Office helyett... Csomagtelepítő hiba

Fórum: 

Sziasztok!

Sajnos akadt egy kis problémám. Egy több, mint 10 éves notebookra felraktam a Linux Mint xfce 32bit-es változatát. Openoffice, meg libreoffice sincs, csak 64bitre, ezeket nem tudtam feltenni. Illetve a csomagtelepítő is hibát írt, nem tudok telepíteni. 

Előre is köszönöm a segítséget!

Milyen verzió lett telepítve?

Milyen verziójú Linux mint lett telepítve? Csak mert gyanús, hogy  nincs Libreoffice, hiszen beépítve tartalmazzák már jó ideje az utóbb kiadott telepítők.

Csomagtelepítő mégis milyen hibát ír ki?

Bónusz kérdés: Ma menni kellett volna az autóval, de nem akart indulni. Szerinted mi baja?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

LibreOffice

Ugye a Linux Mint 20 Ulyana már csak 64 bites architektúrára érhető el, tehát a Linux Mint 19.x vagy a 18.x kiadások valamelyikét telepíthetted (mindhárom támogatott kiadás, azaz frissítések érkeznek). A Linux terjesztések kezdik hanyagolni a 32 bites telepítőket (mert az alkalmazások is szinte csak 64 bites verzióban készülnek).és így tett az Ubuntu terjesztés is a 20.04 kiadásától. A Linux Mint Ubuntu-alapú (az LMDE 4 Debian-alapú), és az Ubuntu 18.04 (Linux Mint 19.x), valamint a 16.04 (Linux Mint 18.x) kiadásokra elérhető a 32 bites Libreoffice.
Itt láthatod: https://packages.ubuntu.com/search?arch=i386&keywords=libreoffice

You have searched for packages that names contain libreoffice in all suites, all sections, and architecture(s) i386. Found 92 matching packages.

A csomagkezelőnek (Synaptic) vagy a Szoftverközpontnak tartalmaznia kell a LibreOffice alkalmazást.
Nézted a Szoftverközpontot?
Melyik Linux Mint kiadást telepítetted: 18.x, 19.x, de melyik pontosan?
Az OpenOffice telepítése kissé nehezebb, ha nem lehetetlen (32 bites architektúrára).

A Linux rendszeren nem letöltve telepítünk alkalmazásokat, hanem rendszer tükrökről. Esetleg tükröket veszünk fel a meglévőkhöz (például PPA), és csak nagyon kevés alkalommal van az, hogy csak DEB telepítő érhető el. Általában véve keresgélj a Szoftverközpontban, és, ha valamit nem találsz, használd a fórum keresőjét (de nézd a dátumot is, mert az információk elavultak is lehetnek). Még jobb, ha kérdezel, ha egy-egy alkalmazéát nem találsz sehol.

A 64 bites rendszerre telepíthetőek a 32 bites alkalmazások (fel kell készíteni erre a rendszert előtte, ez egy terminál parancssor), de a 32 bites rendszerekre nem telepíthető 64 bites alkalmazás. Tehát ne is próbálkozz a 64 bites telepítővel.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

További információk

Jövő hétvégén összeírom az összes információt a gépről, és a linux verzióval kapcsolatosan, most nincs nálam a gép, de természetesen pontosítom az infókat, így valóban kevés. 

Köszönöm a gyors válaszokat! :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

További információk

#4 Jövő hétvégén összeírom az összes információt a gépről, és a linux verzióval kapcsolatosan, most nincs nálam a gép, de természetesen pontosítom az infókat

Nem kell írni, elegendő egy terminált nyitnod :) (felhasználói terminált, azaz $ karaktert fogsz látni). Illeszd be parancssort (lentebb, a formázott szöveg), majd nyomj Entert a futtatásához, és megjelenő szöveget (parancsor eredménye, azaz a kimenet) oszd meg az Ubuntu Pastebin segítségével a válaszodban (módszer: A honlap működése 7. rész: Ubuntu Pastebin | szöveg megosztása). Figyelem, lehet a teljes szöveg felfelé nem fog látszani. Tedd nagy ablakosra a terminált, illetve ha nem így teszel, akkor is a parancssortól másold a végéig a kimenetet.

Parancssor:

inxi -Fzxxx

Az inxi alkalmazás biztosan telepítve van. Ha esetleg mégsem, akkor telepítheted a Szoftverközpontból.
Léteznek grafikus alkalmazások is (lshw, hwinfo) illetve megnézhető a beépített Rendszer információ is, azonban a szöveges kimenet egyben van, könnyű másolni is részleteit, ha nem tudjuk fejből, mi lehet a gond. A képen látható információ itt most kevésbé célravezető.

Szívesen. Kellemes hetet!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

inxi

Itt az inxi parancs lefutásának eredménye: https://paste.ubuntu.com/p/tnRRsshrg3/

Én nem értem hogyan, de tényleg elkerülte a figyelmemet, a libreoffice alapból fent van.

Csomagtelepítőt most fogom ellenőrizni, hogy ír-e ki hibát másik alkalmazásoknál, stb.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

inxi update után

#8 Nincs semmi gond a rendszerrel, géppel. Az tény, hogy 64 bites alkalmazásokat nem.tudsz telepíteni, Illetve, meglátàsom szerint az 1 GB RAM esetleg kevés lesz a LibreOffice vagy hasonló memóriaigényű alkalmazás futtatásához.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Koppány képe

inxi update után

#9 Sokáig nekem is 1gb-ram-om volt, egy kis swappal eldöcögött az LM20 is XFCE-vel, de kellett türelem hozzá a libreoffice is elindult. :) Szerkesztés: De 10 éve a procik már tudták a 64-bit et vagy tévedek? Az én alaplapom is 10 éves.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

inxi update után

#10 Kevés fizikai RAM esetén szokták ajánlani a "zram-config"-ot.
Alapértelmezetten a mindenkori RAM felét foglalja le - és erre tömörítve kerülnek az adatok.
Látszólag mintegy megnövelve a RAM méretét.
A dolog hátulütője hogy a "röptében" történő tömörítés/kibontás a CPU terhelését növeli.
Olyan esetekben ajánlható inkább, amikor a CPU-nak van bizonyos tartaléka.
Jelen esetben viszont a CPU is gyengusz: https://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=Intel+Atom+N270+%40+1.60GHz&id=614

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

inxi update után

#10 Van a fiókban egy sokkal erősebb Acer AOA 110 ha jól emlékszem (nem veszem elő csak azért, hogy megnézzem), annak már 64 bites, két magos Atom procija van, és olyan megoldása, hogy fél GB RAM alaplapra forrasztva, fele meg cserélhető, normálisan csatlakozóban. A DDR2 kezelésből kifolyólag ezt a cserélhető modult max 1 GB-ra lehet cserélni, így összesen most 1,5 GB RAM van benne. Gyorsabb módot nem támogat, 667-es módban megy csak, és a SATA HDD-t is csak IDE módban kezeli (kezelte). Próbálkoztam mindenféle moddolt BIOS-al, ami persze nem jött össze, de valamelyikkel sikerült SATA módot bekapcsolni. Kapott SSD-t, meg dupla kapacitású aksit. És végül a fiók mélyére került, mert hát korlátai vannak, meg lassú is. Hajdan viszont iszonyat jól jött utazásokon, akkor még nem volt okostelónk sem, a fényképezőgépek max 2 GB SD-vel működtek.  Fotókat áttölteni, Wifi-zni, mailozni, netezni tök jó volt. Aztán ezt is kinyírta az okostelefon. Tehát, lassú, de az SSD-nek és a dupla aksinak köszönhetően több mint 8 órát bír folyamatos filmlejátszással töltés nélkül. De most, ha úton nem elég a telefon, akkor is laptopot viszünk, mert nagyobb a képernyője, és gyorsabb, igaz jó, ha 2 órát bír egy töltéssel korlátozott használat mellett.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Koppány képe

Esetleg még az LMDE2 jutott

Esetleg még az LMDE2 jutott eszembe.

Linux Mint Debian Edition 2 system requirements:

x86 processor (Linux Mint 64-bit requires a 64-bit processor. Linux Mint 32-bit works on both 32-bit and 64-bit processors).
512MB RAM (1GB recommended for a comfortable usage).
9GB of disk space (20GB recommended).
Graphics card capable of 800×600 resolution (1024×768 recommended).
DVD drive or USB port

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Esetleg még az LMDE2 jutott

#13 Az LMDE Debian-alapú kiadás.
A támogatás modellje:

Mi a Debian fejlesztési modell?
A Debian régóta létező,  stabil és hosszú távon támogatott terjesztés.
A fejlesztés fokozatai:
-- Experimental: ide bármi bekerülhet,
-- Unstable (Sid): az experimentalból átemelt csomagok tesztelése, javítása, építése,
-- Testing: az unstable-ból átemelt csomagok, már majdnem készek,
-- Stable: a testing a fagyasztása után stable lesz,
-- Oldstable: régebbi, még támogatott stable,
-- Oldoldstable: régebbi, egy ideig és bizonyos komponensek tekintetében támogatott oldstable,
-- Nem támogatott: régebbi kiadások, frissítést egyáltalán nem kapnak.

Támogatási modellek (a bejegyzés végén):
https://linuxmint.hu/blog/2019/06/hasznald-es-teszteld-a-letezo-osszes-f...
https://linuxmint.hu/sugo/hasznald-es-teszteld-a-letezo-osszes-firefox-v...
Az LMDE 2 és az LMDE 3  már nem támogatott Linux Mint kiadások. A Debian alap frissülhet (lásd az idézett szöveget), de a Linux Mint által biztosított alkalmazások nem fognak (csak az LMDE 4 frissül). :)
Ha nem lép ki az internetre, esetleg rá lehet nézni egy régebbi LMDE kiadásra. De egy-egy újabb Libreoffice is tartalmazhat olyan összetevőket, amelyeket a régebbi rendszer nem támogat (ez a világ rendje). És akkor ott van még az, hogy 1 GB RAM egy irodai alkalmazásnak úgy általában mire elég. Illetve nem is ennyi, mert csak része, mert a RAM a rendszer futásához is kell, amihez szintés kevés az 1 GB RAM.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Koppány képe

Esetleg még az LMDE2 jutott

#14 Teljesen igazad van! Én sajna kifogytam az ötletekből :) Ami meg nem Linux Mint, nem is jutott eszembe. ;)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Esetleg még az LMDE2 jutott

#15 Itt arról van szó, lehet a rendszer Linux Mint, LMDE, Debian vagy akármi is. Minden Linux rendszeren van egy támogatási modell, ami azt biztosítja, hogy a kiadás dátumától a támogatás végének dátumáig támogatott a rendszer, azaz frissítéseket biztosan kap, tehát „ettől-eddig” működik és biztonságos.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Koppány képe

1 GB RAM

#17 Én Próbáltam a TinyCore-t alapjába véve nem rossz, viszont nagyon munkaigényes, hogy minden be legyen állitva és menjen (Hang, WIFI vagy LAN, alapvető programok mint pl fájlkezelő stb, na és elég könnyű kezdőként hazavágni valamit benne.  :D Viszont komoly csapat áll mögötte és ők is nagyon segítőkészek mint Ti.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

1 GB RAM

#18 Nekem egy gyengusz számítógépem van, de nagytakarítás előtt áll. Memória: 2 GB DDR1 RAM. És kéne bele egy videókártya is. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Koppány képe

1 GB RAM

#19 Mit tervezel telepíteni? Bármikor a gyenge gépeimre szerettem volna rendszert (a jelenlegi sem egy Kraftwerk, de az összes slot-ot telepakoltam ddr2-vel, ebből 3678 -at ismer el :) ), és próbáltam különféle linuxokat, mindíg a Mint maradt a kedvencem, mert valami mindig volt,ami máshol nem tetszett, mégha így lassabb volt és türelem is kellett, hogy ez az elinduljon.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

2 GB RAM

#20 Nem tudom, melyik Linux terjesztést szeretném telepíteni. Talán egy tűzfal OS vagy helyi VPN lenne azon a gépen. MIndkettő megvalósítható máshogyan is. Ötletelek még ezen. Még nem döntöttem a gép „sorsa” felől. Vélhetően próbálgatni fogom az említett Linuxokat. :)
A 2 GB RAM a maximum, ami beletehető.
VPN tekintetében lehet, kipróbálom az ingyenes verziójét a ProtonVPN-nek:
https://protonvpn.com/pricing
Ismerós használja (előfizet), azt mondja, nagyon jó és hatékony. Minden eszközén használja, okostelefonokon is.
Jó lenne, ha járna a ProtonMail PLUS verzióhoz, mert ez motiválna az előfizetéshez.
https://protonmail.com/signup
Jelenleg a FREE verzióval van regisztrációm.
A plusz tűzfal az OpenWRT-vel az én routeremen megvalósítható (elméletileg).
https://openwrt.org/
Azaz, nem kell másik számítógép ehhez, elég a meglévő router.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Elveszett a kérdező?

#21 A kérdező jól „eltűnt”, erre a hétvégére ígért próbát. ;)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Köszönöm mindenkinek,

Köszönöm mindenkinek, áttértem egy jóval erősebb gépre, hogy kevesebb problémám legyen, az öreg annyira lassú volt, hogy felhúztam magam és kihajítottam.

Köszönöm mindenkinek a segítséget!yes

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Köszönöm mindenkinek,

#24 Kösz a jelzést!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
zmintzoltan képe

Milyen verzió lett telepítve?

#1 Bónusz kérdésre válasz: egy város.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve