Most lett sok a Linuxbol

Nem jo ez igy. Nagyon nem jo...

".... Biztos, hogy mindenki ugy jott a vilagra, hogy tudott kernelt forditani, grubot szerkeszteni, meg iptablat konfiguralni,..."

Ahogy az is biztos, hogy mindenki úgy jött a világra, hogy tudott autót vezetni, biciklizni, sms-t bepötyögni (terminálba, ami ott lapul a farzsebedben, csak valami kényszer folytán mobilnak hívjuk).
De ha valaki mégsem, akkor mindezt megtanulta. Ha akarta... Akik meg nem akarnak megtanulni biciklizni, azok meg leesnek a bicikliről: "Nem jo ez igy. Nagyon nem jo..."

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (3 szavazat)

RE:Nem jo ez igy. Nagyon nem jo...

 Az emlitett dolgok tanulhatok szamomra. Ahogy a windows is az volt. De a linux nekem nem az. Az a sok furcsa kifejezes, amit olvastam nincs el/megmagyarazva sehol!

Szerinted nem vagyok hajlando a tanulasra. Lehet. Akkor biztos a windows hasznalata velem szuletett adottsag. Az elmult 2 honapban a szabadidom javareszet linux furomuk olvasasaval, magyar linux leirasok tanulasaval toltottem.

Persze. Van rengeteg konyv is rola csak eppen, vagy ugyan azt irjak - ami nem igazan segit - vagy angol nyelven van.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE: Most lett sok a Linuxbol

 Mit kellene a windowsban javitani. Hasznalom es kesz. Nekem egy kicsit olyan onsanyargatonak tunik a linux. Barmi van rogton a terminalhoz kell fordulni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

 Csak egy utolso kerdes.

 Csak egy utolso kerdes.

Ebbol szerintetek mi a banatot ert meg egy kezdo

wget http://goo.gl/zA5zx -O Screenshot.zip
unzip -q Screenshot.zip -d ~/.local/share/cinnamon/applets

Aztan en itt be is fejeztem.

u.i.: tanulni csak akkor tud az ember, ha van mibol. nem gondoltam volna, hogy ez egy annyira baratsagos os a kezdoknek, hogy egy konyvtarat kell kiolvasni ahhoz, ha egy ruszmeteg alkalmazast fel szeretnek telepiteni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE: Csak egy utolso kerdes.

#5 Mit?
A 'wget' egy letöltő alkalmazás, au 'unzip' egy 'zip'-et is kobontó alkalmazás. Letöltöd és kibontod.

Egyik szavaddal megcáfolod a másikat. Két hónapja olvasol (sokszor az nem elég a megértéshez, de ezért vagyunk ... azért, hogy kérdezz; eddig szinte csak panaszkodtál, de nekünk is 'nehéz' vollt, mit csinálnjunk hát a segítésen kívül [költői kérdés])

'Szerinted nem vagyok hajlando a tanulasra. Lehet. Akkor biztos a windows hasznalata velem szuletett adottsag. Az elmult 2 honapban a szabadidom javareszet linux furomuk olvasasaval, magyar linux leirasok tanulasaval toltottem.'
Nem tudom, mivel születtél, de röviden; nem kötelező tanulni, ha már említetted, .. mert én nem említettem a nem hajlandóságodat az biztos. Megint egy filozófust köszönthetünk személyedben, aki úgymond hordóról szónokol, de a mi szavainkat a magasság miatt elfújja a szél? Volt már ilyen .. . Hiszek a mesékben, az igaz történetekben, de akkor már én választom meg, milyen mesét azaz történetet olvasok. Az ilyesmit ismerem, másfélék tetszenek. (a mese szót csak pozitív értelemben használom, mármint olvasmányként, és például én szeretem a meséket)

'Persze. Van rengeteg konyv is rola csak eppen, vagy ugyan azt irjak - ami nem igazan segit - vagy angol nyelven van.'
Ugyanazt, de mit? Amit nem értesz? De miért nem érted? Mert angolul van? Akkor miért nem nyitsz egy új topikot, ahol sorról sorra mindent megkérdezel? Én ezt látom számodra megoldásnak. Egy lehetőség ... .

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
szhf62 képe

Valamit tisztázzunk.

@ergate Nagyon könnyen feladod (ezek szerint) a linuxot. Azt nem említetted, mióta próbálsz váltani (ha egyáltalán váltani akarsz!)? A kezdet-kezdete óta EBBEN A FÓRUMBAN kaptál milliónyi mellébeszélést, vagy követhetetlen terminálparancsokat? Minden kérdésedre ITT MONDTÁK vajon hogy "barátod a gugli"? Ezt nagyon is kötve hiszem el neked, hogy ez igaz lenne!

Más részről: Vetted magadnak (eleinte) a fáradtságot, hogy a linuxnak a téged érintő részeiről EBBEN  A FÓRUMBAN utána olvass? (Személy szerint nem sok bejegyzést, fórumtémát láttam itt tőled.) Nagyon ritkán olvasok itt olyant, hogy azt tanácsolja valaki, hogy guglizd ki a témát! (Ezt is inkább csak viccnek szánja a hozzászóló - ha ilyent ír!) Általában ha konkrét kérdést teszel fel a fórumban és nem vagy lusta az erre adott ajánlásokat kipróbálni, többnyire eredményre vezet!

Van itt a fórumon néhány nagyon jó írás, ami a kezdőknek (is) hatalmas segítség. Ebbe kellene bele mélyedned. A terminál sem nagy ördöngősség! A gép "közli" veled, hogy éppen akkor mit csinál, ezt a sok szöveget nem neked kell beírni, csak néhány parancssort, ha igényli.

Az alapvető, és öreg hiba, hogy ha a linuxot a windows mellett akarod használni! Ez két teljesen különálló rendszer! A linuxnál EL KELL FELEJTENI a windowsos megszokásokat, "berögzüléseket". Ez a rendszer egy átlag felhasználót teljes mértékben kiszolgál, nem kell extra dolgokat elvárni tőle!

Én sem az anyatejjel szívtam magamba a számítógép, a windows, és a linux használatát! Tanultam, tapasztalgattam, itt a linuxon kísérleteztem (windows nélkül!), és érdekes módon belerázódtam a rendszer használatába! Nekem is sokan mondták (más fórumokon) hogy "barátod a gugli", volt "élményem" (nem egyszer) személyes "támadásban", megsértődésben, ha a problémámat felvázoltam!

Ha nemsokára a gépe(i)det sűrűn akarod cserélgetni, nyugodtan használj CSAK windowst! Nem véletlenül hajszolja bele a Microsoft a rendszerfelhasználókat a legfrissebb kiadásokba. A használt (kedvenc) gépedet rövid időn belül le is cserélheted, és a windows használatáért még fizethetsz is majd! A linux ezzel szemben ingyenes, és a fejlesztők gondolnak a régebbi gépek tulajdonosaira is, a nekik készített könnyített változatokkal.

 Mi nem megy a linuxban? Közérthetően meg kell fogalmaznod a kérdésedet itt a fórumon, és a válaszokat amiket kapsz rá MAGADNAK kell kikísérletezni. Ha éppen az első, vagy a másik "tipp" nem jön be, az utána következők közül valamelyik sikeres lesz! Csak kitartás kérdése az egész! Ha a rendszered bedől, még mindig újra tudod telepíteni könnyedén, és folytatni ott, ahol abbahagytad.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (2 szavazat)

RE: Csak egy utolso kerdes.

#5

wget http://goo.gl/zA5zx -O Screenshot.zip

A wget egy letöltő parancs. Töltsd le ... Letölti onnan és azt ami utána szerepel oda, ahol épp a terminál nyitva van. Töltd le onnan a Screenshot.zip fájlt.

unzip -q Screenshot.zip -d ~/.local/share/cinnamon/applets

Az unzip az kicsomagolja a .zip fájt. Csomagold ki Screenshot.zip a hova. Csomagold ki a Screenshot.zip fájlt a ~/.local/share/cinnamon/applets könyvtárba.
Mit jelent a ~/.local/share/cinnamon/applets?
A ~ az egyenlő a /home/felhasználónév könyvtárral, vagyis a bejelentkezett felhasználód saját könytára.
A .local az pedig egy rejtett könyvtár. Linuxon a rejtett könyvtárak elnevezése előtt pont áll. A rejtett könyvtárakat a fájlkezelők általában akkor mutatják, ha nyomsz egy Ctrl+H-t.
A folyamat tehát úgy is kivitelezhető volna, ha mondjuk a böngésződdel letöltöd ezt a fájlt, aztán kicsomagolod a felhasználói fiókodba a .local/share/cinnamon/applets könyvtárba.

Ellenőrizd le!
Nyiss egy fájlkezelőt (a saját könyvtáradban nyílik meg, a terminál is itt nyílik meg alapértelmezetten).
Nyiss mellé egy terminált és másold bele az általad említett első utasítást, figyeld meg, hogy megjelenik a fájlkezelőben a Screenshot.zip.
Most nyomj a fájlkezelőben nyomj egy Ctrl+H-t, hogy látszódjanak a rejtett fájlok, navigálj el a .local/share/cinnamon/applets könyvtárba.
Másold be a terminálba a második utasítást és figyeld, mi történik a fájlkezelőben.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE: Terminálban kiadott parancsok értelmezése

@#0 Ha érdekel a téma, akkor Szalai Zsolt Linux alapismeretek című művét tudnám ajánlani, én abból értettem meg az alapokat. A 12. fejezettől kezdve foglalkozik a parancssorral.
Később a tapasztalataimat A Titokzatos Terminál című írásban meg is örökítettem.

Az alkalmazások terén pedig a Midnight Commanderre hívnám fel a figyelmed. Abban könnyen tudsz navigálni, az alsó parancssoros részben pedig kiadhatod a parancsokat. (Még a jogosultságokat is lehet benne állítgatni, ezért nemcsak hogy a hétköznapi felhasználásra, hanem adminisztrációs célokra is bőven elegendő.)

Telepítése:

sudo apt-get install mc

Indítása egyszerű, terminálba:

mc

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (2 szavazat)

RE: Most lett sok a Linuxbol

@#0 Szerintem kérdezz bátran, ha valamit nem értesz. Ha a válasz után sem tiszta, kérdezz vissza nyugodtan. A 20 oldal terminálos paranccsal meglátásom szerint kissé túlzol, általában néhány parancsról van szó egyszerre.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE: Most lett sok a Linuxbol

@#0
Kétségtelen, vannak olyan régi, / vagy olyan hardware összetételű gépek, melyeknél
különböző "furcsa" problémák jöhetnek elő. (Ezek gyakran a kevert hardw. összetételű gépek.)
A tisztán AMD-s, vagy Intel-es gépekkel, kevesebb probléma szokott adódni.
Például: kb. 5 éves a tisztán Inteles gépem !...Ez alatt az idő alatt, semmi problémám nem volt
vele. Pedig több telepített rendszer is volt rajta...arrol nem is beszélve, hogy biztos jóval több mint
100 live CD-t is kipróbáltam. (1-2-nél nem tudtam csatlakozni a wifi-re.)
Soha ! egyetlen-egy drájvert nem kellett telepítenem !
A rendszer nem hízik - csak úgy magától !
Vírusok !...mik azok ??
Töredezettség ?...ilyet nem ismerek !

Amennyit már nyüstöltem, annak a töredékétől behányt volna a Windows !

Ott vannak a tárolók...több 10000 alkalmazás / csomag van bennük...melyeket néhány
kattintással telepíthetsz.
Miért kell neked a net-en különböző tömörített, telepítéshez gyakorlatot (tudást) igénylő
fájlok után vadászni ? Mert megszoktad a Windows-nál ?

Ha neked ennek ellenére a Windows kell,....hát, megérdemlitek egymást ! :)

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (2 szavazat)

RE: Most lett sok a Linuxbol

@#0

 Azt olvastam, hogy sok ember meg a mai napig ugy gondol a Linuxra, hogy azt csak parancssorbol lehet kezelni, hasznalni. Ezt mindig igyekeznek megcafolni, hogy nezd csak milyen szep a grafikus felulet, de a vege mindig csak a terminal kaparaszas.

Ezt már sokszor megfigyeltem, összekeverik, összemossák a használatot az adminisztrálással.

Anyukámnak, a kollégáimnak, az ismerősöm anyukájának... van egy közös jellemzője, egyetlen parancsot sem ismernek, mégis napi rendszereséggel valamilyen Linuxot használnak.

A felhasználók következő halmaza képes egy beállított rendszerre alkalmazásokat telepíteni a grafikus szoftverkezelő által felkináltak közül, esetleg egy nyomtatót hozzáadni, talán a terminálba is másolgatnak be mások által megadott sorokat.

Az adminisztrálás következő szintje, amikor már érted is mit írsz a terminálba és azt is, mit válaszol rá. Ekkor vagy a leginkább képes alakítani esetleg megjavítani a rendszered, segíteni másoknak.

Egyáltalán nem muszáj a harmadik csoportba tartozni.

 

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

RE:RE: Terminálban kiadott parancsok értelmezése

 Kedves @csuhas32!

Végig olvastam ami a terminal parancsok blogodban irtál. Sikerült is megcsinálni!

Bár a Mindnight Commander valamiért nálam nem ment. Elindult, aztán rögtön ki is lépett. Maradt a Nautilus.

A Software Centerben találtam a Krusadert. Az hiba nélkül megy Ubuntu 15.10-en.

https://www.kde.org/applications/utilities/krusader/

Hétvégén majd megpróbálom feltelepíteni a Linux Mint 17.3-at. Gondolom azon majd fut a MD.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:RE: Terminálban kiadott parancsok értelmezése

#14  

Ez sikerélménynek tűnik, örülök, ha tudtam segíteni.

Az mc-nek illene futnia Ubuntu 15.10 alatt, de fog az menni Linux Minttel is.

A Krusadert sokan kedvelik, ha neked bejön, hát használd megelégedéssel.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
IG képe

RE:RE:RE: Terminálban kiadott parancsok értelmezése

#14

Csak egy javaslat: olyan linuxot érdemes feltenni, ami LTS, tehát hosszú távon támogatott.
Az ubuntu 15.10 nem ilyen, ezért nem biztos hogy stabil, tehát kezdőknek nem ajánlanám (én is kezdő vagyok).
A LM 17.3 LTS, haszálhatod nyugodtan, de ha vársz kb egy hónapot, akkor most fog megjelenni az LM 18, ami szintén LTS lesz (május végén).
Nem kell majd szórakozni a rendszer upgreddel, egyből a legújabb cucc lesz fent.:)
Az LTS verziók stabilabbak, mint a "köztes" verziók, előbb lesz sikerélményed is.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Re: egyből a legújabb cucc lesz fent

#16 Abban teljesen egyetértek veled, hogy elsődleges rendszernek LTS-t érdemes telepíteni.
Azt viszont még az LTS-eken belül is cáfolnám, hogy a legújabb cucc mindig a legjobb.
Amikor majd kijön a 16.04, akkor majd sokan gyorsan azt akarják felrakni, aztán lesz annyi fórumtéma az ubuntu.hu-n, hogy csak győzzük megválaszolni, a hibás címeket javítgatni... Általában legalábbis így szokott lenni.
Amikor megjelenik egy új kiadás, annak általában vannak még gyermekbetegségei, aztán ezeket javítgatják és egy félév elteltével már egész használhatóak.
Én egy kezdőnek, de még egy tapasztaltabb felhasználónak is azt ajánlanám, hogy elsődleges rendszerként a Linux Mint 18-at azért ne rögtön a megjelenésekor telepítse.
A kérdező szerintem egyelőre inkább valamilyen 14.04 LTS-re alapuló Mintet telepítsen, a 17.3 jó választás.

A munkahelyi gépen a Linux MInt 17.3 frissítését* Linux Mint 18-ra magam sem fogom elkapkodni, ráér az majd akkor, ha a 17.3 támogatása a vége felé közeledik, addigra a 18 biztosan kiforrja magát.
Munkahelyi gépet amúgy sem piszkál feleslegesen az ember, be van állítva, teszi a dolgát, amíg még támogatott, jönnek hozzá a frissítések, addig nem kell bolygatni.
Megbízható, gyors, pontos, ez a lényeg, nem az, hogy feltétlen a legújabb legyen. :-)

* Ebben is régimódi vagyok, inkább a tiszta telepítésben hiszek, 5 évenként egyszer belefér, és akkor is inkább az új rendszert a régi mellé teszem, nem helyette. Így több idő van az újat beállítgatni, belakni. Amíg az új rendszer nincs teljesen kulcsrakész állapotban, addig bármikor el lehet indítani a régit és zavartalan tud folyni a munka a géppel.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
IG képe

RE:Re: egyből a legújabb cucc lesz fent

#18

Logikus gondolatmenet.
Akkor valóban jó választás a LM 17.3.  :)

 

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

RE: LTS kontra köztes

#16 „Az Ubuntu 15.10 nem ilyen, ezért nem biztos hogy stabil, tehát kezdőknek nem ajánlanám (én is kezdő vagyok).”
Talán nem is igazán stabilitási kérdés. A köztes kiadásokba szoktak betenni újdonságokat, olyan dolgokat, amiket csak próbálgatnak, aztán nem is biztos, hogy bekerülnek a hosszú távon támogatott (LTS) kiadásba.
A kiadást követően egy rendszer sem tökéletes, még az LTS-re is azt mondjuk, hogy jó várni vele egy fél évet, míg javítgatják.
A köztes kiadás meg összesen 9 hónapig kap frissítéseket, vagyis mire eltelik a kiadásától számított fél év, már szinte le is telik a támogatása.
Én se fordítanék a helyükben nagyobb energiát a köztes kiadás foltozgatására, megjelentetném, a tapasztaltabb felhasználók persze felteszik második, harmadik rendszernek, tőlük jönnek a visszajelzések, azok alapján lehet javítani a hibát, így aztán majd az LTS-be már jobb formájában kerül be az újítás.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE: Most lett sok a Linuxbol

>Mit kellene a windowsban javitani. Hasznalom es kesz.

Ezt kéne tenni a linuxszal is.

Amikor először találkoztam a linuxszal néztem rá mint a moziba.

Aztán kezdtem használni. Nem agyaltam rajta. Nem is tudtam hogy van benne terminál. A használathoz nem is kell.

Netán IT-szakembernek készülsz?

Akkor a w használatát a programozásnál kezded?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Én is kezdőnek számítok a

Én is kezdőnek számítok a Linux világában, így írom le a tanácsaimat a többi kezdőnek. A terminált felejtsd el. A linux ott kezdődik, hogy Szoftverkezelő. Megnyitod, keresel, rányomsz a telepítésre és kész.A Zip-fájlra rányomsz jobb egérrel, "kicsomagolás" és kész. Alapértelmezetten kell, hogy legyen tömörítő program a linuxon. Ha ilyen lehetőség nincsen akkor jön a Szoftverkezelő.A "sudo apt-get install" -t meg az "unzip -q Screenshot.zip -d ~/.local/share/cinnamon/applets" -t  egyenlőre felejtsd el. Kezdetben csak azt a szoftvert telepítsd, amelyik a szoftverkezelőben megtalálható.Tény, hogy a Linux használata nehezebb mint a windowsé, a telepítést követő alapértelmezett hibák miatt. Mindig van valami hiba a régebbi hardware-ek esetében. Nálam úgy kezdődött az első Linux használatnál, hogy két kijelzőt érzékelt, pedig csak 1 kijelzőm van. Random módon rendszerbe lépés esetén, valamikor jól működött, valamikor csak a képernyő 1/4-edén jelentek meg az ablakok. Nagyban nekikezdtem a fórumok olvasgatásának, melyek az Xorg."izénél" meg az apt-get ez+az -nál folytatódtak. Mondanom sem kell, hogy egyik se oldotta meg a problémámat. Aztán mint lenni szokott egy véletlen folytán a videókari VGA kimenetből kihúztam a kábelt és átdugtam a DVI kimenetbe és láss csodát megoldódott a probléma. A scannerként is működő nyomtatón nyomtatni tudok linuxban de scannelni a mai napig sem tudok, hiába a gyártó linux drivere vagy a simple scan program. Az én tanácsom, hogy a probléma megoldását mindig az elején kezdjük, vagyis - "...a probléma az ön készülékében van." -@"Az alapvető, és öreg hiba, hogy ha a linuxot a windows mellett akarod használni! Ez két teljesen különálló rendszer!" Én a kettőt egymás mellett használom, pont azért mert így könnyebb. A fontos dolgok a Windws-on vannak. A Linuxot csak böngészésre használom, semmi fontos adatot nem tárolok rajta, mivel eddig 1 év használat alatt többször kellett újratelepítenem a Linuxot mint a Windws -t 10 év alatt. (Ami az én hibám nem a rendszeré.) -@"Mi nem megy a linuxban? Közérthetően meg kell fogalmaznod a kérdésedet itt a fórumon, és a válaszokat amiket kapsz rá MAGADNAK kell kikísérletezni. Ha éppen az első, vagy a másik "tipp" nem jön be, az utána következők közül valamelyik sikeres lesz!" Kezdőknek éppen a kísérletezgetéseket kell elkerülnöd, mert a Linuxnál a legkisebb hozzá nem értő változtatás is (általad) visszafordíthatatlan "kárt" okozhat. Ha valami nem működik amit szeretnél, hagyd a fenébe, vagy  egy különálló merevemezen hozzd létre a linuxot (mint én) és akkor kísérletezgess amennyit akarsz. DE FONTOS ADATOKAT NE TÁROLJ LINUXON KEZDŐKÉNT, MERT MEGSZÍVOD. Nem lehetséges vagy valószínű, hanem BIZTOS, HOGY MEGSZÍVOD.

 

 

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

"DE FONTOS ADATOKAT NE TÁROLJ

"DE FONTOS ADATOKAT NE TÁROLJ LINUXON KEZDŐKÉNT, MERT MEGSZÍVOD. Nem lehetséges vagy valószínű, hanem BIZTOS, HOGY MEGSZÍVOD."

Na ennél nagyobb hülyeséget nem is írhattál volna, bár lehet csak én vagyok tulságosan naiv...

Akkor már Windowson se tárolj fontos adatokat, mert megszívod. Sőt biztos, hogy megszívod. (facepalm)
Elárulok egy "nagy" titkot: az operációs rendszernek semmi köze az adatvesztéshez. Partícionálni viszont tudni kell(ene). Egyébként meg amiről nincs backup, az nem fontos.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Adat partíció !

Így van. Az adatok jobb helyen az adatpartíción vannak. Megszívom ha kitörlöm az adatpartíciót (a hülyeség gyógyíthatatlan) Bevallom az elején megtörtént...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Én sem értek a terminálhoz,

Én sem értek a terminálhoz, és nem vagyok "linux guru", februárban váltottam, DE................................Qvára nem hiányzik az "ABLAKOK".

Csak annyi tanácsot adnék, hogy 1 db hozzáértő ember állítsa be a rendszered,......oszt használd.

Nem problémamentes az átállás, nem volt sohasem Windowson kívül más rendszerem, de inkább disztribúciót váltok ( Ubuntu, Debian), mint Win Reinstall.

De ez csak a személyes véleményem.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

sak egy kérdés a topik

sak egy kérdés a topik indítójához, miért nem maradt a windows -nál? félreértés ne essék ez nem egy gúnyos, cinikus kérdés..tényleg kiváncsi vagyok..ha az jól bevált akkor miért...ha új dologba kezd az ember vállalnia kell a kihívásokat...amúgy meg awindows tanuljuk már kiskorunktól majd az összes iskolában..magyarul is egész jól boldogulunk, de kezdj bele egy idegen nyelvbe...az azért más..

a válaszolók segítséget nyújtók tényleg kissé magas lóról beszélőnek tűnhetnek egy kezdő számára, meg az a sok parancs - meg ennek az eredményét kérem, meg hasonló dumák...minek milyen miféle eredményét, meg pastebin meg hasonlók...legjobb ha keresőbe beírod és kutatsz..

a linux mint meg szerintem a legbarátságosabb op rendszer egy kezdő számára is...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:sak egy kérdés a topik

#26 Akkor a legjobb, ha csöndben maradunk és megvárjuk, ahogy a kérdező megoldja egyedül. :) ;) Úgyis hiába várunk mi, linux-fan(atikus)ok (linux-barátok) ..., de a 'hülyeségünk' gyógyíthatatlan. :D pszt!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
szhf62 képe

A témaindítónak (is) tsnácsolnám.

Ha az adataidat nem szeretnéd elveszíteni a linuxra való átállásoddal, a felhőtárolók használatát tudom ajánlani. Igaz, hogy ez némi macerával jár (fel- és letöltögetés, esetleg csekélyke veszteség az adatokban), de amikor már megszoktad a linuxot és kiválasztottad magadnak a megfelelő rendszert, ezekhez az adatokhoz is bármikor hozzá tudsz férni. (Feltételezem, hogy nem sok TB-nyi adatot akarsz átmenteni windowsról...)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:sak egy kérdés a topik

#27   no nem ezt mondtam hehe, de azért igenis tanulnia tapasztalnia kell  a kezdő felhasználónak előtte - mielőtt egyből feltesz egy kérdést a fórumon... ami a legjobb szetem egy kis angoltudással az az archwiki , amire ott nincs megoldás azt inkább hagyjuk hehe...

a másik - én személyszerint annak idején sokat leveleztem privátban egy tapasztalt hozzáértő linuxbaráttal, aki ráadásul értette kicsit a gondolkodásmódomat és kérdezési stílusomat, mert más témák folytán már ismertük egymást - tehát nem töltöttünk meg egy topikot elbeszélve egymás mellett, mire végül kiderült mit akar ki....

és még egy ami nálam a tanulást segíti, direkt van erre használaton kívüli öregecske laptopom mindenféle wifi driver és egyéb nyűgökkel..ezen szoktamkipróbálgatni a disztókat...volt már rajta debian, arch antergos manjaro elementary chrincbang fedora opensuse...nyolcmillióféle asztali környezettel...mókának sem rossz tanulni meg kiváló...persze van aki nem akar szarolni csak feltelepíteni és napi szinten használni idő ráfordítása nélkül...szerintem egyébként a linux mint tudja hozni ezt is...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

nos jómagam mindig is amd cpu

nos jómagam mindig is amd cpu-val gpu-val használtam a linuxotnem is kellett semmit vacakolnom velük...lehet szerencsém van...és itt a másik kérdés, hogyelőször azt is megvizsgálni milyen a cucc a lakásban és ehhez a hardverhez mi passzol mi nem...

a másik azt se nagyon tudom mi az az uefi - na jó azért igen...de nincs windows a lakásban, csak munkahelyen..

és minden hozzászólásom végén odaírom a linux mint szerintem ilyen - telepítem használom...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:nos jómagam mindig is amd cpu

#32 Esetleg tudnál segíteni AMD cpu és 2 amd/ati videókártyával kapcsolatban? Hogy lehet beizzítani a második kártyát? 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:Fontos adatok tárolása

#22
Ez nem rendszerfüggő, a nem megfelelően végzett adattárolás következtében a gyakorlatlan, de még a gyakorlott felhasználó is könnyen bukhatja az adatait Windows, Linux vagy bármilyen rendszer alatt.

1. A fontos adataidról legyen mentésed legalább egy, de inkább két másik helyen. (Másik számítógép, pendrive, külső merevlemez, DVD. Úgy tartják, az a legjobb, ha ez földrajzilag is más helyen van, természeti katasztrófa, például tűz esetén, ha a forrásadat és a mentések is egy helyen vannak, akkor mind megsemmisül. A nagy öregek szerint amiről egy biztonsági mentés van, az nem biztonsági mentés, egy adathordozó megsérülhet, elkeveredhet.)

2. Fontos adatok tárolása a használatban lévő rendszer alatt.
Könnyen bukja az a felhasználó az adatait Windows alatt, akinek egyetlen C partíción terpeszkedik a gépén, ha olyan baja lesz a rendszernek, melynek következtében újra kell telepíteni, akkor veszik minden, ami ezen a partíción van. Ezért Windowson is szokás adatpartíciót készíteni, az ember az adatait ide menti, nem a C alá, így újratelepítéskor csak a rendszert kell újra belakni, az adatok nagy eséllyel megmaradnak.
Ez a szabály igaz a Linuxra is (bár itt a rendszer részét képező /home-ot külön partícióra lehet telepíteni, így ha a saját könyvtár nincs titkosítva, egy újratelepítésnél a felhasználó könyvtárában lévő adatok megmaradhatnak).

Felhőszolgáltatóra a személyes adataimat én nem bíznám, azért azok között vannak bizalmas dolgok is.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:nos jómagam mindig is amd cpu

#35 Sajnos nem volt még dolgom ilyesmivel...én egyszerű mezei felhasználó vagyok igazából - keep it simple stupid KISS...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

#

@#0 http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:LAZyHUFN8kEJ:http:/...

 Ahogy egyre tobb bejegyzest elolvasok, annal inkabb kezdem tudni, hogy a Linux nem nekem valo.

Tisztelet es elismeres a segito kesz Linux guruknak, de egy sima kerdesre az adott valasz az esetek 99,99% ban arrol szol, hogy tobb sornyi terminalba bevitt - kezdoknek - ertelmezhetetlen karakterek sokasaga. Tudom, hogy senkinek nincs kedve, ideje beturol beture elmagyarazni, hogy mi mit jelent, de igy a kezdok orokke kezdok maradnak. Vagy mint en is egyre inkabb hajlok ra sutba dobjak az egeszet, es maradnak a Windowsnal. Persze a gugli a baratod, meg kiserletezz csak nyugodtan. Aztan, ha elszall az egesz rendszer legfeljebb majd ujra rakod. Aztan a sokadik ujra telepites utan ugy megy el a kedve az embernek, mint a huzat. Persze. Lehet kerdezni, hogy mit merre, hogyan, de akkor meg ugyan oda ter vissza az csori kezdo, ahol az elejen is irtam. Szinte latom ahogy a tavoli gep elott ulve, homlok kozepere fecsuszott szemoldokkel kerdi magatol a profi, hogy mit nem lehet ezen erteni, mikor beir vagy 20 oldal terminal parancsot!

Aztan most lehet lehurrogni, kiutalni, kizarni. Biztos, hogy mindenki ugy jott a vilagra, hogy tudott kernelt forditani, grubot szerkeszteni, meg iptablat konfiguralni, vagy kulso szoftver forrast felvenni a taroloba. Hogy a X.org izet mar ne is emlitsem. Azt olvastam, hogy sok ember meg a mai napig ugy gondol a Linuxra, hogy azt csak parancssorbol lehet kezelni, hasznalni. Ezt mindig igyekeznek megcafolni, hogy nezd csak milyen szep a grafikus felulet, de a vege mindig csak a terminal kaparaszas. Ha szerencsed van, akkor jol masolod ki, es illeszted be, amit kaptal segitseget, vagy nem. De erteni, megerteni a budus eletben nem fogod!!! Maradsz olyan buta, mint en is vagyok a Linuxhox. Egy darabig kerdezel - masol, beilleszt -, majd ujra a forum, megint kerdezel, megint copy paste. Aztan szepen lassan beleunsz, es hagyod a fenebe az egeszet.

Nem jo ez igy. Nagyon nem jo.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Guru(l)

@#42 # lazlo

  • ...a linukxos guruk nagy problemaja az,hogy NEMTUDNAK LEALACSONYODNI a vegso felhasznalo szintjere...
         -- nem derül ki, kinek címzed a mondatod (többünkkel társalogtál; mindegyikünknek nyilván), de egy korábbi hozzászólásod a te hiányosságod (tárgyi) vagy tévedésed lehet, mármint az, hogy kell egy Windows, hogy helyretedd a Linux 'hibáit'. Sosem kell :). Mikor még nagyon kezdő voltam, akkor sem a Windows-zal javítottam a linux-szom, linux-szaim (ugyanis már rég nincs telepítve Win), hanem fórum kérdésekre kapott válaszok által, linux rendszert használva :).
         -- lehet, hogy mi, segítők nehezen értjük a kérdéseket néha, de igen sokat megteszünk, hogy mégis megértsük, mondjuk úgy, bármi áron. Szintén néha a lendület, a szuszi fogy el a kérdezőből, azaz hiába kérdezzük, nem válaszol, vagy egész mást csinál, mint amit javasolunk ... . Na most erre mit mondjak .. .

     
  • ...eddig egyetlen linukxos guruval talalkoztam,aki nem SUDO-APTvel kezdte kezelni a problemamat...
         -- érzésem szerint keveset kerested a cél személyt, vagy nem az volt a célod, hogy megtaláld, aki igazán segít és úgy segít, ahogy te elgondoltad. Hanem könnyebb neked kimondani valamit, ami nem igaz, de jól esik kimondani és ismételgetni. Elég egyoldalú a hozzáállásod a témakörhöz, mondhatni nagyon is Windows párti -ez engem egyáltalán nem zavar-  csak nem is tudom, mit keresel tulajdonképpen itt :). Másrészt nekem is sokan segítettek nem konzolos módszerekkel, de azt kell tudni, hogy néhány egyféle témakör (driver), azaz mai linux probléma máshogyan nehezen oldható meg, azaz inkább a programozáshoz, jóindulatúan, bütyköléshez van köze. De megoldható. De például az AMD is zárkózik fel .., 'mellénk' . És egy példát is mondok, a VGA-k. Sokat vadásztam VGA vagy monitor drivereket a neten Windows-zos koromban és meglepő (?) módon, nem igazán voltak tökéletesek a gyáriak sem. A linux-nál bele tudsz nyúlni a programokba, a beállításaikba, mi hát ebben a probléma? A terminál ellenességet meg abszolút nem értem, ez olyan, hogy az egyik ember a fradinak, a másik a kispestnek drukkol (netán más csapatnak ;) ), az egyik elítéli a másikat, de szerencsére mégsem elvetemülten, nem ellenségesen. Mi a nehéz a terminál használatában? Semmi különös, a grafikus alkalmazások ugyanazt csinálják, amikor megnyomsz egy rádió gombot, parancsokat futtatnak le. Az egy populista kijelentés, amit mondasz. Ismeretlen a terminál, ismeretlen a linux, támadjuk be hát, a többség úgyis egyetért velem (veled). Grafikus megoldások léteznek (vagy valamit én tudok rosszul? :) ), a VGA drivert is lehet, sőt abszolút lehet grafikus módon is telepíteni. Tévedésben vagy.

  • ...és csoda tortent-PROBLEMA MEGOLDVA...
         -- még egyszer, akkor mi ezzel a probléma? Van a linux-szal probléma? .. vagy csak te vezeted le a már-már támadással a valamilyen feszültségedet? :)
     
  • ...persze elotte oldalakat kopi-paszteztam a terminalba...
         -- de ez senkit nem érdekel, én is. eltelt így két-három év, aztán összeszedtem a gondolataim, tulajdonképpen nem vagyok hüle, megtanulom, megértem (segítettek, és ez nekem sokat segített), és annyi történt, hogy fél év alatt elég sokat fejlődtem (az előző időszakhoz képest). Csakhogy egy mindennapi felhasználónak semmi szüksége a terminálra, egyszer telepíti, aztán beállítja (nem nehéz túlzottan, egyszerűen csak használni kell) a linux-szát. Ha probléma van, kérdez tőlünk pl.. Egyik OS sem tökéletes. És adunk egy grafikus vagy egy terminálos vagy egy kevert megoldást, vagy megpróbáljuk együtt megoldani (általában sikerül). Az a helyzet, hogy a Windows-zos fórumokon 'ugyanez' a helyzet, mármint hasonlóa botladozás van, majd nézz be oda is és figyelj .., mert nem egyoldalú a történet.
     
  • ...ezaz én magantapasztalatommm...
         -- másrész nagyapák, nagymamák, és egész pici gyerekek is nagy örömmel és megelégedéssel  használnak Linux-szot terminálozás nélkül (és ugyanúgy Windows-t is), szerinted miért van ez? :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
szhf62 képe

RE:Guru(l)

#43 Csatlakozom. Szintén keveset terminálozok. Nem csinálok extra dolgokat a géppel, csak akkor használok terminált, ha az adott program ezen keresztül működik (pl telepítés). Nem kell megijedni a termináltól.  :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:RE:Guru(l)

@#44 Egyféle párbeszéd, vélemény ütköztetés biztosan érdekelt volna többeket, ha két oldalú:). Ha vannak gondolataid, azt nyugodtan oszd meg, ha nincsenek, hallgasd el.

  • Szintén néha a lendület, a szuszi fogy el a kérdezőből,-a gurubol fogyott el a szusz...
    -- arra senki nem kíváncsi, hogy valamelyik guruból elfogyott a szusz, de köszi az infót :)
  • ... érzésem szerint keveset kerested a cél személyt-én a problémamat akartam megoldani,nem heteket guglizni...
    -- mi itt nem gugliztatunk, rossz helyen panaszkodsz. persze, sajnáljuk, hogy.., de mi mit tehetnénk a más helyen szerzett rossz tapasztalatod elfelejtésében? :)
    -- én egész mást említettem, azt hogy ki kell dobni a Windows-t, mert azzal sosem javíthatod meg a Linux-szod. így fogalmazva, remélem, már érted.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
balazs képe

 

 

  • ...kivanok tovabbi jo munkat...

......................................... KÖSZÖNJÜK SZÉPEN!.....................................

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve