org.freedesktop.Platform-Flatpak, Gir1.2

Fórum: 

Sziasztok!

Két kérdésben kérném a segítségeteket:

1. Rengeteg flatpak frissítés érkezik (több GB, szinte napi szinten) az org.freedesktop.Platform... csomagokhoz.
Miért jön le kapásból 3 verziószámú nvidia driverhez, miközben a legújabb van használatban a gépemen?
Mire jók ezek (úgy értem a flatpak "előtti" időkben kevesebb GB frissítés volt, mégis ment minden rendesen)?
Szükség van erre a sok verzióra, vagy lehet valahogy takarítani a rendszert, hogy csak a legújabb frissüljön?

https://i.postimg.cc/02pzD5HC/K-perny-k-p-2023-04-01-08-30-28.png
https://i.postimg.cc/QCpGcY5J/K-perny-k-p-2023-03-28-09-10-08.png

2. A szoftverkezelőben keresgéltem és kíváncsiságból ránéztem az Xdg-utils csomagra, hogy megnézzem a részleteit. Elvileg telepített, ki van pipálva, gyakorlatilag viszont kapásból hibát dobott, hogy függősége van (gir1.2...). Próbáltam telepíteni a függőségét, így kiderült, hogy a legújabb csomagja telepítve van.

https://i.postimg.cc/Z54CckGz/K-perny-k-p-2023-04-01-08-42-33.png
https://i.postimg.cc/Vs0rsWqp/K-perny-k-p-2023-04-01-08-42-13.png

Ránéztem a Gir1.2-freedesktop csomagra, amivel ugyanez a helyzet. Látszólag telepített, viszont feldob egy pár függőséget, amik ugyancsak telepítettek és frissek.

https://i.postimg.cc/8P8F7fw5/K-perny-k-p-2023-04-01-08-52-54.png

Ez egy viszonylag új telepítés, a Linux Mint 21.1 Cinnamon eredeti telepítőjét használtam. Látszólag megy is minden hiba nélkül, sem telepítéskor, sem azóta nem dobott hibákat, nem csinál semmi szokatlan dolgot, tökéletes. Akkor mégis mik ezek a "telepített, mégis hiányzó" függőségek?

Előre is köszönöm a segítségeteket!

Krisztián

Kb/sacc.

Miért van most ennyi:

- A Flathub (A flatpak formátum karbantartója és szolgáltatója) nem régiben fejlesztette és átformálta a flatpak struktúráját és kialakítását. A legújabb (ami már több, mint 1 éves) verzió sok újdonságot tartalmaz, de ami a legfontosabb, hogy strukturális / moduláris, és delta folyamatokat támogat az átvitelben - magyarul ha frissítés van, akkor nem kell az egész cumót letölteni, és újra telepíteni / lecserélni a régit az újjal- hanem elegendő csak azt a részt, ami érintett a változásban, és azt helyben össze tudja dolgozni a rendszer.

-Ehhez, ennek a dolognak a működését a disztribúciónak támogatnia kell, ez az integráció a Mint 21.1-ben történt meg. A Mint Frissítéskezelő új verziója tudja ezeket a kunsztokat.

-Már az elején látszott, hogy bár működik, de nem tökéletes a dolog, ami a felületi megjelenést illeti, mert pl. a folyamatjelző olyanokat mutatott, hogy 500 MB kész a 20 MB-ből. Meg hasonló hajmeresztő számokat. Amit linkeltél, pl. a 2 GB letöltendő jelzéssel, az tuti nem annyi, annyi lehet az összes cucc mérete, de nem annyi kerül letöltésre.

Ezt onnan tudom biztosan, mert van egy szutyok notim, aminek Nvidia kártyája van, és én is látom azon ezeket a frissítéseket. Halál biztos, hogy a sok GB nem jön le olyan villámgyorsan, ahogy lejön. Wifin, pillanatok alatt.

Időközben a Mint 21.1 Frissítéskezelője már javítva volt az első kiadás óta, legalább kétszer frissült. A folyamatjelzőben már nem mutat hülyeségeket. igaz, nem mutat olyan sokat, de ami van, az legalább hihető. Azon látszik is, hogy éppen mennyit tölt le, és hihető.

- Tehát a régi állapothoz képest, amikor egy telepített flatpak program, és azok a függőségek, amikre szüksége van., akkor frissült, amikor maga program új verziója "elkészült", és ekkor letöltötte a teljes új verziót a rendszer, - most az van, hogy ha elérhető csak az a rész, amiben változás történt, akkor már az letöltődik, és frissül a legújabb állapotára.

- Hogy az Nvidia oldalon miért van ennyi változás, azt nem tudom. Lehet az Nvidia kavar a zárt driverével folyamatosan (nem azzal, ami neked a gépen van, és nem változik, hanem az összessel,  a rendszer nem teheti meg, hogy csak ahhoz az egy modellhez kapcsolódóan "frissüljön", kb. mindenki kártyájához kell igazodni

Az biztos, hogy a nálam párhuzamosan működő, nem Nvidia kártyás gépeken, amikre kb. ugyanazok a flatpak programok vannak telepítve, azokon nincs ennyi frissítés.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)