PC hangszorók búgnak

Fórum: 

Tibi, jársz mostanában errefelé?

Az van, telik a műhely búgó PC-s hangszórókkal. Most a szomszédtól hoztam el egy párt, ami hangosan búgott. Gondoltam kiszáradt a kondi... De nem, amúgy nem is szokványos, mert nincs külön egyenirányító, sehol dióda a panelen, csak egy IC, gondolom bele van integrálva az egyenirányító is. Az egy 1000 uF elko, ami puffernek néz ki, az jónak tűnik, de megtoldottam 2000 uF-el, és semmi eredmény. Mondjuk a beépített trafó is zúg. Telenyomtam pillanatragasztóval, de továbbra is. Úgyhogy azt kidobtam.

Arra gondolva, hogy az IC-ben kimehetett egy kondi, külső tápot üzemeltem be, ami ugyanolyan paraméteres, mint a kidobott trafó (9V / 300 mA). Tettem bele 4 utas egyenirányítót, rá 2000 uF-et, úgy kötöttem a panelre.

Hát most nem búg olyan hangosan, de hallhatóan továbbra is búg. De hogy mitől, fogalmam sincs. A pótméter állásától függetlenül, a búgás hangereje nem változik.

Ebben egy TEA2025B IC van, aminek amúgy datasheetje szerint 1.5 A a nominális áramfelvétele, de ebben gyárilag is 0.3 A-s trafó volt. Lehet, erősebb táppal nem búg?

A LED kihúzás után 2 mp alatt alszik el, tehát pufferelés van....

Van még ezen kívül több is a műhelyben, régebbi, ami TDA akárhányas IC, na, az nagy hangerővel búg, pergőn, pótméter állásától függetlenül egyenletesen hangosan. Annál sincs táp baj,  IC-n kívül már mindent kicseréltem...

Járok, minden nap.

Nem tudom hol vagy, egy pár darabot elhoznék és megsasolnám.
Van hogy a kis trafó kezd mágnesesen szórni, van az általad is említett puffer elkó kapacitásvesztés, van hogy hidegítő, gerjedésgátló és visszacsatolóköri kondik meghalnak.
És van hogy maga az IC belül elhullik, olyan belső áramköre hal meg ami felelős a táp és a bemenő brummelnyomásért.
Ugyanez van/lehet, ha IC-n belül valamelyik, alsó vagy felső végtranyó vagy FET lesz C-E, D-S zárlatos. 
D osztályú is képes ilyet produkálni.
Ha a tápfesz. közeli feszültséggel de akksiról tápolod meg őket, autó, UPS akku, ezek jellemzően 12-15 voltról mennek és nem dugod be pc-be, semmibe a bemenetet, akkor is zajonganak?
Ha bármelyiket érdemesnek találod felújítani mert pofás, jóhangú volt egyébként,  és a nyers terheletlen DC tápfeszültség nem több 16 voltnál, ki lehet váltani a végfokokat.

Keresőbe írd be pam8610  800-1000Ft körül be lehet szerezni.
2x3centis, nem melegszik, jó hatásfokú mert D oszályú. Én már évek óta ezt csinálom kisebb és közepes  igények esetén. Autóba, autósrádióba is jó.

Írd meg hol vagy helyileg, ha nincs messze elhozok egy szatyornyi hangdobozt és megnézem őket szívesen. Tökingyen természetesen. 
Én Pécel.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Járok, minden nap.

#1 Á, messze vok, és posta annyi lenne, mint egy jól működő, de van egy 7.1-es analóg erősítő is, ami a center ágán berreg erősen, ezt majd elpostázom egyszer, amikor lesz helyette valami, mert ez üzemben van, csak a center nincs rákötve a brummogás miatt. Ennek a doboza tele van elektronikával, de a csipek szerintem csak az LCD-jét vezérlik, a hangos rész tranyókkal működik. Szerintem. Ez van annyira komoly cucc, hogy javásra értelmes legyen, a többi azok kommersz cuccok, amik ha alkalmasint van pár perc időm, akkor nem sajnálok velük foglalkozni. Viszont többet nem érnek, csak az nem akarom, hogy szaporítsák a környezet terhelést.

Aksis trükköt kipróbálom, az IC elvileg bírja a 12 V-ot, a puffer kondik 16V-osak, de a kicsiket még át kell néznem.

Még arra gondoltam, hogy a kábele szedi össze környezetből, bár teljesen lehalkítva is duruzsol.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

pam8610

#1 Jaj, kösz a tippet, mindjárt rendeltem is párat. Most azon agyalok hogyan oldjam meg, hogy a meglévő pótmétert, és kapcsolót használjam, mert ezeket a jelenlegi panel tartja a helyükön. De szerintem kétkomponensű gyurma lesz. Na, majd meglátom.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

pam8610

#1.2 Én kétoldalas ragasztószalaggal rögzítem a kis panelt, elbírja azt a negyed dekát.
Akár a dobozra belülről ráragasztva és kikábelezve. Miután kicsipkedted a régi végfok ic-ket.
Ha azokba van esetleg valami bemeneti fokozat vagy netán hangszínszabályzó akkor necces de ezek általában faék primitívek szoktak lenni minden ilyen feature nélkül.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

pam8610

#1.2.1 Lehet az lesz, kiforrasztok mindent a panelből, csak poti marad, ill. még a be-kikapcs gomb. Ill. még van egy LED is, ami jelzi a bekapcsolt állapotot, ahhoz majd keresek ellenállást, amivel rákötöm majd a 12V tápra.

Lehetek még szemtelen? Van IC katalógusod? A lim-lomok közt kutakodva találtam 4 IC-t egy dobozkában, és fogalmam nincs, mik ezek, mire szereztem be őket. (kb. 80-90 években?). Felirata szerint 4116PC15, és semmilyen mai keresőben nem találtam ilyent. Lehet Op-AMP, olyasmire emlékszem, hogy kellett egyszer 741-es, a boltos akkor azt mondta, olyan nincs, de van helyette ez, ebben 4 van integrálva.... vettem is, de nem biztos, hogy ezek azok.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

pam8610

#1.2.1.1
4116 az valami ram, ez tipp gugli segítségével mert sose találkoztam még ezzel.
https://www.google.com/search?client=opera&q=4116+ic&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8
TL084 lenne szerintem a qvad me. Azokat használtam már 25 éve az biztos.
A 741 után egy áldás volt  nem kellett agyonkompenzálni kívülről egy kupac r-c alkatrésszel mert magában is stabil volt kis offsettel.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Foldhurok ?

#2 Biztos nem földhurok, bár a rosseb tudja. Azért nem gondolok földhurokra, mert ezek nem csak úgy itt ezen a helyen búgnak, hanem ott is búgtak, ahonnan ide kerültek, meg ott, ahonnan elkerültek oda be lett üzemelve másik, ami (még) nem búg. Meg előtte sok évig működtek rendesen, aztán egyszercsak elkezdtek búgni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Foldhurok ?

 

#2.1 Ha nincs semmibe bedugva akkor nem lehet földhurok pláne egy kettősszigetelésű transzformátoros erősítőnél. Ami 1 ponton a bemenetén kapsolódik a forráshoz, nincs hol záródjon a hurok.
Mint pl. egy vasházas földelt PC, összekötve egy védővezetős végfokkal amibe még be van kötve a TV meg a beltéri egység vagy kábelmodem ami a koaxon behozza 5 kilométerről az 50Hz brummot. Na ezt nehéz kiszedni.
Emiatt (is) áldás a Digi az optikai kábelével, nem csipked és nem búg.

Azt nem kérdeztem Istvántől hogy magába, csupaszon csak a konnektorba dugva is búg-e de gondolom így tesztelte.
Vagy max. egy mobiltelefonba dugva a 3,5 jack dugót, az abszolút tiszta földfüggetlen forrás.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve