nBase külső házban lévő winchesterről indÍtás

Fórum: 

Üdv!

Remélem, hogy jó fórumra jelentem a témát.

A laptopom szervízbe került. Hogy az adatokhoz hozzáférhessek, a szervízben kivették a winchesterét és egy nBase 2.5 sata externale case külső eszközt adtak hozzá. A laptopomon Linux mint volt az OS.

A szervízben windowsos gépek voltak csak, a szervíz annyit mondott, hogy látják, hogy Linuxos fájlok vannak rajta, de windows alól nem érhető el. Linux alól biztosan.

Hát ez nem jött be.

Annyit sikerült nagy nehezen elérnem, hogy ha az fdisk -l parancsot begépelem, akkor az egyébként USB porton csatlakozó eszközön jelzi, hogy van egy rendszer, amit sdb1,sdb2 és sdb5 deviceként jelez. De fel nem mountolja. Valami folytán egy rövid időre ugyan mintha ez is létrejött volna, de a gép újraindítása után már nem sikerült újra tapasztalni ilyet. Amikor mégis láthatóvá vált a /media alkönyvtárban, akkor azt láttam, hogy a rendszerkönyvtárok némelyike pirosan és kérdőjelesen (és nem elérhetően) látható, míg más könyvtárak elérhetőek voltak ugyan, de azok az adatok, amiket a laptopon az OS alatt lementettem a /home könyvtár alá, nem volt elérhető.

Az merült fel bennem, hogy megpróbálom a pc-t (amin szintén Linux mint fut), erről a külső eszközről bebootolni, így kijelöltem a bios-ban az elsődleges eszköznek az USB meghajtót. Az újrainduláskor azonban az a hibaüzenet jött, hogy filesystem missing, grub rescue>.

Utánaolvasva még egy ls parancsot futtattam le ebben az állapotban, amire a (hd0) (hd0,msdos1) (hd1) (hd1,msdos5) (hd1,msdos1) visszajelzés jött, amit úgy értelmeztem, hogy nem látja az eszközön a linuxot, amikor bootolásról van szó.

Nem tudom, hogy egy ilyen külső eszközről lehet-e egyáltalán bootolni. Azt olvastam több helyen, hogy pendrive-ról lehet, de nem tudom a részleteket.

Mivel itt ezen az eszközön elvileg rajta van a laptopon teljes rendszere, s ha egy laptopban lenne, akkor erről indulni tudna a linux, akkor feltételezem, hogy indulhatna erről az eszközről is. Csak nem tudom, hogy nem ütközik-e valami olyan beállítással vagy mással, ami a pc-n van.

Persze nem szeretném, hogy a pc a jelenlegi állapotában működésképtelenné váljon amiatt, hogy a laptop winchesterét életre akarnám általa kelteni, mert jelenleg ez az egyetlen gép, amivel a netre fel tudok lépni.

Van esetleg valakinek ötlete?

Köszi. :)

kimarite képe

...

A PC-n milyen rendszer van, melyik Linux Mint?

Mi a

sudo fdisk -l

parancs kimenete? Ide másold be.

És ez is kéne:

sudo parted -l

Szerinte amit említesz, az a PC saját Linux rendszerének partíciói. Az "sda5' az egy kiterjesztett partíció.

Live rendszerről be lehet chroot-olni másik rendszerbe, a leírás első része
http://linuxmint.hu/comment/3820#comment-3820
erről szól.

Nem tudjuk, mi a helyzet.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:RE: nBase külső házban lévő winchesterről indÍtás

#2 Az sda a saját rendszer (általában) ... ;). Csak hozzáteszem. Látni kéne egy másik lemezt. Az alábbi képen látható gombra kattinás után lenyíló menüben.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

nBase külső házban lévő winchesterről

Szia!

Olvasva a problémáat, eszembe jutott, hogy egy hasonló esetbe futottam egyszer. A keresztlányom laptopjában lévő merevlemez /home könyvtárát kellett lementeni, mert frissítés után meghalt az OP rendszere. Csak azzal a módszerrel tudtam a kérését teljesíteni, hogy a 2.5 "-os merevlemezt fixen csatlakoztattam a PC alaplapjához.

Tehát ki kell venni a külső házból a lemezt. kell egy +adatkábel a csatlakozáshoz, a PC- nek meg sata tápcsatlakozója. Ha esetleg nincs neki, akkor oa is kell egy átalakító. Így csatlakoztatva az idegen Linuxos merevlemezt, már le tudtam menteni a !home könyvtárat.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve