Miért nem lehet egyszerű felhasználói módon törölni?

Fórum: 

A törtnetemet írnám le - pár mondatban.

Vettem egy használt laptopot - Linux Mint volt rátelepítve. Nem ismerem - nekem olyan mintha egy idegen bolygón lennék. xp-t rövid ideig vistát majd W7-et használtam - cseréltem cpu a gépben és kicsit több Ramot tettem bele. Ezek után szerettem volna a linuxot levenni - mivel az előző tulajdonos egy partícióra telepítette nehéz dolgom volt. Kiderült, hogy a Linuxot csak a telepítéskor megadott jelszóval tudod leszedni - ill vannak más módszerek amelyeket természetesen véletlenül sem magyar oldalakon találtam. Sajnos akitől vettem (mint ahogy erről is olvastam neten sokan jártak így) megadott egy jelszót "oszt" el is felejtette.  Így mint egyszerű felhasználó esélyem sem volt levenni a gépről a Linuxot. Noha találtam idegen nyelvű oldalkon leírásokat a jelszó feltöréséről, de nyilván mint nem Linux használó, nem vágtam bele. Végül is elvittem a hdd-t egy Linux fejlesztőhöz aki 3000 ft-ért lekapta. Tehát nagyon jó, hogy a Linuxra nem kerül vírus, de akkor miért viselkedik úgy. Miért kell pluszt pénzt kiadnom azért, hogy "kényszer formatálják (formázzák) a vinyómat"? Windowsnál elfelejtett jelszóval is tudok újratelepíteni a biosból. Úgy gondolom ha linux alapon léteznek Windows jelszót törlő alkalmazások, talán talán - a Linux is lehetene felhasználó barátabb - had legyen az én döntésem már ha el is felejtem a jelszót, hogy leveszem-e a vinyóról vagy nem. Erről az egész magyar nyelvű interneten nincsen olyan szakmai leírás amelyet egy közepes felhasználó megért és alkalmaz. Lehet, hogy nem töröltettem volna le a Linuxot - ha nem kért volna pl. elalvás után jelszót - amit nyílván nem tudtam megadni - ezért ki kellett kapcsolni a gépet és újraindítani. De minden egyébbhez is feszt jelszót követelt. Egy használt laptopnál szívesen elkerülné az ember az ilyen 3000 forintos beavatkozásokat. Itt ezen a fórumon találkoztam már ehhez hasonló problémával - az illető segítséget kért, de ködös mondatokon kívül semmit nem kapott. Tehát ha valaki nem feltölteni és használni akarja a linuxot, hanem leváltani, egy ilyen magát szakmainak nevező oldalnak kutya kötelessége lenne közérthető a felhasználók számára is elsajátítható információt nyújtani.

Nekem semmi bajom a Linuxal, de windows-al sincs és nem édekel a softver háború meg senkinek a fikázása. De az trivium egy felhasználó barát op. rendszernél, hogy ne csak könnyen fel lehessen tenni, hanem HA ÚGY AKAROM MINT FELHASZNÁLÓ KÖNNYEN LE IS TUDJAM VENNI, AKKOR IS HA ELFELEJTETTEM VAGY NINCS INFÓM A JELSZÓRÓL!!!

Ha valakinek mondjuk nincs ilyen lehetősége az dobja el a vinyót - "azt" vegyen egy másikat ha másik op rendszert akar?Azt látom, hogy a Linux használók közül ilyenkor nagy hallgatás van és mintegy a Linux-al való szolidaritásként nem mondják el ezeket az infókat. Ez az intermezzo engem csak arról győzött meg, hogy ha még régebben kacérkodtam volna is a linux-al - már biztos, hogy nem teszem fel.

Üdv :tibi55

kimarite képe

RE:Lehet egyszerű felhasználó módban törölni

@#0 'Kiderült, hogy a Linuxot csak a telepítéskor megadott jelszóval tudod leszedni'

Egyet mondok, téged nagyon átvertek .. gondolom, nemcsak ebben a kérdésben. Természetesen nem általában kritizállak, csak a Linux használatában, megismerésében van ez a megjegyzésem. A tudást a megfelelő emberektől és fórumokon kell megtanulnod, éppúgy, ahogy a Windows kezelését is megtanultad. Elviseljük a monológot is, de szerettünk volna segíteni, ezért vagyunk itt és máshol is egyre többen, fiatalok, idősek, férfiak, nők, mindenféle nációk ... legyen szép napod. ;)

Sok sikert a Windows használatában!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Miért kell pluszt pénzt kiadnom...

A te bajod nem ott van, hogy nem tudsz valamit, hanem ott, hogy nem tudsz valamit de ezért más(ok) a hibásak.

"Miért kell pluszt pénzt kiadnom azért, hogy "kényszer formatálják (formázzák) a vinyómat"?"
Ez a tudatlanság ára. Ha nem tudsz valamit, akkor fizetsz valakinek -- aki tudja --, hogy megcsinálja helyetted. Én többet kértem volna egy 3 perces munkáért! :-)

Arra mondjuk nem sikerült rájönnöm, hogy ha értesz a Windows-hoz ("Windowsnál elfelejtett jelszóval is tudok újratelepíteni a biosból"), akkor arra miért nem sikerült rájönni, hogy a Windows telepítője a lemezkezelést is el tudja végezni (partícionálás, formázás, törlés stb.)? Nem mellesleg ezt akármelyik Linux disztribúció telepítőkészlete is meg tudja csinálni... ...még a LinuxMint-é is.

"Windowsnál elfelejtett jelszóval is tudok újratelepíteni a biosból"
Őszintén szólva az egész írásod olvasása alatt csak a szemem forgattam a sületlenségektől, de ez konkrétan kiverte a biztosítékot...

Ui.:
De, hogy kapj választ is a kérdésedre:
- Azért nem lehet egyszerű felhasználóként élő rendszer alól magát a rendszert törölni, mert az egy óriási biztonsági rés lenne! Ettől függetlenül már rendszergazdaként tudsz izgalmas károkat okozni a saját rendszeredben (Windows-ban is ;-))
- Windows-t sem tudsz törölni élő rendszer alól, bármennyire is "értesz" hozzá!
- Ezekhez a műveletekhez minimum egy telepítő készletre (Windows, Linux (bármelyik!), Hiren'sBootCD stb stb.) van szükség, a BIOS bizgetése ezen nem segít.
- Linux elfelejtett jelszó újradefiniálásához szintén jól jön egy Linux telepítőlemez és/vagy USB.
- LinuxMint (is) azért kér sok mindenhez jelszót, mert ez így biztonságos! Ez nem hiba, hanem funkció! Egy jól beállított Windows (7-től fölfelé) is így viselkedik (UAC)! Ha ez nem így van, akkor az egy xarul beállított Windows!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:Nem akarok LInux tudást le

#2 Nem kell más hozzá, mint ami a Windowshoz is, egy pendrive vad dvd és egy iso. Rajta.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:Miért kell pluszt pénzt kiadnom...

le volt jelszavazva a bios (bakker)-- nyilván hülye vagyok mert csak egyszerűen használom ezeket a dolgokat - a szerencse az hogy egy elem ki - berakással meglett oldva - a kérdés persze az, hogy linuxos miért nem vette észre vagy szólt- lehet hogy még 3000 lehúzott volna rólam - Amúgy n én sajnos nem így születtem mint te hogy mindent tudok - ez van

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ó, sokkal ügyesebb vagy nálam

Ó, sokkal ügyesebb vagy nálam, laptopban én nem mernék cpu-t, elemet cserélni.  Bár a BIOS az nem Linux vagy Windows probléma, örülök, hogy sikerült.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

"Amúgy n én sajnos nem így

"Amúgy n én sajnos nem így születtem mint te hogy mindent tudok"

Akkor az a megoldás, hogy ha nincs ismereted valamiről, akkor azt izomból lefik@zod? Fajin!

Meg kellene érteni, hogy az informatika egy rendkívül összetett és szerteágazó TUDOMÁNY. Ha nem vagy hajlandó energiát belefektetni és tanulni, fejlődni, akkor nem fogsz tudni megoldani egyszerű feladatokat sem. Ezzel nem így kell születni, hanem utána kell nézni-olvasni dolgoknak, ha nem megy valami, akkor meg kérdezni.

Nem mellesleg a letörölhetetlen, lejelszavazott linuxtól eljutottunk a lejelszavazott BIOS-ig, de így vagy úgy, igazából egyiknek sincs köze a probléma valódi okához. A probléma az, hogy Windows (F)ELHASZNÁLÓKÉNT úgy teszel mintha Windows-t alaposan ismerő személy lennél. Ami nem lenne baj, de ha így lenne, az eredeti hozzászólásod meg sem született volna.

Bárhogy forgatod, ennek a problémának a valódi oka te magad vagy (hozzáállás, hozzá nem értés, nyitottság hiánya stb.), és nem a Linux vagy a Windows.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Én azért ebben a történetben

Én azért ebben a történetben érzek egy kis ellentmondást.
Két mondatot idéznék:

"Végül is elvittem a hdd-t egy Linux fejlesztőhöz aki 3000 ft-ért lekapta.

...

le volt jelszavazva a bios (bakker)-- nyilván hülye vagyok mert csak egyszerűen használom ezeket a dolgokat - a szerencse az hogy egy elem ki - berakással meglett oldva"

A hdd-ről még a Linux fejlesztő sem tudja leszedni a BIOS jelszót :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve