Radeon-profile müködési gond L. Mint Cinn. 21.1-en

Fórum: 

Szép napot!

AMD RX-460 Gpu-hoz szeretném használni. Ezen videó alapján telepítettem:https://www.youtube.com/watch?v=eoBJaeugAoM

A feltöltő véleménye: This technique is the one that should be followed for Linux Mint v21. The technique for v20x does not work anymore due to QT5 being completely broken in Linux Mint v21.

A videóban látottakat végrehajtva telepítettem a progit. Beállítottam a látottakat. A progi el is indul a rendszerrel, majd elhelyezi az ikonját a panel jobb oldalára, ez eddig rendben. A Startmenü/Adminisztráció kategóriába is bekerül az alkalmazás, oké. A probláma:

A panelre elhelyezett ikon kb. 5 mp múlva eltünik. Így nincs mire ráhúzni az egeret, nincs felugró ablak ami mutatná az értékeket. Ha a menüben megint elindítom, ismét megjelenik néhány másodpercre majd eltűnik. Az alkalmazás fő ablakát sem tudom előhívni, hogy utólag is bármikor tudjak még konfigolni rajta. Van valami ötlet, vagy nem kompatibilis az alkalmazás az L. M. 21.1-gyel?

(Nagyon kezdő felhasználó vagyok.)

Elvileg

Nem a kompatibilitás lesz a gond, hanem hogy milyen kártyákat támogat. Meg fogom nézni én is, de most nem olyan gép van előttem, aminek Radeon karija lenne.

Mire szeretnéd amúgy használni? Ezen a kártyán nagyon nincs mit állítani, elég jól működik automatán, nem tudom elképzelni, hogy profilok létrehozásával mit lehetne nyerni.

Ha csak a hőmérsékletre vagy kíváncsi, arra van kisalkalmazás, GPU hőmérséklet a neve. Bár ez le van kicsit maradva az aktuális Cinnamon-tól, de jól szokott működni. Most megnéztem, működik, igaz ennek a gépnek Nvidia kártyája van.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Elvileg

#1

Ez egy Gigabyte gyártmány, nem túl jól sikerült. A kártya bizonyos hőmérséklet alatt leállítja a 2db ventit, majd nyilván újra elindítja. Ez a bekapcsol/kikapcsol 6-8 másodpercenként folyamatosan változik win-10 alatt is. Asztali PC Dual-rendszer. Amikor elindulnak a ventik olyan erős ciripelő/kerregő hangot adnak, hogy 7-8 méter távolságból is hallható egy csendes szobában. Windowsban ez azonnal beállítható a gyári AMD Software Adrenalinnal, ventilátor hangolás opcióval lásd:

https://i.imgur.com/sJ86tRI.png

Az első hőmérséklet / PWM(%) lépés megadása a kulcs. A képen látható, hogy beállítva 23 fok / PWM 33%. Mivel a 23 fokot szinte azonnal eléri a GPU a ventik mennek 33%-on. Nincs kikapcsolás soha. 33% alá nem engedi az AMD-Tool, tekinthetjük PWM minimum referenciának. Tökéletes a működés zéró venti hang. Ezt szeretném elérni a linuxban is. Itt van a lábamtól 40centire a PC doboz már fáj a fejem a ciripeléstől.

Nézzük meg a gyári konfigot linuxon:

https://i.imgur.com/H6s31a7.png

Látható, hogy 40 foknál 35% PWM van állítva, és a rendkivűl meredek grafikon magyarázatot ad. 40 fokig nem mennek a ventik, majd 40 nél a meredeken emelkedő fordulatnak köszönhetően nagyon gyorsan vissza áll 40 fok alá, ami egyet jelent a ventik kikapcsolásával. És ez a ki / be ciklus 6-8 másodpercenként ismétlődik a végtelenségig. (Az is látható, hogy éppen próbálom hozzáadni a 25 fok / 35%-is lépést.

Remélem így már érthetőbb a probléma, és hogy mit szeretnék elérni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ez esetben

Újra kellene pasztázni, vagy ventit cserélni. Néha lehet kapni kompletten felfogóval, de ventit külön is. Az árak nagyon változók, márkától, árfolyamtól függően, érdemes nézelődni előtte.

pl. https://www.fruugo.hu/2dbset-uj-cf9010h12s-rx-480470-vga-gpu-huto-grafikus-ventilator-xfx-r9-390x390-8g-rx480-rx470-videokartya-hutes/p-73634462-147926919?language=hu&ac=KelkooCSS&gclid=EAIaIQobChMIqduNiYC2_QIVfoxoCR1O-wjBEAQYAiABEgKmx_D_BwE

 

https://demweb.hu/index.php/termek/xfx-vga-ventilator-modularis/

nem érdemes leszabályozni nagyon a venti forgását, mert hamar kipurcan ez a kártya, és nem is memória, vagy a proci, hanem a feszültség szabályozók. Ez a típus igen kényes, Dominik sem vállalja ezeknek a javítását.

(nekem is van ilyenem, de az csendes)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ez esetben

#2 Köszönöm a válaszodat. Még jó, hogy win-10 alatt rendesen konfigurálható.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve