NVidia driver visszaállítása

Fórum: 

Sziasztok!

Szeretném visszaállítani az NVidia driver-t a Linux Mint 20.1-es rendszeremen, mert hülye voltam és beállítottam a nouveau-t... Így kb. el sem indul a Linux Mint a Grub után. Mit tudok tenni a megoldás érdekében?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Üdv.

Más lehet a gond

Szerintem nem lehet ez a gond, valami más lehet a háttérben, de Live rendszerről indítsd a Timeshift-et, és állítsd vissza egy előző napra a rendszert.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

beállítottam a nouveau-t.

beállítottam a nouveau-t.

Hol pontosan, Illesztőprogramkezelő?

Így kb. el sem indul a Linux Mint a Grub után.

Indul vagy nem indul?
Ha tényleg és nem kb. nem indul, mi a pontos hibajelenség, szöveg, akármi...?

Mit tudok tenni a megoldás érdekében?

Kérdezni. Ez biztos.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

MEGOLDVA!

A lényeg, hogy a két monitorom közül az egyik kis felbontással indult el reggel. Az NVidia driver alkalmazás és a Kijelzőknél is eltűnt a 1920X1080-as beállítás. Újraindítás után is ez volt. Saját particióról GRUB-al indítottam a Windows 10-et és ott jó volt mind a két monitor. A kártya ASUS ROG STRIX GTX 1660 Ti. Megnéztem az illesztőprogram kezelőt és ott láttam csak, hogy már vagy három új driver is van a kártyához, én meg a 470-est használtam csak. Ezért beállítottam a legújabb az 525-open-t, ami mellett ott árválkodott a recommended felirat is.

Újraindítás után azonban a hibás felbontásban megjelenő monitor már be sem kapcsolt és a GRUB-ban a Linux Mint 20.1 indításakor csak egy text kurzor jelent meg a fekete képernyő bal felső sarkában, ami olykor villogott egy picit, de semmi más nem történt utána.

Újabb újraindítás és a GRUB-ba beléptem az Advanced módba és egy másik, régebbi kernelt indítva elindult a Linux Mint, de a problémás monitor most sem kapcsolt be. A másikon ezért fogtam és valami hülye gondolattól vezérelve beállítottam a nouveau drivert, magam sem tudom miért... Így nemhogy villogó text kurzort nem kaptam vissza, hanem csak szét csíkozódott a képernyő, mint amikor hibás frekvenciát állítasz be a monitoron.

Találtam egy megoldást, hogy miként tudom a nouveau driver beállítást likvidálni:

- Létrehoztam egy blacklist-nouveau.conf fájlt root joggal az /etc/modprobe.d/ mappába. Tartalma:

blacklist nouveau

options nouveau modeset=0

- Mentés után az alábbi parancsot adtam ki:

# update-initramfs -u

Így újra elindult az egymonitoros verzió, ahol beállítottam az 525-ös sima drivert és így azonnal elindult a másik monitor is az újraindítást követően és már betudtam állítani rajta a 1920X1080-as beállítást.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

MEGOLDVA!

#3 Milyen kártya, milyen monitorok: parancssor kimenetet mutatnál? De a szöveg megosztás leírást olvasd el előtte.

ubuntu-drivers devices ; inxi -r ; inxi -Fzxxx

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

MEGOLDVA!

#3.1 Valóban létezik az 525-ös driverből *-open is.
https://packages.ubuntu.com/search?keywords=nvidia-driver-525&searchon=names
Későn tudok belemélyedni,
https://developer.nvidia.com/blog/nvidia-releases-open-source-gpu-kernel-modules/
de a kért kimenet függvényében remélhetőleg megtudjuk, miért azt javasolta az Illesztőprogramkezelő a másik 5.25-ös helyett. Aham, most látom, írod  kártyát, ASUS, de a kimenet mégis kéne, más miatt.

Talán kellett volna ez (a modprobe.d könyvtára megoldás):
http://us.download.nvidia.com/XFree86/Linux-x86_64/515.43.04/README/kernel_open.html

Supported Features

The proprietary flavor supports the GPU architectures Maxwell, Pascal, Volta, Turing, Ampere, and forward.

The open flavor of kernel modules supports Turing, Ampere, and forward. The open kernel modules cannot support GPUs before Turing, because the open kernel modules depend on the GPU System Processor (GSP) first introduced in Turing.

Most features of the Linux GPU driver are supported with the open flavor of kernel modules, including CUDA, Vulkan, OpenGL, OptiX, and X11. However, in the current release, some display and graphics features (notably: G-SYNC, Quadro Sync, SLI, Stereo, rotation in X11, and YUV 4:2:0 on Turing), as well as power management, and NVIDIA virtual GPU (vGPU), are not yet supported. These features will be added in upcoming driver releases.

Use of the open kernel modules on GeForce and Workstation GPUs should be considered alpha-quality in this release due to the missing features listed above. To enable use of the open kernel modules on GeForce and Workstation GPUs, set the "NVreg_OpenRmEnableUnsupportedGpus" nvidia.ko kernel module parameter to 1. E.g.,

    modprobe nvidia NVreg_OpenRmEnableUnsupportedGpus=1

or, in an /etc/modprobe.d/ configuration file:

    options nvidia NVreg_OpenRmEnableUnsupportedGpus=1

The need for this kernel module parameter will be removed in a future release once performance and functionality in the open kernel modules matures and meets or exceeds that of the proprietary kernel modules.

Though the kernel modules in the two flavors are different, they are based on the same underlying source code. The two flavors are mutually exclusive: they cannot be used within the kernel at the same time, and they should not be installed on the filesystem at the same time.

The user-space components of the NVIDIA Linux GPU driver are identical and behave in the same way, regardless of which flavor of kernel module is used

De..., nem néztem át teljesen most mindent.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve