QEMU/KVM-en Windows 10 vendég

Fórum: 

Sziasztok!

Jelenleg Linux Mint 20.2 Cinnamont használok (ismerkedünk). Ismerkedem a QEMU/KVM-mel is. Létre tudtam hozni egy 64 bites Windows 10-es virtuális gépet (HDD-n van). Eléri az internetet, a Minten megosztott mappát, frissül is. Azonban akadt (egyelőre) egy problémám: a „Meghajtók optimalizálása” ablakban a médiatípusnál „Dinamikusan kiosztott meghajtó” jelenik meg a „Nem érhető el optimalizálás” szöveggel.     
A beállításokat virt-managerrel végeztem. A virtuális merevlemezét így: tároló formátum: raw, lemez busz: VirtIO, gyorsítótár mód: none, IO mód: native. 
A telepítés menetét és a beállításokat az interneten fellelhető leírásokból lestem, de a problémámra nem találtam megoldást. Hozzáteszem, ha a lemez buszt SATA-ra állítom, akkor teljesen normálisan, a Windowstól megszokott módon, viselkedik a gép. Viszont mindenhol azt olvasom, hogy a teljesítmény maximalizálása szempontjából a VirtIO illesztőket célszerű használni.
  
A kérdésem, van-e arra praktika, hogy rávegyem a virtuális gépet a meghajtók optimalizálására a VirtIO mellet?

Az "Attach VirtIO driver CD

#1 Természetesen. A telepítés előtt már ott volt a virtuális gépen egy második CDROM-ban. Abból tettem hozzá a telepítés megkezdésekor a viostor mappából a VirtIO illesztőt. Különben el sem indult volna a telepítés. Ahogy végzett a telepítő, futtattam a qemu-ga_x86-64-msi-t, a virtio-win-guest-tools.exe-t és a spice-guest-tools-latest.exe-t. Valamint szétnéztem az eszközkezelőben, nem maradt-e ki valami. A virtuális gép lapkakészlete Q35. A firmware pedig BIOS.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Attach VirtIO driver CD

#2 Eléri az internetet, a Minten megosztott mappát, frissül is. Azonban akadt (egyelőre) egy problémám: a „Meghajtók optimalizálása” ablakban a médiatípusnál „Dinamikusan kiosztott meghajtó” jelenik meg a „Nem érhető el optimalizálás” szöveggel.     

Most nincs előttem a kép: a két mappa ugyanaz?

Viszont mindenhol azt olvasom, hogy a teljesítmény maximalizálása szempontjából a VirtIO illesztőket célszerű használni.

Például?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Attach VirtIO driver CD

#3 Valóban jobb: https://events19.lfasiallc.com/wp-content/uploads/2017/11/Storage-Performance-Tuning-for-FAST-Virtual-Machines_Fam-Zheng.pdf

Nem emlékszem a virt-managerben hogyan állítottam be a virtIO-t, de a kernel modult ellenőrizd a QEMU indítása előtt: https://unix.stackexchange.com/questions/148055/how-to-check-if-virtio-storage-access-is-in-use

lsmod | grep virtio
info qtree

Ezt biztos megcsináltam: Setting up virtualized i/o on network and block devices

Jegyzet: https://wiki.libvirt.org/page/Virtio
https://wiki.osdev.org/Virtio
https://www.linuxquestions.org/questions/debian-26/%5Bsolved%5D-how-do-i-use-virtio-drivers-in-debian-in-a-kvm-virtual-machine-4175442186/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Attach VirtIO driver CD

#3 Talán nem egészen érthetően írtam. A Linux Minten megosztottam egy máppát a samba segítségével, amit hálózati meghajtóként lehet csatoloni a winrwe.

A Meghajtók optimalizálasa ablakot a winen lehet elérn (Ez a gép ikon bal klikk->Jobb klikk az adott meghajtóra->Tulajdonságok->Eszközök->Optimalizálás).

Például itt olvastam, VirtIO illesztőprogramok használatával maximalizálhatjuk a teljesítményt: https://pve.proxmox.com/wiki/Windows_VirtIO_Drivers

De azt hiszem rájöttem közben a megoldásra. A virtio-win.iso-val lesz a probléma. Szerintem az illesztővel van a gáz. Majd kipróbálom, és jelentek.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Attach VirtIO driver CD

#5 A Samba a Network-höz tartozik és nem a Disc-hez. Driver „ügyileg”.
Nézz körbe, én ezeket találtam:
https://www.richud.com/wiki/Ubuntu_Samba_KVM_Virt-Manager
https://unix.stackexchange.com/questions/165554/shared-folder-between-qemu-windows-guest-and-linux-host
https://askubuntu.com/questions/1146441/how-to-properly-configure-virt-manager-qemu-kvm-with-windows-guest
https://www.linuxquestions.org/questions/linux-virtualization-and-cloud-90/qemu-virtio-difference-between-viostor-and-vioscsi-4175554058/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

[Megoldva] Attach VirtIO driver CD

#6

Jó volt a sejtésem, nem a QEMU/KVM-mel volt a baj. A VirtIO illesztő volt a ludas. 
Én a virtio-win-0.1.196.iso-t használtam. Ez a legújabb stabil. A win pedig Windows 10 Enterprise N LTSC x64, eredeti MSDN 2019-ből.
Kerestem egy másik iso-t ebből az évből, a virtio-win-0.1.171.iso-t. A  CDROM-jában  kicseréltem a két lemezképet. Elindítottam a wint, az eszközkezelőben töröltem a merevlemez illesztőjét, majd betallóztam a régit a 0.1.171-ből. Újtaindítás és öröm.

Sokat tanultam. Köszönöm a segítséget.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

[Megoldva] Attach VirtIO driver CD

#7 Szuper! Szívesen.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve