Mennyire kockázatos a nagy verziófrissítés?

Fórum: 

Természetesen a Linux Mint 21.3 megjelenésének aprópóján kérdezem. Hallottam már, hogy nagy verziófrissítéseknél különböző disztribúcióknál érdemesebb újratelepíteni az egész rendszert, mert instabillá válik, ha csak lefrissítjük. Ezekről mi a tapasztalatotok? (különösképpen Minten, de más disztribúcióknál is érdekel, ez mennyire áll fenn)

Tehát szerintetek mennyire kockázatos csak frissíteni, és nem újratelepíteni a rendszert?

És jelenleg milyen állapotban van a 21.3-as verzió? Ha pl. nem használunk Waylandet, mennyire marad stabil?

Frissítés

Majd biztosan kapsz különféle válaszokat, én azt írom le, hogy én hogyan szoktam frissíteni.
Nem lefrissíteni, és nem felfrissíteni, csak frissíteni.

Én sohasem frissítek új verzióra. Se kis, se nagy verzióváltásnál.
A mostani amúgy nem nagy verziófrissítés, az majd a 22.0 megjelenésekor lesz.

Nem tudom, hogy az instabillá válás fenyegeti-e a rendszert verziófrissítés után, de én mindig úgy éreztem, hogy ha az új LM verzióban egy program is új verziót kap, akkor nem fog örülni a régi verzió beállítófájljainak. Lehet, hogy ez hülyeség, de én jobb szeretek tiszta lappal kezdeni.
Akkor megszabadulok egy csomó összegyűlt sallangtól, és ha valami nem működik rendesen, akkor tudom, hogy az új verzióban van a hiba.
Persze előtte leltárt készítek arról, hogy miket kell menteni, és milyen programokat kell majd telepíteni.

Itt olvashatsz a LM 21.3 eddig megismert problémáiról, és a lehetséges veszélyekről, a telepítőfájl integritásának, és hitelességének ellenőrzéséről.

A kockázatról annyit, hogy vannak, akik esküsznek a Timeshift rendszermentésre, az lehet egy megoldás.
Én nem használom, inkább a kipróbálás híve vagyok.
Először kipróbálom a Live rendszert. Akár napokig is. Nem kapcsolom ki a gépet, csak készenlétbe teszem. Akkor minden változtatás megmarad.
Ha minden rendben működik, főleg az ismert hibák, akkor fel lehet telepíteni a meglévő rendszer mellé, és lehet élesben tesztelni. Ehhez elég egy 20 GB-os hely valamelyik lemezen. Bár én csak a Live rendszert szoktam kipróbálni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Dióhélyban

Hallottam már, hogy nagy verziófrissítéseknél különböző disztribúcióknál érdemesebb újratelepíteni az egész rendszert, mert instabillá válik, ha csak lefrissítjük.

Ez most nem az az eset, ez most egy pontverzió frissítés, a fenti inkább a főverziókra vonatkozik. Mint esetében nem jellemző az instabilitás, nagyon alaposak szoktak lenni. Az, hogy érdemesebb az egészet újratelepíteni, a következőkre vezethetők vissza:

Jellemzően a nagy verziófrissítések között nagyobb idő eltelik, ezalatt sok minden megváltozik, így a meglévő rendszerre telepített programok lehet más követelményekkel rendelkeznek, mint ami az újabb rendszer alatt elérhető lesz. Változhat a beállítások tárolásának a mikéntje, volt, hogy változott a tanúsítványok, hitelesítő kulcsok mikéntje.

Ez főleg olyan szoftverekre vonatkozik, amik nem az alap tárolóból voltak telepítve. Pl. Wine: nem mindegy, milyen az alaprendszer, felmész a WineHQ oldalára, láthatod, több letöltési lehetőség van, többféle rendszerhez. A régi rendszeredhez ez való, az újabb rendszerhez másik. Ha megtartod a Wine csomagot, és ráfrissíted a rendszert, akkor lesz egy olyan Wine a gépen, amelyik nem az új rendszerhez való.

Ez csak egy példa, nem is legjobb, mert a Mint verziófrissítője ismer egy csomó programot, köztük a Wine-t is, amivel gond lehet, és frissítés előtt javasolja azok "visszafejtését", azaz eltávolítja és felrakja a tárolóból a kompatibilis csomagot.

A gond azokkal szokott lenni, amelyeket nem ismer a telepítő. Lehetnek olyan programok, amik inkompatibilisek lesznek az új rendszer alatt, ezek olyanok, mint a DEB csomagból, vagy egyéb módon feltett (pl. PPA) programok.

Továbbá előfordulhat, hogy az új grafikus felület nem támogatja azt a témát ami a régi rendszer alatt volt beállítva. Ez főleg nagyon régi témák esetében szokott előfordulni, olyan esetben, amikor folyamatosan sok éven keresztül volt frissítve a rendszer.

Gond lehet, de nem jellemző, a futtató környezettel működő programokkal, mint Java, Python, mert újabb rendszerek alatt ezek is frissülnek, ritka ugyan, de előfordulhat, hogy a régi program ezekkel inkompatibilis lesz.

Sok sok éven keresztül csak frissített rendszerek belassulhatnak, mert rengeteg régi beállítás, és ballaszt marad folyamatosan a rendszerben,  ez főleg 4-5 pontverzió frissítés után szokott jelentkezni, de nem kötelező. Ezek esetében egy új felhasználó profil létrehozása is segíthet, mert annak mappája alatt friss beállítások jönnek létre.

Én gondoztam olyan gépet, ami 17-es Mint óta folyamatosan volt frissítve 20.3-ig nem volt soha kiemelkedő gond, végül a gép elavultsága okán lett szanálva, nem a rendszer miatt.

Más disztribúciók esetében nehéz nyilatkozni, mert annyira másak, kérdés, mit tud a telepítő, mennyire van felkészítve a frissítésre, ha egyáltalán lehet ilyen, mert az, hogy a Mint-et lehet röptében frissíteni, az nem jelenti azt, hogy másikat is ugyanúgy lehet.

És jelenleg milyen állapotban van a 21.3-as verzió? Ha pl. nem használunk Waylandet, mennyire marad stabil?

Csak a Beta verziókról tudok nyilatkozni, azokat agyon nyüstöltem, nincs semmi kirívó említeni való, működtek rendben.

Természetesen bármi lehetséges, de Mint esetében van Timeshift, ha bármi félre megy, vissza lehet állítani a rendszert eredeti állapotára.

 

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
devil képe

Dióhélyban

@#...én sok PPA-t használpk,amik frissen tartjak a rendszert,ubuntu MATE-ban...most két gépen mint MATE fut,az okot irtam...az otthoni mint forumon azt a válasz kaptam,hogy a frissitések alatt kapcsoljam ki oket,utána visszakapcsolhatom...ez természetesen a 20.0-rol a 20.1-esre vonatkozik,vagyis nem a 20-rol 21-esre...ott uj telepitést ajanlottak...devil

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Frissítés?

A saját tapasztalatom, illetve egyéni hozzáállásom a következő:
Ritkán szoktan frissíteni legalábbis oz otthoni gépet), általában használok egy LTS-t, ameddig támogatott, aztán áttérek az éppen aktuális legfrissebbre, teljesen szűz telepítéssel, és azt megint használom az életciklusa végéig. Ezzel együtt általában egy új, nagyobb, gyorsabb háttértárra is be szoktam ruházni, így kicsit okafogyottá is válna a verziófrissítés. De ha mégis frissítek - munkahelyi gépen szokott ez gyakrabban előfordulni -, akkor átlagban ötből négyszer probléma nélkül szokott történni. Ez a mostani pont az volt, amelyik nem történt problémamentesen, a frissítés 21.2-ről 21.3-ra lezajlott, újraindítottam a gépet, és majdnem teljesen működött is a rendszer. Csak éppen a flatpak és snap alkalmazások nem akartak elindulni. Ha pedig a Cinnamon + Wayland környezetbe jelentkeztem be, ott működtek, ott viszont nincs magyar billentyűzetem. 100%, hogy ezeket el lehet hárítani, de mivel egyébként is új háttértárat akarok tenni a gépbe, ezért inkább most nekiállok, és arra feltelepítem vissza a 21.2-t.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Frissítés?

#4 A flatpack-ot olvastam máshol is, de én egy gépre engedtem fel ma éjjel, azon egy flatpack alkalmazás van, az Avidemux, az működik rendesen.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve