Micro SD kártya valós törlési, valós formázás

Fórum: 

Adott egy mobilban eddig használt micro sd kártya. Ideadták a kezembe, hogy formázzam le, mert sehogy nem sikerül. Adapterrel van a pcre csatlakoztatva. Látszik a tartalma(nagyjából). Ha letörlöm, látszólag eltűnik róla minden, de a 32G-s kártyán akkor is csak 10 az üres, többi foglalt. (a kártya tényleg 32Gigás) Kihúzom a kártyát, visszadugom, és csodákcsodája ott van minden. A rendszer tartalmazza a pendrive formázó alkalmazást. Egy pillanat alatt "leformázza" de persze igazából nem történik semmi. Nincs jogosultságom ezt formázni? Vagy mi lehet? Van olyan alkalmazás, ami TÉNYLEG formáz? Tehát összes szektor alapba kerül? Még a DOS6.22 ből emlékszem, hogy amikor egy floppy irásvédett volt, és megkapta a format a: parancsot, akkor is "végigformázta", és a legvégén szólt, hogy írásvédett.  Ez is lehet valahogy írásvédett? Van valami monitor program, amin látom a szektorok tartalmát? Akár ilyen program hdd/ssd-re?

 

kimarite képe

Gparted

Amúgy a (Trash) kuka lehet teli. A Gparted-del meg kell próbálni formázni a microSD kártyát.. Nem próbáltam, vélhetően felismeri. A partíciók tartalom törlése nem ugyanaz, mint a partíció(k) törlése ... vagy 'Új partíciós tábla' (mindkettő pl. a Gparted grafikus alkalmazásban. Vigyázat, nehogy mást is törölj 'vele'.
A 'Shit + Del' a 'Kuka' megkerülésével történő teljes törlés a fájlkezelőben. A 'gksudo'-val indított fájlkezelőben előbbit érdemes használni, különben a 'root' felhasználó szemetesébe kerül a törölt anyag, amely az első törlés után jön létre.
A'Ctrl + H' a rejtett fájlok megjelenítése.
.. Gparted

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
szhf62 képe

Formázás

 Egy másik járható út: A microSD-t (adatlementés után) mobiltelefonban kellene megpróbálni törölni, és leformázni. Ha ez így nem jönne össze (aminek nagyon csekély az esélye), ismét a géppel mindhárom (FAT32, NTFS, EXT4, vagy ha van más lehetőség azt is) formázást kellene lefuttatni a kártyán. Ha a kárya hibátlan, formázva a felhasználható szabad terület minimum ~29.2 - 29.4 GB kell hogy legyen. Ha ennél kevesebbet mutatna, elképzelhető hogy a kártya szektorhibás. Lehet hogy ezért is "gyűlik meg a baja" vele a pendrive formázónak. (A linuxon levő pendrive formázók - tapasztalatom szerint - nagyon jól működnek, felesleges más programot keresni helyette.) Ha a linux formázója egy pillanat alatt "leformázza" a kártyát, az az SD hibájára utalhat. Minden formázási lehetőségnél látni kellene egy ideig a folyamatjelzőt. Ilyen esetben nem célszerű adatokat tárolni rajta, mert hamarosan azokkal együtt lehet selejtezni...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

SD kártya hiba

Köszönöm az ötleteket. Valószínűleg sd kártya hiba lesz. Mindent kipróbáltam, és teljesen írásvédett jelenséget mutat. Most beraktam még egyszer egy Wines gépbe, hátha, de nem.Látszólag mintha csinálná, de aztán semmi. Eszembe jutott, hogy egy másik ugyanilyen gyártmányú 32esével is hasonló hibát tapasztaltam korábban.
1.Tehát talán tipushiba lesz.
2. Érdekes, hogy amíg microsd-usb adapterben volt pendriveként(a másik, régebbi 32sd), addig minden ok, de amikor telefonba lett téve utána x idő múlva behalt. Korábban egy gyári 1GBytos Nokia feliratú kártya volt egy telefonomban, és egyik haveromnak azon adtam oda egy programot. Amikor leszedte róla, akkor azt mondta, hogy ez 2GBytos kártya, csak 1nek mondja magát. Ott volt minden korábbi adat, ami régebben az sdn volt, meg még a közel 1GB is, amit én odaadtam neki. És mutatta, hogy mindet le is tudta róla olvasni, tehát nem csak a könyvtárszerkezet volt benne, hanem a filek is. Mivel ez egy 32es Kingston kártya, itt is lehet, hogy azt hitte a teló, hogy valóban 64es. Gondolom, ha lefagy a teló, vagy ilyesmi, akkor ne legyen adatvesztés, mert az a teló gyártójának presztizs gondot okozna(felhasználónak felbecsülhetetlen egy fotó vagy videó), ezért mindent duplán tárol, anélkül, hogy tudnánk róla..... de ez csak az én elméletem.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

RE:SD kártya hiba

#3 A 'dd' alkalmazással is lehet törölni

dd if=/dev/zero of=/dev/sdX

Az 'sdX'-ből az X, amit látsz a csatolási pontra (minden 'bedugáskor' változhat)

Habár sok lehetőség
http://www.makeuseof.com/tag/write-format-manage-sd-card-linux/
http://askubuntu.com/questions/44557/how-to-format-partition-sd-card
van a formázásra, vagy particionálásra, nem kizárható a 'műszaki hiba sem'.
 

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)