pppoe és vlan beállítás

Fórum: 

Sziasztok!

Egy internetszolgáltatónál dolgozok és sokat váltogatok a hálózati beállítások között. Egy notebbok van minden csapatnál, amivel meg kel oldanunk egy eseti hálózati beállítást. Egy és fél éve használok ubuntu-t a céges irodában, ott a pppoe hálózati profil megjelenik a menüben, bár a vlan-t még nem tudtam működésbe hozni. 

A problémám a Mint 19 hálózatkezelőjével van, hiába hozok létre egy dsl profilt az nem jelenik meg a menüben, terminalban a pppoeconf -fal megoldható, de a többi kollégám (Windows beállítotságuak) nem tudják használni és nekem is mindig írkálni és konfigolnom kel. Annyi nagyszerű Linux programmal találkoztam, nincs valami svájci bicska hálózatmenedzser program, ami gyors profilos konfigurálásra képes? Vlan-t hogy tudom alkalmazni? (Windows -on van egy Intel driver, amivel felvehetek vlan-t, csinál egy virtuális hálókártyát, aminek tudom állítani az ip címét)

Ezt https://wiki.archlinux

Ezt https://wiki.archlinux.org/index.php/VLAN találtam talán segít. Vagy ez https://wiki.ubuntu.com/vlan De ha a Szoftverkezelőbe beírod vlan akkor letölthetővé válik egy program "User mode programs to enable VLANs on your ethernet devices" (LMDE 3 Cindy Cinnamont használok de talán Mint 19-en is elérhető.)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

pppoeconf vagy NetworkManager

Ugyan a Mint 19 -et még nem nagyon próbálgattam, de de valószínűleg ugyanaz a problémakör, ami a 18-as sorozatnál fennállt. A NetworkManagerrel létrehozott pppoe kapcsolat hibásan generált egy konfigfájlt (nem állította be a megfelelő csomagméretet), ezért a legtöbb honlap nem ment.  Erre volt egyik megoldás, a pppoeconf-os csatlakozás, ami jól állította be a pppoe kapcsolatot, és így a direkt csatlakozással ment minden. Csakhogy a pppoeconf felülír olyan hálózati configfájlokat a saját logikája szerint, amit a NetworkManagernek is használnia kellene, de így már nem tudja. Ezért ha egyszer végigfuttatuk a ppoeconfot, és utána a direkt dsl csatlakozásról routerre kapcsolódnánk,  a grafikus NetworkManagerrel, nem fog menni.  Ha tehát felváltva kell direkt dsl és routeres kapcsolat is, akkor a pppoeconf helyett egy másik megoldás kell, de először törölni kell, a /etc/network/interfaces fájlt root joggal és újraindítani. Igy:

https://linuxmint.hu/comment/12855#comment-12855

Ezután lehet kijavítani a NetworkManager által hibásan csomagméretet, az alábbiak szerint:
https://linuxmint.hu/comment/10768#comment-10768

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

pppoeconf vagy NetworkManager

#2 Nem elég csak ezt megcsinálni?

Az én megoldásom:

1. A panelen a jobb alsó sarokban a halozati kapcsolatoknál létrehoztam egy új DSL kapcsolatot, és felső sorban adtam neki egy egy szavas ékezetmentes nevet (digi) Érdemes ilyet adni, met alaphelyzetben oda "1. DSL kapcsolat" van írva, és az azért nem szerencsés mert később ilyen névvel jön létre a konfigfájl, amit parancssorból macerás kezelni. Megnéztem működik-e? Fel, majd lekapcsolódtam.

2. Miután lekapcsolódtam a network-managerrel terminálból leállítottam a network-managert is:

sudo service network-manager stop

3. Rendszergazdai joggal megnyitottam szerkesztésre a /etc/NetworkManager/system-connections/digi fájlt. (Mert "digi"-re neveztem korábban a kapcsolatot.) Szerkesztés terminálban:
sudo nano /etc/NetworkManager/system-connections/digi
Ebben a fájlban a [ppp] szekcióhoz hozzáírtam 3 sort.
Ilyen volt:

[ppp]
lcp-echo-failure=5
lcp-echo-interval=30

És ilyen lett:

[ppp]
nodeflate=true
mru=1492
mtu=1492
lcp-echo-failure=5
lcp-echo-interval=30

(kivastagítottam a különbséget.) FONTOS: MENTENI A FÁJLT (a nano -ban CTRL+O és Enter, majd a kilépés a CTRL + X)

4. Újraindítotttam a network-managert:

sudo service network-manager start

5. Ha nem volt a létrehozáskor bepipálva az automatikus, kapcsolódás indydítom a dsl kapcsolatot a network -managerrel.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

pppoeconf vagy NetworkManager

#3 Ez csak akkor elég, ha még nem volt beállítva a dsl kapcsolat pppoeconf-al, csak a NetworkManagerrel. Ha egy pppoeconf-al beállított direkt dsl kapcsolat után routerre kötjük a gépet, nem lesz kapcsolat, mert a pppoeconf átír konfigfájlokat, ezért kell először törölni, vagy átnevezni a /etc/network/interfaces fájlt (vagy Tuti megoldása szerint újratelepíteni a linuxot :-) )

De hangsúlyozom ezek a 18-as Minten kikisérletezett módszerek, a 19-et még nem próbáltam, de sejtem, ugyanez a probléma

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

pppoeconf vagy NetworkManager

#4 Értem. Köszi.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

pppoeconf vagy NetworkManager

Köszönöm!

Működik a betárcsázás, de csak automatikus csatlakozást beállítva (nem jelenik meg, mint lehetséges csatlakozási opció).

Vlan-ban is tudtok segíteni? - észrevétel: - sehogysem tudok kihozni nagyobb sávot 14/14 Mbps -től

Szerk: - csak pppoe kapcsolatnál van korlátom (a fiók korlátlan, másik gépen 750-net mérek vele)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve