pdf digitális aláírása

kojak képe

Fórum: 

sziasztok!

a napokban futottam bele, hogy egy biztosító pdf-ben küldte a szerződést és az aláírás mezőben digitálisan kellett volna aláírnom.

milyen program tudja Linux alatt azokat, amit egy win-s Acrobat Reader? 

  • adatok beírása a pdf fájlba az erre hagyott helyekre, esetleg a fájban lévő számítások elvégzése
  • digitalizáló táblával aláírás készítése a pdf fájlba. kijelölhető az aláírás forrásának helye (fájlblól, képből, rajzolóval...)

nagy segítség lenne, ha ilyenkor nem kéne egy win-s gépet vadásznom smiley

 

Digitális aláírás, vagy elektronikus aláírás?

Nem mind1,  hogy digitális aláírás, vagy elektronikus aláírás. Előbbihez szükség van tanúsítványra, ami fizetős cucc, lejárata van, és ha lejárt, akkor már nem érvényes. Az elektronikus aláírás az kb. a kinyomtatom, a papírt alárom, és visszaszkennelem PDF-be. Ezt meg lehet spórolni bizonyos kötöttségekkel. Pl. Chrome alatt telepíteni a Hellosign bővítményt, Chrome-ban megnyitni a PDF fájlt, aláírni vele, dátumot, egyebet hozzáadni, az elküldi központi szerverre, beledolgozzák, visszakapod, kész. Havi 3 ilyen művelet ingyenes, a többiért fizetni kell.

Másik lehetőség: Libreoffice Writer. Megnyitod vele a PDF doksit, azt csinálsz vele amit akarsz, majd mented (exportálod) PDF-be. Amúgy a LO Writer támogatja a digitális aláírást / tanúsítvány kezelést is.

Lehet még telepíteni a gépre Xournal vagy Xournal++ alkalmazást, azokkal is lehet szórakozni. Mint repó elvileg tartalmazza mindkettőt, de a ++ változat legfrissebb változata ppa-ról így is elérhető:

sudo add-apt-repository ppa:apandada1/xournalpp-stable
sudo apt update
sudo apt install xournalpp

van webes változata is: https://xournal.online/#/

másik webes lehetőség: https://tools.pdf24.org/hu/sign-pdf

És akkor pár szót a digitális aláírásról. Nem akarom szaporítani a szót, magyarhonban nem sok választási lehetőség van, és technikailag nem működik minden esetben, erről tájékozódni kell. És pénzbe kerül, van amelyik havidíjas, van, amelyik egyszeri nagyobb összegbe kerül.

Példák:

https://srv.e-szigno.hu/index.php?lap=pdf_alairas

https://netlock.hu/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

most találtam

http://www.klaw.hu/2020/04/20/elektronikus-alairas/

Ingyenes lehetőség! (A cikkben említett régi AVDH már nem is érhető el). Ami kell hozzá: Ügyfélkapu, ha elektronikus személyi van, nagy eséllyel ez is van. PDF-et fel kell tölteni, ellátják hitelesítéssel, és ezt el kell fogadnia magyarhonban mindekinek.

Erről nem tudtam, kösz, hogy felhoztad a kérdést :-)

https://www.magyarorszag.hu/szuf_fooldal#ugyleiras,d04b7961-0f08-46f1-8f0b-bcd8133562be

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kojak képe

Digitális aláírás, vagy elektronikus aláírás?

#2 Az aláírás megy a DRAW-ban a rajztáblával.

A másik, amit tudni kéne a következő dokumentumban látható. Ha megnyitod wines Acrobattal, akkor látod, hogyan lehet kitölteni és hogyan számol kilóméterekből fizetendő lóvét, stb. Úgy tudja valami kezelni ezt a fájlt, ahogy a wines Acrobat?

https://www.dropbox.com/s/scaigb6j14yy4yl/Pr%C3%B3ba%20-%20Munk%C3%A1baj...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A doksi eredetileg táblázat

A doksi eredetileg táblázat vagy beszúrt táblázat. Simán szerkeszthető  a Calc-ban, utána mehet pdf-be.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Digitális aláírás, vagy elektronikus aláírás?

#4 Nos, letöltöttem a fájlt, valami zavarodottság van benne, Libreoffice ezt csak a Draw-al (képkezelő) hajlandó betölteni, és csak a feketet szöveget húzza át a képre.

Kipróbáltam a Foxit reader-t, az meg elszáll, amikor a beviteli mezőre kattintok. Pedig elvileg tudnia kellene. Ez szépen, és helyesen megjeleníti a tartalmat, csak éppen a beviteli mezőre kattintva elszáll, kilép.

És kipróbáltam a PDF Studio Viewert, elvileg ez is tud mindent, ami fel volt sorolva, és tényleg! Csakhogy, ezzel sem tudtam a számoló beviteli mezőt módosítani, de ez nem fagy le, hanem szépen megjeleníti a hibaüzenet, ami bele van programozva a PDF szkriptbe. Ezt nem írom ide le, GPDR okok miatt, de a lényeg, hogy hiba van a dokumentumban, bla bla, jelezd ezt az akármilyen bme-s e-mail címre akárkinek.

Szerintem PDF Studio Viewer lesz a megoldás, itt lehet letölteni a telepítőjét (elég a FREE változat):
https://www.qoppa.com/pdfstudioviewer/

Esetleg ha kísérletező kedv van, a Foxit itt található: https://www.foxitsoftware.com/pdf-reader/

Magyarul egyik sem tud, a PDF Studio Viewer szebb kinézetű.

Szerintem kérni kell egy jól működő dokumentumot, és azzal próbálkozni.

Megjegyzem a Mint saját alap dokumetum megjelenítője is engedi a mezők szerkesztését, de nem számol, és a kalkulkulált mező módosítása tiltott. De lehet hogy a hiba miatt nem számol. Lehet, hogy egy jó PDF-el ez is számol.

Ja, amúgy meg egyéb PDF-eket Libreoffice is tud jól kezelni (Writer-el megnyitva, abba töltődik be), csak ezzel a mintával nem bírkozik meg.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Digitális aláírás, vagy elektronikus aláírás?

#6 Kellene valami nagyítós szemüveg a telefonhoz, ahogy most látom. Kikapcsoltam a prediktív szövegbevitelt, de most viszont látom a fenti szövegben, amit akkor nem láttam, amikor a telefonról pötyögtem. Jesszus....

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kojak képe

Digitális aláírás, vagy elektronikus aláírás?

#6

Kipróbáltam mind a kettőt. Sajnos nem lettek jók. A kedvemért meg nem fognak olyan fájlt kreálni, ami ezekkel is működik.

Az igazi Acrobat Reader-l ugye úgy működik, hogy beírom a nevet, lakcímet, aláíró nevét, dátumokat a keretes helyekre majd enter és amit oda beírok, alá kiírja és az lesz a nyomtatásban, a beírható helyek nem lesznek a nyomtatáson. Viszont cseles, mert, ha hiba van a dokumentum kitöltésében, átlósan egy vízjelet ír bele, úgy meg nem fogadják el... Így marad itthonról a windows TeamViewerrel a bennti gépemen.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve