Merevlemez átnevezése

Fórum: 

Nagyon kezdőként nem tudok rájönni, hogy tudom a merevlemezeket átnevezni. Google kidob sok dolgot, csak éppen erre nem találtam tippet. (Amúgy még megkérdem, van-e olyan fájlkezelő Mint alá, ami egyből root módban fut?) Köszönöm előre is a hasznos javaslatokat!

A telepítő lemezről indítod a

#1

Ez komoly? Meg se kérded hány libája van?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ahogy az előttem szóló s írta

Ahogy az előttem szóló is írta a lemezeket a Gparted programmal lehet átnevezeni a címkézés segitségével. (valőszínúleg csak Live alól, mert futő rendszer alól nem nagyon lehet) A fájlkezelődet pedig Mint alatt Alt+F2 segítségével tudod elindtani, beírod azt hogy "pkexec nemo" (vagy a fájlkezelőd nevét) és enter

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Miért akarod a lemezeket

Miért akarod a lemezeket átnevezni és mire?
(Ha megcseréled az alaplapon a sata kábelek csatlakoztatását, az nem lehet neked megoldás?)
A fájlkezelő root módban futása, csak indítás kérdése.

Ha pl a legújabb 19.1 Linux Mint Cinnamon van telepítve nálad, akkor:

ALT+F2 => pkexec nemo

De csinálhatsz asztali ikont is, jobb klikk az asztalon => +indító létrehozása... =>command pkexec nemo

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ahogy az előttem szóló s írta

#3

Szerintem keveritek a lemez elnevezését a partíciók cimkéivel.

A lemezek elnevezését így kapod meg:

sudo parted -l | grep lemez

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

pkexec nemo

@#6 "Így csak ötleteket fogsz kapni, ami vagy működik, vagy nem. (pkexec nemo)"

Szerinted nem működik?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Fájkezelő

Mindegyik indítható admin módban (indítót lehet készíteni), de csak ritkán használjuk így.
A Linux enélkül is megbízhatóan működik. :-)
Miért szeretnéd ezt? Hátha más a probléma, és más a megoldása.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Mi a kérdés?

@#7
Hogy valóban a particó cimkére van-e szüksége a lemez neve helyett, az csak találgatás, még ha nem minden alap nélküli is. De azért ne degradáljuk már le annyira a kezdőt, hogy eldöntsük helyette. Én éppen azért kérdeztem meg tőle, hogy miért és mire akarja a lemezt átnevezni. A terminálos válaszom pedig nem neki címeztem meg, hanem "atime"-nek, hogy ne keverjük a fogalmakat.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

pkexec nemo

@#12

Érdekes, én a nemot a blogodban leírtak nélkül tudom futtatni frissen telepített 19.1 cinnamonon, de a xedet nem.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

pkexec nemo

#13 Bármilyen grafkus alkalmazást indithatsz terminálból emelt joggal, ha iígy inditod: "pkexec alkalmazás" ÉS szerepel a .bash_aliases fájlban az alábbi sor

alias pkexec="pkexec env DISPLAY=$DISPLAY XAUTHORITY=$XAUTHORITY"

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

pkexec nemo

@#12 igazad van, arch-on például még mindig gksu van. (Legalábbis tegnap még az volt)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A kérdező hozzászólása.

Köszönöm a válaszokat és a pozitív segítő szándékot. 

Mindenekelőtt a legfontosabb felmerülő kérdést válaszolnám meg: Egy libám sincs, hajnalonta a disznókat etetem, a magamféle primitív alaknak az is elég.

A fájlkezelő root módban futtatásának kérdése csupán azért merült fel, mert arra gondoltam, hogy úgy talán átnevezhetők a merevlemezek. (Halmozottan hátrányos helyzetű szellemi fogyatékos voltom ellenére tudom, mi a különbség a merevlemez és a partíció között amúgy.) Közben már a sudo nemo %U paranccsal ment is a dolog. Egyébként meg indokolatlan esetben véletlenül sem alkalmazom, csak beugrott, hogy találkoztam olyan Linux verziókkal, ahol a menüől lehetett indítani, de természetesen ott is kérte a jelszót, amivel semmi bajom nincs, jobban idegesítene, ha ilyenkor nem kérne semmit.

Valószínű, hogy majd a Windowsos merevlemezről fogok alkalomadtán idulni, onnan az intézőből átnevezem a kérdéses (és nem a használt Linux rendszerem lemezét) winchestert. A külön Windows kényszerből van fent, egyelőre még nem sikerült elérnem, hogy a szkenneremet tudjam Linux alatt használnom, de remélem, sikerül egyszer erre is megoldást találnom, segítséget nem fogok kérni, elment a kedvem tőle huzamosabb időre, nem szeretem, ha hülyének tartanak és idiótaként kezelnek csupán ama aprócska genetikai hibám miatt, hogy nem ismerem születésem pillanatától a parancssori programozás minden finomságát. A linux rendszeremen belül használok amúgy Windows-t, amikor nagyon kell valami miatt (pár 3D tervező program, RAW fájlok feldolgozása és néhány hasonló nyalánkság), a Virtualbox nekem bőven jó megoldás, de a szkenner ott sem működik, csak a nyomtatóm.

Megjegyzem, Linux Mint 19 Cinnamon van a gépemen, s Windows is van, de mindent külön lemezről futtatok, van továbbá két merevlemez adatok tárolására, ezek egyikét akarom átnevezni. Az egyik lemezen volt a régebbi Linuxom, de a napokban vettem egy SSD-t, itt lakik most már a rendszerem, külön független módon telepítve, a többi lemezt a telepítés alatt még fizikailag is leválasztottam felesleges óvatosságból, ha már úgyis szét volt szedve a gép.

Elnézést kérek, ha túl tömörre sikerült volna a hozzászólásom.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

pkexec nemo

@#15 Úgy értem, hogy pkexec nemo parancsra indul a nemo rootként a környezet beállítása nélkül, , de a xed nem indul igy

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A kérdező hozzászólása.

#19 Úgy látom megsértődtél a libák említésére, de nem sértésnek szántam, hanem a válaszadás felelősségének kihangsúlyozására a közismert viccre való utalással:
http://www.vicclap.hu/vicc/zsido/4146/Otlet.html

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A kérdező hozzászólása.

#19

A sudo terminalos programok futtatására való, a grafikus programok ilyen futtatása problémákhoz vezethet.
Grafikus programok emelt jogosultsággal való futtatására a pkexec a kívánatos. (korábbi verziókban a gksu)
Lásd még Keraform blogját:

https://linuxmint.hu/blog/2018/06/gksu-helyett-pkexec-helyett-gksu

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

pkexec nemo

@#26
Jogos, és még jobb a blogodban leírt módszer. Normál módben futtatot fájlkezelőnél jobb klikk a fájlra, és rendszergadaként indítás.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A kérdező hozzászólása.

#19 Szerintem a szkennernek nyiss űj topic-ot, az itt feltett kérdések meg lettek válaszolva.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A kérdező hozzászólása.

@#29
A linuxban éppen az a szép, hogy egy problémát legtöbbször többféleképpen is meg lehet oldani. Van aki inkább a grafikus programokat preferálja a problémamegoldásokra, van aki inkább konzolosakat. Adott helyzetektől függően persze lehet egyik is másik is célszerűbb, de azért annyit megjegyeznék a konzolos megoldások védelmében, hogy igen is lehet azt is ajánlani kezdőknek is, mert egyrészt ezzel éreznek rá a linux izére, másrészt mert majdnem mindig univerzálisabb megoldások, amik a legtöbb disztrón működnek, a grafikus felületek különbözőségétől függetlenül. Az elgépelések ellen pedig ott a copy&paste.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A kérdező hozzászólása.

#28 Igen, erre gondoltam én is, azt hiszem, eleve így illik.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A kérdező hozzászólása.

#30 Nincsenek ellenemre a konzolos dolgok, de én csak egy szimpla használó vagyok, ritkán ártom bele magam a rendszerbe mélyebben. Azt mindenképpen elismerem, hogy sok dolgot parancssorból a legcélszerűbb megoldani, csak aki nem napi rendszerességgel használja, abban nem rögzülnek készség szinten a dolgok, utána kell keresni mindig, hogy a bizonyos célt el lehessen érni. Emlékeim szerint Debian esetében volt olyan, hogy nagyon sokszor kellett a terminálhoz nyúlnom, el is értem, amit akartam, de ez nem az én életcélom.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A kérdező hozzászólása.

#33

Örülök, hogy érdeklődsz a linux iránt, de hidd el csak segíteni akarunk, nem szekálni. A linux lemezkezezelése körül gyakran keverednek a fogalmak, még gyakorlott felhasználoknál is. Fontos a pontos fogalmak használata, mert különben más választ kapsz, mit amire számítasz. Tudod a számítógép is a pontos parancsaid teljesíti, nem az óhajaid. A lényeg, hogy van maga a merevlemez, amit egy eszközfájl reprezentál, és eképpen hivatkozunk rá: /dev/sda, /dev/sdb, /dev/sdc, stb, attól függően, hogy mennyi lemezed van. A lemez használatkor fel van osztva lemezrészekre, un. particiókra, ezeket pl a /dev/sda1, dev/sdb3, /dev/sdc2,(ahol az utolsó betű a merevlemez, a szám az adott particióra utal) eszközfájlokon keresztül hivatkozzuk a parancsokban. Ha az egész lemez látszólag egy nagy partició, akkor is. Attól függően, hogy lemez particiós táblája msdos vagy gpt tipusú, a particóknak lehet nevet adni a gpt tipusú lemezen, az msdos tipusúnál nem. És vannak a fájlrendszerek, amiket formatálással hozunk létre a particiókon, és mérete maximum akkora lehet, amekkora a partició mérete. Kissebb lehet, nagyobb nem. (nem lóghat túl rajta). Ezeknek célszerű megadni nevet, ha nincs neve, akkor véletlenszerű szám (UUID) reprezentálja. Visszatérve a problémádra, ha csak annyi a gondod, hogy például a fájlkezelőben "sokadat" néven akarod elérni a harmadik merevlemezed első particióján lévő fájltendszered, ami pl ext tipusú(2-4.), akkor mindössze enyi a parancs:

sudo e2label /dev/sdc1 sokadat

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A kérdező hozzászólása.

#34
Ha FAT32 fájlrendszer van, akkor az e2label helyett a dosfslabel parancsot használd és a lemezcimkét nagybetűkkel add meg, hogy a windows is tudja használni

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A kérdező hozzászólása.

@#36
na jó, az ntfs labelt még írhattam volna, a nagyobb találati arányért. :-)
D mennyivel nagyobb gondban lennék grafikus megoldás ajánlásakor.
Ha x disztro, ha annak y.3 verziója, annak z grafikus rendszere, k program g.23 verziója ... akkor!
És ezek permutációja

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A kérdező hozzászólása.

@#38

Nem kell tudni minden parancsot fejből, én felejtős agyammal főleg.
Elég, ha megtanulok hatékonyan keresni, mert a linuxos parancsok kitűnően dokumentáltak. Jelen esetben például így keresgélek:

apropos {disk,partitio,label}

Vagy ugyanez rövidebben:

man -k {disk,partitio,label}

Aztán a kiszemelt program kapcsolóit a programnév --help kapcsolókkal tudom gyorsan átnézni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A kérdező hozzászólása.

@#40

"És biztosan nem fogok kutakodással annyi időt eltölteni, amennyinek töredéke alatt megoldható a dolog grafikus felületen."

Akkor nézzük csak meg... Elindítod a grafikus fájlkezelő programot, ami ugyebár nem nyílik meg hamarabb mint egy terminál. Mivel 10 éve nem nyitottad meg a fájlt, valószínűleg nem tudod fejből, hol is van a fájl, ezért elkezded a fájlkezelő keresőjét használni, az elkezd neked hosszasan darálni, minél több adatod, van, annál tovább tart. Jó esetben a pontos fájlnevet tudtad, és arra ad találatot, (adott esetben többet, így még válogatnod is kell, melyik is kell neked) ha nem találtad el a fájlod nevét (aminek azért 10 év után van némi esélye) addig próbálkozol más nevekkel míg sikerrel jársz. Hurrá, végre megvan a fájl, rákattansz.
Megnyitja a szövegszerkesztőd, pl xed, és látod, hogy esetleg 25-30 oldal, vagy elkezded átnézni, vagy szövegszerkesztő keresőjét használod. és sitty-sutty meg is van amit kerestél. Töredék idő alatt.

Én meg ezt csinálom: a billentyűzeten ütök egy CTRL+ALT+T kombót, és bepötyögöm ezt a hosszú és bonyolult parancsot:

ls --help

És én is célhoz értem, még ha nem is töredék idő alatt :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A kérdező hozzászólása.

@#42
Erre a tudásra valóban nem lesz szükséged, mivel ez a parancs azokat a fájlokat listázza amik 2 betűsek, és  a,e,s  betűk valamelyikével kezdődnek. :-) De tényleg ám.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A kérdező hozzászólása.

#43 Sőt erre a tudásra sem lesz szükséged:

  ls I szó      : kilistázza a könyvtár tartalmát, de a szó-t kihagyja

De így már értelmes:

ls --ignore=szó

vagy

ls -I szó

 

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A kérdező hozzászólása.

@#44

De nekem is, mert akár hiszed akár nem, nem magamtól lettem ilyen okos, hanem a kiadtam a bűvös ls --help parancsot, az okosított meg ennyire, hogy lassan össze kell drtoztassam a fejem, szét ne vesse már a sok ész . :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A kérdező hozzászólása.

#46 Beléptem a második merevlemezen kényszerből őrizgetett Windowsba, és az intézőben átneveztem a kérdéses merevlemezt két másodperc alatt, pilótavizsga nélkül. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A kérdező hozzászólása.

#47
Nem mondod???
Ugratsz minket, vagy el sem olvastad, amit a lemez, a partició, és a fájlrendszer fogalmairól írtam?
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A kérdező hozzászólása.

#47
Arra kérnélek, akkor lépj be megint a windowsba, indítsd el benne a lemezkezelő alkalmazást (startmenü keresőjében a diskmgmt.msc -re keress, vagy vezérlőpultból a felügyeleti eszközök között), nézd meg alaposan, mit is neveztél át, és gondold át alaposan hogy a korábban zárójelbe tett, és "Halmozottan hátrányos helyzetű" felütéssel kezdett megjegyzésed továbbra is fenntartod-e? (Félreértések elkerülése érdekében:a végét)  A windows intézője a fájlok, és a fájlrendszer kezelésére van, és a fájlrendszert tudja megcimkézni, de nem a lemezt. Persze ms-ék igyekeznek összekavarni a felhasználót, ezért olyan megtévesztő néven mutatják a fájlrendszert, hogy "Helyi merevlemez (C:)", "Helyi merevlemez (D:)" stb. , de te ne hagyd magad becsapni, átverni, megkárosítani! Ezek a fájrendszerek. Ezt onnan is tudhatod, hogy ha pl csak egy merevlemezed van és azt osztod fel és formázod  win alatt 2 részre, rendszernek és adatnak, akkor is ezek az elnevések lesznek, holott csak egy merevlemezed van a gépben.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A kérdező hozzászólása.

#50 @#51 A háttérből moraj: képet, képet! ... a kérdezőtől. :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve