöm a segítséget!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A linuxban az adminisztrátor

A linuxban az adminisztrátor neve root, rendszergazda. Linux Mint Ubuntu alapú disztribució. Alapbeállításban a root-nak nincs jelszó beállítva.  Telepítéskor a felhasználónevednek jelszót adtál meg, a Clamav, vagy Birdefender ezt kéri.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
balazs képe

Hello

Hello

 

Nem tudjuk mitől fagyott le, azt sem milyen géped van. Ha legalább egy intel core duo/Athlon 64 X2, akkor mehet rá bármelyik változat. Különbség inkább csak a kezelőfelületben/kinézetben  van, a szoftverek nagy része ugyan az, de egyébként is azt telepítesz amit akarsz..

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

kösz

 Kösz a segítségetek. Azt hiszem világos. Este pedig, majd kiolvasom a hard kiépítést.

Úgy emlékszem, úgy oldottam meg a telepítést Win7 mellé, hogy amikor lefagyás nélkül beolvasta az első képernyőt, asztalt, akkor nem piszkáltam azonnal, majd valami device menager félére kattintva betalálta az Nvidiás drivert, majd kattintás a Mint által ajánlott opció után és azóta is működik minden. A telepítéstöl kezdve a mai napig. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

root hiearchia

Az elején engem is összezavart egy kicsit ez a hierarchia kérdés. Személyes tapasztalataim a következők: (Xfce 17.1):

Telepítéskor bekéri "A-user" felhasználónevet "A-pass" jelszóval. Ez elvileg root, a gyakorlatban - ha jól emlékszem - valamilyen "speciális felhasználó" kategóriába sorolódik, aki se nem rendergazda, se nem mezei felhasználó, de mindent megtehet. Defaultban nincs is ilyen kategória ráadásul.

Ezt így tettem átláthatóvá a magam számára otthoni felhasználásra:

  1. A-usert áttettem ténylegesen rendszergadának
  2. A-user beléptette B-usert B-passal, aki általános felhasználó jogosultsággal rendelkezik. Ezzel használom a gépet ténylegesen.
  3. Terminálból megváltozattam a root user passwordjét (ezt lehet)

Eredmény: három szintű, átlátható struktúra.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

nagyon szépen köszönöm a

nagyon szépen köszönöm a segítségeteket, zseniálisak vagytok. sikerült összehoznom.

szóval nem elég egy fióknak rendszergazdai jogokat adni, de be kell rakni a sudo csoportba és máris rendben.

még egyszer köszönöm az ötleteket és tanácsokat :). elteszem ezeket az írásokat mert még tutira hasznomra lesznek.

 

üdv

solt

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve