PipeWire

Fórum: 

Sziasztok!

Nézegetem, olvasgatok a pipewire-ről. Biztos az én hibám (nem vagyok programozó smiley), de nem értem jelen állapotában mire jó?

Ki fogja váltani valamikor az alsa, pulseaudio, jack-et? Van olyan distro ami már alapértelmezetten használja, de mégis mire? smiley Az említett hármas ugyanúgy megvan.

komplex kérdéskőr

Vegyük az alsa-t, ha valaha ki lesz váltva, ez lesz a legutolsó, pipewire egyelőre nem akarja leváltani, együttműködik vele. (ez kernel közeli dolog)

Pulseaudio elég régi, és kihívásokkal küszködik a mai világban, nehézkes a fejlesztése. De összességében ezt támogatja a legtöbb program, mivel ez a legrégebbi.

Jack -spéci környezetben azzal villog, hogy gyors. de "viszonylag" kevesebb program támogatja. Olyan zenészkedéseknél, ahol fontos a milliszekundumos reakció idő, ez jó választás lehet, megfelelő zenei programokkal.

Maga a pipewire kb. mint a Wayland, a jövő audio api interfésze akar lenni, koncepcionálisan más megközelítéssel, mint ami eddig volt, de olyan kérdésköröknek is meg kell felelni, ami eddig nem volt kérdés (pl. biztonsági kérdések)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

PipeWire

Az Ubuntu ujabb - koztes - kiadasai (23.04, 23.10) mar alapertelmezetten PipeWire sound serverel jonnek ki.
pactl info
Ha erdekel, akar live rendszerkent inditva is kiprobalhatod.
Gyanitom hogy a jovore kiadasra kerulo Mint 22-ben is mar ez lesz az alapertelmezett.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

PipeWire

#2 Néztem már ilyen distro-t, az alapfelállás maradt. Pipewire-pulse, alsa stb. csomagok települnek. Nyilván teljes cserét nem lehet megoldani az alkalmazások miatt. A jack nem kis feladat egy kezdőnek, gondolom ezért van Ubuntu Studio. Ettől sajnos nem lett könnyebb, bár nem ástam bele magam.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve