Nem tudok frissiteni

Fórum: 

Sziasztok,

segitséget kérek. Régota nem müködik a frissités a gépemen. Ma sikerült Mint-et upgrade-elni 21.3 -ra, az làtszolag jol lefutott, bàr eltartott egy darabig.

A grafikus update manager most épp el se akar indulni. Upgrade + reboot utàn elindult, jelzett egy rakàs update-lehetöséget, de nem tudta egyiket sem letölteni. Küszködik vele jo sokàig, majd kapok egy rakàs hibaüzenetet - làsd a pastebin-re feltöltött szöveget. Amikor abbahagyja a probàlkozàst, akkor utàna nincs hàlozat. Ha ujrainditom a gépet, akkor megint müködik, de természetesen nem frissült semmi.

Probàltam terminàlbol is. sudo apt update, utàna sudo apt upgrade parancsokkal - ha jol emlékszem, de tévedhetek. Igy sem sikerült csatlakozni ahhoz a szerverhez, ahol az update-ek vannak, hibaüzenetek jöttek és megszünt müködni a hàlozat - ez azt jelenti, hogy erröl a Mint gépröl nem tudok csatlakozni, sem az emaileket letölteni, sem web-ezni. Màsik gép ugyanezen a routeren müködik. Ez egy itthoni net, nem céges.

Milyen adatot adjak még meg, hogy valaki tudjon segiteni? Cél: müködjön az update is. Nincs automatikus update-em, valamikor jo régen kikapcsoltam, csak kézzel tudom inditani, és ez jo is nekem.

A gép egyébként jol müködik, màs gondom nincs vele.

https://paste.ee/d/GMkGH/0

Nem tudok frissiteni

Hogy nem tudsz frissiteni, az a tukorkiszolgalok cserejevel valoszinu javithato lenne.
De az hogy emaileket letölteni, meg webezni sem tudsz, ez mas jellegu problemara utal.

En 2 esetben is jartam ugy, hogy pont verzio frissites utan eleg komoly / altalam javithatatlan
problemak leptek fel. Egyetlen megoldas az volt, hogy Timeshift mentesbol visszaallitottam
az elozo pont verziot.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A hiba fennàllt

A hiba fennàllt verziofrissités elött is. Pont azért upgrade-eltem a 21.3-ra, hàtha attol megjavul.

Probàltam guglizni, de nem sikerült: hogyan tudok tükörkiszolgàlot vàltani, hol van ez a beàllitàs?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A hiba fennàllt

#3
Rendszerbeallitasok -> Szoftverforrasok -> Fo, majd az Alap tukorkiszolgaloknal
is kerestesd meg a leggyorsabbat es alkalmazd. https://ibb.co/jWGXLN7

(De lehet hogy mar ez sem fog menni :()

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A hiba fennàllt

#3.1 Sikerült lecserélnem a kiszolgàlokat. A Main valami amerikai volt, a mirror nem tudom mi, mind a kettö helyére beàllitottam egy jo gyors, földrajzilag is közel levö màsikat.

Aztàn elkezdett cache-t frissiteni, és ebbe belehalt. Egy csomo file-t le tudott tölteni de néhànyat nem. A jelenség: elment a hàlozati kapcsolat. A gép többi része müködik tovàbb. A hàlozatot csak "parasztosan" vagyis ujrainditàssal tudom helyreàllitani. Logout-login nem elég neki. Lehet, hogy van elegànsabb modszer is, én csak ezt ismerem.

Failed to download repository information

Check your Internet connection.

 

Ezt üzeni, amikor a cache frissitése nem sikerül.

Màskor, màs programokat hasznàlva, nincs baj a hàlozattal.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A hiba fennàllt

#3.1.1

inxi -Fzxx

és

dmesg

kimenetek pasztázva kellenének.

Nem egy rossz gép, de tizen sokéves kiadás, ha azóta sem volt kitakarítva, újrapasztázva, lehet az is gond, pláne hogy ebben erősen forrófejú a proci, különösen ha az Extreme Edition-al szerelt, ami a legforróbb fejű mind között.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A hiba fennàllt

#3.1.1.1

inxi -Fzxx :

https://paste.ee/d/izNLl/0

dmesg :

https://paste.ee/d/64iJR/0

 

A gép tényleg nem mai darab, de elégedett vagyok vele. Volt màr többször is kitakaritva. Most sem pörög a ventillàtora hangosan, söt, épp most ki is kapcsolt. Egy esetleges tulmelegedés okozhatja a hàlozat halàlàt? De miért csak akkor, amikor épp az update manager probàl valamit letölteni? Sokat nézek videokat, hallgatok zenét a Youtube-rol, olykor több csatornàn is terhelem a hàlozatot - példàul böngészek, miközben a hàttérben szol valami a Youtube-on és néha a levelezö is felkapcsolodik a netre. Soha semmi probléma, csak és kizàrolag akkor, amikor az update manager töltené le a frissitéseket.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A hiba fennàllt

#3.1.1.1.1 Nos, köszi az infókat, az inxi-t közben másik topicban már megtaláltam.

Nagy problémákat a dmesg-ben nem láttam, csak ami BIOS-ra vezethető vissza, viszont furcsa, hogy az A08-as BIOS van a gépen, miközben a DELL oldalon a legfrissebb A07. Mindegy, ezen szerintem nem lehet segíteni, Az biztos, jelenleg kb. fél tucat problémát látni, ami BIOS téma, de ebből egy amelyik némileg kritikusabb, de az sem annyira.

Ami a hálózatot illeti, az első gondolatom, hogy a WiFi modult cserélni kellene. Nem biztos, hogy könnyű. Szerintem egy szervizbe / bontóba inkább ajánlott elvinni, ahol próbálgatni lehet. A baj, hogy Broadcom Wifi van a gépben, ráadásul a/g/n támogatású, ami nem lenne baj, mert ez a minőségibb szabvány, de:

Ha a routered b/g/n-t támogat, mint a többség, akkor az alsó frekvencia esetében az a hiába jobb, mint a b, mert az viszont egyáltalán nem kompatibilis vele. De még ha nem is ez a helyzet, az a hatósugara kisebb, gyengébb, falakon nem megy át, míg a b igen.

Mit jelent ez? Ha a routerhez képest árnyékoltabb helyen van a gép, akkor ha a felsőbb frekik instabilak, az alsókkal ezt kompenzálni lehetne, de az a pont hogy ugyanúgy érzékeny a hatósugárra / árnyékolásra, mivel a.

Persze, mindez csak akkor érdekes, ha tényleg távol van a router. De! ugyanakkor a Broadcom ellenséges a Linuxszal, és bár ehhez van linuxos drivere, az nem annyira jó, mint mondjuk az Intel WiFi moduloké. Enyém lenne a gép, már lecseréltem volna egy Intel dual (Wifi+Bluetooth) modulra. Ha lehet, mert az is előfordulhat, hogy BIOS-ban le van korlátozva.

A modellt forgalmazták Intel WiFi-vel is, lehet keresgélni a használt piacon, olyan kell, ami 3 antennás.
pl.: https://www.vatera.hu/lenovo-thinkpad-t430-notebook-wifi-adapter-intel-633anhmw-3276893141.html

https://www.vatera.hu/lenovo-thinkpad-t510-notebook-wifi-adapter-intel-633anhmw-3283066178.html

https://www.vatera.hu/dell-latitude-e6410-notebook-wifi-adapter-intel-633anhmw-173-174-3332415461.html

https://www.vatera.hu/dell-latitude-e6220-wifi-kartya-04w00n-3275185919.html

A Frissítés 90% hogy az instabil Wifi miatt szakad meg. Az nem jelent semmit, hogy a böngészés, sőt YT nézés folytonos, mivel a böngésző puffereli a cuccot, ha másodpercekre is megszakad a kapcsolat, a YT videó még mehet, csak később szakad meg (1-2 perc is belefér), a böngészés meg csak oldal váltáskor érzékeli a szakadást.

Másik tipp: Használd az Intel VGA-t az Nvidia helyett. Az csak a játékokhoz kellhet, YT, és egyéb webezéshez elégséges az Intel, én is így használom a gépem, amiben van Nvidia kártya. Nem melegedik annyira, stabilabb rendelkezésre állás. Az Nvidia elég trehány hardveresen. Ennek a típusnak ismert hibája, hogy hibás az Nvidia csip, de csak Windows alatt jegyzik a dolgot (el tud feketedni, a driverben ki kell kapcsolni a PowerMize opciót, hogy jól működjön)

További észrevétel: Az Intenso SSD-id fele sebességgel mennek valamiért. Nem tudom eldönteni, hogy ez a gép vezérlője miatt, vagy az Intenso miatt, (mivel ezek tuti SATA III-asok, de ki tudja). De szerintem inkább a vezérlő lehet az oka, elég régi a gép.

A Procid nem a melegedős fajta, ez az m6500-as modellel elérhető leggyengébb proci, lehet erősebbre cserélni, de ezzel nem foglalkoznék, mert tényleg jó kis gép a bővíthetősége folytán, viszont eléggé régi.

Egy erősebb proci a géphez 8000-ért kapható (de lehet a BIOS nem támogatja):

https://www.vatera.hu/intel-core-i7-740qm-processzor-4x1-73ghz-socket-g1-3334396493.html

https://dl.dell.com/manuals/all-products/esuprt_workstations/esuprt_precision_mobile_workstations/precision-m6500_owner%27s-manual_hu-hu.pdf

Egy 4-6 generációs gép sokkal jobb választás lehet, használtan 20-30-50 E HUF (az, amelyik több RAM modult, több meghajtót, és erős procit (nem Celeron, és nem Pentium N, P hanem igazi sokmagos Core i), az értelemszerűen drágább. De nem kell RAM / SSD hozzá, mert azokat nagy eséllyel át lehet menteni a régi gépből.

Az újabb generációs gépekben az SSD-id egymagukban gyorsabbak lennének, mint ha a kettőt ebben a gépben RAID0-val használnád.

 

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A hiba fennállt

#3.1.1.1.1.1 Igazad lehet, a szakadozó WiFi tud ilyet okozni. Ebben az esetben is maradnék a Synapticnál.

Lehet olyat, hogy miután kijelölted a frissítésre a csomagokat, csak a letöltésüket választod.

„Csak a csomagfájlok letöltése” (itt nálam a képernyőképen Download package files only), most próbáltam ki az éles rendszeremen (mert a virtuálisba telepítetten már nem volt mit frissíteni). Az Apply megnyomása és néhány frissítés letöltése után levágtam a gépet a netről, a kérdezőnél tapasztalt hibát dobta. Visszaadtam a netet, újra elindítottam a folyamatot, folytatta onnan, ameddig korábban eljutott, megint levágtam a netről, ismét hibára futott egy idő után,... Ezt játszottam újra és újra. Idővel csak a végére ért. Amikor a képernyőképen látható állapot beköszöntött, vagyis 0 bájtot kellett letölteni (0 B have to be downloaded), akkor kivettem a pipát a csak letöltés elől és úgy nyomtam meg az Apply-t, felrakta a frissítéseket.
Kicsit macerás, de működhet, amíg a kérdező nem szerez egy a rendszerrel jól együttműködő WiFI-adaptert vagy a belsőt nem cseréli ki (esetleg hozza helyere a meghajtását).

*Szerk: Próbára tettem az általam ajánlott csomagletöltő parancsfájlt is, az elég jól kezeli a leszakadást és az újbóli futtatásakor figyeli, hogy mi van már letöltve, az is folytatja onnan, ahol megszakadt, szóval az is jó lehet időlegesen.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Én a helyedben tiszta

Én a helyedben tiszta telepítést csinálnék.
Nem azért ajánlom, mert én 13 éve így csinálom, hanem azért, mert ebben a helyzetben akkor is úgy csinálnám, ha egyébként mindig frissíteni szoktam.
Persze gondosan menteni kell mindent!
Ha külön partíción  van a home kötet, akkor csak az ott lévő cuccokat kell menteni valahová.
Ha használod a Thunderbirdöt, akkor annak a profilmappáját is menteni kell, ha ott tárolod a leveleket.
De gondolni kell a böngésző Könyvjelzők mentéséről, és még néhány dolog mentéséről.
Ha nem vagy tisztában azzal, hogy ezt hogyan kell csinálni, inkább háromszor kérdezd meg.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Én a helyedben tiszta Én a helyedben tiszta

#4

#4 Köszönöm, ha nem talàlunk màs megoldàst, kénytelen leszek igy folytatni.

Esetleg lemondok a frissitésekröl - ami müködik, nem kell megjavitani - jelszoval. Na jo, tudom, vicc helyett volt.

Ugye jol gondolom, az àltalam telepitett programok elvesznek, ha a rendszert ujratelepitem? Bocs a kérdésért, rég csinàltam màr ilyet.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Én a helyedben tiszta

#4.1 Ha minden működik, tényleg nem fontos frissíteni, volt amikor kihagytam, és maradtam a "réginél", de azt írod, nálad gondok vannak. Nem az, hogy nem tudsz frissíteni, hanem az, hogy nem tudsz netezni.

Én jártam úgy, hogy az új verzióra történő frissítés után, visszatettem a régi verziót, de úgy is, hogy újratelepítettem a meglévőt, mert xarakodott.
A helyedben akkor is újratelepíteném, ha nem lenne most új verzió.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Én a helyedben tiszta

#4.1.1 Teljesen igazad van, csakhogy újratelepítésnél az összes, általam feltett programot is újra kell telepítsem. Ez bonyolítja a helyzetet.

A hálózat csak akkor megy el, ha a frissítéskezelőt indítom. Egyébként nem vacakol.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Én a helyedben tiszta

#4.1.1.1
"A hálózat csak akkor megy el, ha a frissítéskezelőt indítom. Egyébként nem vacakol."

Ezek szerint a csomagkezelessel van valami galiba.
Ha telepiteni tudsz, akkor lenne egy tetova otletem. Telepitsd a "nala" cli-s (terminalos)
csomagkezelot. https://trendoceans.com/nala-package-manager/

sudo apt update
sudo apt install nala

A rendszer frissitest pedig az APT-hez hasonloan kezdemenyezheted:

sudo nala update
sudo nala upgrade

Nem biztos hogy segit, de mit veszithetsz vele ha kiprobalod?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Csomagletöltő parancsfájl

#4.1.1.1 Nem tudsz annyi helyet leválasztani a lemezről, hogy a jelenlegi mellé telepíts egy friss rendszert?
A másik ötletem a Synaptic és a Csomagletöltő parancsfájl. Ezt a módszert arra szoktuk használni, ha egy gépen nincs net, egy másik netkapcsolattal rendelkező bármilyen Linuxon le lehet futtatni a parancsfájlt.
(Alapesetben kell hozzá még egy beáldozható és exFAT-ra formázott pendrive is.)

A Mintnek külön Synapticja van, abból kiherélték az Minden frissítés kijelölése gombot.
Ha ennek a rendszernek már úgy is mindegy, lehet ütni-vágni, akkor én rendszer-visszaállítási pont készítése után letölteném az ubuntus Synaptcot.

(Ezen a linken (https://packages.ubuntu.com/search?keywords=synaptic) mindig megtalálni az éppen érvényes verziókat, most konkrétan ez az:
http://mirrors.kernel.org/ubuntu/pool/universe/s/synaptic/synaptic_0.90....

wget http://mirrors.kernel.org/ubuntu/pool/universe/s/synaptic/synaptic_0.90.2build1_amd64.deb

sudo dpkg -i synaptic_0.90.2build1_amd64.deb

Nyilván a te rendszered is hápogni fog, hogy a synaptic vissza lett minősítve.

Én most kivételesen zárolnám is a Synapticot, ne frissítse a továbbiakban a rendszer.

sudo apt hold synaptic

Ezen a ponton csatlakoztatnám a pendrive-ot a géphez, létrehoznék rajta egy dátum-óra-perc alapján elnevezett könyvtárat. (Minden ilyen módszerrel letöltött frissítéshez érdemes egy-egy külön könyvtárat létrehozni, nem lenne szerencsés, ha később a csomagok a korábban szükségesekkel keverednének.)

Most már a Synapticot megnyitva lesz Minden frissítés kijelölése gomb. Nosza, nyomjuk meg.

Innen értelemszerűen haladsz, ha meg kell nyomni a függőségek kijelöléséhez a Kijelölés gombot, akkor megnyomod...

Ezt követően azonban a szokásoktól eltérően NEM az Alkalmazt-t választjuk, hanem a
Fájl/ Csomagletöltő parancsfájl előállítása menüpontot.

A parancsfájlt a pendrive dátum-óra-perc könyvtárába javaslom elmenteni, a parancsfájl neve lehet igazából bármi én a példa kedvéért most az 1 nevet választom.

A kezdeményezett változtatásokat eldobva kiléphetsz a Synapticból.

Most jön az, hogy a pendrive-ot átvisszük a netkapcsolattal rendelkező linuxos gépre (te esetleg még a hibás rendszer alól is kipróbálhatod, ha ott nem megy, akkor megpróbálhatod a hibás rendszer alól virtuális gépen futtatott telepítő [live rendszer] alól, ha ez sem, akkor marad a másik pendrive-ra kiírt telepítőről bebootolás vagy egy másik telepített Linux indítása):
Belépsz a pendrive-on a parancsfájlt tartalmazó könyvtárba és  ott kiadod a

./1

utasítást.
Ez le fogja tölteni az összes elérhető frissítést. OK. Ott vannak a pendrive-on a Dátum-óra-perc könyvtárban a letöltött frissítések.
A hibás rendszer alól itt állva a terminállal kiadod a

sudo dpkg -i *.deb

parancsot vagy ha a grafikus felületet jobban kedveled, akkor választhatod azt is, hogy a Synapticban a
Fájl/ Letöltött csomagok hozzáadása menüpontban kitallózod az éppen aktuális dátum-óra-perc mappát, megnyomod a Megnyitás gombot,

aztán amikor betöltötte a fájlokat, az Alkalmaz gombot.
Ennyi, már fent is vannak a frissítések.
Ha szerencséd van és az egész megy a hibás rendszer alól, vagyis a parancsletöltő fájlt tudod sikeresen futtatni, akkor pendrive-ra sincs szükséged, mentheted és futtathatod a parancsfájlt egy-egy a hibás rendszeren létrehozott könyvtárba.
A könyvtárakat, melyekbe az egyes parancsletöltő fájlok és a letöltött frissítések kerülnek célszerű mezei felhasználóként létrehozni, bőven elég az, hogy a csomagletöltő parancsfájlok root joggal kerülnek létrehozásra, így azokat csak root joggal lehet törölni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Mai ötletek

Köszönöm az eddigi ötleteket!

Ma már nem tudok velük foglalkozni, holnap remélem lesz rá időm. 

A hibás gépen van másik telepített rendszer is, jelenleg egy MX linux. Feltettem, játékból, kíváncsiságból, de nagyon ritkán indítom el, mert a Mint a fő, a kedvenc.

Van még pendrive-on is egy pár egyéb live rendszerem, nagy ritkán azokkal is játszogatok kicsit, aztán elunom és visszabootolok a Mint-be.

Az MX-et nem is szoktam frissíteni - no, holnap megpbálom, kíváncsi vagyok, mi lesz.

Be fogok számolni az eredményekről.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

WiFi-adapter

#5 Ha az MX alól flottul megy a frissítés, akkor én összehasonlítanám, hogy milyen driver van telepítve a két rendszer alatt a WiFi-adapterhez. Kipróbálhatod live alól is, de az eddigiek alapján a leginkább azt valószínűsítem, hogy a jelenlegi rendszernek sincs semmi baja, a helyzet egy friss telepítéssel sem biztos, hogy jobb lenne, hisz hardveres összeférhetetlenség van.

Javasolnék először is egy próbát egy Linuxszal tutira kompatibilis USB-s WiFi-adapterrel (vagy akár a vezetékes internetre rákötve a laptopot), ha ezek közül valamelyikkel rendben megy a frissítés, akkor be is határoltuk a hibát.
Az én szerény pályafutásom alatt volt már olyan eset, hogy a Broadcom WiFi egy Lenovo laptopban egy ideig jól működött, aztán a frissítések érkeztével elkezdte eldobálni a netet, az alapértelmezés szerint fent lévő

bcmwl-kernel-source

csomagot leszedve és a firmware-b43-installer csomagot feltéve, majd a rendszert újraindítva helyreállt a világbéke hozzánk tartozó szeletkéje.

A https://linux-hardware.org/?id=pci:14e4-4727-14e4-051b oldalon azért látok Falied jelölést is, szóval még az is megeshet, hogy a te adaptereddel nem lesz ilyen szerencsénk, nem találunk hozzá jó drivert, de meg lehet próbálni, meg kell nézni az lspci kimenetét és rákeresni...

Amennyiben ilyen helyzet áll fenn én fel szoktam vetni lehetőségként egy a rendszerrel kompatibilis USB-s WiFI-adapter beszerzését is. Ez annyiból előnyös a belső cseréjéhez képest, hogy nem kell hozzá szerviz, vannak abból ilyen egész picik, azt hiszem nano szokott szerepelni az elnevezésükben, azok gyakorlatilag ki sem lógnak a gépből, bár nyilván nagyobb a hatótávja egy olyannak, amin szép nagy antennák vannak, de az laptopon nem annyira praktikus esetenként.
Én abban nem vagyok nagy tudor, hogy ezekből melyiket érdemes venni, azt azért szoktam nézni, hogy a kompatibilitási listában a Linux szó ott szerepeljen.
Neten rendelem meg, úgy megyek érte a boltba, így nincs kiszállítási költség és 14 napig vissza tudom vinni, ha nem felel meg.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

WiFi-adapter

#5.1 Egyetértek, még azzal a megjegyzéssel, hogy ennek a gépnek a vezetékes hálókártyája is Broadcom, csak hogy teljes legyen a boldogság (még az egyik USB vezérlő is Broadcom a kettő közül) 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Broadcom WiFi-adapter

#5 Ez az inxi még kicsit idegen nekem, de végül is ott van benne ami kell:

Broadcom BCM4313 802.11bgn chip-ID:14e4:4727

Ezek alapján kellene keresni.
 

https://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2214110
Ez egy régi téma, de van benne ilyen sor:

14e4:4727                  Special case #3                       Special case #1

Lehet, hogy még manapság is érvényes.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Broadcom WiFi-adapter

#5.2
"A hálózat csak akkor megy el, ha a frissítéskezelőt indítom. Egyébként nem vacakol."

E-mondat alapjan en nem driver problemat valoszinusitenek.
Viszont ezeket a tisztito/javito parancsokat futtatnam.
https://ubuntu.hu/blog/27859-27859
Lehet hogy ez sem hasznal, de rontani sem fog.

A masik meg az, hogy mar a pont verzio frissites elott is fennallt ez a problema.
Azt meg megsaccolni sem tudom, hogy milyen hatasa lehet pl. torott csomag(ok)nak
a verziofrissitesre.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ide írom, hogy ne bújjon el

Telepített programjaim megmaradnak-e kérdésre.

A Mint mentéskezelőjével lehet menteni saját adataidat, és telepített programokat is.

Újratelepítés után meg ugyanúgy vissza is lehet másolni őket-

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Gyorsjelentés:

Gyorsjelentés:

Csak most jutottam a gép elé.

MX Linux alatt problémamentesen lefutott a frissités. Synaptic van az MX-ben, kijelöltem az összes frissitést, elinditottam, jo sokà tartott, mig lefutott, de mindent letöltött és installàlt is. Valami warning-okat lattam telepités közben, nem keveset, de elvillantak a képernyön. Modositani akart valamit a GRUB-ban is, de nem sikerült neki - sajnos nem jegyeztem meg, mit akart. A rendszer (MX) müködik, a hàlozat is.

Az én logikàm innentöl azt mondja: nem HW hiba, nem HW összeférhetetlenség, hanem a Mint-ben van valami, ami nem kerek.

Lehetséges-e az, hogy - mivel nagyon ritkàn frissitek - a tul sok friss csomagot nem mindegy, milyen sorrendben akarom feltenni? Talàn többször kellene nekifutnom, valami minden körben sikerül, aztàn egyszer csak a végére érek? Ennek ellentmond, hogy a csomagok letöltése sem akar sikerülni. A hàlozatnak pedig végképp nem volna szabad meghalnia - legalàbbis szerintem.

Mindjàrt visszabootolok Mint-be és probàlkozok még egyszer.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Gyorsjelentés:

#7 Azóta bootoltam Mint-et. Most nem az update-managerrel, hanem a Synaptic-al próbáltam letölteni a frissítéseket.

Jelentem: az eredmény ugyanaz. Pár file-t letöltött, 1-2-t nem, és behalt a hálózat.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Gyorsjelentés:

#7.1 A Frissítéskezelő és a Synaptic között mi a különbség?

A témaindítóban Pastebinre tett tartalom a Frissítéskezelőből vagy terminálos frissítési kísérletből lett kimásolva?
Ha terminálos frissítési kísérlet még nem volt, akkor én mindenképp kiadnék egy

sudo apt update

sudo apt upgrade

párost.

Azonos hardveren MX alatt megy frissítés, Mint alatt nem.
Én eddig ott tartok, hogy a Mint alatt a Frissítéskezelő (csomagkezelés) vagy ilyesmi lehet elbaltázva, az pláne érdekes, hogy a kis frissítés nem megy, de a verziófrissítés meg sikerült.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Gyorsjelentés:

#7.1.1

A 21(.x) kiadasoknal vettem eszre egy olyan "furcsa" jelenseget, hogy a synaptic frissitheto csomagokat mutat - de sem a grafikus frissiteskezelovel, (pajzs) sem a cli-s update/upgrade paros, sem az utolag telepitett "nala" csomagkezelo nem kepes frissiteni ezeket. :( Egyedul a:

sudo aptitude update
sudo aptitude upgrade
kepes frissiteni ezeket a csomagokat.

(Egyebkent, az Ubuntu LTS kiadas csomagkezelojevel  is vannak bizonyos anomaliak.
Mondjuk, en nem tapasztalom, - mert nincs telepitett Ubuntum :))

https://www.omgubuntu.co.uk/2024/01/ubuntu-pro-software-updater-issue

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Gyorsjelentés:

#7.1.1.1 örülök, hogy ezt más is észrevette :) Mindig ráfogtam, hogy "áh, biztosan valami nálam van... béna vagyok".

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Gyorsjelentés:

#7.1.1 Nem tudom, mi a különbség a Frissítéskezelő és a Synaptic között. Nálam ez két program:

Applications - System - Update Manager, illetve:

Applications - System - Synaptic Package Manager

TermÉszetesen ettől még lehet, hogy belül, a gépházban ugyanazt csinálja mind a kettő, nem tudom.

A témaindító hozzászólás előtt az Update Managert használtam. A synaptic azért jutott eszembe, mert valaki javasolta, próbáljam ki.

sudo apt update lefut, 5sec, 15.1MB, talál 71 frissítendő csomagot.

Kapok egy sárga " W: http://ppa.launchpad.net/deadsnakes/ppa/ubuntu/dists/jammy/InRelease: Key is stored in legacy trusted.gpg keyring (/etc/apt/trusted.gpg/) see the DEPRECATION section in apt-key(8) for details. " üzenetet.

(csak beírtam keyboardról, ez nem a bibis gép, amin most írok, ezért nem tudok copy-paste-elni)

Bevallom, nem tudom, mit kell tenni ezzel a - vélhetően - warning-al.

sudo apt upgrade elindul, megkérdi, akarok-e még 607 MB helyet felhasználni. Akarok, azért kezdtem bele :-)

Jön egy csomo Get: akármi egymás után. Az első 19 rendben, a 20.-tol problémák vannak, IGN és ERR üzenetek jönnek. Ha sikerül a végére érni és nem hal be a gép, megpróbálom a paste-re feltenni. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

apt upgrade

https://paste.ee/p/MkyjK

 

Itt làthatoak a hibaüzenetek, amiket kaptam.

A hàlozat "természetesen" behalt, ujra kellett inditani a gépet, hogy megint müködjön. Lehet, hogy van ennél elegànsabb mod is a hàlozatot ujra elinditani, de nem tudom, hogyan kell, ezért reboot-olok.

A csg.uzh.ch kiszolgàlo jo gyors, földrajzilag közel van. Koràbban màs kiszolgàlo volt beàllitva, azzal is baj volt az upgrade-el.

Most ki fogom probàlni a sudo aptitude update és sudo aptitude upgrade parancsokat, mindjàrt irom, mit tapasztaltam.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Aptitude No1.

https://paste.ee/p/A2qzL

 

Itt làthato, mit értem el az aptitude paranccsal. Semmit, a jelenség ugyanaz, az upgrade közben meghalt a hàlozat.

Ennél a sornàl lett vége a dalnak:

Get: 3 http://linux-mint.froonix.org virginia/upstream amd64 firefox amd64 122.0+linuxmint1+virginia [72.6 MB]

Halvàny fogalmam sincs, mi lehet a hàttérben. Mindjàrt jön a következö paste, mert "nem vak az a lo, hanem bàtor"

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Froonix.org ping-elve

bela@b-machine:~
$ ping 46.38.244.109 80
PING 80 (0.0.0.80) 56(124) bytes of data.
^C
--- 80 ping statistics ---
63 packets transmitted, 0 received, 100% packet loss, time 63490ms

bela@b-machine:~
$ ping 46.38.244.109
PING 46.38.244.109 (46.38.244.109) 56(84) bytes of data.
64 bytes from 46.38.244.109: icmp_seq=1 ttl=54 time=16.4 ms
64 bytes from 46.38.244.109: icmp_seq=2 ttl=54 time=16.3 ms
64 bytes from 46.38.244.109: icmp_seq=3 ttl=54 time=15.6 ms
64 bytes from 46.38.244.109: icmp_seq=4 ttl=54 time=15.8 ms
64 bytes from 46.38.244.109: icmp_seq=5 ttl=54 time=18.9 ms
64 bytes from 46.38.244.109: icmp_seq=6 ttl=54 time=15.7 ms
64 bytes from 46.38.244.109: icmp_seq=7 ttl=54 time=15.8 ms
64 bytes from 46.38.244.109: icmp_seq=8 ttl=54 time=15.5 ms
64 bytes from 46.38.244.109: icmp_seq=9 ttl=54 time=16.3 ms
^C64 bytes from 46.38.244.109: icmp_seq=10 ttl=54 time=16.9 ms
64 bytes from 46.38.244.109: icmp_seq=11 ttl=54 time=15.9 ms
^C
--- 46.38.244.109 ping statistics ---
11 packets transmitted, 11 received, 0% packet loss, time 10017ms
rtt min/avg/max/mdev = 15.512/16.281/18.874/0.909 ms
bela@b-machine:~
$

érdekes, ez a froonix.org, itt szokott meghalni az upgrade. Ha a 80-as portot probàlom ping-elni, nem történik semmi, ha csak az IP cimet, akkor minden rendben. Esetleg én vagyok ügyetlen.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Aptitude No2.

https://paste.ee/p/ymW7p

 

Az Aptitude No1. végén azt javasolta a gép, probàljam meg talàn ezt a parancsot:

sudo aptitude upgrade -o APT::Get::Fix-Missing=true

 

Mivel nem vak az a lo, hanem bàtor, megprobàltam, az erdmény "erösen mérsékelt", làsd a paste-et. Röviden: ott vagyok, ahol koràbban voltam. Hàlozat behalt, frissités nem sikerült, reboot, ahogy eddig mindig.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Aptitude No2.

#11 Próba USB-s WiFi vagy vezetékes net alól?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Aptitude No2.

#11.1 A vezetékest holnap talán ki tudom próbálni. USB-s WiFi -m nincs kéznél. Az itthoni routerrel nincs gond, két telefon és ez a tablet, amin most írok, teljesen jól működik vele. Folyt. köv.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Aptitude No2.

#11.1.1 De miért csak a Mint alatt vacakol?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Aptitude No2.

#11.1.1.1 Mint esetében sokkal többen akaszkodnak a szerverekre, mert összes Mint + összes Ubuntu elkezd frissíteni, így több ideje marad a WiFi drivernek kiakadni. Statisztika.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Aptitude No2.

#11.1.1.1.1 Ez logikusnak hangzik. Egyetlen ellenérvem van: ritkàn frissitek, és sosem akkor, amikor valami uj megjelenik, hanem késöbb, amikor épp olyan kedvem van.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Aptitude No2.

#11.1.1.1 Majd kiderül. Azt is egy eshetőségnek látom, hogy CSAK a Mint alatt nincs jól meghajtva a WiFi-adapter (másik kernel vagy a modulhoz nem passzoló driver), ezért Mint alatt leszakad, MX alatt pedig folyamatos a kapcsolat.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Aptitude No2.

#11.1.1.1.2 De csak frissitéskor hal be a WiFi. Sokat netezek, emailezek, soha semmi baj nincs. Ha WiFin logok, akkor a gép mozdulatlanul àll az asztalon, egy centit sem tolom arrébb.

Rejtély. Talàn egy ujratelepitéssel megoldodik.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

vezetékes Ethernet

Szisztok,

most tudtam vezetékes Ethernetre kötni a gépet. A grafikus Update Manager el sem indul, nem tudom, miért. Ellenben, terminàlbol a
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade

parancsok elsö probàlkozàsra, hibàtlanul lefutottak, nem történt semmi rendkivüli - értsd: a hàlozat is müködik upgrade utàn.

Azt nem tudom, miért nem indul a grafikus upgrade, de be kell vallanom, kezdem unni ezt a problémàt. Az, hogy a grafikus update manager nem indul el, arra utal szàmomra, hogy valami màs hiba is van valahol belül a rendszerben. Szerintem ne foglalkozzunk vele tovàbb. Egyszer veszek egy nagy levegöt és ujra fogom telepiteni az egész rendszert - ahogyan azt valaki javasolta is. Nem most lesz, most nincs rà idö.

Mindenkinek köszönöm a segitséget. Remélem, egyhamar nem fogok ismét ràszorulni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

vezetékes Ethernet

#12
Szerintem várd meg az előreláthatoan valamikor júniüs végén / július elején kiadásra kerülő Mint 22-őt
és azzal csinálj friss telepítést.
Addig meg frissítésre használd az update/upgrade párost.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

vezetékes Ethernet

#12.1

Elnézést, amiért ide irok, valami miatt nem tudok uj témàt nyitni (/comment/reply oldal nem talàlhato, vagy valami ilyen hibaüzenetet kapok)

Most a gépem oràjàval van baj.

Minden ujrainditàskor a valodi idöhöz képest egy oràval elöbbre àll.

https://imgur.com/JXbXVbE

Mindegy, hogy engedem-e neki az automatikus szinkronizàlàst vagy sem.

Mindegy, hogy grafikus felületröl vagy terminàlbol inditom el ezt  beàllito ablakot.

Van erre megoldàs?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

vezetékes Ethernet

#12.1.1 Alaplapi gombelem cseréje.

Live iso-k futtatásának mellőzése.

Ha windows van a gépen, időkezelés szinkronba hozása.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

vezetékes Ethernet

#12.1.1.1

A gombelem - cserét értem.

Windows nincs a gépen, még mellette se :-)

A live ISO-k futtatása miért kerülendő, mit tudnak azok ártani?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

vezetékes Ethernet

#12.1.1.1.1 Live isok szokták elálítani az órát. Úgy értettem a mellőzést, hogy kis időre, és ezalatt figyelni, mi történik.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

vezetékes Ethernet

#12.1.1.1.1.1   Ha a CMOS aksi lemerült, akkor nem unix "nullát" mutat az óra?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hány óra van?

#12.1.1

#12.1.1 A BIOS-ban mennyi az idő?

https://greenwichmeantime.com/

Én úgy saccolom, ha ott most az itteni van pontosan beállítva és nem Greenwich-i, az pont egy óra eltérést eredményezhet pluszban, ha ahhoz számol a rendszer.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
devil képe

vezetékes Ethernet

#12.1.1 a kép szerint nincs engedélyezve az automatikus szinkronizálás...devil

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Erre a terminálparancsra mi a

#13

               Local time: Di 2024-02-06 11:41:54 CET
           Universal time: Di 2024-02-06 10:41:54 UTC
                 RTC time: Di 2024-02-06 10:41:54
                Time zone: Europe/Budapest (CET, +0100)
System clock synchronized: no
              NTP service: n/a
          RTC in local TZ: no

 

A helyes helyi idö 10:41 lenne, de nem azt làtom.

Földrajzilag a Zürichi idözonàhoz tartozom, de az ugyanaz, mint a budapesti. Probàltam àllitgatni, hàtha, de nem jött be a csel.

Az automatikus szinkronozàs volt az elsö, amit kikapcsoltam, utàna manuàlisan beàllitottam a helyes idöt, és az jo is volt, egész a következö reboot-ig.

Mindjàrt megnézem, mit csinàl MX Linux alatt, az csak egy reboot.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Erre a terminálparancsra mi a Erre a terminálparancsra mi a

#13.1

#13.1 Nos, ujrainditottam a gépet, a BIOS-ban a helyes idöt làttam, a Date/Time menüpontban.

Most MX Linux fut, és ez is helyesen irja ki az idöt.
A timedatectl parancs nem müködik MX-en:

bela@bmachine:~
$ timedatectl
System has not been booted with systemd as init system (PID 1). Can't operate.
Failed to create bus connection: Der Rechner ist nicht aktiv
 

Vicces, két nyelven irja a hibaüzenetet ... mindegy, MX-et ritkàn hasznàlok, valamikor telepitettem kivàncsisàgbol, aztàn maradtam a megszokott Mint-nél.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Erre a terminálparancsra mi a

#13.1
Nálam 13:35-kor ez volt a helyzet:
$ timedatectl
               Local time: k 2024-02-06 13:35:35 CET
           Universal time: k 2024-02-06 12:35:35 UTC
                 RTC time: k 2024-02-06 12:35:35
                Time zone: Europe/Budapest (CET, +0100)
System clock synchronized: yes
              NTP service: active
          RTC in local TZ: no

Mit mutat ugyanez a parancs, ha a szinkronizálás be van kapcsolva?

 

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Erre a terminálparancsra mi a

#13.1.2

> Mit mutat ugyanez a parancs, ha a szinkronizálás be van kapcsolva?

Most bekapcsoltam a szinkronizàlàst, és a zonàt is beàllitottam Vaduz-ra (földrajzilag ez rendben van).

Meglàtjuk, mit csinàl. Hagyok neki némi idöt.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Erre a terminálparancsra mi a

#13.1.2.1

bela@b-machine:~
$ timedatectl
               Local time: Di 2024-02-06 18:29:21 CET
           Universal time: Di 2024-02-06 17:29:21 UTC
                 RTC time: Di 2024-02-06 17:29:21
                Time zone: Europe/Vaduz (CET, +0100)
System clock synchronized: no
              NTP service: n/a
          RTC in local TZ: no
bela@b-machine:~

Mindeközben az UTC 16:30, ha ràkeresek a neten. Kb 2 oràja àllitottam vissza az automatikus szinkronozàst.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

#13.1.2.1.1

#13.1.2.1.1
A szinkronizálás még mindig ki van kapcsolva:
System clock synchronized: no
              NTP service: n/a

Ez a parancs megmutatja, hogy aktív-e a systemd-timesyncd szolgáltatás, ezzel le tudod kérdezni.

systemctl status systemd-timesyncd 
A 2. és 3. sorban ezt kellene látnod:
 Loaded: loaded (/lib/systemd/system/systemd-timesyncd.service; enabled; ve>
 Active: active (running) since Tue 2024-02-06 13:29:45 CET; 4h 45min ago

De gondolom, nem ezt látod.
Próbáld meg elindítani:

sudo systemctl start systemd-timesyncd

Aztán kérdezd le újra, hogy aktív-e.
Ezzel a paranccsal elindíthatod:

sudo systemctl enable systemd-timesyncd

És elvileg ez aktív marad a rendszerindítás után is.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

#13.1.2.1.1

#13.1.2.1.1.1 Köszönöm, igazad lett, nem azt làtom ami a te gépeden van. Sajnos nem sikerült az inditàs:

bela@b-machine:~
$ systemctl status systemd-timesyncd
○ systemd-timesyncd.service
     Loaded: masked (Reason: Unit systemd-timesyncd.service is masked.)
     Active: inactive (dead)
bela@b-machine:~
$ sudo systemctl start systemd-timesyncd
[sudo] password for bela:        
Failed to start systemd-timesyncd.service: Unit systemd-timesyncd.service is masked.
bela@b-machine:~
$ sudo systemctl enable systemd-timesyncd
Failed to enable unit: Unit file /etc/systemd/system/systemd-timesyncd.service is masked.
bela@b-machine:~
$

Nem tudom, mit jelent ez a maszkolàs. Amit a google-el talàltam, valoszinüleg nem jo:

bela@b-machine:~
$ systemctl unmask systemd-timesyncd
Removed /etc/systemd/system/systemd-timesyncd.service.
bela@b-machine:~
$ sudo systemctl enable systemd-timesyncd
Failed to enable unit: Unit file systemd-timesyncd.service does not exist.
bela@b-machine:~
$

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Nincs teleítve

#13.1.2.1.1.1.1
Úgy tűnik, nincs telepítve a szolgáltatás.
Van más időszolgáltatás is, de nálam LM 21.2 Cinnamonon ez van, és feltételezem, hogy nálad is.
De nem tudom, hogy ez így van-e.

Telepítsd, engedélyezd, és indítsd el a szolgáltatást.

sudo apt install systemd-timesyncd

sudo systemctl enable systemd-timesyncd

sudo systemctl start systemd-timesyncd

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Nincs teleítve

#13.1.2.1.1.1.1.1 Ez történt:

bela@b-machine:~
$ sudo apt install systemd-timesyncd
[sudo] password for bela:        
Reading package lists... Done
Building dependency tree... Done
Reading state information... Done
The following NEW packages will be installed:
  systemd-timesyncd
0 upgraded, 1 newly installed, 0 to remove and 18 not upgraded.
Need to get 31.2 kB of archives.
After this operation, 275 kB of additional disk space will be used.
Get:1 http://archive.ubuntu.csg.uzh.ch/ubuntu jammy-updates/main amd64 systemd-timesyncd amd64 249.11-0ubuntu3.12 [31.2 kB]
Fetched 31.2 kB in 0s (461 kB/s)               
Selecting previously unselected package systemd-timesyncd.
(Reading database ... 479706 files and directories currently installed.)
Preparing to unpack .../systemd-timesyncd_249.11-0ubuntu3.12_amd64.deb ...
Unpacking systemd-timesyncd (249.11-0ubuntu3.12) ...
Setting up systemd-timesyncd (249.11-0ubuntu3.12) ...
Processing triggers for dbus (1.12.20-2ubuntu4.1) ...
Processing triggers for man-db (2.10.2-1) ...
bela@b-machine:~
$ sudo systemctl enable systemd-timesyncd
bela@b-machine:~
$ sudo systemctl start systemd-timesyncd
bela@b-machine:~
$ systemctl status systemd-timesyncd
● systemd-timesyncd.service - Network Time Synchronization
     Loaded: loaded (/lib/systemd/system/systemd-timesyncd.service; enabled; vendor preset: enabled)
     Active: active (running) since Wed 2024-02-07 13:45:45 CET; 57min left
       Docs: man:systemd-timesyncd.service(8)
   Main PID: 15278 (systemd-timesyn)
     Status: "Initial synchronization to time server 185.125.190.56:123 (ntp.ubuntu.com)."
      Tasks: 2 (limit: 9345)
     Memory: 1.3M
        CPU: 101ms
     CGroup: /system.slice/systemd-timesyncd.service
             └─15278 /lib/systemd/systemd-timesyncd

Feb 07 13:45:45 b-machine systemd[1]: Starting Network Time Synchronization...
Feb 07 13:45:45 b-machine systemd[1]: Started Network Time Synchronization.
Feb 07 13:45:55 b-machine systemd-timesyncd[15278]: Timed out waiting for reply from 91.189.91.157:123 (ntp.ubuntu.com).
Feb 07 12:45:56 b-machine systemd-timesyncd[15278]: Initial synchronization to time server 185.125.190.56:123 (ntp.ubuntu.com).
bela@b-machine:~
$

Ha jol làtom, sikerült telepiteni és elinditani ezt a szolgàltatàst. Most hirtelen jo lett a kijelzett idö - pont ezt szerettük volna.

Mindjàrt ujrainditom gépet, ha minden rendben, akkor utàna is a korrekt idöt fogja mutatni, legalàbbis remélem. Rögtön jövök :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Nincs telepítve

#13.1.2.1.1.1.1.1 Ez szép volt! Gratula!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Helyreàllt a tér-idö kontinuum

Ujrainditottam a gépet, egyszer kikapcs-bekapcs modszerrel, utàna pedig reboot-al - àllitolag van különbség a két ujrainditàs között.

Mind a két alkalomal korrekt idöt jelzett ki alul, a tàlcàn.

Remélem, igy is marad.

Köszönöm szépen a segitséget!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Nincs telepítve

#14
Szívesen!
Örülök, hogy helyreállt a téridő kontinuum.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve