Melyik Mintet válasszam a telepitéshez?

Fórum: 

 Üdv,

először is köszönöm a befogadást a Linux Magyar Közösség oldalára.

Szeretnék egy kis segitséget kérni az induláshoz. Néhány dolgot már végigolvastam a fórumon de jól jönne a tapasztalt tagok segitsége is.  Erre a rendszerre szeretnék egy Mintet telepiteni. Melyik Mint disztrót válasszam? A 32 vagy a 64 bites rendszert töltsem le? A telepitéskor a BIOS-t UEFI-re vagy Legacy-re állitsam?

CPU AMD K16 Mullins Technology

RAM 2,00GB Single-Channel DDR3 @ 665MHz (9-9-10-24)

Motherboard  Acer OLVIA_BE (Socket FT3b)

Graphics Általános PnP képernyő (1366x768@60Hz)  256MB ATI AMD Radeon R2 Graphics (Acer Incorporated [ALI])

Storage  465GB Western Digital WDC WD50 00LPVX-22V0TT0 SATA Disk Device (SATA)

Optical Drives No optical disk drives detected

RE: Melyik Mintet válasszam a telepitéshez?

@#0 A 2 GB RAM miatt én nem ragaszkodnék az UEFI-hez, hagyományos módon (Legacy) bootolnék a 32 bites telepítőről (persze nem tudjuk, hogy most az UEFI engedélyezve van-e (egyáltalán van-e ilyen lehetőség), most milyen partíciós tábla van, és a gépen jelenleg lévő rendszerek/partíciók közül meg kell-e valamit tartani, vagy lehet az egészet beszántani).
(Ha most UEFI-re van állítva a gép, jelenleg GPT tábla van és valamelyik jelenleg a gépen lévő rendszert/partíciót meg kell tartani, akkor a 32 bites telepítő nem jöhet szóba, azt nem kezeli az UEFI-t.)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

 Köszönöm a választ. Most

 Köszönöm a választ. Most Windows 7 van de semmi fontos nincs rajta, az egész lemez törölhető.  Letöltöm a 32 bites verziót és telepitem ahogy mondtad hagyományos módban. 

Még egy kérdésem lenne. Hagyjam hogy a rendszer particionáljon vagy csináljam meg én a particiókat. Igy jó lenne? 4 GB swap, 20 GB rendszernek és a többi Home particiónak?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
balazs képe

RE: Köszönöm a választ. Most

4GB, 20GB, többi home, teljesen jó. Szóval particionáld így ne hagyd automatára.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE: Köszönöm a választ. Most

#2 Te vagy az adminisztrátora a gépednek, én nem mondhatom meg, hogy mit csinálj, mindössze javaslatot tehetek. :-)
Én (szinte) soha nem szoktam az automatizmust választani, szeretem magam meghatározni, mi történjék, tehát én bizonyára most is így tennék.

Biztos, ami biztos, én készítenék egy új partíciós táblát (minden adatot törlni fog!), a Windowsban ezen a téren sem bízok meg, láttam már több témát, ami arról szólt, hogy a Win elrontotta  táblát...

2 GB RAM mellé elég volna a 2 GB-os swap is, de lehet készíteni 4 GB-osat is, legfeljebb egy részét nem fogja soha használni, de az a 2 GB nem fog neked hiányozni, és még akkor is fogsz tudni bizonyosan hibernálni a 4 GB-os cserehely mellett, ha esetleg később felbővíted a gépedet, teszel bele még 2 GB RAM-ot, és így összesen már 4 GB RAM lesz benne. Engem meggyőztél, legyen a swap 4 GB.

20 GB a rendszernek, (Ext4 / csatolási ponttal).
Nem rossz. Régebben 15 GB-ot javasoltak, de verziófrissítésnél én ezzel már alászaladtam, ott maradtak a régi rendszer kernelei, és az újabbhoz is érkeztek szépen, aztán jól betelt a rendszerpartíció. Azóta én 25 GB-os rendszerpartíciót készítek, ha nem tudom gyakran felügyelni az adott gépet, arra jó sok frissítés elfér. Ki tudja, mire szottyan kedve majd a felhasználónak? :-)
Szerintem az az 5 GB neked se hiányozna, ha rám hallgatsz, 25 GB-os rendszerpartíciót készítesz, de 20 GB is teljesen elfogadható.

A maradék Ext4, /home
Jó ez így (bár van aki szeret külön ADAT partíciót is készíteni, de ez nem kötelezvény).
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Szia!

Szia!

 

Nem akarok beleszólni a nagyok dolgába mert én is kezdő vagyok de annyit tanácsolnék, hogy a 2 gb ram és a nem túl acélos videokártya okán (ha még nem tetted meg) akkor ne a Cinnamon vagy a KDE asztali környezetet válaszd! Azoknak azért elég komoly igényük van......

Én mindenképpen a 32 bitest és az xfce felületet ajánlanám.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:Szia!

#5 Ezt nem kérdezték. :-)

Magam erre a gépre a Mintek közül 32 bites Xfce, MATE vagy LMDE-t tennék.

(Amúgy nagy kedvenc a Debian 8 LXDE. Nincs csicsa, cserébe még SSD nélküli gépen is van viszonylagos gyorsaság.)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:Szia!

#6 Tényleg nem kérdezte, de ha a 32-64 bites kérdésben is tanácstalan akkor lehet, hogy ez sem tiszta neki. Csak jót akartam .....

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:RE:Szia!

#7 Jól csináltad, nem kell magyarázkodnod. ;-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:Szia!

#6 És ha remaster is szóba jöhet, akkor megérne egy próbát Tomi37 Mint 17 32 bites Openbox verziója is LXDE-vel kiegészítve, innen a blog szekcióból. Két öregecske Core2-es gépemen fut fél éve gond nélkül. Előtte vagy két hetet elszórakoztam vele, míg mindkettőn próbálgattam legalább tízféle kevésbé erőforrásigényesnek mondott "hivatalos" rendszert, de ez volt végül a leggyorsabb, legstabilabb és alapból legteljesebb.  És nem könnyű vele 1 GB fölé vinni a ram foglalást, szóval bőven elég hozzá a 2GB. :-)

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:RE:Szia!

#9

Megkerestem a blogot, de az abban található letöltési link nem működik. Sem a 32 bites, sem a 64-es. :-(

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

RE:RE:RE:RE:Szia!

#10 Megnéztem én is, valóban nem működnek, szerintem lejárhatott a tárolás időtartama. Írtam Tomi37-nek, jeleztem ezt a gondot, remélem vissza tudja tenni. Vagy esetleg ha addig nem oldódik meg és érdekel, akkor este otthonról én is fel tudom tölteni valahová átmenetileg. Bár őszintén szólva nem igazán értem, hogy itt a linuxmint.hu-n ilyesminek miért nincs helye, pláne hogy egy jól összerakott, stabil, gyors rendszer, nekem legalább is nagyon bejött mindkét gépemen.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve